Over deze reis

Israël o.l.v. ds. Peter van den Berg

Tijdens deze rondreis door het Bijbelse land, leert u de rijke geschiedenis van dit indrukwekkende land kennen. Gedurende de reis komt u er achter dat het hele land getuigt van Gods trouw. U bezoekt de plaatsen die u kent vanuit de Bijbel, zoals het Meer van Galilea, waar Jezus vele wonderen heeft gedaan en de rivier de Jordaan, waar Jezus werd gedoopt door Johannes. Uiteraard staat Jeruzalem met al haar hoogtepunten zoals de Olijfberg, de Klaagmuur en de Via Dolorosa ook op het programma. De gids neemt u mee naar deze unieke plaatsen

Verhalen over deze reis

Bestemming

Algemene informatie Israël

Israël, officieel de Staat Israël, ligt in het Midden- Oosten, wat deel uitmaakt van Azië. De naam Israël betekent ‘Strijder met God’ en komt uit de Hebreeuwse Bijbel, en wordt in het Bijbelboek Genesis al genoemd. Israël is de bakermat van meerdere godsdiensten met Jeruzalem als heilige stad. Ongeveer driekwart van de bevolking is Joods. Het overige deel is Arabisch en over het algemeen Moslim. Maar ook Christenen zijn ruim vertegenwoordigd.
Het land telt veel kerken, tempels, overblijfselen uit de Romeinse tijd, oude Synagogen en Bijbelse bezienswaardigheden. Door de diverse herkomst van de joodse bevolkingsgroepen en boeiende geschiedenis is de cultuur zeer gevarieerd. Daarnaast is ook de natuur afwisselend met het laagste punt van de aarde; de Dode Zee, de prachtige Negev woestijn en het groene bergachtige noorden.

Informatie over Israël

Tijdsverschil
+1 uur
Vlag
Valuta

Op de kaart

Uitgebreide informatie over Israël

Beste reistijd

Het voor- en najaar zijn de geschiktste periodes voor een bezoek aan Israël. Het weer is dan meestal goed: regenen doet het weinig en de temperatuur is aangenaam.

Klimaat

Israël ligt in een subtropische zone en kent twee seizoenen: een hete, droge zomerperiode en een koude, natte winterperiode. Algemene invloeden, zoals de ligging van Israël tussen zee en woestijn, en lokale invloeden, zoals de hoogte en afstand tot de zee, zorgen voor een gevarieerd klimaat. Dit heeft als gevolg dat in de winter toeristen de keus hebben tussen skiën op de Hermonberg en zwemmen in de Rode Zee bij Eilat.

Eten & Drinken

Israël heeft een echte eetcultuur. Het land is een smeltkroes van culturen, godsdiensten en immigranten. Als typische gerechten in het land worden falafel, humus en tahini genoemd. Naast deze traditionele gerechten zijn er ook veel restaurants met moderne invloeden.
Koosjer is een woord dat wordt gebruikt voor levensmiddelen die zuiver zijn, bereid en opgediend volgens de 3000 jaar oude Joodse spijswetten. Joden mogen geen varkensvlees en schelpdieren eten en de vermenging van vlees- met melkproducten is ook niet toegestaan. Bijna elk hotel in Israël is koosjer zodat iedereen er kan eten en verblijven. De meeste restaurants zijn echter niet koosjer. Restaurants die wel koosjer zijn, hebben een speciaal kasjroet certificaat. In Israël kan het water overal zonder problemen gedronken worden, het kan soms een wat chloorachtige nasmaak hebben.

Taal

De officiële talen zijn Hebreeuws en Arabisch. Engels is een belangrijke taal voor het onderhouden van de externe relaties. De meesten inwoners spreken Engels en de meeste wegwijzers zijn ook in het Engels. De meest gebruikte taal in Israël is het Hebreeuws, daarna komt het Arabisch.

Wist u dat?

- Al de gebeden en briefjes die in de Klaagmuur 2x per jaar door de opperrabbijn verwijderd worden?
- Het spel Rummikub in Israel is uitgevonden?
- Israel 4x het Eurovisie Songfestival gewonnen heeft?
- Een Israëli gemiddeld 10kg humus per jaar eet?

