Over deze reis

Israël extra ingekocht

Vanwege de grote belangstelling bieden we een extra reis naar Israel aan. Deze reis staat open voor families, echtparen, singles en jongeren!

Heb je altijd al eens naar het land van de Bijbel gewild? Onze achtdaagse reis door Israël is uitstekend geschikt voor wanneer je dit bijzondere land met zijn rijke geschiedenis voor de eerste keer gaat bezoeken. Gedurende de reis kom je er achter dat het hele land getuigt van Gods trouw. Je bezoekt de plaatsen die je kent vanuit de Bijbel, zoals Nazareth, de plaats waar Jezus opgroeide, het Meer van Galilea, waar Jezus vele wonderen heeft gedaan en de rivier de Jordaan, waar Jezus werd gedoopt door Johannes. Uiteraard staat de indrukwekkende stad Jeruzalem met al haar hoogtepunten zoals de Olijfberg, de Klaagmuur en de Via Dolorosa ook op het programma. De Nederlandssprekende Israëlische gids en de Beter Uit reisleider nemen je mee naar deze unieke plaatsen.

Verhalen over deze reis

Bestemming

Algemene informatie Israël

Israël, officieel de Staat Israël, ligt in het Midden- Oosten, wat deel uitmaakt van Azië. De naam Israël betekent ‘Strijder met God’ en komt uit de Hebreeuwse Bijbel, en wordt in het Bijbelboek Genesis al genoemd. Israël is de bakermat van meerdere godsdiensten met Jeruzalem als heilige stad. Ongeveer driekwart van de bevolking is Joods. Het overige deel is Arabisch en over het algemeen Moslim. Maar ook Christenen zijn ruim vertegenwoordigd.
Het land telt veel kerken, tempels, overblijfselen uit de Romeinse tijd, oude Synagogen en Bijbelse bezienswaardigheden. Door de diverse herkomst van de joodse bevolkingsgroepen en boeiende geschiedenis is de cultuur zeer gevarieerd. Daarnaast is ook de natuur afwisselend met het laagste punt van de aarde; de Dode Zee, de prachtige Negev woestijn en het groene bergachtige noorden.

Informatie over Israël

Tijdsverschil
+1 uur
Vlag
Valuta

Op de kaart

Uitgebreide informatie over Israël

Beste reistijd

Het voor- en najaar zijn de geschiktste periodes voor een bezoek aan Israël. Het weer is dan meestal goed: regenen doet het weinig en de temperatuur is aangenaam.

Klimaat

Israël ligt in een subtropische zone en kent twee seizoenen: een hete, droge zomerperiode en een koude, natte winterperiode. Algemene invloeden, zoals de ligging van Israël tussen zee en woestijn, en lokale invloeden, zoals de hoogte en afstand tot de zee, zorgen voor een gevarieerd klimaat. Dit heeft als gevolg dat in de winter toeristen de keus hebben tussen skiën op de Hermonberg en zwemmen in de Rode Zee bij Eilat.

Eten & Drinken

Israël heeft een echte eetcultuur. Het land is een smeltkroes van culturen, godsdiensten en immigranten. Als typische gerechten in het land worden falafel, humus en tahini genoemd. Naast deze traditionele gerechten zijn er ook veel restaurants met moderne invloeden.
Koosjer is een woord dat wordt gebruikt voor levensmiddelen die zuiver zijn, bereid en opgediend volgens de 3000 jaar oude Joodse spijswetten. Joden mogen geen varkensvlees en schelpdieren eten en de vermenging van vlees- met melkproducten is ook niet toegestaan. Bijna elk hotel in Israël is koosjer zodat iedereen er kan eten en verblijven. De meeste restaurants zijn echter niet koosjer. Restaurants die wel koosjer zijn, hebben een speciaal kasjroet certificaat. In Israël kan het water overal zonder problemen gedronken worden, het kan soms een wat chloorachtige nasmaak hebben.

Taal

De officiële talen zijn Hebreeuws en Arabisch. Engels is een belangrijke taal voor het onderhouden van de externe relaties. De meesten inwoners spreken Engels en de meeste wegwijzers zijn ook in het Engels. De meest gebruikte taal in Israël is het Hebreeuws, daarna komt het Arabisch.

Wist u dat?

