Over deze reis

Familiereis Highlights Israël met rechtstreekse vlucht

Laat uw (klein)kinderen kennismaken met Het Beloofde Land! Tijdens deze reis komen de verhalen uit de Bijbel tot leven. De bekende plaatsen uit de Bijbel zijn indrukwekkend voor jong en oud. Je bezoekt het Meer van Galilea, waar Jezus vele wonderen heeft gedaan en uiteraard staat de indrukwekkende stad Jeruzalem met de Olijfberg en de Hof van Gethsemané ook op het programma. Verschillende activiteiten maken deze reis compleet. In Jeruzalem daal je af naar de tunnel van Hizkia, die gedeeltelijk onder water staat en help je mee aan een echte archeologische uitgraving in de Stad van David. Verder ga je fietsen in een natuurreservaat, dobberen in de Dode Zee, slapen onder de sterren in een heuse bedoeïenentent en je leert meer over het leven in de tijd van de Bijbel in de themaparken Nazareth Village. Loop deze reis met je familie in de voetsporen van Jezus. De kinderen zullen onder de indruk zijn bij het zien van alle plekken die bekend zijn uit de Bijbel!

Verhalen over deze reis

Bestemming

Algemene informatie Israël

Israël, officieel de Staat Israël, ligt in het Midden- Oosten, wat deel uitmaakt van Azië. De naam Israël betekent ‘Strijder met God’ en komt uit de Hebreeuwse Bijbel, en wordt in het Bijbelboek Genesis al genoemd. Israël is de bakermat van meerdere godsdiensten met Jeruzalem als heilige stad. Ongeveer driekwart van de bevolking is Joods. Het overige deel is Arabisch en over het algemeen Moslim. Maar ook Christenen zijn ruim vertegenwoordigd.
Het land telt veel kerken, tempels, overblijfselen uit de Romeinse tijd, oude Synagogen en Bijbelse bezienswaardigheden. Door de diverse herkomst van de joodse bevolkingsgroepen en boeiende geschiedenis is de cultuur zeer gevarieerd. Daarnaast is ook de natuur afwisselend met het laagste punt van de aarde; de Dode Zee, de prachtige Negev woestijn en het groene bergachtige noorden.

Informatie over Israël

Tijdsverschil
+1 uur
Vlag
Valuta

Op de kaart

Uitgebreide informatie over Israël

Beste reistijd

Het voor- en najaar zijn de geschiktste periodes voor een bezoek aan Israël. Het weer is dan meestal goed: regenen doet het weinig en de temperatuur is aangenaam.

Klimaat

Israël ligt in een subtropische zone en kent twee seizoenen: een hete, droge zomerperiode en een koude, natte winterperiode. Algemene invloeden, zoals de ligging van Israël tussen zee en woestijn, en lokale invloeden, zoals de hoogte en afstand tot de zee, zorgen voor een gevarieerd klimaat. Dit heeft als gevolg dat in de winter toeristen de keus hebben tussen skiën op de Hermonberg en zwemmen in de Rode Zee bij Eilat.

Eten & Drinken

Israël heeft een echte eetcultuur. Het land is een smeltkroes van culturen, godsdiensten en immigranten. Als typische gerechten in het land worden falafel, humus en tahini genoemd. Naast deze traditionele gerechten zijn er ook veel restaurants met moderne invloeden.
Koosjer is een woord dat wordt gebruikt voor levensmiddelen die zuiver zijn, bereid en opgediend volgens de 3000 jaar oude Joodse spijswetten. Joden mogen geen varkensvlees en schelpdieren eten en de vermenging van vlees- met melkproducten is ook niet toegestaan. Bijna elk hotel in Israël is koosjer zodat iedereen er kan eten en verblijven. De meeste restaurants zijn echter niet koosjer. Restaurants die wel koosjer zijn, hebben een speciaal kasjroet certificaat. In Israël kan het water overal zonder problemen gedronken worden, het kan soms een wat chloorachtige nasmaak hebben.

Taal

De officiële talen zijn Hebreeuws en Arabisch. Engels is een belangrijke taal voor het onderhouden van de externe relaties. De meesten inwoners spreken Engels en de meeste wegwijzers zijn ook in het Engels. De meest gebruikte taal in Israël is het Hebreeuws, daarna komt het Arabisch.

Wist u dat?

- Al de gebeden en briefjes die in de Klaagmuur 2x per jaar door de opperrabbijn verwijderd worden?
- Het spel Rummikub in Israel is uitgevonden?
- Israel 4x het Eurovisie Songfestival gewonnen heeft?
- Een Israëli gemiddeld 10kg humus per jaar eet?

