Highlights Israël

Over deze reis

Heeft u altijd al eens naar het land van de Bijbel gewild? Onze achtdaagse reis door Israël is uitstekend geschikt wanneer u dit bijzondere land met zijn rijke geschiedenis voor de eerste keer gaat bezoeken. Gedurende de reis komt u er achter dat het hele land getuigt van Gods trouw. U bezoekt de plaatsen die u kent vanuit de Bijbel, zoals Nazareth, de plaats waar Jezus opgroeide, het Meer van Galilea, waar Jezus vele wonderen heeft gedaan en de rivier de Jordaan, waar Jezus werd gedoopt door Johannes. Uiteraard staat de indrukwekkende stad Jeruzalem met al haar hoogtepunten zoals de Olijfberg, de Klaagmuur en de Via Dolorosa ook op het programma. De Nederlandssprekende Israëlische gids en de Beter Uit reisleider nemen u mee naar deze unieke plaatsen.

Verhalen over deze reis

Bestemming

Algemene informatie Israël

Israël, officieel de Staat Israël, ligt in het Midden- Oosten, wat deel uitmaakt van Azië. De naam Israël betekent ‘Strijder met God’, komt uit de Hebreeuwse Bijbel en wordt in het Bijbelboek Genesis al genoemd. Israël is de bakermat van meerdere godsdiensten met Jeruzalem als heilige stad. Ongeveer driekwart van de bevolking is Joods. Het overige deel is Arabisch en over het algemeen Moslim. Daarnaast worden ook de Christenen ruim vertegenwoordigd. Het land telt veel kerken, tempels, overblijfselen uit de Romeinse tijd, oude Synagogen en Bijbelse bezienswaardigheden. Door de diverse herkomst van de joodse bevolkingsgroepen en boeiende geschiedenis is de cultuur zeer gevarieerd. Daarnaast is ook de natuur afwisselend met het laagste punt van de aarde; de Dode Zee, de prachtige Negev woestijn en het groene bergachtige noorden.

Informatie over Israël

Tijdsverschil
+1 uur
Vlag
Valuta

Op de kaart

Uitgebreide informatie over Israël

Beste reistijd

Het voor- en najaar zijn de geschiktste periodes voor een bezoek aan Israël. Het weer is dan meestal goed. Regenen doet het weinig en de temperatuur is aangenaam.

Klimaat

Israël ligt in een subtropische zone en kent twee seizoenen: een hete, droge zomerperiode en een koude, natte winterperiode. Algemene invloeden, zoals de ligging van Israël tussen zee en woestijn, en lokale invloeden, zoals de hoogte en afstand tot de zee, zorgen voor een gevarieerd klimaat. Dit heeft als gevolg dat in de winter toeristen de keus hebben tussen skiën op de Hermonberg en zwemmen in de Rode Zee bij Eilat.

Eten & Drinken

Israël heeft een echte eetcultuur. Het land is een smeltkroes van culturen, godsdiensten en immigranten. Als typische gerechten in het land worden falafel, humus en tahini genoemd. Naast deze traditionele gerechten zijn er ook veel restaurants met moderne invloeden.
Koosjer is een woord dat wordt gebruikt voor levensmiddelen die zuiver zijn, bereid en opgediend volgens de 3000 jaar oude Joodse spijswetten. Joden mogen geen varkensvlees en schelpdieren eten en de vermenging van vlees- met melkproducten is ook niet toegestaan. Bijna elk hotel in Israël is koosjer zodat iedereen er kan eten en verblijven. De meeste restaurants zijn echter niet koosjer. Restaurants die wel koosjer zijn, hebben een speciaal kasjroet certificaat. In Israël kan het water overal zonder problemen gedronken worden. Het water kan soms een wat chloorachtige nasmaak hebben.

Taal

De officiële talen zijn Hebreeuws en Arabisch. Engels is een belangrijke taal voor het onderhouden van de externe relaties. De meesten inwoners spreken Engels en de meeste wegwijzers zijn ook in het Engels. De meest gebruikte taal in Israël is het Hebreeuws, daarna komt het Arabisch.

Wist u dat?

- Al de gebeden en briefjes die in de Klaagmuur 2x per jaar door de opperrabbijn verwijderd worden?
- Het spel Rummikub in Israël is uitgevonden?
- Israël 4x het Eurovisie Songfestival gewonnen heeft?
- Een Israëliër gemiddeld 10kg humus per jaar eet?

