Over deze reis

Israël en Jordanië Familiereis

Laat uw (klein)kinderen kennismaken met Jordanie&Het Beloofde Land! Twee boeiende landen waar belangrijke Bijbelse gebeurtenissen plaatsvonden; landen waar de vele verhalen, die we vandaag de dag in de Bijbel lezen, gaan leven en betekenis krijgen. De bekende plaatsen uit de Bijbel zijn indrukwekkend voor jong en oud. Je bezoekt het Meer van Galilea, waar Jezus vele wonderen heeft gedaan en uiteraard staat de indrukwekkende stad Jeruzalem met de Olijfberg en de Hof van Gethsemané ook op het programma. Maar natuurlijk gaan we ook naar de berg Nebo en overnachten we zelfs bij de Bedouinen! Verschillende activiteiten maken deze reis compleet. Zo helpen we mee aan een echte archeologische uitgraving in de Stad van David, gaan we dobberen in de Dode Zee, slapen onder de sterren in een heuse bedoeïenentent en je leert meer over het leven in de tijd van de Bijbel in de themapark Nazareth Village.. De kinderen zullen onder de indruk zijn bij het zien van alle plekken die bekend zijn uit de Bijbel!

Verhalen over deze reis

Bestemming

Algemene informatie Israël

Israël, officieel de Staat Israël, ligt in het Midden- Oosten, wat deel uitmaakt van Azië. De naam Israël betekent ‘Strijder met God’ en komt uit de Hebreeuwse Bijbel, en wordt in het Bijbelboek Genesis al genoemd. Israël is de bakermat van meerdere godsdiensten met Jeruzalem als heilige stad. Ongeveer driekwart van de bevolking is Joods. Het overige deel is Arabisch en over het algemeen Moslim. Maar ook Christenen zijn ruim vertegenwoordigd.
Het land telt veel kerken, tempels, overblijfselen uit de Romeinse tijd, oude Synagogen en Bijbelse bezienswaardigheden. Door de diverse herkomst van de joodse bevolkingsgroepen en boeiende geschiedenis is de cultuur zeer gevarieerd. Daarnaast is ook de natuur afwisselend met het laagste punt van de aarde; de Dode Zee, de prachtige Negev woestijn en het groene bergachtige noorden.

Informatie over Israël

Tijdsverschil
+1 uur
Vlag
Valuta

Op de kaart

Uitgebreide informatie over Israël

Beste reistijd

Het voor- en najaar zijn de geschiktste periodes voor een bezoek aan Israël. Het weer is dan meestal goed: regenen doet het weinig en de temperatuur is aangenaam.

Klimaat

Israël ligt in een subtropische zone en kent twee seizoenen: een hete, droge zomerperiode en een koude, natte winterperiode. Algemene invloeden, zoals de ligging van Israël tussen zee en woestijn, en lokale invloeden, zoals de hoogte en afstand tot de zee, zorgen voor een gevarieerd klimaat. Dit heeft als gevolg dat in de winter toeristen de keus hebben tussen skiën op de Hermonberg en zwemmen in de Rode Zee bij Eilat.

Eten & Drinken

Israël heeft een echte eetcultuur. Het land is een smeltkroes van culturen, godsdiensten en immigranten. Als typische gerechten in het land worden falafel, humus en tahini genoemd. Naast deze traditionele gerechten zijn er ook veel restaurants met moderne invloeden.
Koosjer is een woord dat wordt gebruikt voor levensmiddelen die zuiver zijn, bereid en opgediend volgens de 3000 jaar oude Joodse spijswetten. Joden mogen geen varkensvlees en schelpdieren eten en de vermenging van vlees- met melkproducten is ook niet toegestaan. Bijna elk hotel in Israël is koosjer zodat iedereen er kan eten en verblijven. De meeste restaurants zijn echter niet koosjer. Restaurants die wel koosjer zijn, hebben een speciaal kasjroet certificaat. In Israël kan het water overal zonder problemen gedronken worden, het kan soms een wat chloorachtige nasmaak hebben.

Taal

De officiële talen zijn Hebreeuws en Arabisch. Engels is een belangrijke taal voor het onderhouden van de externe relaties. De meesten inwoners spreken Engels en de meeste wegwijzers zijn ook in het Engels. De meest gebruikte taal in Israël is het Hebreeuws, daarna komt het Arabisch.

Wist u dat?

- Al de gebeden en briefjes die in de Klaagmuur 2x per jaar door de opperrabbijn verwijderd worden?
- Het spel Rummikub in Israel is uitgevonden?
- Israel 4x het Eurovisie Songfestival gewonnen heeft?
- Een Israëli gemiddeld 10kg humus per jaar eet?