Dagprogramma

dag
1

WO: Amsterdam - Tel Aviv - Tiberias

Met een rechtstreekse vlucht vliegen we naar Tel Aviv. Na aankomst op de luchthaven staat de touringcar en de gids voor u klaar en gaat de reis beginnen!

dag
2

DO: Boottocht – Nazareth

Vandaag gaan we meer ervaren van het leven in Israel in Bijbelse tijden. De dag begint met een boottocht over het Meer van Galilea. Midden op het meer ligt de boot even stil en gaat de motor uit waardoor we de rust en stilte op het meer ervaren. Erg indrukwekkend!

In Nazareth, waar Jezus zijn jeugd heeft doorgebracht rijden we langs de kerk van Jozef waar hij zijn werkplaats zou hebben gehad, de Mariabron en we bekijken de Aankondigingskerk. Deze kerk herdenkt de aankondiging van de geboorte van Jezus aan Maria, door de engel Gabriël.

In Nazareth Village, een openluchtmuseum, zien we hoe het dorpsleven in de tijd van de Heere Jezus eruitzag. Het hele dorp is nagebouwd als een dorp uit de eerste eeuw. Je vindt er verschillende huizen, een boerderij met olijfbomen en terrassen, oude olijf en wijnpersen, een steengroeve en een synagoge. Lokale bewoners uit de omgeving kleden zich in klederdracht en spelen na hoe men woonde en leefde in het dorp. Daarbij gebruiken ze dezelfde materialen en methoden die Maria en Jezus zouden hebben gebruikt en laten zo zien hoe boerderij- huis- en ambachtswerk tweeduizend jaar geleden werd gedaan. Aan het einde van de dag rijden we terug naar Tiberias.

dag
3

VR: Agmon Hahula – Meer van Galilea

In de vroege ochtend staat er een sportieve en typisch Nederlandse activiteit op het programma, fietsen! Dit gaan we doen in Agmon HaHula, een natuurreservaat met wandelpaden, observatiepunten en telescopen voor het observeren van de duizenden vogels en andere diersoorten die er te vinden zijn. Onder leiding van een gids komen we meer te weten over de verschillende vogels in de Hula Vallei. Water is in de vallei in overvloed aanwezig, in de vorm van bronnen als Ein Tina en de Jachula, en de grote noordelijke rivieren zoals de Dan, Snir, Hermon en de Jordaan. Door de overvloed aan water in het gebied groeit en bloeit er van alles.

Vervolgens lopen we van de bronnen van de Jordaan bij Banias, het Bijbelse Caesarea Philippi, langs de rivier naar de waterval en de nieuwe hangbrug. We keren terug naar het meer van Galilea waar we de Berg der Zaligsprekingen bezoeken, waar Jezus de Bergrede heeft uitgesproken. Op stenen rondom de kerk vind je de negen zaligsprekingen die Jezus heeft verkondigd zoals: ‘gelukkig wie nederig van hart zijn, want voor hen is het koninkrijk van de hemel’ en ‘gelukkig de treurenden, want zij zullen getroost worden’ (Mat. 5:3-4). Vanaf de berg hebben we een prachtig uitzicht op het meer en kunnen we ons een goede voorstelling maken van het Bijbelse landschap. Het blauwe meer met de vissersbootjes en het glooiende landschap moet er nog vrijwel hetzelfde uitzien als vroeger.

Bij de oever van het Meer van Galilea vinden we Tabgha. Hier vermenigvuldigde de Heere Jezus vijf broden en twee vissen aan een groep van meer dan 5000 mensen. In de Vermenigvuldigingskerk ligt onder het altaar de steen waarop Jezus het brood gedeeld zou hebben. De kerk heeft een mooie mozaïekvloer waarin je onder andere de broden en de vissen ziet.

De laatste stop vandaag is bij Kapernaüm, in de tijd van Jezus een belangrijke stad, ook voor de Heere Jezus zelf. Jezus woonde in Kapernaüm, Hij preekte in en rond Kapernaüm en Hij heeft er vele wonderen gedaan. In de synagoge van Kapernaüm genas Jezus iemand die bezeten was (Luk. 4:31-37), en hij genas een verlamde, die door vier vrienden door het dak van een huis werd binnengelaten (Mark. 2:1-12) We bekijken de fundamenten van de synagoge en dat wat over is van het huis van Petrus. Boven de plaats waar het huis van Petrus zou zijn geweest is een kerk gebouwd in de vorm een boot.

dag
4

ZA: Hashlosha - Doopplaats – Jeruzalem

Vandaag reizen we af naar het zuiden en beginnen met een kort bezoek aan Kana: de plaats waar Jezus zijn eerste wonder deed op de bruiloft waar hij water in wijn veranderde. In het kerkje kunnen we met elkaar het bekende Bijbelverhaal lezen.