Dagprogramma

dag
0

VR: Amsterdam-Tel Aviv-Jeruzalem

Vandaag ontmoet u de groep op Schiphol en samen vertrekken we naar Tel Aviv. Bij aankomst staat de Nederlandssprekende Israëlische gids al te wachten. Deze gids laat u deze week kennis maken met het bijzondere land Israël. Met de gids vertrekken we richting Jeruzalem. De komende vijf nachten verblijven en dineren we in ons hotel in Jeruzalem.

dag
2

ZA: Oude stad Jeruzalem

Wij komen vandaag op plekken waar eens onze Messias is geweest. De Olijfberg is de eerste bezienswaardigheid van vandaag en biedt een uitzicht over de Oude Stad met de Tempelberg. Jezus kwam vaak op de Olijfberg. Hij huilde er onder andere om het lot van Jeruzalem. De Olijfberg is een populaire begraafplaats voor Joden. De Olijfberg wordt door hun gezien als de plaats van de opstanding van de doden wanneer de Messias komt, dit halen zij uit het Bijbelboek Zacharia. Vanaf de Olijfberg heeft u uitzicht op de vele graven met witte steentjes.

Aan de voet van de Olijfberg ligt de Hof van Gethsemané waar we naartoe wandelen. In de Hof van Gethsemané werd Jezus erg bang voor wat Hem te wachten stond. Hij zweette bloeddruppels en bad tot Zijn Vader of de beker van het lijden aan Hem voorbij mocht gaan. De Kerk van Alle Naties staat symbool voor deze geschiedenis.

De oude Stefanuspoort is de entree naar de Oude Stad waar zich de Joodse, de Christelijke, de Armeense en de Islamitische wijk bevinden. We zien Bethesda, wat ‘Huis van Barmhartigheid’ betekend. Het badwater van Bethesda had van tijd tot tijd een genezende werking en in Johannes 5 lezen we hoe Jezus een man genas die al 38 jaar lang ziek was. Naast Bethesda ligt de kerk van Anna, de moeder van Maria, op de plaats waar Maria zou zijn geboren.

We lopen waar de Klaagmuur, de Westelijke steunmuur van de tweede Joodse tempel. Deze tempel werd in het jaar 70 na Christus verwoest waarna alleen de Westelijke muur overeind bleef staan. Op maandagmorgen vindt bij de Klaagmuur in de Oude Stad traditioneel de Bar Mitswa ceremonie plaats. Met zang, dans en zoetigheid wordt gevierd dat tienerjongens geestelijk volwassen zijn geworden.

De Via Dolorosa is de lijdensweg van Jezus waarop verschillende gebeurtenissen plaatsvonden die worden herdacht in 14 staties, vanaf de plaats van Jezus’ veroordeling door Pontius Pilatus, naar de plaats waar Hij in het graf werd gelegd. Ondanks de drukte van winkeltjes, kraampjes en verkopers is het indrukwekkend om hier te lopen en terug te denken aan de gebeurtenissen. De route loopt langs de verschillende staties en komt uit bij de Heilige Grafkerk, waar Jezus begraven en opgestaan zou zijn. Velen geloven echter dat dit gebeurde in de Graftuin waar we via de Damascuspoort naartoe wandelen en waar we het lege graf aanschouwen.

Mattheüs 28:5-6
De engel richtte zich tot de vrouwen en zei: ‘Wees niet bang, ik weet dat jullie Jezus, de gekruisigde, zoeken. Hij is niet hier, hij is immers opgestaan, zoals Hij gezegd heeft. Kijk maar, dat is de plaats waar hij gelegen heeft.

Na deze indrukwekkende dag in het oude centrum van Jeruzalem keren we terug naar ons hotel voor diner en de overnachting.

dag
3

ZO: Vrije dag

Een ontspannen rustdag. De reisleider verzorgt een samenkomst of u woont een dienst bij in Jeruzalem. Lunch is inbegrepen.

dag
4

MA: Nieuwe Stad - Yad Vashem

Vanmorgen gaan we eerst naar de Klaagmuur om een deel van de Bar Mitwashviering mee te beleven. Aansluitend gaan we naar het Israëlisch parlementsgebouw Knesset. Ervoor staat de Menorah, een bronzen zevenarmige kandelaar, versierd met 29 afbeeldingen uit de geschiedenis van Israël.

Vervolgens bezoeken we het beroemde Holocaust Herdenkingscentrum Yad Vashem. In dit museum worden de Joodse slachtoffers van de Holocaust en de redders van de Joden herdacht.

De Laan der Rechtvaardigen, het lichtmonument voor de vermoorde kinderen, de overzichtstentoonstelling en het concentratiekampenmonument maken u stil en laten een diepe indruk op u achter.

