Bij Beter Uit bent u altijd beter uit!

Schrijf u hier in voor de nieuwsbrief

Samos o.l.v. Wil van Pelt

Groepsreis vanuit één hotel | Vliegreis

Samos is één van de groenste eilanden van Griekenland en door haar strategische ligging ook een eiland dat bol staat van de geschiedenis. Door de eeuwen heen werd het overheerst door Perzen, Grieken, Romeinen en het Ottomaanse Rijk. Uiteindelijk ging het in 1912 deel uitmaken van Griekenland. Tevens is Samos het geboorte eiland van de filosofen Epikouros, Pythagoras (bekend door zijn stelling) en de astronoom Aristarchus. Het ligt heel dichtbij Klein-Azië. De smalste zeestrook tussen Samos en Turkije is minder dan anderhalve kilometer breed. Aan de overkant ligt het indrukwekkende Efese waar de voetsporen van Paulus overduidelijk aanwezig zijn. Op het nabijgelegen Patmos wordt het spoor van de apostel Johannes gevolgd. Tijdens deze reis komt van alles aan bod: de indrukwekkende geschiedenis tijdens de excursies in combinatie met zon, zee en strand. Uiteraard onder leiding van uw vertrouwde Beter Uit reisleider die er voor u is en dagelijks de dagsluitingen verzorgt.

 

Highlights

 • Gezellig en eenvoudig hotel met uitstekende ligging
 • Ruim excursieaanbod op Samos waaronder dagtocht naar Patmos of Efese
 • Een eiland met een rijke geschiedenis en mooie natuur

Bestemming

Karlovasi

Karovasi was ooit een zeer rijk handelscentrum in de vroege jaren van 1900 en een belangrijke fabrikant van leerlooien en tabak. In de buurt van de haven en de kust vindt u dan ook nog de voormalige pakhuizen en leerlooierijen; in de stad de prachtige neoklassieke landhuizen, de indrukwekkende kerken en prachtige pleinen. Om de geschiedenis van deze stad te begrijpen, is een bezoek aan het leerlooierijmuseum van Karlovasi zeker aan te bevelen. Dankzij de universiteit in Karlovasi heeft de stad het hele jaar door een levendige sfeer. Er zijn gezellige bars en cafés, vooral rond het plein voor het stadhuis. In de haven en de wijk Meseo kunt u lekker eten en wijn proeven. Ook de moeite waard is de Palaio, vroeger de oude stad met een mooi uitzicht en traditionele taverna’s om een kopje koffie of drankje te drinken.

 

Eropuit…

Karlovasi is een goede uitvalsbasis voor mooie tochten over dit eiland, langs de vele kloosters, gezellige dorpjes en door een prachtige omgeving. Met de lokale bus kunt u dit doen of tijdens een georganiseerde excursie. Bezoek bijvoorbeeld de hoofdstad van Samos, Vathi of ga naar Pythagorion, slenter door de straatjes en geniet van een drankje op een gezellig terras van deze levendige badplaats. Maak zeker een dagtocht naar Patmos of naar Efese. De actieveling kan een mooie wandeltocht maken en voor de avonturier is een jeepsafari  misschien een idee. Er zijn mogelijkheden te over. Hierbij een greep uit de excursies die u ter plaatse kunt reserveren; richtprijzen zijn op basis van 20 personen.

 

Eilandtour 1 Samos

Eerste ontdekkingstocht over Samos. Bezoek aan het Agia Zoni Klooster, dat bekend staat om zijn prachtige fresco’s en een bijzondere mozaïeken vloer. Ook heeft Agia Zoni een mooie groene kloostertuin. Vervolgens naar het klooster Zoödochos Pigi, gebouwd in 1756 op een prachtige plek met uitzicht over de Egeïsche Zee en de kust van Klein-Azië. In dit klooster bevindt zich een houtgesneden iconostase, zuilen van de oude tempel van Miletus en prachtige fresco’s. In Samos bezoek aan het Archeologische museum dat vondsten huisvest uit verschillende periodes. Beroemd is het standbeeld van Kouros uit de 6e eeuw voor Chr. en restanten van het schip van Koleos. De terugreis naar Pythagorion voert langs de afwisselende kust, met tijd voor een stop in het dorpje Kokkari. Hier een bezoek aan Agios Nicholaos, de grootste orthodoxe kerk van Samos, gebouwd vanaf 1902 met een bijzonder decoratief interieur. Na een koffiepauze in Kokkari gaat u ter afsluiting van deze dag naar de oudste tempel van Samos, de tempel Metamorphosis in Karlovasi, gebouwd in 1100 voor Chr.. Aansluitend terug naar uw hotel en rest van de middag vrij. 

