Over deze reis

Israel o.l.v. Ds. C. van Ruitenburg

Israël, een ‘Bijbel met uitleg’.

Zo zouden we het beloofde land kunnen noemen. Anderen noemen dit land van de belofte ook wel een groot schilderij, waar de Bijbel ons voor ogen geschilderd wordt. In Israël krijg je namelijk meer oog voor het glooiende landschap, de afstanden tussen dorpen en steden, de prachtige natuur en natuurlijk het heerlijke klimaat. Tijdens deze samenzangreis hopen we uiteraard veel psalmen Davids te zingen en met elkaar het Woord van God te openen. Tijdens een ontmoeting met ds. M. Dekker zal hij vertellen over zijn werk onder het Joodse volk. Daarnaast hopen we uiteraard ook het werk van ons deputaatschap Israël onder uw aandacht te brengen. Verder zullen de zondagse diensten en avondsluitingen uiteraard niet ontbreken.

Gaat/zingt u mee?Verhalen over deze reis

Bestemming

Algemene informatie Israël

Israël, officieel de Staat Israël, ligt in het Midden- Oosten, wat deel uitmaakt van Azië. De naam Israël betekent ‘Strijder met God’ en komt uit de Hebreeuwse Bijbel, en wordt in het Bijbelboek Genesis al genoemd. Israël is de bakermat van meerdere godsdiensten met Jeruzalem als heilige stad. Ongeveer driekwart van de bevolking is Joods. Het overige deel is Arabisch en over het algemeen Moslim. Maar ook Christenen zijn ruim vertegenwoordigd.
Het land telt veel kerken, tempels, overblijfselen uit de Romeinse tijd, oude Synagogen en Bijbelse bezienswaardigheden. Door de diverse herkomst van de joodse bevolkingsgroepen en boeiende geschiedenis is de cultuur zeer gevarieerd. Daarnaast is ook de natuur afwisselend met het laagste punt van de aarde; de Dode Zee, de prachtige Negev woestijn en het groene bergachtige noorden.

Informatie over Israël

Tijdsverschil
+1 uur
Vlag
Valuta

Op de kaart

Uitgebreide informatie over Israël

Beste reistijd

Het voor- en najaar zijn de geschiktste periodes voor een bezoek aan Israël. Het weer is dan meestal goed: regenen doet het weinig en de temperatuur is aangenaam.

Klimaat

Israël ligt in een subtropische zone en kent twee seizoenen: een hete, droge zomerperiode en een koude, natte winterperiode. Algemene invloeden, zoals de ligging van Israël tussen zee en woestijn, en lokale invloeden, zoals de hoogte en afstand tot de zee, zorgen voor een gevarieerd klimaat. Dit heeft als gevolg dat in de winter toeristen de keus hebben tussen skiën op de Hermonberg en zwemmen in de Rode Zee bij Eilat.

Eten & Drinken

Israël heeft een echte eetcultuur. Het land is een smeltkroes van culturen, godsdiensten en immigranten. Als typische gerechten in het land worden falafel, humus en tahini genoemd. Naast deze traditionele gerechten zijn er ook veel restaurants met moderne invloeden.
Koosjer is een woord dat wordt gebruikt voor levensmiddelen die zuiver zijn, bereid en opgediend volgens de 3000 jaar oude Joodse spijswetten. Joden mogen geen varkensvlees en schelpdieren eten en de vermenging van vlees- met melkproducten is ook niet toegestaan. Bijna elk hotel in Israël is koosjer zodat iedereen er kan eten en verblijven. De meeste restaurants zijn echter niet koosjer. Restaurants die wel koosjer zijn, hebben een speciaal kasjroet certificaat. In Israël kan het water overal zonder problemen gedronken worden, het kan soms een wat chloorachtige nasmaak hebben.

Taal

De officiële talen zijn Hebreeuws en Arabisch. Engels is een belangrijke taal voor het onderhouden van de externe relaties. De meesten inwoners spreken Engels en de meeste wegwijzers zijn ook in het Engels. De meest gebruikte taal in Israël is het Hebreeuws, daarna komt het Arabisch.

Wist u dat?

- Al de gebeden en briefjes die in de Klaagmuur 2x per jaar door de opperrabbijn verwijderd worden?
- Het spel Rummikub in Israel is uitgevonden?
- Israel 4x het Eurovisie Songfestival gewonnen heeft?
- Een Israëli gemiddeld 10kg humus per jaar eet?