Daarna gaat de route verder door de Jordaanvallei naar natuurreservaat Gan Hashlosha. Hier is er tijd ingelast om te zwemmen en te ontspannen in de warmwaterbronnen.
Voordat we naar Jeruzalem rijden stoppen we in de buurt van Jericho bij Qasr Al Yahud: de plaats waar Jezus is gedoopt door Johannes. De rivier is hier zo smal dat we op slechts enkele meters Jordanië zien liggen.

dag
5

ZO: Vrije dag

Een ontspannen rustdag. De reisleider verzorgt de samenkomst. De rest van de dag is ter vrije besteding.

dag
6

MA: Olijfberg – Oude Stad

Wij komen vandaag op plekken komen waar eens onze Messias is geweest. De Olijfberg biedt een uitzicht over de Oude Stad met de Tempelberg. Jezus kwam vaak op de Olijfberg, Hij huilde er onder andere om het lot van Jeruzalem. Vanaf hier is het een korte wandeling naar de Hof van Gethsemané. In de Hof van Gethsemané werd Jezus erg bang voor wat Hem te wachten stond. Hij zweette bloeddruppels en bad tot Zijn Vader of de beker van het lijden aan Hem voorbij mocht gaan. De Kerk van Alle Naties staat symbool voor deze geschiedenis en in de hof staan olijfbomen die er waarschijnlijk al stonden in de tijd van de Heere Jezus.

Via smalle straten en steegjes komen we bij de Klaagmuur, de Westelijke steunmuur van de tweede Joodse tempel. Deze tempel werd in het jaar 70 na Christus verwoest waarna alleen de Westelijke muur overeind bleef staan. Hier vindt op maandagmorgen de Bar Mitswa ceremonie plaats. Zingend, en dansend wordt gevierd dat Joodse tienerjongens geestelijk volwassen zijn geworden. Het is een groot feest voor de joden en een echte belevenis om te zien.
In de oude stad vinden we de Via Dolorosa, de lijdensweg van Jezus vanaf de plaats van Jezus’ veroordeling, naar de plaats waar Hij in het graf werd gelegd. De gebeurtenissen worden herdacht in verschillende staties. Enkele daarvan zullen we zien.

Bij het sorteerproject van Emek Tsurim zijn we allemaal even archeoloog. We gaan op zoek naar voorwerpen van vroeger zoals potscherven, juwelen en munten door ze met water te scheiden van het zand. Leer over de ontdekkingen die al zijn gedaan en help mee met het zoeken naar meer van de geschiedenis van Jeruzalem. Vervolgens staat de Stad van David op het programma. De ‘City of David’ is de geboorteplaats van de stad Jeruzalem, de plaats waar koning David zijn koninkrijk vestigde en waar de geschiedenis van het Volk van Israël werd geschreven. Belangrijke opgravingen zijn de watertunnel van Hizkia en het Sioambad. Je daalt ook af om door de tunnel van Hizkia te lopen, die gedeeltelijk onder water staat.

dag
7

DI: Graftuin – Dode Zee – Kfar Hanokdim

We beginnen onze dag bij de indrukwekkende Graftuin waar we het lege graf zien.

Mattheüs 28:5-6
De engel richtte zich tot de vrouwen en zei: ‘Wees niet bang, ik weet dat jullie Jezus, de gekruisigde, zoeken. Hij is niet hier, hij is immers opgestaan, zoals Hij gezegd heeft. Kijk maar, dat is de plaats waar hij gelegen heeft.

Vervolgens rijden we door het woeste landschap van Judea richting het zuiden. We rijden langs Qumran waarbij de gids verteld over de vindplaats van de Dode Zeerollen. Vervolgens ga je dobberen op de Dode Zee. (entree exclusief) Het water is zo zout dat je er moeiteloos in blijft drijven, een bijzondere ervaring! De reis wordt vervolgd naar natuurreservaat Ein Gedi waar we een mooie wandeling maken. Ein Gedi is de grootste oase in de Negevwoestijn en de plek waar David zich verschool voor Saul.