Prijs ca. € 50,- p.p.

 

Dagtocht Efese - Kusadasi – Turkije

Een vroeg vertrek per schip naar Kusadasi in Turkije. Het ligt op ca. 4 kilometer van Samos, een klein uurtje varen. Na de benodigde douane formaliteiten gaat de tour van start met de Nederlandssprekende gids naar Efese. Efese is 3500 jaar terug gesticht door Androklos, een zoon van de koning van Athene. Het staat bekend als één van de fascinerendste archeologische opgravingen en best bewaarde antieke steden ter wereld. Bezoek aan Efese, het huisje van Maria en de St. Johannes basiliek. De opgravingen zijn al meer dan 130 jaar gaande en elk object dat gevonden wordt, geeft iets meer informatie over het mysterieuze en mystieke verleden van deze stad en haar bewoners. Al wandelend over de brede marmeren lanen valt u van de één in de andere verbazing. Er is hier nog zoveel te zien! Zo behoort de beroemde tempel van Artemis tot een van de zeven wereldwonderen uit de Oudheid. De Celcius Bibliotheek, waarvan de voorgevel nog grotendeels overeind staat, is een van de mooiste en bekendste bouwwerken van de stad. Achter de dubbele muren werden meer dan 120.000 perkamentrollen bewaard. En dan het theater! Dat biedt plaats aan ruim 24.000 bezoekers en wordt nog steeds gebruikt voor bijzondere voorstellingen. Efese was een belangrijke handelsplaats aan de westkust van het tegenwoordige Turkije, toentertijd in de Romeinse provincie Asia. Bovendien was het een belangrijk religieus centrum. De tempel van de godin Artemis trok veel pelgrims naar de stad en was zo ook van groot economisch belang. Paulus was de stichter van de Christelijke gemeente in Efese. Zijn eerste korte bezoek aan deze stad was in het jaar 54. Hij was toen op doorreis naar Jeruzalem om een gelofte in te lossen, maar later bracht hij bijna drie jaar door in Efese. Jaren van toegewijde en intensieve evangelieverkondiging. In de vele (opgeschreven) verhalen over deze periode wordt het belang en de invloed van Paulus duidelijk. Aan het eind van de middag vaart u terug naar Samos, vol bijzondere indrukken.

Prijs ca. € 115,- p.p.

 

Dagtocht Patmos

Vroeg in de ochtend per ferry van Samos naar het nabijgelegen Patmos. Het eiland wordt ook wel het ‘Jeruzalem van de Egeïsche zee’, ‘het Heilige eiland van het Christendom’ en ‘het eiland van de Openbaring’ genoemd. In de eerste eeuw na Christus was Patmos in Romeinse handen en werd het gebruikt als verbanningsoord. Zo kwam ook apostel Johannes hier terecht. Vanaf 95 verbleef hij twee jaar in de grot van Apocalyps, waar hij visioenen kreeg. Die werden opgeschreven in het Boek der Openbaringen, het laatste Bijbelboek. In de grot zijn de stenen lessenaar en de afdruk van het hoofd van de apostel op zijn slaapplek nog te zien. De grot en het rond 1100 gebouwde klooster ter nagedachtenis aan Johannes, staan beiden op de Unesco Werelderfgoedlijst. De Nederlandssprekende gids leidt u langs de hoogtepunten van dit bijzondere eiland. Aan het eind van de dag terugvaart naar Samos.

Prijs ca. € 85,- p.p.