Dagprogramma

dag
1

Ds. C. van Ruitenburg

Beste Israël-vrienden,

Eigenlijk zou iedereen in Israël geweest moeten zijn om de Bijbel beter te leren kennen. Je krijgt een idee van de afstanden, het landschap en met behulp van Nederlandssprekende, Joodse gidsen en een predikant krijg je als het ware een bijbel met uitleg. Zo werd me duidelijk dat tijdens de uitleg van de zaligsprekingen, al kijkend vanaf deze berg ik ook een stad op een berg zag liggen. Zo maar een klein detail wat de bijbel beeldend maakt. Uiteraard willen we tijdens deze reis samen psalmen zingen en Nazareth bezoeken waar Ds. Maarten Dekker ons wegwijs zal maken in het werk dat hij doet. We hopen dat het werk voor ons Deputaatschap nog meer gaat leven voor u. Als we Jeruzalem binnen rijden, zingt u dan mee: Jeruzalem, dat ik bemin, wij treden uwe poorten in?

Ds. C. van Ruitenburg

dag
1

VR: Amsterdam – Tel Aviv – Tiberias

We vertrekken vanaf Schiphol naar Tel Aviv. Na aankomst worden we naar Tiberias gebracht voor diner en overnachting

dag
3

ZA: Nazareth - Berg der Zaligsprekingen - Kapernaüm – Boottocht

We beginnen deze dag met een bezoek aan Nazareth, waar we ontmoeting hopen te hebben met ds. M.L. Dekker die werkzaam is in de gemeente Nechama. Vervolgens rijden we naar de Berg der Zaligsprekingen waar we de Bijbel open zullen doen en de gebeurtenis zullen lezen. We gaan door naar Kapernaüm, dit was in de tijd van Jezus een belangrijke stad, ook voor de Heere Jezus. Jezus woonde in Kapernaüm, Hij preekte in en rond Kapernaüm en Hij heeft er vele wonderen gedaan. We bekijken de fundamenten van de synagoge en dat wat over is van het huis van Petrus. Aan het einde van de dag maken we een prachtige boottocht op het Meer van Galilea. Midden op het meer ligt de boot even stil en gaat de motor uit waardoor we de rust en stilte op het meer ervaren. Erg indrukwekkend!

dag
4

ZO: Dienst in hotel – vrije dag

Een vrije dag rondom Tiberias. In het hotel zal onze predikant twee eigen diensten organiseren en collecteren we voor het Deputaatschap. Verder is deze dag ter vrije besteding en is de lunch inbegrepen.

dag
5

MA: Qasr el Yahud – Dode Zee - Ein Geddi –Wadi Kelt – Scopusberg Jeruzalem

We laten Tiberias achter ons en rijden via de Jordaanvallei naar de doopplaats Qasr el Yahud, waar Johannes de Doper Jezus en vele anderen doopte. Na dit bezoek rijden we verder in zuidelijke richting naar de kust van de Dode Zee. Hier nemen we de tijd om te relaxen en heerlijk te dobberen in de Dode Zee. Halverwege de dag bezoeken we het observatiepunt bij Ein Gedi, een heerlijke oase in de woestijn. Hier, in één van de vele spelonken, verborg David zich voor Saul. Op weg naar Jeruzalem maken we nog een tussenstop bij de kloof van Wadi Kelt, voor een uitzicht over het Klooster van St. George dat aan de rotswand hangt. Vervolgens gaan naar Jeruzalem. Bij de Scopusberg genieten we van ons eerste uitzicht over Jeruzalem.

dag
6

DI: Olijfberg – Oude Stad

Wij zullen vandaag op plekken komen waar eens de Messias is geweest. De Olijfberg is de eerste bezienswaardigheid van vandaag en biedt een uitzicht over de Oude Stad met de Tempelberg. Jezus kwam vaak op de Olijfberg, Hij weende er onder andere om het lot van Jeruzalem. Aan de voet van de Olijfberg ligt de Hof van Gethsemané waar we naar toe wandelen. In de Hof van Gethsemané werd Jezus droevig en zeer beangst te worden voor wat Hem te wachten stond, zweette Hij bloeddruppels en bad tot Zijn Vader of de beker van het lijden aan Hem voorbij mocht gaan. De Kerk van Alle Naties staat symbool voor deze geschiedenis. De oude Stefanuspoort is de entree naar de Oude Stad, waar zich de Via Dolorosa bevindt. Op deze lijdensweg vonden verschillende gebeurtenissen plaats die worden herdacht, vanaf de plaats van Jezus’ veroordeling door Pontius Pilatus, naar de plaats waar Hij in het graf werd gelegd. Ondanks de drukte van winkeltjes, kraampjes en verkopers is het indrukwekkend om hier te lopen en terug te denken aan de gebeurtenissen. Vervolgens gaan we naar Bethesda met de kerk van Anna, waar we ook een paar psalmen zullen zingen. Ook bezoeken we de Joodse Wijk in de Oude Stad. We eindigen deze mooie dag in de Graftuin! Na deze indrukwekkende dag in het oude centrum van Jeruzalem keren we terug naar ons hotel voor het diner.

