Over deze reis

Kerkhistorische reis met samenzang vanuit Zending Gereformeerde Gemeente

Thüringen is de regio in Duitsland waar het draait om de musicus Johann Sebastiaan Bach. Een schitterende omgeving waar muziek, kerkhistorie en natuur hand in hand gaan. Tijdens deze reis bezoeken we o.a. de indrukwekkende steden Leipzig, Eisenach en Erfurt. Als muzikale invulling van de reis zingen we in een aantal prachtige kerken. Een bezoek aan de geboortestad van Bach genaamd Eisenach, mag natuurlijk niet ontbreken.
Een afwisselende muzikale reis o.l.v. A Brugge en Just van Toor vanuit Zending Gereformeerde Gemeente. Organist Peter Wildeman zal deze reis muzikaal begeleiden.

Bestemming

Algemene informatie

Duitsland ligt in Centraal-Europa met als hoofdstad Berlijn. Na de hereniging van Oost- en West-Duitsland in 1990, werd het zowel in aantal inwoners als oppervlakte één van de grootste Europese landen. Het is een federale bondsrepubliek bestaand uit 16 deelstaten met ieder een eigen regering en parlement. Het kent een gevarieerd landschap met in het noorden het Duitse waddengebied en laagland, dat overgaat in een middelgebergte. In het zuiden wordt dit zelfs een hooggebergte, dat deel uitmaakt van de Alpen. De hoogste berg is de bekende Zugspitze van bijna 3000 meter. Duitsland grenst in het noorden aan de Oostzee, de Noordzee en Denemarken, in het oosten aan Polen en Tsjechië en in het zuiden aan Oostenrijk en Zwitserland. De westgrens wordt gevormd door Frankrijk, Luxemburg, België en Nederland. Hiermee is het het land in Europa met de meeste aangrenzende buurlanden.

Informatie over Duitsland

Tijdsverschil
Geen
Vlag
Valuta

Uitgebreide informatie over Duitsland

Beste reistijd

Duitsland is een bestemming voor alle seizoenen. In het voorjaar lenen het laagland en het middelgebergte zich voor (actieve) uitjes. De zomer is de tijd voor een aangenaam verblijf aan de Oost- of Noordzeekust . September en oktober zijn mooie maanden voor een bezoek aan het hogere Midden- en Zuid-Duitsland of één van de vele steden. ’s Winters is het ook prima toeven in veel Duitse steden, waar bijna overal kerstmarkten gehouden worden. Tevens zijn het Sauerland en de Alpen populaire wintersportbestemmingen.

Klimaat

Het noordelijk deel van het land heeft een klimaat dat overeenkomt met het onze. De winters zijn vrij zacht, de zomers niet al te warm en de neerslag is gelijkmatig over het jaar verdeeld. Het oosten, zuiden en zuidoosten hebben een landklimaat. De winters zijn strenger, de zomers zonniger en warmer. Als het regent is het vaker in de vorm van hevige buien. In de bergachtige streken is het kouder dan in de omliggende gebieden, er valt meer sneeuw die langer blijft liggen. Het zuidelijke Rijndal en de streek rond de Bodensee zijn de warmste en zonnigste streken.

Eten & drinken

De Duitse keuken is goed en overvloedig. Vooral vleesliefhebbers komen aan hun trekken, er is echter voldoende keus aan bijvoorbeeld salades. Het is ook het land van de vele worstsoorten, zoals Bratwurst en Currywurst en er zijn meer Wurstbude dan snackbars in Duitsland.
Bij een goede maaltijd wordt graag een goed glas wijn of bier gedronken. Overal in Duitsland wordt goede wijn geproduceerd en op veel plekken zijn er kleine, ambachtelijke bierbrouwerijen.

Taal

De officiële voertaal is het Duits. In verschillende deelstaten worden dialecten gesproken dat soms moeilijk verstaanbaar is. Steeds meer (jonge) mensen verstaan en spreken goed Engels.

Wist u dat?

- Contactlenzen, fietsen, auto’s Duitse uitvindingen zijn?
- ‘s Werelds grootste koekoeksklok in het Duitse Triberg te vinden is?
- Een Duitser gemiddeld 114 liter bier per jaar drinkt?

Dagprogramma

dag
1

MA: Nederland - Gotha

Na het vertrek vanaf de diverse opstapplaatsen komen we in de middag aan in Gotha, een prachtige stad. Luther kwam graag in Gotha en maakte hier regelmatig een tussenstop tijdens zijn reizen. Het Lutherhaus, het vroegere Pension ‘Zur Löwenburg' doet hier aan herinneren en is de plek geweest waar hij op zijn ziekbed een tijd verbleef. Prachtige gebouwen zoals de Augustijnenkerk of het Slot Friedenstein met het mooie park, zijn zeker een bezoek waard. Dit kan op eigen gelegenheid. Diner en overnachting in het hotel.