Dagprogramma

dag
1

WO: Amsterdam - Tel Aviv

Vanaf Amsterdam vliegt u via Zurich naar Tel Aviv. Bij aankomst staat uw gids op u te wachten en rijdt u naar Mitzpe Ramon voor uw eerste overnachting.

dag
2

DO: Mitzpe Ramon – Kibboets Mashabim – Sde Boker –Dimona – Fountain – Arad

Vandaag begint uw verkenning van Israël. In de morgen bezoekt u het uitkijkpunt Mitzpe Ramon, zicht over het kratergebied van Makhtesh Ramon. De kraters zijn ontstaan door erosie en de Ramonkrater is zo’n 300 m. diep, 8 km. breed en 40 km. lang. U voelt zich er klein en nietig.
Bij Kibboets Mashabim krijgen we een rondleiding over de kibboets en leert u meer over deze unieke leefgemeenschap. Ook brengt u een bezoek aan Sde Boker, de kibboets waar zich het huisje van David Ben Gurion, de eerste premier van Israël, bevindt. Ben Gurion wilde met name jongeren inspireren om voor de Negev te gaan. Vanaf het graf van Ben Gurion en zijn vrouw Paula, heeft u een prachtig uitzicht over de woestijn. Het maakt onderdeel uit van een van de Nationale Parken. We hebben een bijzondere ontmoeting met Albert en Esther Knoester. Zij doen zendingswerk in Dimona. Het prachtige kunstwerk van kunstenaar Rick Wieneck: Fountain of Tears staat als laatste vandaag op ons programma. Het beeldt de lijdensweg van Jezus en van de Joden tijdens de Tweede wereld oorlog uit.

dag
3

VR: Massada – Dead Sea – Olijfberg

We rijden verder naar het noorden en komen uit bij Massada, een grote rots in de woestijn. Op de rots heeft Herodes de Grote zijn paleis gebouwd. Per kabelbaan gaat u naar boven voor het prachtige uitzicht, de ruïnes en het verhaal van de moedige Zeloten die zich verdedigden tegen de Romeinen. Vervolgens gaan we naar de Dode Zee waarin we gaan dobberen. Het water is zo zout dat je er moeiteloos in blijft drijven, een bijzondere ervaring! We rijden verder langs de kust van de Dode Zee naar Jerusalem, waar we eerst op de Olijfberg stoppen en biedt een uitzicht over de Oude Stad met de Tempelberg. Jezus kwam vaak op de Olijfberg, Hij huilde er onder andere om het lot van Jeruzalem. De Olijfberg is een populaire begraafplaats voor Joden. De Olijfberg wordt door hun gezien als de plaats van de opstanding van de doden wanneer de Messias komt, dit halen zij uit het Bijbelboek Zacharia. Vanaf de Olijfberg heb je uitzicht op de vele graven met witte steentjes.
We zijn op tijd bij de Klaagmuur om het begin van de Sabbat mee te maken. De Klaagmuur is de Westelijke steunmuur van de tweede Joodse tempel. Deze tempel werd in het jaar 70 na Christus verwoest waarna alleen de Westelijke muur overeind bleef staan.

dag
4

ZA: Oude Stad, Hurva Synagoge, Gethsemané, St. Anna Kerk, Graftuin

Aan de voet van de Olijfberg ligt de Hof van Gethsemané. Hier beginnen wij onze verkenning van Jeruzalem. In de Hof van Gethsemané werd Jezus erg bang voor wat Hem te wachten stond. Hij zweette bloeddruppels en bad tot Zijn Vader of de beker van het lijden aan Hem voorbij mocht gaan. De Kerk van Alle Naties staat symbool voor deze geschiedenis. De oude Stefanuspoort is de entree naar de Oude Stad waar zich de Joodse, de Christelijke, de Armeense en de Islamitische wijk bevinden. We zien Bethesda, wat ‘Huis van Barmhartigheid’ betekend. Het badwater van Bethesda had van tijd tot tijd een genezende werking en in Johannes 5 lezen we hoe Jezus een man genas die al 38 jaar lang ziek was. Naast Bethesda ligt de kerk van Anna, de moeder van Maria, op de plaats waar Maria zou zijn geboren. We brengen ook een bezoek aan de Hurva Synagoge, in de Joodse wijk van de Oude Stad. De oude synagoge is geheel verwoest en in 2005 herbouwd. De Via Dolorosa is de lijdensweg van Jezus waarop verschillende gebeurtenissen plaatsvonden die worden herdacht in 14 staties, vanaf de plaats van Jezus’ veroordeling door Pontius Pilatus, naar de plaats waar Hij in het graf werd gelegd. Ondanks de drukte van winkeltjes, kraampjes en verkopers is het indrukwekkend om hier te lopen en terug te denken aan de gebeurtenissen. Via de Damascuspoort wandelen we naar de Graftuin en waar we het lege graf aanschouwen.

dag
5

ZO: Christ Church – lunch Hineni - wandeling stadsmuren

In de morgen brengt de bus u naar Christ Church. Waar u de dienst bijwoont. Christ Church is een Anglicaanse kerk in de oude stad van Jeruzalem. Het gebouw zelf maakt deel uit van een klein complex net binnen de Jaffapoort en is het oudste protestantse kerkgebouw in het Midden-Oosten. U gebruikt de lunch bij Hineni, dit is een stichting die humanitaire hulp verleend en geestelijke en sociale zorg aan biedt. Na de lunch maken we een wandeling over de oude stadsmuren van Jeruzalem. Dit geeft een heel andere blik op de stad.