dag
7

WO: Yad Vashem – Project - Haaspromenade

In de ochtend rijden we naar Yad Vashem waar we uitgebreid de tijd voor nemen. Dit beroemde Holocaust Herdenkingscentrum met de Laan der Rechtvaardigen, het lichtmonument voor de overleden kinderen, de overzichtstentoonstelling en het concentratiekampenmonument maken u stil en roepen een groot respect en medeleven op. Aansluitend willen we een project vanuit het Deputaatschap bezoeken, de Makor HaTikvahschool in Jeruzalem en sluiten de dag af met een mooi moment op de Haasboulevard.

dag
8

DO: Klaagmuur – Western Wall Tunnels – vrije tijd Jeruzalem

Op donderdag is het altijd een belevenis om naar de Klaagmuur te gaan en daar de Bar Mitswah viering mee te beleven. Zingend en dansend wordt gevierd dat Joodse tienerjongens geestelijk volwassen zijn geworden. Vanaf deze plek gaan we naar de Western Wall Tunnels en komen via dit gangenstelsel en een wonderlijke wandeling uit op de Via Dolorosa. Vanaf hier heeft u een vrije middag en kan ieder op eigen gelegenheid de stad verder ontdekken. In de avond zijn we welkom in de Schotse Kerk om daar met elkaar de reis op een muzikale manier af te sluiten.

dag
9

VR: Tel Aviv – Amsterdam

We gaan naar de luchthaven van Tel Aviv voor onze terugvlucht naar Nederland. Een reis vol unieke belevenissen is ten einde!

Beste Israël-vrienden,

Eigenlijk zou iedereen in Israël geweest moeten zijn om de Bijbel beter te leren kennen. Je krijgt een idee van de afstanden, het landschap en met behulp van Nederlandssprekende, Joodse gidsen en een predikant krijg je als het ware een bijbel met uitleg. Zo werd me duidelijk dat tijdens de uitleg van de zaligsprekingen, al kijkend vanaf deze berg ik ook een stad op een berg zag liggen. Zo maar een klein detail wat de bijbel beeldend maakt. Uiteraard willen we tijdens deze reis samen psalmen zingen en Nazareth bezoeken waar Ds. Maarten Dekker ons wegwijs zal maken in het werk dat hij doet. We hopen dat het werk voor ons Deputaatschap nog meer gaat leven voor u. Als we Jeruzalem binnen rijden, zingt u dan mee: Jeruzalem, dat ik bemin, wij treden uwe poorten in?

Ds. C. van Ruitenburg

Accommodaties

Holiday Village Kibbutz Mizra

Mizra, Israël
Holiday Village Kibbutz Mizra ligt 5km ten zuiden van Nazareth in de Jezreel-vallei. De kibboets heeft een grote tuin met zwembad, een barbecue en een supermarkt op het terrein. De kamers zijn voorzien van WiFi, airconditioning, een eigen ingang, een eethoek en een eigen badkamer met douche. Elke ochtend staat er een ontbijtbuffet geserveerd in de eetzaal.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Zwembad
Bar
In de kamer
Airco
Badkamer
WIFI op de kamer
Koffie en thee

Hotel Rimonim Shalom****

Jeruzalem, Israël
Dit hotel ligt op een prachtige locatie hoog op een berg. Het bevindt zich op slechts 10 minuten rijden van het stadscentrum van Jeruzalem en dicht bij het Holocaustmonument Yad Vashem. De kamers bieden uitzicht op Jeruzalem. Het winkelcentrum Malcha en het medisch centrum Hadasa liggen beide in de buurt van het Rimonim Hotel. De kamers beschikken over een waterkoker en lcd televisie met internationale kanalen.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Zwembad
WIFI
Bar
24 uurs receptie
Rookvrij hotel
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
In de buurt
Historisch centrum
Openbaar vervoer

Vervoer

Uw heenreis
Uw terugreis

Vertrekdata

Inbegrepen

 • Vliegreis Amsterdam – Tel Aviv retour / met tussenstop
 • Luchthavenbelasting en brandstoftoeslagen
 • 20 kilo ruimbagage
 • Ontvangst op de luchthaven in Tel Aviv
 • Transfer luchthaven – hotel v.v.
 • 7 hotelovernachtingen in 2-persoonskamers met eigen bad/douche, toilet en airconditioning
 • Verblijf op basis van halfpension en zondag volpension
 • 5 dagen vervoer per comfortabele touringcar en 1 x transfer naar oude Stad op dag 7
 • Nederlandssprekende gids tijdens de excursiedagen in Israël
 • Alle excursies zoals in het programma beschreven
 • Fooien á 6,50 p.p.p.d. / 52,- p.p.