dag
2

DI: Eisenach

Eén van de meest bekende steden in Thüringen is de stad Eisenach. Voor Luther is Eisenach de plek geweest waarin hij in zijn jeugd naar school ging en waar hij zong om de kost te verdienen. Later vluchtte hij naar Eisenach waar hij onder de schuilnaam ‘Jonker Jörg’ woonde in de Wartburg. Hier vertaalde hij, in slechts 11 weken tijd, het Nieuwe Testament van het Grieks naar het Duits. Zo werd de Bijbel voor velen toegankelijk. Een andere bekende naam in Eisenach is die van Johan Sebastiaan Bach. Eisenach was zijn geboorteplaats. O.l.v. een gids ontdekken we deze stad. Aansluitend kun u hier op eigen gelegenheid het geboortehuis bezoeken en genieten van een 20 mn. durend barokconcert of een bezoek brengen aan het Luthermuseum om meer te horen over Luther en zijn leven (excl.) Breng gerust ook een bezoek aan de Nikolaikirche, of de Georgenkirche waar Luther heeft gepreekt en waar Bach is gedoopt behoren tot de mogelijkheden. Vandaag willen we ook een mooi zangmoment met elkaar beleven. In de middag kunt u de Wartburg bezoeken. Hier kunt u een rondleiding door deze prachtige burcht krijgen. Aansluitend rijden we terug naar ons hotel voor diner en overnachting.

dag
3

WO: Erfurt - Weimar

Vandaag staat de prachtige stad Erfurt op het programma, waar Luther aan de universiteit studeerde. Onder leiding van een gids bezoeken we de fraaie binnenstad en wordt er verteld over de vesting, de imposante Dom en het Augustinerklooster waar Luther als monnik heeft gewoond. Wandel door de straten met pittoreske bruggen en vele torens. De Krämerbrücke over de Gera met haar vele vakwerkhuisjes is één van de mooiste plekjes in de stad. Bij voldoende tijd kunt u ook de Dom van Erfurt nog bezoeken (excl.) Maar we beginnen de dag in Weimar, ook wel het culturele centrum van Thüringen genoemd. Weimar, de stad waar de schrijvers Goethe en Schiller en de componist Bach hebben gewoond. De banden die Luther had met Weimar zijn nauwer dan algemeen bekend. Hij kwam er vaak en hij preekte in de stadskerk St. Peter en Paul. In deze kerk hebben we een mooie zangdienst met elkaar. Onderweg naar Erfurt maken we een korte tussenstop bij de “steen van Luther” in Stotternheim. Op 2 juli 1505 besloot Maarten Luther monnik te worden tijdens een hevige storm waarbij de bliksem vlak bij hem insloeg. Op 17 juli klopte Luther aan bij het Augustinerklooster in Erfurt en werd hij monnik.

dag
4

Eisleben - Leipzig

We rijden naar de geboorte- en sterfplaats van Luther, Eisleben. Ondanks dat Luther hier gestorven is, is hij in Wittenberg uiteindelijk begraven. Wandel door de straten, naar het plein waar het standbeeld van Luther staat of bezoek één van de belangrijke kerken in Eisleben, zoals de doopkerk van Luther, de St. Petri-Pauli kerk. In het geboortehuis en in het sterfhuis leer je meer over de familie van Luther en de tijd waarin zij leefden.
Na de lunch vertrekken we naar Leipzig waar we onder leiding van een gids het centrum ontdekken. De stad kreeg in 1165 stadsrechten en behoort tot vandaag de dag tot één van de belangrijkste handelssteden in Duitsland. Bovendien is Leipzig een belangrijk centrum voor wetenschap en cultuur. Bezoek bijvoorbeeld de Nikolaikirche waar Luther preekte, de Thomaskirche met het graf van Johan Sebastiaan Bach die hier vanaf 1723 koormeester was.

dag
5

Voordat we vanochtend richting Nederland vertrekken bezoeken we Mansfeld. Hier staat Luthers ouderlijk huis waar de familie 1 jaar na Luthers geboorte naartoe verhuisde. In de St. Georgskirche vindt u het enige portret waarop Luther helemaal is afgebeeld. Vervolgens rijden we terug naar Nederland.

Accommodaties

Michel hotel Suhl

Suhl, Duitsland
Michel Hotel Suhl is een comfortabel 4-sterren hotel nabij het centrum in Suhl, in het Thüringer Wald. De kamers zijn netjes ingericht en van alle gemakken voorzien. Ook het hotel zelf biedt verschillende faciliteiten als een sauna, bistro-restaurant en een prettig terras. Overal in het hotel is gratis WiFi aanwezig.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
WIFI
Bar
Restaurant
24 uurs receptie
In de kamer
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Minibar
In de buurt
Historisch centrum

Vervoer

Opstapplaatsen
Opstapplaats 1
Busopstapplaats Amersfoort
Opstapplaats 2
Busopstapplaats Gorichem

Vertrekdata

Inbegrepen

 • Vervoer per comfortabele tourist class touringcar
 • 4 overnachtingen in 2-persoonskamer
 • Verblijf op basis van halfpension
 • Toeristenbelasting
 • Stadstour Eisenach, Erfurt en Leipzig o.l.v. gids
 • 3 zangmomenten
 • Informatiepakket
 • Reisleiding Beter Uit Muziek&Cultuur Reizen

Niet inbegrepen

 • Eén-Persoonskamertoeslag 85,-
 • Reis- en/of annuleringsverzekering
 • Fooien
 • Lunches en drankjes bij de maaltijden
 • Administratiekosten 19,- per factuur
 • Stichting Calamiteitenfonds Reizen 2,50
 • SGR 5,- per persoon

Overige informatie

De minimale groepsgrootte voor deze reis is 40 personen.

U dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort of identiteitskaart.

Reisleiding