Bij Beter Uit bent u altijd beter uit!

Schrijf u hier in voor de nieuwsbrief

Luther, Bonhöffer en Bach i.s.m. Interkerkelijke beweging IKOON

Groepsrondreis | Busreis

Een reis boordevol cultuur in het Duitse Saksen-Anhalt en Thüringen waarin we stilstaan bij reformator Maarten Luther, theoloog en verzetsman Dietrich Bonhoeffer en componist Johann Sebastian Bach. Het is het jaar 1517 wanneer Maarten Luther de 95 stellingen presenteert in Wittenberg. Dit is het symbool voor het begin van de Reformatie, waarbij de Bijbel herontdekt wordt, mede dankzij de vertaling van het Nieuwe Testament in het Duits, door Luther. Deze reis door de historie en het leven van Luther brengen ons onder andere naar de steden Eisenach, Erfurt waar hij studeerde aan de universiteit en natuurlijk Wittenberg. Daarnaast reizen we af naar de Bach stad Leipzig en komen we meer te weten over Bonhoeffer.

 

Over IKOON

Al voor 2010 waren er plannen om een "Interkerkelijke Beweging Nijkerk vanuit het gereformeerd belijden" in het leven te roepen. Op 1 januari 2012  ging de beweging IKOON van start. De naam IKOON vertolkt de verbinding met Joh. 17 : 23 “opdat zij allen één zijn...". IKOON heeft het verlangen deze beweging in de komende jaren binnen de aangegeven missie, visie en kernwaarden met gevouwen handen daadwerkelijk uit te bouwen. Vanuit het gereformeerd belijden wil IKOON actuele onderwerpen aan de orde stellen door middel van verschillende thema-avonden.

Van dag tot dag

Dag 1, vrijdag 12 mei 2017: Nijkerk – Dessau - Halle/Leipzig
Vanuit Nijkerk rijden we naar de deelstaat Saksen, gelegen in het oosten van Duitsland. Onderweg maken we een koffiestop en staat er een kopje koffie met iets lekkers voor ons klaar. We reizen via Dessau, tot 1945 de hoofdstad van de staat Anhalt. Lunchpakket in de bus. Dessau staat bekend vanwege verschillende bouwwerken van Bauhaus meesters zoals het Meisterhäuser. Ook de Mariakerk uit de 16e eeuw in het centrum van Dessau is het bekijken waard. Aan het einde van de middag komen we aan bij ons hotel in Halle voor de komende drie overnachtingen.


Dag 2, zaterdag 13 mei 2017: Eisleben – Leipzig
We rijden naar de geboorte- en sterfplaats van Luther, Eisleben. Ondanks dat Luther hier gestorven is, is hij in Wittenberg uiteindelijk begraven. Wandel door de straten, naar het plein waar het standbeeld van Luther staat. Of bezoek één van de belangrijke kerken in Eisleben, zoals de doopkerk van Luther, de St. Petri-Pauli kerk. Aan het geboortehuis (incl.) en het sterfhuis (incl.) kunt u een bezoek brengen, waar u meer leert over de familie van Luther en de tijd waarin zij leefden. In de middag rijden we vervolgens terug naar Leipzig waar we op eigen gelegenheid het Bachmuseum (incl.) kunnen bezoeken. Leer meer over het leven en de werken van Johann Sebastian Bach. In de avond genieten we van een gezamenlijk diner in de stad. Aan het eind van de middag hebben we een kort samenzingen (acapella) in de Thomaskirche. Aansluitend rijden we naar ons hotel in Halle.

 

Dag 3, zondag 14 mei 2017: Leipzig
In de ochtend bezoeken we de kerkdienst in de Thomaskirche waar zich het graf van Johan Sebastiaan Bach bevindt die hier vanaf 1723 koormeester was. Na de dienst keren we terug naar het hotel voor onze gezamenlijke lunch. In de middag maken we een mooie stadswandeling door Leipzig. De stad kreeg in 1165 stadsrechten en behoort tot vandaag de dag tot één van de belangrijkste
handelssteden in Duitsland. Bovendien is Leipzig een belangrijk centrum voor wetenschap en cultuur. We maken een wandeling langs de belangrijkste gebouwen van de stad. Zo zien we de Nikolaikirche en lopen we nogmaals langs de Thomaskirche. Uiteraard wandelen we door de Mädlerpassage waaronder we Auerbachs Keller vinden. Dit restaurant met 16e-eeuwse gewelven is door Goethe onsterfelijk gemaakt in Faust. We rijden naar ons hotel voor het diner en in de avond wordt er een Bijbelstudie verzorgd.