- Al de gebeden en briefjes die in de Klaagmuur 2x per jaar door de opperrabbijn verwijderd worden?
- Het spel Rummikub in Israel is uitgevonden?
- Israel 4x het Eurovisie Songfestival gewonnen heeft?
- Een Israëli gemiddeld 10kg humus per jaar eet?

Dagprogramma

dag
1

MA: Amsterdam - Tel Aviv - Tiberias

Vanaf Schiphol vliegen we naar Tel Aviv. Na aankomst op de luchthaven staat de touringcar en de gids voor u klaar en gaat de reis beginnen!

dag
2

DI: Boottocht – Berg der Zaligsprekingen – Tabgha – Golan

We beginnen de dag met een prachtige boottocht over het Meer van Galilea. Na deze boottocht gaan we de Berg der Zaligsprekingen bezoeken, waar Jezus de Bergrede heeft uitgesproken. Op stenen rondom de kerk vind je de negen zaligsprekingen die Jezus heeft verkondigd zoals: ‘gelukkig wie nederig van hart zijn, want voor hen is het koninkrijk van de hemel’ en ‘gelukkig de treurenden, want zij zullen getroost worden’ (Mat. 5:3-4). Vanaf de berg hebben we een prachtig uitzicht op het meer en kunnen we ons een goede voorstelling maken van het Bijbelse landschap. Het blauwe meer met de vissersbootjes en het glooiende landschap moet er nog vrijwel hetzelfde uitzien als vroeger.

Bij de oever van het Meer van Galilea vinden we Tabgha. Hier vermenigvuldigde de Heere Jezus vijf broden en twee vissen aan een groep van meer dan 5000 mensen. In de Vermenigvuldigingskerk ligt onder het altaar de steen waarop Jezus het brood gedeeld zou hebben. De kerk heeft een mooie mozaïekvloer waarin je onder andere de broden en de vissen ziet.

Kapernaüm was in de tijd van Jezus een belangrijke stad, ook voor de Heere Jezus zelf. Jezus woonde in Kapernaüm, Hij preekte in en rond Kapernaüm en Hij heeft er vele wonderen gedaan. In de synagoge van Kapernaüm genas Jezus iemand die bezeten was (Luk. 4:31-37), en hij genas een verlamde, die door vier vrienden door het dak van een huis werd binnengelaten (Mark. 2:1-12) We bekijken de fundamenten van de synagoge en dat wat over is van het huis van Petrus. Boven de plaats waar het huis van Petrus zou zijn geweest is een kerk gebouwd in de vorm een boot.

Aansluiteind maken we als de tijd het toelaat, een prachtige tocht over de Golan Hoogvlakte.

dag
3

WO: Nazareth – Nazareth Village - Ceasarea - Jeruzalem

De route die we vandaag nemen gaat via de kust naar Jeruzalem. Maar we beginnen in Nazareth, waar Jezus zijn jeugd heeft doorgebracht. We bekijken de kerk van Jozef waar hij zijn werkplaats zou hebben gehad, de Mariabron en de Aankondigingskerk. Deze kerk herdenkt de aankondiging van de geboorte van Jezus aan Maria, door de engel Gabriël.
In Nazareth Village, een openluchtmuseum, zien we hoe het dorpsleven in de tijd van de Heere Jezus eruitzag. Het hele dorp is nagebouwd als een dorp uit de eerste eeuw. Je vindt er verschillende huizen, een boerderij met olijfbomen en terrassen, oude olijf en wijnpersen, een steengroeve en een synagoge. Lokale bewoners uit de omgeving kleden zich in klederdracht en spelen na hoe men woonde en leefde in het dorp. Daarbij gebruiken ze dezelfde materialen en methoden die Maria en Jezus zouden hebben gebruikt en laten zo zien hoe boerderij- huis- en ambachtswerk tweeduizend jaar geleden werd gedaan.

Het aan de Middellandse Zee gelegen Caesarea, ooit een schitterende Grieks-Romeinse stad, is onze laatste stop voor Jeruzalem. Het grootste gedeelte van de stad werd gebouwd door Herodes de Grote maar ook de Arabieren, de kruisvaarders en de Mammelukken hebben hun sporen achter gelaten. De stad is zetel van de Romeinse gouverneurs geweest waartoe ook Pontius Pilatus behoorde. In de Bijbel komen we deze stad ook vaker tegen. Filippus leefde en predikte in Caesarea, Petrus doopte Cornelius en zijn huisgenoten, de eerste niet-Joodse bekeerlingen in Caesarea, en Paulus zat er twee jaar gevangen en getuigde van Jezus’ opstanding. We bekijken de opgravingen waaronder de vestingwerken, het theater en het hippodroom.