dag
6

MA: Bar Mitswah – Western Wall Tunnel – Joodse wijk – Yad Vashem

We beginnen met een bezoek aan de Klaagmuur in de Oude Stad waar op maandag en donderdag morgen traditioneel de Bar Mitswa ceremonie plaatsvindt. Met zang, dans en zoetigheid wordt gevierd dat tienerjongens geestelijk volwassen zijn geworden. Hier bezoeken we ook een belangrijke opgravingen: de watertunnel van Hizkia en het Sioambad. U daalt af om door de tunnel van Hizkia te lopen, die gedeeltelijk onder water staat. Aansluitend wandelt u door de Nieuwe Joodse Wijk in de Oude stad, een rustige maar gezellige wijk met diverse winkeltjes. U vindt hier ook de Cardo, vroeger de belangrijkste straat van Jeruzalem. Vervolgens bezoeken we het beroemde Holocaust Herdenkingscentrum Yad Vashem. In dit museum worden de Joodse slachtoffers van de Holocaust en de redders van Joden herdacht. De Laan der Rechtvaardigen, het lichtmonument voor de vermoorde kinderen, de overzichtstentoonstelling en het concentratiekampenmonument maken u stil en laten een diepe indruk op u achter.

dag
7

DI: Qasr el Yahud - Megiddo - Karmel Berg

We verlaten Jeruzalem en rijden richting Jericho. Hier, bij Qasr el Yehud, doopte Johannes de Doper Jezus en vele anderen. De rivier is hier zo smal dat we op slechts enkele meters Jordanië zien liggen.

Via de Jordaan vallei rijden we naar het noorden en bezoeken Tel Megiddo. Tel (heuvel). Megiddo bestaat uit 26 bouwlagen met ruïnes uit oude steden. Door de strategische ligging, is het lange tijd een belangrijke plaats geweest. In het Nieuwe Testament wordt de stad Armageddon genoemd

Tot slot rijden we door naar het Karmel gebergte. Op de berg Karmel heeft u een prachtig uitzicht op de stad Haifa. De bekende strijd van Elia met de Baälpriesters vond hier plaats.


dag
8

WO: Meer van Galilea - Golan hoogvlakte

Deze dag begint met een boottocht over het Meer van Galilea. Midden op het meer ligt de boot even stil en gaat de motor uit waardoor we de rust en stilte op het meer ervaren. Erg indrukwekkend!

De Berg der Zaligsprekingen, waar Jezus de Bergrede heeft uitgesproken is onze volgende stop. Op stenen rondom de kerk vindt u de negen zaligsprekingen die Jezus heeft verkondigd zoals: ‘gelukkig wie nederig van hart zijn, want voor hen is het koninkrijk van de hemel’ en ‘gelukkig de treurenden, want zij zullen getroost worden’ (Mat. 5:3-4). Vanaf de berg hebben we een prachtig uitzicht op het meer en kunnen we ons een goede voorstelling maken van het Bijbelse landschap. Het blauwe meer met de vissersbootjes en het glooiende landschap moet er nog vrijwel hetzelfde uitzien als vroeger.

Bij de oever van het Meer van Galilea vinden we Tabgha, waar we naar toe wandelen. Hier vermenigvuldigde de Heere Jezus vijf broden en twee vissen aan een groep van meer dan 5000 mensen. In de Vermenigvuldigingskerk ligt onder het altaar de steen waarop Jezus het brood gedeeld zou hebben. De kerk heeft een mooie mozaïekvloer waarin u onder andere de broden en de vissen ziet. In Magdala, de geboorteplaats en woonplaats van Maria Magdalena, bekijken we de opgravingen waaronder de resten van één van de oudste gevonden synagogen, uit de tijd van Jezus.
Net buiten Nazareth ligt Mount Precipice, de plek waar de mensen uit Nazareth Jezus niet herkenden als de Messias. (Luk 4:29-30) U heeft een prachtig uitzicht over de vlakte van Jizreël.
We sluiten de dag af op de Golan Hoogvlakte waar de natuur en de afwisseling in het landschap ons verrassen.

dag
9

DO: Beth She’an- Tel Aviv - Amsterdam

De laatste dag in Israël! Voordat we naar de luchthaven rijden brengen we een bezoek aan Beit She’an. Hier zijn eeuwenoude resten gevonden van zo’n 20 verschillende beschavingen. Onder andere van de Filistijnen die hier het onthoofde lijk van Koning Saul aan de stadsmuur hingen.
Daarna rijden we naar Tel Aviv en nemen afscheid van Israël en komt deze mooie reis tot een einde.