Jesaja 56:5
Hem geef ik iets beters dan zonen en dochters: een gedenkteken en een naam (een Yad Vashem) in mijn tempel en binnen de muren van mijn stad. Ik geef hem een eeuwige naam, een naam die onvergankelijk is.

Niet ver van Bethlehem kijken we uit over de Herdersvelden waar een Engel het nieuws van de geboorte van Jezus aan de herders bracht.

dag
5

DI: Massada – Dode Zee – Rivier de Jordaan

Na ons ontbijt checken we uit en vertrekken we richting de oevers van de Dode zee, 400 meter onder de zeespiegel gelegen. We rijden door het woeste en imposante landschap van de woestijn van Judea.

We rijden langs de grotten van Qumran waarbij de gids vertelt over de vindplaats van de Dode Zeerollen. Via de kustlijn van de Dode Zee komen we bij Massada, een grote rots in de woestijn. Op de rots heeft Herodes de Grote zijn paleis gebouwd. Per kabelbaan gaat u naar boven voor het prachtige uitzicht, de ruïnes en het verhaal van de moedige Zeloten die zich verdedigden tegen de Romeinen. We maken ook kennis met de Dode Zee (toegang is inbegrepen, mits u hier luncht). Het water is zo zout dat u er moeiteloos in blijft drijven, een bijzondere ervaring!

aan het einde van de middag rijden we via de Jordaanvallei naar ons hotel in het noorden. Onderweg maken we een tussenstop bij de rivier de Jordaan, bij Jericho. Hier, bij Qasr el Yehud, doopte Johannes de Doper Jezus en vele anderen. De rivier is hier zo smal dat we op slechts enkele meters Jordanië zien liggen.

dag
6

WO: Caesarea – Nazareth

We bezoeken eerst Caesarea, ooit een schitterende Grieks-Romeinse stad. Het grootste gedeelte van de stad werd gebouwd door Herodes de Grote maar ook de Arabieren, de kruisvaarders en de Mammelukken hebben hun sporen achter gelaten. De stad is zetel van de Romeinse gouverneurs geweest waartoe ook Pontius Pilatus behoorde. In de Bijbel komen we deze stad ook vaker tegen. Filippus leefde en predikte in Caesarea, Petrus doopte Cornelius en zijn huisgenoten, de eerste niet-Joodse bekeerlingen in Caesarea, en Paulus zat er twee jaar gevangen en getuigde van Jezus’ opstanding. We bekijken de opgravingen waaronder de vestingwerken, het theater en het hippodroom.

Via de Vallei van Armageddon komen we aan in Nazareth, waar Jezus zijn jeugd heeft doorgebracht. We bekijken de kerk van Jozef waar hij zijn werkplaats zou hebben gehad, de Mariabron en de Aankondigingskerk. Deze kerk herdenkt de aankondiging van de geboorte van Jezus aan Maria, door de engel Gabriël. In Nazareth Village, een openluchtmuseum, zien we hoe het dorpsleven in de tijd van de Heere Jezus eruitzag. Het hele dorp is nagebouwd als een dorp uit de eerste eeuw. U vindt er verschillende huizen, een boerderij met olijfbomen en terrassen, oude olijf en wijnpersen, een steengroeve en een synagoge. Lokale bewoners uit de omgeving kleden zich in klederdracht en spelen na hoe men woonde en leefde in het dorp. Daarbij gebruiken ze dezelfde materialen en methoden die Maria en Jezus zouden hebben gebruikt en laten zo zien hoe het boerderij- huis- en ambachtswerk tweeduizend jaar geleden werd gedaan.

dag
7

DO: Meer van Galilea

Deze dag begint met een boottocht over het Meer van Galilea. Midden op het meer ligt de boot even stil en gaat de motor uit waardoor we de rust en stilte op het meer ervaren. Erg indrukwekkend!

De Berg der Zaligsprekingen, waar Jezus de Bergrede heeft uitgesproken is onze volgende stop. Op stenen rondom de kerk vindt u de negen zaligsprekingen die Jezus heeft verkondigd zoals: ‘gelukkig wie nederig van hart zijn, want voor hen is het koninkrijk van de hemel’ en ‘gelukkig de treurenden, want zij zullen getroost worden’ (Mat. 5:3-4). Vanaf de berg hebben we een prachtig uitzicht op het meer en kunnen we ons een goede voorstelling maken van het Bijbelse landschap. Het blauwe meer met de vissersbootjes en het glooiende landschap moet er nog vrijwel hetzelfde uitzien als vroeger.