Algemene informatie Jordanie

Jordanië is een koninkrijk in het Midden-Oosten, ten oosten van de rivier de Jordaan. Het grenst aan Israël, Irak, Saoedi-Arabië en Syrië. Het land is ongeveer twee keer zo groot als Nederland en iets groter dan de Benelux. De hoofdstad is Amman.

Informatie over Jordanië

Tijdsverschil
+1 uur
Vlag
Valuta
JD

Uitgebreide informatie over Jordanië

Beste reistijd

Maart t/m mei en half september t/m begin november zijn de beste maanden om naar Jordanië te reizen. In deze periode zijn de temperaturen en het weer gemiddeld het aangenaamst en het regent dan weinig. De Jordaanvallei, de Dode Zee en de kust bij Aqaba kunt u ook prima in de winter bezoeken omdat de temperaturen in deze gebieden hoger liggen.

Klimaat

Het klimaat in Jordanië verschilt per streek: van een gematigd klimaat tot een steppe- en woestijnklimaat. De zomers zijn lang en zonnig met nauwelijks regen. In het oosten en zuiden heerst gedurende het hele jaar een uitgesproken droog en warm klimaat en in het Jordanië heeft in het westen een mediterraan klimaat en meer landinwaarts een steppe- en woestijnklimaat. In het westen kunnen de winters koud en nat zijn en kan er zelfs sneeuw vallen. Het steppe- en woestijnklimaat kenmerkt zich door hete droge zomers en relatief koude winters met nauwelijks regenval. Rond de Dode Zee en de Jordaanvallei zijn temperaturen van zo’n 40 graden geen uitzondering.

Taal

De officiële taal van Jordanië is het Arabisch. In de grote steden en toeristische gebieden wordt ook veel Engels gesproken. Binnen het Arabisch is er verschil tussen de spreektaal, het standaard Arabisch en klassiek Arabisch.

Eten & Drinken

Als Jordaniërs uit eten gaan, bestellen ze vaak groepsmaaltijden. Deze bestaan uit Mezzah, verschillende kleine hapjes en salade, gevolgd door de hoofdgerechten die op tafel verdeeld worden. Traditionele gerechten zijn khobz, falafel, shoarma en foel. Thee, verse vruchtensappen en zoete limonade zijn overal te koop. Kraanwater is niet drinkbaar.
Jordanië is een hoofdzakelijk islamitisch land. In de islam is het verboden om varkensvlees te eten en alcohol te drinken. Deze regels worden in Jordanië in grote mate door de bevolking nageleefd. Hoewel officieel het drinken van alcohol verboden is, is het eenvoudig te koop in zowel grote hotels als kleine supermarkten.

Wist u dat?

- Er geen post aan huis bezorgd wordt, maar iedereen deze zelf moet ophalen?
- Petra in de Bijbel genoemd wordt onder de naam Sela, Hebreeuws voor steen?
- Ruim 90% van de bevolking in het westen van het land woont en het oosten dan ook vrijwel “leeg” is?

Dagprogramma

dag
1

MA: Amsterdam – Amman

Vandaag vliegen we van Amsterdam naar de hoofdstad van Jordanië, Amman. Na aankomst staat de bus, die ons naar het hotel brengt, ons al op te wachten.

dag
2

DI: Amman – Madaba – Berg Nebo – Kerak kasteel – Petra

We beginnen de dag met een bezoek aan de stad Madaba, wereldberoemd vanwege haar Byzantijnse mozaïeken, waaronder de Madaba map. Dit is een kaart in mozaïek van het Midden Oosten, gemaakt van wel duizenden steentjes. Mooi om te zien hoe Jeruzalem op de kaart ligt. Vervolgens rijden we verder naar de berg Nebo, vanwaar Mozes Het Beloofde Land mocht zien. Boven op de berg genieten we van een prachtig uitzicht over de Jordaanvallei en het noordelijke deel van de Dode Zee. Bij helder weer kunnen we zelfs Jeruzalem zien liggen!

