Over deze reis

De Friese Elfstedentocht per fiets

Wie kent hem niet, de tocht der tochten, de Elfstedentocht! De laatste jaren komt het er niet meer van om deze tocht vanaf het ijs te ervaren, daarom hebben wij een super leuk alternatief voor je. Ontdek een aantal van de elfsteden, samen met andere singles, per fiets!! Vanuit ons gezellige hotel in Sneek hebben we een aantal leuke routes uitgestippeld langs de prachtige stadjes zoals Harlingen, Sloten en Workum. En als je geen eigen fiets hebt is dat geen probleem, je kunt er gewoon één huren. Uiteraard hoef jij je geen zorgen te maken over het ontbijt en diner, dat staat iedere dag voor je klaar in het restaurant. Trek je fietskleding maar alvast aan!

Bestemming

Algemene informatie

In noordwest Europa aan de Noordzee ligt Nederland. De oostgrens is met Duitsland en in het zuiden grenst ons land aan België. Het grootste deel van Nederland heeft een vlak landschap, waarvan een vierde deel onder zeeniveau ligt. In het oosten (stuwwallen) en zuiden zijn wat hoger gelegen delen. Ons landschap bestaat uit cultuurlandschappen en beheerde natuurgebieden met bos, duin en heide, naast de nationale parken, zoals de Veluwezoom en De Hoge Veluwe in Gelderland. Nederland is een constitutionele monarchie, die verdeeld is twaalf provincies.

Informatie over Nederland

Tijdsverschil
Geen
Vlag
Valuta

Uitgebreide informatie over Nederland

Beste reistijd

Nederland is een bestemming voor eigenlijk alle seizoenen. In het voorjaar leent het westen bij uitstek zich voor een bezoek aan de vele, kleurrijke bloemenvelden. In de zomer is het aangenaam verblijven aan de kustgebieden, de meren en op de Waddeneilanden. Het najaar is een mooie periode voor de bossen en de heide in veelal het midden, zuiden en oosten van het land.

Klimaat

Nederland heeft een gematigd zeeklimaat met milde winters en koele zomers. In het land is er wel enig verschil door meer of minder invloed van de Noordzee. Aan de kust en in de noordelijke helft van Nederland zijn de winters vrij zacht, de zomers niet al te warm en de neerslag is gelijkmatig over het jaar verdeeld. Naar het oosten en zuidoosten toe krijgt het klimaat meer trekken van een landklimaat: de winters zijn daar strenger, de zomers zonniger en ook droger met minder wind. Als het regent is het vaker in de vorm van hevige buien. Het zuidelijke deel van Nederland is de warmste en zonnigste streek van het land.

Eten & drinken

Het eten in Nederland wordt vaak als typisch en bijzonder bestempeld. Tweemaal per dag wordt er brood gegeten met in de avond een warme maaltijd, vaak bestaande uit aardappels, groente en vlees. Typisch voor Nederland zijn de vele stampotten als boerenkool en hutspot. Maar ook bijvoorbeeld asperges in het voorjaar. Als broodbeleg zijn vlokken en gestampte muisjes uniek en bij de koffie een heerlijke stroopwafel, bitterkoekje of gevulde koek, of lokaal een Zeeuwse bol of Limburgse vlaai. De Nederlandser houden veelal van zoet maar zijn ook geliefde kaas- en worsteters. Dropjes zullen niet in huis ontbreken en Hollandse zoute haring is een lekkernij.

Taal

Onze voertaal is Nederlands, maar bijna elk deel van Nederland kent zijn eigen dialect; van het inslikken van bepaalde letters, soms knauwerig, dan weer zangerig en soms moeilijk te verstaan. Fries is een officieel erkende taal in ons land.

Wist u dat?

- Nederlanders gemiddeld de langste mensen ter wereld zijn?
- Er meer fietsen dan mensen zijn?
- Meer dan een kwart van Nederland onder de zeespiegel ligt?