Bij de oever van het Meer van Galilea vinden we Tabgha. Hier vermenigvuldigde de Heere Jezus vijf broden en twee vissen aan een groep van meer dan 5000 mensen. In de Vermenigvuldigingskerk ligt onder het altaar de steen waarop Jezus het brood gedeeld zou hebben. De kerk heeft een mooie mozaïekvloer waarin u onder andere de broden en de vissen ziet.

Kapernaüm was in de tijd van Jezus een belangrijke stad, ook voor de Heere Jezus. Jezus woonde in Kapernaüm. Hij preekte in en rond Kapernaüm en Hij heeft er vele wonderen gedaan. In de synagoge van Kapernaüm genas Jezus iemand die bezeten was (Luk. 4:31-37). En een verlamde, die door vier vrienden door het dak van een huis werd binnengelaten werd genezen (Mark. 2:1-12). Daarnaast genas Hij in Kapernaüm de schoonmoeder van Petrus (Mark 1:29-31 en Luk. 4:38-39). We bekijken de fundamenten van de synagoge en hetgeen wat over is van het huis van Petrus. Boven de plaats waar het huis van Petrus zou zijn geweest is een kerk gebouwd in de vorm van een boot.

In Magdala, de geboorteplaats en woonplaats van Maria Magdalena, bekijken we de opgravingen waaronder de resten van één van de oudste gevonden synagogen, uit de tijd van Jezus. Daarna rijden we via de Golan Hoogvlakt terug naar ons hotel.

dag
8

VR: Terugreis naar Amsterdam

De laatste dag in Israël is aangebroken. Vanaf Tel Aviv vliegen we terug naar Nederland. Een indrukwekkende reis is ten einde!

Accommodaties

Royal Wing Hotel ***

Jeruzalem, Israël
Een mooi 3-sterrenhotel waarvan de kamers volledig zijn gerenoveerd. Het hotel ligt op slechts 1.5 kilometer afstand van The Second Temple Model Jeruzalem en is gunstig gelegen t.o.v. het openbaar vervoer.

Elke kamer is voorzien van airco, telefoon, bad en/of douche en een haardroger in de badkamers. zowel het ontbijt als het diner worden in de gezellige eetzaal geserveerd. als hotelgast kunt u gebruik maken van het binnenzwembad. Verder is een gezellige lobby waar u een drankje kunt drinken en zijn er een paar gezellige winkeltjes.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Zwembad
WIFI
Fitness
In de kamer
Badkamer
Telefoon

Holiday Village Kibbutz Mizra

Mizra, Israël
Holiday Village Kibbutz Mizra ligt 5km ten zuiden van Nazareth in de Jezreel-vallei. De kibboets heeft een grote tuin met zwembad, een barbecue en een supermarkt op het terrein. De kamers zijn voorzien van WiFi, airconditioning, een eigen ingang, een eethoek en een eigen badkamer met douche. Elke ochtend staat er een ontbijtbuffet geserveerd in de eetzaal.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Zwembad
Bar
In de kamer
Airco
Badkamer
WIFI op de kamer
Koffie en thee

Vervoer

Uw heenreis
Uw terugreis

Vertrekdata

Inbegrepen

 • Retour vlucht incl. luchthavenbelasting (evt. via tussenstop)
 • Bagage 20 kilo en 1 stuks handbagage
 • Transfer luchthaven-hotel retour
 • Vervoer ter plaatse
 • 7 Overnachtingen in een 2-persoonskamer
 • Ontbijt en diner
 • Lunch op zondag
 • Excursie- en entreegelden
 • Fooien 10,- p.p.p.d.
 • Nederlandssprekende gids
 • Beter Uit reisleiding

Niet inbegrepen

 • 1-persoonskamer toeslag 510,-
 • Lunches en drankjes bij de maaltijden
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Reserveringskosten 25,-
 • Bijdrage SGR 5,- per persoon
 • Calamiteitenfonds 2,50 per factuur

Overige informatie

De minimale groepsgrootte voor deze reis is 18 personen.

Het programma is onder voorbehoud van wijzigingen.

U dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort dat na terugkeer in Nederland nog minimaal zes maanden geldig is.

Check de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor actuele reisinformatie: https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/israel/reizen/reisadvies

Conform de ANVR Voorwaarden heeft Beter Uit het recht toeslagen tot 8% van de reissom door te belasten voor een verhoging van de kostprijs van brandstof, andere energiebronnen, belastingen en wisselkoers. Kijk bij de aanvullende voorwaarden voor verdere toelichting.