Via de mooie Koningsroute rijden we richting het zuiden met een stop bij het Kerak Kasteel, een van de belangrijkste kruisvaarderskastelen van Jordanië.

dag
3

WO: Petra

Vandaag staat Petra op het programma, een van de vele hoogtepunten van deze reis. Petra is een door de Nabateeërs uit de rotsen gehouwen stad. Petra was de voormalige hoofdstad van het Nabatese Rijk. De graftempels en andere monumenten waar Petra uit bestaat, zijn gehouwen uit rood zandsteen. Samen met de gids wandelen we door de kloof die steeds smaller en smaller wordt. En dan ineens worden we verrast door het prachtige aanblik van de Schatkamer, Al Khzneh, een indrukwekkende graftempel van 40 m. hoog en 25 m. breed. En als de kinderen het leuk vinden is het mogelijk om een ritje op een kameel te maken.

dag
4

DO: Petra – Wadi Rum

Na het ontbijt verlaten we Petra en rijden verder naar de schitterende woestijn van Wadi Rum. Per jeep ontdekken we deze fascinerende woestijn; door zandvlakten, rode rotsen en verschillende canyons. Een superleuke ervaring. De diversiteit aan kleuren is adembenemend. We overnachten in een wel heel uniek Bedoeïenenkamp.

dag
5

VR: Dode Zee – Ein Gedi - Jeruzalem

We passeren de grens met Israël en rijden naar Massada waar we met de kabelbaan naar boven gaan. Nadat we de afdaling via het slangenpad hebben gemaakt gaan we verder naar de Dode Zee, het laagste punt van de aarde. En voor wie even wil dobberen in de meest zoute zee ter wereld, dat kan (entree exclusief). Een bijzondere ervaring! Aansluitend naar natuurreservaat Ein Gedi, de grootste oase in de Negevwoestijn waar we een wandeling maken. Op deze plaats hield David zich verscholen voor Saul. Vanavond overnachten we in Jeruzalem.

dag
6

ZA: Jeruzalem – Olijfberg – Hof van Gethsemané – Klaagmuur – Oude Stad – Emek Tsurim

Wij komen vandaag op plekken komen waar eens onze Messias is geweest. De Olijfberg biedt een uitzicht over de Oude Stad met de Tempelberg. Jezus kwam vaak op de Olijfberg, Hij huilde er onder andere om het lot van Jeruzalem. Vanaf hier is het een korte wandeling naar de Hof van Gethsemané. In het Hof van Gethsemané werd Jezus erg bang voor wat Hem te wachten stond. Hij zweette bloeddruppels en bad tot Zijn Vader of de beker van het lijden aan Hem voorbij mocht gaan. De Kerk van Alle Naties staat symbool voor deze geschiedenis en in het hof staan olijfbomen die er waarschijnlijk al stonden in de tijd van de Heere Jezus.

Via smalle straten en steegjes komen we bij de Klaagmuur, de Westelijke steunmuur van de tweede Joodse tempel. Deze tempel werd in het jaar 70 na Christus verwoest waarna alleen de Westelijke muur overeind bleef staan. Hier vindt op maandagmorgen de Bar Mitswa ceremonie plaats. Zingend, en dansend wordt gevierd dat Joodse tienerjongens geestelijk volwassen zijn geworden. Het is een groot feest voor de joden en een echte belevenis om te zien.

In de oude stad vinden we de Via Dolorosa, de lijdensweg van Jezus vanaf de plaats van Jezus’ veroordeling, naar de plaats waar Hij in het graf werd gelegd. De gebeurtenissen worden herdacht in verschillende staties waar we deels langs lopen.

Bij het sorteerproject van Emek Tsurim zijn we allemaal even archeoloog. We gaan op zoek naar voorwerpen van vroeger zoals potscherven, juwelen en munten door ze met water te scheiden van het zand. Leer over de ontdekkingen die al zijn gedaan en help mee met het zoeken naar meer van de geschiedenis van Jeruzalem.

dag
7

ZO: Vrije dag

Een vrije dag in Jeruzalem. De reisleider verzorgt een samenkomst. Indien mogelijk wonen we een dienst bij in Jeruzalem.

dag
8

MA: Graftuin – Muurwandeling – City of David

Vanmorgen zijn we in de Graftuin waar we uitleg krijgen en natuurlijk eindigen bij het lege graf. Vervolgens rijden we naar de City of David. Dit is de geboorteplaats van de stad Jeruzalem, de plaats waar koning David zijn koninkrijk vestigde en waar de geschiedenis van het Volk van Israël werd geschreven. Vlakbij bevinden zich de Tunnels van Hizkia. Deze staan deels nog met water. We maken een wandeling door de tunnels en zien hoe ingenieus deze tunnels zijn gemaakt. Van deze ondergrondse muren gaan we naar de stadsmuren van Jeruzalem. Via de trap bij de poort lopen we naar boven om zo over een deel van de oude stadsmuren van Jeruzalem te lopen. Vanaf deze muren heb je een geweldig uitzicht over de stad.

dag
9

DI: : Qasr Al Yahud – Berg der Zaligsprekingen – Tabgha– Meer van Galilea – Tiberias

We laten Jeruzalem achter ons en rijden richting het noorden, richting Qasr Al Yahud, de doopplaats waar Johannes de Doper Jezus en vele anderen heeft gedoopt. De rivier is hier zo smal dat we op slechts enkele meters Jordanië zien liggen.