Dagprogramma

dag
1

MA: Harlingen-Sneek

Vanaf de centrale opstapplaats vertrekken we met elkaar per fietsbus naar de gezellige havenstad Harlingen. Hier stappen we op de fiets om de eerste kilometers te gaan maken. Dwars door het Friese landschap maken we op de fiets kennis met elkaar om aan het einde van de middag aan te komen in Sneek. Natuurlijk maken we een rondje door het prachtige centrum met de Waterpoort en komen we bij op een gezellig terrasje in deze stad. Aangekomen in ons hotel checken we in en kun je genieten van het diner.

dag
2

DI: Sneek-IJlst

Na een smakelijk ontbijt kun je gelijk je fietskleding aan gaan trekken. Deze dag gaan we een mooie tocht maken rondom het Heegermeer. Vanuit Sneek fietsen we via de houtstad IJlst met drie kerken, twee molens en een museum gaan we verder naar Heeg. Een prima plek om een koffiestop aan het meer te houden. Al fietsend door het mooie landschap komen we via het waterdorp Jutrijp weer terug in Sneek. (ca. 45km)

dag
3

WO: Sneek-Workum

Vandaag staat Workum op het programma, de stad van de Leeuwen! Een wandeling door het oude centrum is een attractie op zichzelf. En mocht er genoeg tijd zijn dan is het zeker de moeite waard om een bezoek te brengen aan het museum van de oudijzer- en lampenkoopman Jopie Huisman. Via de oever van het IJsselmeer fietsen we in de middag weer terug naar Sneek.

dag
4

DO: Joure-Sloten

Er staat ons weer een mooie dag te wachten. Via Joure fietsen we naar de kleinste van de elf steden, vestingstad Sloten. Heel geliefd onder de watersporters en met een prachtige binnenstad met authentieke woonhuizen en vestingwerken. Erg gezellig om hier met elkaar in een leuk restaurantje te lunchen.

dag
5

VR: Sneek-Stavoren

De laatste dag alweer, maar wel een mooie dag! De koffers gaan mee met de bus en wij stappen op de fiets. We fietsen tussen de Friese meren en het bosrijke Gaasterland naar Rijs en Stavoren. Prima plek om een selfie te maken met het vrouwtje van Stavoren. In Stavoren staat de fietsbus klaar om ons weer terug te brengen naar de uitstapplaats.

Accommodaties

Hotel Amicitia****

Sneek, Nederland
Het Amicitia hotel is een gezellig familiehotel in Sneek, ideaal geschikt voor groepen en op loopafstand van het centrum! De ruime kamers zijn voorzien van een badkamer met bad of douche, toilet, flatscreen TV en tevens zijn er koffie/thee faciliteiten op de kamer. De kamers zijn allemaal per lift bereikbaar en uiteraard is er gratis Wifi.
Extra prettig is de afsluitbare fietsenstalling met oplaadpunten voor de e-bike. Het ontbijt en het diner staan iedere dag klaar in het sfeervolle restaurant.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
WIFI
Bar
Restaurant
Wellness
24 uurs receptie
In de kamer
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Kluisje - gratis
Telefoon

Vervoer

Opstapplaatsen
Opstapplaats 1
Busopstapplaats Utrecht
Uw heenreis
Uw terugreis

Vertrekdata

Inbegrepen

 • 2 x transfer per fietsbus met fietstrailer
 • 4 overnachtingen in een 2-persoonskamer
 • Af te sluiten fietsenstalling met oplaadpunten voor e-bikes
 • Ontbijt en diner
 • Genoemde fietsroutes
 • Toeristenbelasting
 • Beter Uit Reisleider

Niet inbegrepen

 • Toeslag 1-persoonskamer 155,-
 • Lunches
 • Drankjes bij de maaltijden
 • Fooien
 • Reserveringskosten 25,-
 • Bijdrage SGR 5,- per persoon
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Huur toerfiets 75,-
 • Huur elektrische fiets 140,-

Overige informatie

De minimale groepsgrootte voor deze reis is 15 personen.

Je kunt je eigen fiets meenemen met de fietsbus of een fiets huren via ons

Je dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort of identiteitsbewijs.

Reisleiding