Dag 4, maandag 15 mei 2017: Halle/Leipzig – Wittenberg – Bad Langensalza
In de ochtend rijden we naar een stad die een belangrijke rol heeft gespeeld in onze kerkgeschiedenis: Wittenberg. Vanaf 1508 doceerde Luther filosofie aan de universiteit, maar zette ondertussen zijn studie theologie voort. Dit resulteerde in de 95 stellingen over de aflaat welke Luther op 31 oktober 1517 presenteerde aan de deuren van de Slotkapel en hiermee de Reformatie inluidde. Onder leiding van een gids bezoeken we deze historische binnenstad. We bezoeken het Lutherhuis en de Slotkapel met het nieuw aangelegde park waar bomen zijn geplant door kerkgenootschappen uit de hele wereld. Indien er nog tijd is, kunt u de gotische hallenkerk Stadtkirche St. Marien op eigen gelegenheid bezoeken. Deze kerk is het oudste gebouw van de Lutherse gemeente dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Luther heeft hier ook gepreekt. In de middag vertrekken we per bus naar de deelstaat Thüringen, gelegen in het hart van Duitsland, naar Bad Langensalza, waar we de komende 4 nachten verblijven.

 

Dag 5, dinsdag 16 mei 2017: Weimar – Stotternheim – Erfurt
Vandaag bezoeken we de steden Weimar en Erfurt. Na de Eerste Wereldoorlog kreeg Duitsland in Weimar zijn eerste grondwet en kreeg Duitsland tot en met 1933 de naam Weimar republiek. Weimar wordt ook wel het culturele centrum van Thüringen genoemd. In Weimar leren we meer over de vroegere bewoners van de stad zoals de schrijvers Goethe en Schiller en de componist Bach. Ook Luther kwam vaak in Weimar om er te preken in de stadskerk St. Peter en Paul. We vervolgen onze weg naar Stotternheim voor een korte tussenstop bij de “steen van Luther”. Op 2 juli 1505 besloot Maarten Luther monnik te worden tijdens een hevige storm waarbij de bliksem vlak bij hem insloeg. Op 17 juli klopte Luther aan bij het Augustinusklooster in Erfurt en werd hij monnik. Vervolgens naar Erfurt, waar Luther aan de universiteit studeerde. In Erfurt staat de oudste compleet behouden synagoge van heel Europa. Onder leiding van een gids bezoeken we de fraaie binnenstad en wordt verteld over de vesting, de imposante Dom en het Augustinusklooster waar Luther als monnik heeft gewoond. U wandelt door de straten met pittoreske bruggen en vele torens. De Krämerbrücke over de Gera met haar vele vakwerkhuisjes, is één van de mooiste plekjes in de stad. Aansluitend brengt u onder leiding van een gids een bezoek aan het Augustinerklooster (incl.). Bij voldoende tijd en belangstelling kunt u de prachtige Dom van Erfurt bezoeken (excl. € 3,-).

 

Dag 6, woensdag 17 mei 2017: Kamp Buchenwald - Gotha
In de ochtend brengen we een bezoek aan Kamp Buchenwald, van 1937 – 1945 een concentratiekamp en thans een gedenkplaats voor de meer dan 54.000 mensen die hier werden vermoord tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ook Dietrich Bonhoeffer heeft enige tijd gevangen gezeten in Buchenwald. We bekijken het concentratiekamp onder leiding van een gids. Aansluitend gaan we zelf naar het Buchenwald monument Mahnmal Memorial met onder andere de hoge zuil met de grote klokkentoren en de beeldengroep van Fritz Cremer, welke het verzet uitbeeldt.
Na dit indrukwekkende bezoek reizen we naar Gotha waar we na aankomst gezamenlijk zullen lunchen. Gotha is een prachtige stad waar Luther graag kwam en waar hij regelmatig een tussenstop maakte tijdens zijn reizen. Het Lutherhaus, het vroegere Pension ‘Zur Löwenburg' doet hier aan herinneren en is de plek geweest waar hij op zijn ziekbed een tijd verbleef. Prachtige gebouwen als het Augustijnerklooster, de bijbehorende kerk of het Slot Friedenstein met het mooie park, zijn zeker een bezoek waard. U heeft vrije tijd om Gotha op eigen gelegenheid bezoeken. Vervolgens keren we terug naar ons hotel in Bad Langensalza voor diner en overnachting.

 

Dag 7, donderdag 18 mei 2017: Eisenach
Na een uitgebreid ontbijt vertrekken we naar Eisenach, één van de meest bekende steden in Thüringen. Vele bekende namen hebben hier hun sporen achter gelaten. Voor Johan Sebastiaan Bach was dit zijn geboorteplaats. Voor Maarten Luther is Eisenach de plek geweest waarin hij in zijn jeugd al naar school ging en zong om de kost te verdienen. Later vluchtte hij naar Eisenach waar hij onder een schuilnaam woonde in de Wartburg en het Nieuwe Testament heeft vertaald naar het Duits. Zo werd een deel van de Bijbel voor velen toegankelijk en onder andere hierdoor werd de reformatie in gang gezet. Bij aankomst bezoeken we de Wartburg en lopen met audioguide door de prachtige burcht. Na dit bezoek hebben we tijd om te lunchen (exclusief). Daarna bezoeken we het centrum van Eisenach onder leiding van een lokale gids, waarbij we meer horen over deze fascinerende stad. Na de rondleiding kunt u op eigen gelegenheid een bezoek brengen aan het Bachhuis (excl. ca. € 7,-) of het Luthermuseum (excl. ca. € 7,-) waar meer informatie te vinden is over Luther en zijn leven. Ook een bezoek aan de Nikolaikirche, of de Georgenkirche waar Luther heeft gepreekt en waar Bach is gedoopt behoren tot de mogelijkheden.