Door de Jordaanvallei rijden we naar het noorden van Israël. De Berg der Zaligsprekingen, waar Jezus de Bergrede heeft uitgesproken, is onze volgende stop. Op stenen rondom de kerk staan de negen zaligsprekingen die Jezus heeft uitgesproken. Vanaf de berg hebben we een prachtig uitzicht op het blauwe meer met de vissersbootjes en kunnen we ons een goede voorstelling maken van het Bijbelse landschap. Het moet er nog vrijwel hetzelfde uitzien als vroeger. Via een mooi bergpad wandelen we naar de over van het meer om in Tabgah uit te komen.
Hier vermenigvuldigde de Heere Jezus vijf broden en twee vissen aan een groep van meer dan 5000 mensen. In de Vermenigvuldigingskerk ligt onder het altaar de steen waarop Jezus het brood gedeeld zou hebben. De kerk heeft een mooie mozaïekvloer waarin onder andere de broden en de vissen te zien zijn. Nadat de Kapernaüm bezocht hebben wordt dag afgesloten met een mooie boottocht op het Meer van Galilea. Midden op het meer ligt de boot even stil en gaat de motor uit waardoor we de rust en stilte op het meer ervaren. Erg indrukwekkend!

dag
10

WO: Nazareth – Banias – Caesarea

Via Galilees Kana komen we in Nazareth, waar Jezus zijn jeugd heeft doorgebracht. Hier bezoeken we Nazareth Village, dit openluchtmuseum zien we hoe het leven in de tijd van Jezus eruit heeft gezien.

We rijden vervolgens naar het noorden, naar Banias. Eén van de bronnen van de Jordaan die uit de berg Hermon stroomt. Een prachtige plek om rond te wandelen en natuurlijk even heerlijk de schoenen uit te doen en het water in te stappen. Hierna rijden we via de Vallei van Armageddon naar Caesarea, ooit een schitterende Grieks-Romeinse stad. In de Bijbel komen we deze stad vaker tegen. Filippus leefde en predikte in Caesarea, Petrus doopte Cornelius en zijn huisgenoten, de eerste niet-Joodse bekeerlingen in Caesarea, en Paulus zat er twee jaar gevangen en getuigde van Jezus’ opstanding. En voor de liefhebbers sluiten we de dag af met een heerlijke chocoladeworkshop!!!

dag
11

DO: Tel-Aviv - Amsterdam

Vandaag worden we naar de luchthaven van Tel Aviv gebracht voor de terugreis naar Nederland.

Accommodaties

Hotel Grand Palace****

Amman, Jordanië
Dit hotel is centraal gelegen in de wijk Shumesani op loopafstand van winkels. De tweepersoonskamers zijn voorzien van een zithoek en airconditioning.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Zwembad
WIFI
Bar
Restaurant
Lift
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
Badkamer
WIFI op de kamer

Hotel Petra Palace***

Petra, Jordanië
Petra Palace is een mooi groot hotel dat een fantastische ligging heeft. Op een paar minuten lopen van de ingang naar het oude Petra. Het hotel beschikt over 2 buitenzwembaden, een groot terras, een restaurant en meerdere liften. Er is een kleine winkel met souvenirs en een gezellige pub waar 's avonds wat gedronken kan worden. Alle kamers zijn voorzien van een airco, televisie en een eigen badkamer.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Zwembad
Bar
Restaurant
Wellness
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Kluisje - gratis
Telefoon
In de buurt
Historisch centrum

Jordanie

Petra, Jordanië
Het Wadi Rum Night Luxury Camp ligt in het hart van de beschermde vallei Wadi Rum en biedt volledig uitgeruste tenten met comfortabele bedden, Bedoeïense sofa's en zacht beddengoed. Er bevindt zich buiten de tenten een ruimte waar u kunt ontspannen en 's nachts sterren kunt kijken.

De tenten van het Wadi Rum Camp hebben een eigen terras met een prachtig uitzicht over de bergen van Wadi Rum. Het kamp biedt tevens toilet- en douchefaciliteiten.

Het Wadi Rum Night camp beschikt ook over tenten met een restaurant en een loungeruimte. De tenten zijn prachtig ingericht met traditioneel Arabisch meubilair.