Niet inbegrepen

 • Eénpersoonskamertoeslag 450,-
 • Reserveringskosten 25,- per factuur
 • Eventuele verhoging van brandstoftoeslagen/ lokale reis- en vertrekbelastingen
 • Eventuele reis- en/of annuleringsverzekering
 • Stichting Calamiteitenfonds Reizen 2,50 per factuur
 • SGR 5,- p.p.

Overige informatie

De minimale groepsgrootte voor deze reis is 35 personen.

Deze reis wordt georganiseerd vanuit het deputaatschap ‘Israël’ vanuit de Gereformeerde Gemeenten. Van deelnemers wordt verwacht dat zij tijdens de reis de geldende gedragscode van dit kerkgenootschap, zoals bv. kleding respecteren. Bij onduidelijkheden hierover kunt u contact opnemen met de reisleider, dhr. Bram Karels

U dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort dat na terugkomst in Nederland nog minimaal 6 maanden geldig is.

Check de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor actuele Corona informatie: https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/israel/reizen/reisadvies

Reisleiding

Bram Karels

Mijn naam is A. (Bram) Karels. Sinds 1975 ben ik getrouwd met Gerda Bakker. Mijn geboortejaar is 1952, en in het maatschappelijk leven ben ik vanaf juni 1973 tot september 2013 werkzaam geweest in diverse functies in het onderwijs. De laatste 10 jaar van mijn loopbaan ben ik actief geweest bij Driestar educatief als senior management-adviseur (interimwerk, coaching en bestuursadvisering). Sinds september 2013 wonen mijn vrouw en ik in Zeeland (Kapelle). Mijn vrouw en ik hebben vier dochters en 13 kleinkinderen. Enkele hobby’s van mij zijn o.a. het leiden van reizen. Nadat ik zo’n twintig jaar (tussen 1972 en 1995) met kerkelijke jongerengroepen (Daniëlkampen) gewandeld heb in Zwitserland en Oostenrijk, probeer ik vanaf 1993 mijn gecombineerde hobby’s gestalte te geven door het leiden van groepsreizen in en buiten Europa. Zo heb ik een aantal vaarvakanties door Nederland en op de Rijn en Moezel, Main en Donau geleid, alsmede 20 reizen naar Israël/Jordanië en groepsreizen en fietsvakantiereizen naar Zwitserland, Engeland, Noorwegen, Egypte, Gambia, Indonesië, Mexico, Zuid-Afrika, China en Sri Lanka.
Het mooie van het reisleider-zijn vind ik dat je allerlei mensen ontmoet. Mensen met wie ik samen op reis ga, én mensen op allerlei plaatsen op aarde! Allemaal in hun eigen cultuur… Samen mogen we met elkaar optrekken! En samen in een ontspannen (vakantie)sfeer zoveel uit onze levens met elkaar delen. Momenten dat je samen stil bent van gedeeld verdriet; stil bent van grote verwondering of samen de trouw en goedheid van God wil uitzingen!
Steeds weer merk ik dat ieder mens uniek is en er uiteindelijk maar “ééntje” van bestaat! En daarom moeten we zo zuinig zijn op elkaar! Met vrijmoedigheid doe ik daarom elke reis een beroep op ieders positieve instelling. Samen willen we als christenen luisteren naar en leven vanuit het Woord van God. Dat vraagt openheid van u en mij. En respect. Voor elkaars mening. Voor elkaar als… mens.
Als reis(bege)leider probeer ik voor veel zaken te zorgen. En toch… sfeer, fijne gesprekken en gezelligheid: dit vraagt om de inzet van iedereen!
Zo kan jou en uw reis de vakantie van je leven worden. Voor uzelf en voor uw groepsgenoten. Samen met u op reis… in een positieve sfeer van onderlinge bemoediging, vriendelijkheid en aanvaarding onze vakantie reis beleven en dat is: dubbel genieten!

Peter Wildeman

Beste Israël-vrienden,

wat kijk ik er naar uit om samen psalmen te zingen in het ‘beloofde land’ Israël. Ik ontvang de nieuwsbrieven van ds. M.L. Dekker en vind het erg mooi om te zien hoe het evangelisatiewerk doorgaat in Israël. Het lijkt me daarom erg mooi om het e.e.a. van dichtbij mee te maken. Ook het samen zingen in Jeruzalem en andere Bijbelse plaatsen geven voor mij een meerwaarde. Normaal gesproken is het de gewoonte dat ds. Van Ruitenburg op zondag in Tholen preekt waarbij ik op het prachtige Thoolse orgel de samenzang begeleid. Tijdens deze reis verhuizen we ‘even’ naar Galilea, dat lijkt me ook een mooie ervaring!

Gaat u ook mee?