Hierna rijden we naar Jeruzalem.

dag
4

DO: Klaagmuur - Bar Mitswah - Knesseth - Yad Vashem - Herdersvelden

De morgen beginnen we bij de Klaagmuur, de Westelijke steunmuur van de tweede Joodse tempel. Deze tempel werd in het jaar 70 na Christus verwoest waarna alleen de Westelijke muur overeind bleef staan. Op maandag- en donderdagmorgen vindt bij de Klaagmuur in de Oude Stad traditioneel de Bar Mitswa ceremonie plaats. Met zang, dans en zoetigheid wordt gevierd dat tienerjongens geestelijk volwassen zijn geworden.

Daarna rijden we naar het Israëlisch parlementsgebouw Knesset. Ervoor staat de Menorah, een bronzen zevenarmige kandelaar, versierd met 29 afbeeldingen uit de geschiedenis van Israël.

Vervolgens bezoeken we het beroemde Holocaust Herdenkingscentrum Yad Vashem. In dit museum worden de Joodse slachtoffers van de Holocaust en de redders van Joden herdacht.
De Laan der Rechtvaardigen, het lichtmonument voor de vermoorde kinderen, de overzichtstentoonstelling en het concentratiekampenmonument maken je stil en laten een diepe indruk op je achter.

Jesaja 56:5
Hem geef ik iets beters dan zonen en dochters: een gedenkteken en een naam (een Yad Vashem) in mijn tempel en binnen de muren van mijn stad. Ik geef hem een eeuwige naam, een naam die onvergankelijk is.

Niet ver van Bethlehem kijken we uit over de Herdersvelden waar een Engel het nieuws van de geboorte van Jezus aan de herders bracht. Op de terugweg naar het hotel bezoeken we de Haas Promenade voor een uitzicht over Jeruzalem en het Kidrondal.

dag
5

VR: Olijfberg – Oude Stad – Graftuin - start Shabbat

Wij komen vandaag op plekken komen waar eens onze Messias is geweest. De Olijfberg is de eerste bezienswaardigheid van vandaag en biedt een uitzicht over de Oude Stad met de Tempelberg. Jezus kwam vaak op de Olijfberg, Hij huilde er onder andere om het lot van Jeruzalem. De Olijfberg is een populaire begraafplaats voor Joden. De Olijfberg wordt door hun gezien als de plaats van de opstanding van de doden wanneer de Messias komt, dit halen zij uit het Bijbelboek Zacharia . Vanaf de Olijfberg heb je uitzicht op de vele graven met witte steentjes.

Aan de voet van de Olijfberg ligt de Hof van Gethsemané waar we naartoe wandelen. In de Hof van Gethsemané werd Jezus erg bang voor wat Hem te wachten stond. Hij zweette bloeddruppels en bad tot Zijn Vader of de beker van het lijden aan Hem voorbij mocht gaan. De Kerk van Alle Naties staat symbool voor deze geschiedenis.
De oude Stefanuspoort is de entree naar de Oude Stad waar zich de Joodse, de Christelijke, de Armeense en de Islamitische wijk bevinden. We zien Bethesda, wat ‘Huis van Barmhartigheid’ betekent. Het badwater van Bethesda had van tijd tot tijd een genezende werking en in Johannes 5 lezen we hoe Jezus een man genas die al 38 jaar lang ziek was. Naast Bethesda ligt de kerk van Anna, de moeder van Maria, op de plaats waar Maria zou zijn geboren.
De Via Dolorosa is de lijdensweg van Jezus waarop verschillende gebeurtenissen plaatsvonden die worden herdacht in 14 staties, vanaf de plaats van Jezus’ veroordeling door Pontius Pilatus, naar de plaats waar Hij in het graf werd gelegd. Ondanks de drukte van winkeltjes, kraampjes en verkopers is het indrukwekkend om hier te lopen en terug te denken aan de gebeurtenissen. De route loopt langs de verschillende staties en komt uit bij de Heilige Grafkerk, waar Jezus begraven en opgestaan zou zijn. Velen geloven echter dat dit gebeurde in de Graftuin waar we via de Damascuspoort naartoe wandelen en waar we het lege graf aanschouwen.