Dag 8, vrijdag 19 mei 2017 Bad Langensalza – Nijkerk
We beginnen vanmorgen aan onze terugreis naar Nijkerk. Rond 17.00 uur passeren wij de grens met Nederland. Samen kunnen we terugkijken op een bijzondere reis.

Accommodaties

Hotel Alpha***

Hotel Alpha ligt op slechts 10 minuten loopafstand van het oude centrum van Bad Langensalza. De...

Hotel Alpha***

Hotel Alpha ligt op slechts 10 minuten loopafstand van het oude centrum van Bad Langensalza. De kamers zijn voorzien van gratis WiFi, een flatscreen-tv met satellietzenders en een eigen badkamer met bad/douche en toilet. Op de 5e verdieping bevindt zich een restaurant met een panoramisch uitzicht op Nationaal Park Hainich.

terug

H+ hotel Leipzig-Halle****

Het 4-sterren hotel H+ Leipzig-Halle ligt aan de rand van Halle. Dankzij deze gunstige ligging is...

H+ hotel Leipzig-Halle****

Het 4-sterren hotel H+ Leipzig-Halle ligt aan de rand van Halle. Dankzij deze gunstige ligging is het centrum maar ook de attracties in de regio gemakkelijk te bereiken. De comfortabele hotelkamers zijn uitgerust met satelliet tv, radio, gratis wifi, airconditioning en een badkamer met douche en toilet. Begin de dag een heerlijk uitgebreid ontbijt. In restaurant Tiffany geniet je van regionale en internationale specialiteiten en in Bar Orangerie kun je terecht voor een drankje. Het hotel beschikt ook over een winkeltje met een klein aanbod van dranken, snoep, zoute snacks, kranten en tijdschriften maar ook hygiëne artikelen en ijs.

terug
Data & prijzen
Deze reis is op dit moment niet (meer) boekbaar.
Prijsinformatie

Inbegrepen

 • Vervoer per comfortabele touringcar van Zwaluw Reizen, voorzien van toilet, airconditioning en koffie- en theefaciliteiten
 • 3 Overnachtingen in H+ hotel Leipzig-Halle
 • 4 Overnachtingen in Alpha Hotel Langensalza
 • Verblijf in 2-persoonskamers met eigen bad/douche en toilet
 • Verblijf op basis van halfpension (incl. 1 drankje per maaltijd (fris, bier of wijn)
 • Verblijf op basis van volpension op dag 3
 • Lunchpakket op dag 1 in de bus
 • Lunch in Gotha op dag 6 (excl. drankjes)
 • Kopje koffie/thee met iets lekkers op de heenreis
 • Rondleiding Eisenach o.l.v. gids
 • Rondleiding Erfurt o.l.v. gids
 • Rondleiding Leipzig o.l.v. gids
 • Rondleiding Wittenberg o.l.v. gids
 • Rondleiding in het Augustinerklooster
 • Rondleidng in concentratiekamp Buchenwald
 • Entreegelden (zie specificatie)
 • Organisatie van een concert in de Thomaskirche Leipzig (17.00-17.20 uur acapella)
 • Reisleider Beter-uit
 • Administratiekosten
 • Fooien

Niet inbegrepen

 • Toeslag éénpersoonskamer € 125,-
 • Meergangen afscheidsdiner op de terugreis € 18,-
 • Lunch op dag 2, 4, 5, 7 en 8
 • Drankjes bij de gezamenlijke lunch op dag 6
 • Overige en optionele entreegelden
 • Reis- en/of annuleringsverzekering
 • Stichting Calamiteitenfonds Reizen € 2,50 per factuur

Overige informatie

Inbegrepen entreegelden

 • Wartburg in Eisenach incl. audioguide
 • Augustinusklooster in Erfurt
 • Kamp Buchenwald in Weimar
 • Bachmuseum Leipzig
 • Geboortehuis Luther in Eisleben
 • Sterfhuis Eisleben
 • Slotkerk in Wittenberg
 • Lutherhuis in Wittenberg

Overige entreegelden die beschreven zijn in het programma zijn optioneel en voor eigen rekening.

 

Reissom 

De reissom is geldig bij 30-34 deelnemers. Zodra alle aanmeldingen zijn ontvangen zal de reissom doorberekend worden, geldig bij dat aantal personen en kan deze lager worden.

 

Hotelinformatie

Ons aanbod is gebaseerd op verblijf in onderstaande accommodaties:

12-15 mei 2017 Halle H+ hotel Leipzig-Halle**** 3 nachten
15-19 mei 2017 Bad Langensalza Alpha Hotel*** 4 nachten
    Totaal 7 nachtenBij Beter Uit bent u altijd beter uit!

Schrijf u hier in voor de nieuwsbrief