De rit gaat verder naar Massada, een grote rots in de woestijn. Op de rots heeft Herodes de Grote zijn paleis gebouwd. Per kabelbaan ga je naar boven voor het prachtige uitzicht, de ruïnes en het verhaal van de moedige Zeloten die zich verdedigden tegen de Romeinen. Te voet dalen we af via de Romeinse helling aan de westzijde. De overnachting is wel heel bijzonder! Je overnacht in tenten onder de duizenden sterren in Bedoeïenenkamp Kfar Hanokdim.

dag
8

WO: Kfar Hanokdim – Tel Aviv - Amsterdam

De ochtend begint goed met een traditioneel bedoeïenenontbijt en vervolgens een tocht op een kameel! Daarna nemen we afscheid van Kfar Hanokdim en Israël. We rijden terug naar Tel Aviv voor de terugvlucht naar Amsterdam. Hiermee is een einde gekomen aan deze bijzondere reis!

Accommodaties

Hotel Astoria***

Tiberias, Israël
Het Astoria Hotel ligt in het centrum van Tiberias en heeft uitzicht op het Meer van Galilea, dat op 20 minuten lopen gelegen is. Het hotel is in 1933 opgericht en is één van de oudste hotels in Tiberias. Tegenwoordig biedt het moderne en comfortabele kamers en goede faciliteiten. Safed, Nazareth en de rivier de Jordaan liggen op slechts een kleine afstand rijden van het hotel.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
Zwembad
WIFI
Bar
Restaurant
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Minibar
Koffie en thee

Kfar Hanokdim

Kfar Hanokdim, Israël
In de woestijn van Judea ligt in een groene oase het Bedoeïenenkamp Kfar Hanokdim. Het kamp is volledig gebouwd en ingericht volgens de cultuur en levensstijl van de Bedoeïenen. De gezamenlijke slaaptenten zijn versierd in traditionele stijl met comfortabele kleden en matrassen. Tijdens het verblijf krijg je een Bedoeïenenontbijt en -diner voorgeschoteld.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Restaurant
In de kamer
Airco
Badkamer
Koffie en thee

Kibbutz Neve Ilan***

Neve Ilan,
Verblijf in een kibbutz is kennis maken met een traditionle manier van leven in Israël. Deze kibbutz is op ca 20 km van het centrum van Jerusalem gelegen midden in de bergen van Judeas. Vanuit de kibbutz loopt u zo de bergen in.
Op het terrein treft u verder aan: een kinderspeelplaats, mini supermarkt en een terras.
De kamers zijn voorzien van alle faciliteiten als airconditioning, badkamer met bad of douche, tv en telefoon.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Zwembad
WIFI
Fitness
Bar
Restaurant
24 uurs receptie
Rookvrij hotel
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Koffie en thee

Vervoer

Uw heenreis
Vlucht
Amsterdam
11:25
Tel Aviv
16:55
Uw terugreis
Vlucht
Tel Aviv
16:00
Amsterdam
20:15

Vertrekdata

Inbegrepen

 • Retour vlucht incl luchthavenbelasting
 • Bagage 23 kilo
 • Transfer luchthaven – hotel retour
 • Vervoer ter plaatse
 • Overnachtingen in 2-persoonskamer
 • Eén overnachting in gezamenlijke slaaptenten in een bedoeïenenkamp
 • Ontbijt en diner
 • Lunch op zondag
 • Excursie- en entreegelden
 • Fooien
 • Nederlandssprekende gids
 • Headsets
 • Beter Uit reisleider
 • Informatiebijeenkomst

Niet inbegrepen

 • Entree Dode Zee
 • Lunches (behalve zondag)
 • 1-persoonskamertoeslag 375,-
 • Korting kind tot en met 11 jaar 191,-
 • Korting derde persoon op de kamer vanaf 12 jaar 56,-
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Reserveringskosten 25.-
 • Bijdrage SGR 5,- per persoon
 • Calamiteitenfonds

Overige informatie

De minimale groepsgrootte voor deze reis is 20 personen.

Je dient volledig gevaccineerd in het bezit te zijn van een geldig paspoort dat bij terugkomst in Nederland nog minimaal zes maanden geldig is.
Check de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor actuele Corona informatie: https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/israel/reizen/reisadvies
De laatste wijziging op deze site is van begin december. Israël staat op dit moment oranje.

De kamers zijn geschikt voor twee volwassenen en één of twee kinderen tot en met 11 jaar. Kinderkorting is geldig bij twee volbetalenden op de kamer.

Reissom 2022 is onder voorbehoud van wijzigingen.

Reisleiding