Mattheüs 28:5-6
De engel richtte zich tot de vrouwen en zei: ‘Wees niet bang, ik weet dat jullie Jezus, de gekruisigde, zoeken. Hij is niet hier, hij is immers opgestaan, zoals Hij gezegd heeft. Kijk maar, dat is de plaats waar hij gelegen heeft.

Daarna keren we terug naar de Klaagmuur om het begin van de Sabbat bij te wonen.

dag
6

ZA: Massada – Dode Zee – Rivier de Jordaan

Na ons ontbijt vertrekken we richting de oevers van de Dode zee, 400 meter onder de zeespiegel gelegen. We rijden door het woeste en imposante landschap van de woestijn van Judea. Onderweg stoppen we bij de kloof van Wadi Kelt en zien we het Klooster van St. George aan de rotswand hangen.

We rijden langs de grotten van Qumran waarbij de gids vertelt over de vindplaats van de Dode Zeerollen. Via de kustlijn van de Dode Zee komen we bij Massada, een grote rots in de woestijn. Op de rots heeft Herodes de Grote zijn paleis gebouwd. Per kabelbaan ga je naar boven voor het prachtige uitzicht, de ruïnes en het verhaal van de moedige Zeloten die zich verdedigden tegen de Romeinen. We maken ook kennis met de Dode Zee (entree exclusief). Het water is zo zout dat je er moeiteloos in blijft drijven, een bijzondere ervaring!

Op de weg terug naar ons hotel maken we nog een tussenstop bij de rivier de Jordaan, bij Jericho. Hier, bij Qasr el Yehud, doopte Johannes de Doper Jezus en vele anderen. De rivier is hier zo smal dat we op slechts enkele meters Jordanië zien liggen.

dag
7

ZO: Vrije dag

Een ontspannen rustdag. Vandaag organiseert de reisleider een samenkomst of bezoeken we indien mogelijk een dienst in de stad. Natuurlijk is het ook mogelijk om te ontspannen bij het hotel of een wandeling te maken in de omgeving.

dag
8

MA: Terugreis naar Nederland

Deze mooie en leuke reis naar Israel is ten einde. Vandaag reizen we terug naar Nederland.

Accommodaties

Hotel Astoria***

Tiberias, Israël
Het Astoria Hotel ligt in het centrum van Tiberias en heeft uitzicht op het Meer van Galilea, dat op 20 minuten lopen gelegen is. Het hotel is in 1933 opgericht en is één van de oudste hotels in Tiberias. Tegenwoordig biedt het moderne en comfortabele kamers en goede faciliteiten. Safed, Nazareth en de rivier de Jordaan liggen op slechts een kleine afstand rijden van het hotel.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
Zwembad
WIFI
Bar
Restaurant
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Minibar
Koffie en thee

Hotel Rimonim Shalom****

Jeruzalem, Israël
Dit hotel ligt op een prachtige locatie hoog op een berg. Het bevindt zich op slechts 10 minuten rijden van het stadscentrum van Jeruzalem en dicht bij het Holocaustmonument Yad Vashem. De kamers bieden uitzicht op Jeruzalem. Het winkelcentrum Malcha en het medisch centrum Hadasa liggen beide in de buurt van het Rimonim Hotel. De kamers beschikken over een waterkoker en lcd televisie met internationale kanalen.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Zwembad
WIFI
Bar
24 uurs receptie
Rookvrij hotel
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
In de buurt
Historisch centrum
Openbaar vervoer

Jerusalem Gold Hotel***

Jeruzalem, Israël
Het elegante Jerusalem Gold Hotel ligt in het centrum van de nieuwe stad, naast het centrale busstation en op 20 minuten lopen van het historische centrum.

De kamers van het Jerusalem Gold zijn voorzien van extra lange bedden, mahoniehouten meubels, verduisteringsgordijnen, een kussenmenu en extra stille, dubbele beglazing. Tot de moderne faciliteiten behoren airconditioning, een koelkast, videogames en een kluisje voor een laptop.