Accommodaties

Ramon Inn Hotel

Mitzpe Ramon, Israël
Het Mitzpe Ramon Inn is zeer centraal gelegen op slechts 10 minuten lopen van de bekende krater met dezelfde naam. Vanuit het hotel heb je een prachtig uitzicht over de woestijn. Het hotel heeft ruime kamers met alle voorzieningen en is zeer sfeervol ingericht.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Zwembad
WIFI
Bar
Restaurant
Sauna
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Minibar
Koffie en thee
Telefoon
In de buurt
In stadscentrum
Natuurlijk gelegen

Hotel Inbar***

Arad, Israël
In het centrum van Arad ligt Hotel Inbar. Het hotel heeft een bar en restaurant, een binnenzwembad en droge sauna en het ligt in de buurt van het Shopping Center. Het hotel beschikt over 100 kamers, allen voorzien van eigen badkamer, televisie, airco en koffie-/thee faciliteiten.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Zwembad
WIFI
Restaurant
Lift
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
Koffie en thee
Telefoon

Hotel Rimonim Shalom****

Jeruzalem, Israël
Dit hotel ligt op een prachtige locatie hoog op een berg. Het bevindt zich op slechts 10 minuten rijden van het stadscentrum van Jeruzalem en dicht bij het Holocaustmonument Yad Vashem. De kamers bieden uitzicht op Jeruzalem. Het winkelcentrum Malcha en het medisch centrum Hadasa liggen beide in de buurt van het Rimonim Hotel. De kamers beschikken over een waterkoker en lcd televisie met internationale kanalen.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Zwembad
WIFI
Bar
24 uurs receptie
Rookvrij hotel
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
In de buurt
Historisch centrum
Openbaar vervoer

Ginosar Inn Village

Tiberias, Israël
Deze moderne kibbutz ligt direct aan het meer van Galilea met prachtig utizicht op de berg Arbel, de omgeving en het meer.
De kamers zijn in landelijke stijl met veel hout ingericht, gelegen in de ruime tuin. Ginosar Village heeft een eigen strand aan het meer en de gasten kunnen gebruik maken van de faciliteiten van het naast gelegen hotel Ginosar.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Zwembad
WIFI
Restaurant
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Minibar
Koffie en thee
Kluisje - gratis
Telefoon

Vervoer

Uw heenreis
Vlucht deel 1
Amsterdam
10:00
Wenen
11:55
Tussenstop
1h
Vlucht deel 2
Wenen
13:20
Tel Aviv
17:45
Uw terugreis
Vlucht deel 1
Tel Aviv
16:05
Zurich
19:15
Tussenstop
1h
Vlucht deel 2
Zurich
20:55
Amsterdam
22:30

Vertrekdata

Inbegrepen

 • Retourvlucht Amsterdam-Tel Aviv
 • Luchthavenbelasting
 • Ruimbagage 20 kilo
 • Transfer luchthaven – hotel retour
 • Vervoer per comfortabele touringcar met airconditioning tijdens de rondreis
 • 8 overnachtingen in goede middenklasse hotels
 • Verblijf in tweepersoonskamers met eigen bad/douche, toilet en airconditioning
 • Verblijf op basis van halfpension
 • Vervoer per comfortabele touringcar met airconditioning tijdens de rondreis
 • Alle excursies en entreegelden* zoals in het programma beschreven
 • Fooien van € 6,10 per persoon per dag voor gids, chauffeur en hotelpersoneel
 • Nederlandssprekende gids, incl whispers tijdens de excursiedagen
 • Bagageservice bij de hotels
 • Assistentie van onze lokale vertegenwoordiger
 • Toeristenbelasting

Niet inbegrepen

 • Toeslag 1-persoonskamer 570,-
 • Evt. verhoging van brandstoftoeslagen, evt. extra lokale reis- en vertrekbelastingen
 • Reis- en/of annuleringsverzekering
 • Lunches en drankjes bij de maaltijden
 • Calamiteitenfonds 2,50 per factuur
 • SGR 5,- p.p.
 • Reserveringskosten 25,-

Overige informatie

De minimale groepsgrootte voor deze reis is 15 personen.

U dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort dat na terugkomst in Nederland nog minimaal zes maanden geldig is.

Check de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor actuele Corona informatie: https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/israel/reizen/reisadvies

Conform de ANVR Voorwaarden heeft Beter Uit het recht toeslagen tot 8% van de reissom door te belasten voor een verhoging van de kostprijs van brandstof, andere energiebronnen, belastingen en wisselkoers. Kijk bij de aanvullende voorwaarden voor verdere toelichting.

Reisleiding