Reisleiding

Marten Baan

Reisleider Beter Uit sinds 1991

In welke landen ben je geweest?

Canada, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Griekenland, Italië, Kroatië, Oostenrijk, Malta, Marokko, Spanje, Tunesië, Turkije, Verenigde Staten, Zwitserland

Wat maakt reizen met Beter Uit zo fijn?

Het groepsproces vind ik heel bijzonder. Mensen die als individuen vertrekken en dan gaandeweg een hechte groep gaan vormen met soms zelfs vriendschappen voor het leven!

Waarom is de missie van Beter Uit: samen geloven, samen beleven belangrijk voor jou?

Plezier maken, genieten van het land, de natuur, de mensen, of de cultuur. Hoe mooi kan dat zijn als je dat samen op reis mag beleven. Maar als we elkaar dan ook nog mogen leren kennen en herkennen in het geloof in de God die deze geweldig mooie aarde heeft geschapen en die ons door Jezus Zijn Zoon door dit leven wil leiden, dan ervaar ik dat als iets dat zeer waardevol is. Dat maakt voor mij reizen met Beter Uit zo aantrekkelijk.

Coby Mulder

Reisleider Beter Uit sinds 1994.

In welke landen ben je geweest?

België, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Italië, Liechtenstein, Luxemburg, Noorwegen, Oostenrijk,, Polen, Portugal, Roemenië, Slowakije, Tsechië, Verenigd Koninkrijk, Zweden, Zwitserland, Botswana, Gambia, Senegal, Namibië, Zambia, Zimbabwe, Zuid-Afrika, China,, HongKong, Israël Maleisië, Singapore, Sri Lanka, Thailand, Azoren, Canada, Curacao, Bolivia, Ecaduor, Peru, Suriname.

Wat maakt reizen met Beter UIt zo fijn?

Beter Uit geeft door zijn reizen veel verrijking en verdieping. Het biedt de mogelijkheid om samen met anderen te genieten van al het moois dat we op onze reis tegen komen en ontdekken. Hoe mooi is het om samen momenten te delen of om samen stil te zijn en te genieten van de natuur, de cultuur of iets anders. Daarnaast merk je altijd in een groep de grote verscheidenheid aan mensen en daarmee ook verscheidenheid in belangstelling. Zo kunnen we vaak nog leren van elkaar en meer genieten van een groepsreis. Een ieder heeft zo zijn inbreng. Het mooie bij Beter Uit is dat er ook ruimte is voor de mensen, die wel in een groep willen reizen, maar ook ruimte nodig hebben voor zichzelf. Er is veel mogelijk. Mede doordat Beter-Uit een christelijke reisorganisatie is merk je dat mensen in een reis vaak naar elkaar omzien. De mensen voelen zich gezien in de groep. Dat maakt het reizen met Beter Uit aantrekkelijk. Samen genieten, individuele momentjes creëren en omzien naar elkaar .

Waarom is de missie: Samen geloven, samen beleven belangrijk voor jou?

Wat heerlijk dat het mogelijk is om op de reizen het geloof te delen. De meeste mensen zijn tijdens de vakantie lekker ontspannen. Dat biedt veel mogelijkheden tot een gesprek. Vaak durven mensen dan ook meer te delen. Al kijkend naar een mooi stukje natuur of een stukje cultuur en dan zo maar iets, te durven delen wat in je hart leeft.
Dat is waardevol. Dat geeft meerwaarde aan een vakantiereis. Al met al veel reden om een reis te boeken bij Beter Uit.

Connie de Peuter

Reisleider bij DrieTour sinds: 1997

In welke landen heb je gereisd?

Israël, Jordanië; Griekenland,Turkije, Cyprus, Italië, Sicilië, Tunesië, Malta, Madeira, Hongarije, Spanje, Portugal, Estland, Letland en Finland.

Wat maakt reizen met DrieTour inspirerend?

Ook al ga ik vaak naar bekende bestemmingen; iedere reis is weer verrassend. De mensen die meegaan en die we onderweg ontmoeten, maken een reis uniek. Ik vind het altijd bijzonder en inspirerend dat deelnemers met verschillende achtergronden binnen korte tijd een groep vormen waarin meer gedeeld wordt dan vakantieplezier.

Waarom is DrieTour bijzonder voor jou?

In de reisprogramma’s zitten telkens onderdelen die maken dat je terug komt bij de bron die leven geeft en mensen gaande houdt. Reizen geeft mij energie. Ik hoop dat ik nog vaak met DrieTour groepen op pad mag gaan!