 

Eilandtour 2 Samos

Deze dag staat een tweede kennismakingstocht over Samos op het programma, waarbij mooie en belangrijke plaatsen uit de rijke eilandgeschiedenis aan bod komen. Bezoek aan het Panagia Spiliani, vrij vertaald de Maagd van de grot, op 125 m hoogte. In deze kleine grotkerk is een marmeren icoon die als wonderbaarlijk wort beschouwd. Ook een bezoek aan de ruim 1000 meter lange tunnel van Efpalinus, een ondergronds aquaduct dat zo’n 2500 jaar geleden werd uitgehouwen in het harde kalksteen van de berg Kastro. Het stadje Pythagorion werd eeuwenlang door dit aquaduct van schoon water voorzien. De grootste archeologische bezienswaardigheid op Samos is het heiligdom van Hera met de karakteristieke verminkte zuil. Het is de enige zuil die (nog) overeind staat in dit heiligdom, verder zijn er overblijfselen van het schip van Koleos, de Ciceron tribune, een vroeg Christelijke basiliek, baden, het hoofdaltaar en kleinere heiligdommen. Ten zuidoosten van Koumaradeí ligt het Mégali Panagia Klooster op een hoogte van ca. 250 meter. Dit klooster is gewijd aan de Heilige Maagd Maria. Het klooster is gebouwd in de zestiende eeuw en staat bekend om de uit de 16e eeuw heeft fraaie fresco’s met bladgoud en tekeningen. Het laatste bezoek vandaag is aan Mavratzei, vroeger een rijk dorp dat bekend stond om zijn keramiek. Bezichtiging van het klooster van Timios Stavros, in 1592 gesticht door de monnik Nilos. De kloosterkerk heeft een mooie grote houten iconostase (een beeldenwand die altaar en kerk scheidt). Aansluitend keert u terug naar uw hotel om de rest van de middag is vrij. 

Prijs ca. € 60,- p.p.

 

NB: de excursiedagen voor zomer 2020 zijn nog niet gepland en kunnen wijzigen.

Accommodaties

Hotel Anema by the Sea** - Karlovasi

Het door een familie beheerde Anema by the Sea Hotel ligt tussen de zee en de bergen, op slechts een...

Hotel Anema by the Sea** - Karlovasi

Het door een familie beheerde Anema by the Sea Hotel ligt tussen de zee en de bergen, op slechts een paar meter van het strand. Het biedt vriendelijke en eenvoudige accommodatie in Karlovasi.

De studio's en appartementen hebben een tv, eigen badkamer, airconditioning en balkon met uitzicht op zee of de bergen. Anema by the Sea hotel heeft een taverne aan zee en een zwembad met een bar. Er wordt dagelijks een ontbijtbuffet met verse, lokale ingrediënten geserveerd. Het hotel ligt op slechts 500 meter van de haven van Karlovasi en op een paar kilometer van het Potami-strand. Het strand Megalo Seitani bereikt u in een paar minuten rijden en vervolgens via een voetpad.

terug
Data & prijzen
Deze reis is op dit moment niet (meer) boekbaar.
Prijsinformatie

Inbegrepen

 • Vliegreis Amsterdam – Samos v.v. incl. heffingen
 • Eén stuks ruimbagage van 20 kilo
 • Transfers luchthaven – hotel v.v.
 • 14 overnachtingen op een 2-persoonskamer
 • Ontbijt en diner
 • Lunches op zondag

Niet inbegrepen

 • Toeslag 1-persoonskamer 265,-
 • Optionele excursies en entrees
 • Fooien
 • Giften kerken en kloosters
 • Reserveringskosten 25,-
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Calamiteitenfonds

Overige informatie

De minimale groepsgrootte is 20 personen.

U dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort of identiteitskaart.

 

Vluchtinformatie (wijzingen onder voorbehoud)

Datum Van Naar Vluchtnummer Vertrek Aankomst
10 september 2020 Amsterdam Samos CND 411 06.00 uur 12.20 uur
24 september 2020 Samos Amsterdam CND 412 13.00 uur 16.05 uur

 

Bij Beter Uit bent u altijd beter uit!

Schrijf u hier in voor de nieuwsbrief