Het hotel bevindt zich op steenworp afstand van het congrescentrum van Jeruzalem en op loopafstand van de kleurrijke markt Mahne Yehuda.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
WIFI
Bar
Restaurant
Lift
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
Koffie en thee
Telefoon
In de buurt
Historisch centrum
Restaurant
Openbaar vervoer
Goede uitvalsbasis

Vervoer

Uw heenreis
Uw terugreis

Vertrekdata

Inbegrepen

 • Retourvlucht incl luchthavenbelasting
 • Bagage 20 kilo
 • Luchthavenbelasting
 • Transfer luchthaven – hotel retour
 • Vervoer per comfortabele touringcar met airconditioning tijdens de rondreis
 • Overnachtingen in een tweepersoonskamer
 • Halfpension
 • Volpension op zondag
 • Excursies en entreegelden volgens programma
 • Fooien
 • Nederlandssprekende gids tijdens excursiedagen
 • Beter Uit reisleider

Niet inbegrepen

 • 1-persoonskamer toeslag 460,-
 • Drijven Dode Zee
 • Lunches
 • Drankjes tijdens maaltijden
 • Calamiteitenfonds 2,50 per factuur
 • Reserveringskosten 25,- per factuur
 • SGR 5,- per persoon

Overige informatie

De minimale groepsgrootte voor deze reis is 20 personen.

Hotels zijn onder voorbehoud van wijziging.

Je dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort dat bij terugkomst in Nederland nog minimaal zes maanden geldig is.

Check de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor actuele Corona informatie: https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/israel/reizen/reisadvies

Conform de ANVR Voorwaarden heeft Beter Uit het recht toeslagen tot 8% van de reissom door te belasten voor een verhoging van de kostprijs van brandstof, andere energiebronnen, belastingen en wisselkoers. Kijk bij de aanvullende voorwaarden voor verdere toelichting.

Reisleiding

Bram Karels

Reisleider Beter Uit sinds 1993

In welke landen ben je geweest?

Duitsland, Israël, Jordanië, Zwitserland, Engeland, Noorwegen, Egypte, Gambia, Indonesië, Mexico, Zuid-Afrika, China, Sri Lanka, Luxemburg en Frankrijk.

Wat maakt reizen met Beter Uit zo fijn?

Wel, dat ik allerlei mensen ontmoet. En samen met hen optrek; samen in een ontspannen vakantiesfeer zoveel uit onze levens met elkaar mogen delen én uit onze levens met God! Momenten dat je samen stil bent van gedeeld verdriet; stil bent van grote verwondering of samen de glorie van God wil uitzingen! Zo ontdek ik steeds meer dat ieder mens uniek is en er uiteindelijk maar één" van bestaat! Daarom moeten we zo zuinig zijn op elkaar!
Zo mooi….

Waarom is de missie van Beter Uit: samen geloven, samen beleven belangrijk voor jou?

Samen willen we als christenen luisteren naar en leven vanuit het Woord van God. Dat vraagt openheid en respect. Voor elkaars mening. Voor elkaar als... mens. Vanzelf voel ik mij als reisleider in de eerste plaats verantwoordelijk voor het regelen van veel zaken tijdens de vakantie. Dan ben ik echt een-manusje-van-alles. Ten dienste van de reizigers. Maar ook dit is een onderdeel van samen geloven, samen beleven! En tsja, de sfeer, fijne gesprekken en gezelligheid: dit vraagt om de inzet van iedereen! Zo kan ieders reis de vakantie van je leven worden. Voor jezelf en je groepsgenoten. In een positieve sfeer van onderlinge bemoediging, vriendelijkheid en aanvaarding met elkaar vakantie beleven !

Erna Verheij

In welke landen ben je geweest?

België, Canada, Denemarken, Dominicaanse Republiek, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Hongarije, Israël, Italië, Kroatië, Luxemburg, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen,
Portugal, Roemenië, Schotland, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Verenigde Staten, Zambia, Zuid-Afrika, Zwitserland.

Wat maakt reizen met Beter Uit zo fijn?

Met medechristenen genieten van alles wat God zo mooi geschapen heeft en samen nieuwe ervaringen opdoen op het gebied van natuur, cultuur en historie.

Waarom is de missie van Beter Uit: samen geloven, samen beleven belangrijk voor jou?

Het delen van de liefde van God met elkaar door gesprekken en zang en het samen beleven van een mooie, ontspannen vakantie geeft een groepsreis een extra dimensie.