Meer over deze accommodatie

In de kamer
Airco
Badkamer

Royal Wing Hotel ***

Jeruzalem, Israël
Een mooi 3-sterrenhotel waarvan de kamers volledig zijn gerenoveerd. Het hotel ligt op slechts 1.5 kilometer afstand van The Second Temple Model Jeruzalem en is gunstig gelegen t.o.v. het openbaar vervoer.

Elke kamer is voorzien van airco, telefoon, bad en/of douche en een haardroger in de badkamers. zowel het ontbijt als het diner worden in de gezellige eetzaal geserveerd. als hotelgast kunt u gebruik maken van het binnenzwembad. Verder is een gezellige lobby waar u een drankje kunt drinken en zijn er een paar gezellige winkeltjes.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Zwembad
WIFI
Fitness
In de kamer
Badkamer
Telefoon

Hotel Astoria***

Tiberias, Israël
Het Astoria Hotel ligt in het centrum van Tiberias en heeft uitzicht op het Meer van Galilea, dat op 20 minuten lopen gelegen is. Het hotel is in 1933 opgericht en is één van de oudste hotels in Tiberias. Tegenwoordig biedt het moderne en comfortabele kamers en goede faciliteiten. Safed, Nazareth en de rivier de Jordaan liggen op slechts een kleine afstand rijden van het hotel.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
Zwembad
WIFI
Bar
Restaurant
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Minibar
Koffie en thee

Vervoer

Uw heenreis
Uw terugreis

Vertrekdata

Inbegrepen

 • Vlucht van Amsterdam – Amman en Tel Aviv - Amsterdam evt. met overstap
 • Eén stuks ruimbagage van 20 kilo en 1 x handbagage
 • Vervoer ter plaatse per comfortabele touringcar
 • 10 overnachtingen op een tweepersoonskamer
 • Ontbijt en diner
 • Lunch op zondag
 • Excursies en entreegelden volgens programma
 • Visum Jordanië
 • Grensbelasting Jordanië – Israël $ 15,-
 • Fooiengeld 70,- p.p-.
 • Lokale Nederlandssprekende gids of Engelssprekende gids
 • Beter Uit Reisleider

Niet inbegrepen

 • Toeslag 1-persoonskamer 560,-
 • Lunches (m.u.v. de lunch op zondag)
 • Optionele excursies
 • Reserveringskosten 25,-
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Calamiteitenfonds 2,50 per factuur
 • SGR 5,- p.p.

Overige informatie

KINDERKORTING
Kinderen t/m 11 jaar 215,-
3de persoon op de kamer 55,-

Korting bij 2 volledig betalende personen

Het minimale aantal voor deze reis is 20 personen

Voor deze reis dient uw paspoort bij vertrek nog minimaal zes maanden geldig te zijn!
Bij uw boeking dient u uw paspoortgegevens (paspoortnummer, nationaliteit, datum van uitgifte, vervaldatum) te vermelden.

Voor de meest actuele informatie kijk op Reisadvies Jordanië | Ministerie van Buitenlandse Zaken | Israël | Jordanië | Nederlandwereldwijd.nl

Conform de ANVR Voorwaarden heeft Beter Uit het recht toeslagen tot 8% van de reissom door te belasten voor een verhoging van de kostprijs van brandstof, andere energiebronnen, belastingen en wisselkoers. Kijk bij de aanvullende voorwaarden voor verdere toelichting.

Reisleiding

Wim de Keijzer

Reisleider Beter Uit sinds 1998

In welke landen ben je geweest?

Israël, Oostenrijk, Spanje, Portugal, Thailand, Costa Rica,Panama, Duitsland, Egypte, Tunesië, Griekenland, Turkije, en Bulgarije.

Wat maakt reizen met Beter Uit zo fijn?

Een reis met Beter Uit is altijd bijzonder. Ook al ken je elkaar niet, vanaf het eerste moment voel je je al bijna één familie. Een gids vroeg eens: "kenden jullie elkaar vorige week nog niet? Jullie gaan zo met elkaar om alsof het lijkt dat jullie elkaar al jaren kennen". Een mooier compliment kan je niet krijgen. Met elkaar genieten van al het moois dat Hij geschapen heeft.

Waarom is de missie van Beter Uit: samen geloven, samen beleven belangrijk voor jou?

Samen geloven en samen beleven; één God, één kerk, dat is samen. Dat gaat op vakantie heel goed samen. Met elkaar over de Bijbel spreken, luisteren, samen zingen over Hem. Samen ÉÉN zijn, het lijkt vanzelf te gaan op vakantie met Beter Uit.