Over deze reis

Dublin rondom de Kerst

“It’s the most wonderful time of the year” En Dublin straalt dit rondom de Kerstdagen ook uit. De straten zijn verfraaid met lichtjes, de Ierse pubs zijn versierd en overal vrolijke mensen. Er staan kerstbomen op verschillende pleinen en in de grote warenhuizen kijk je je ogen uit!

Dublin, meer dan alleen pubs

Wie aan Dublin denkt, denkt aan de Ierse pubs. Op bijna iedere hoek van de straat is wel een Ierse pub te vinden waar de traditionele Guiness geschonken wordt. Maar Dublin is veel meer dan dat. De stad heeft haar identiteit weten te behouden. Overal vind je sporen van de turbulente Ierse geschiedenis, waardoor een bezoek aan Dublin meer dan de moeite waard is.

Er is zoveel te ontdekken in deze bruisende stad. Bezoek de bekendste kathedraal St Patricks Cathedral en het Dublin Castle of verwonder je over het Book of Kells . En tussen al dat moois vergeet je bijna een van de 8000 pubs te bezoeken: dé perfecte plek om de dag af te sluiten onder het genot van een drankje en een goed gesprek.

Bestemming

Algemene informatie

Ierland ligt op het eiland Ierland en bestaat uit twee delen: Noord-Ierland (dat deel uitmaakt van het Verenigd Koninkrijk) en de Republiek Ierland met als hoofdstad Dublin. Het is het twee na grootste eiland van Europa en een van de groenste landen met glooiende heuvels en ruige kusten. Het land kent een roerige geschiedenis: Kelten, Vikingen, Normandiërs en uiteindelijk de Engelsen hebben over het land geheerst. Na de Ierse onafhankelijkheidsoorlog werd besloten het land in tweeën te delen: het protestantse noorden en katholieke zuiden. Tot de dag van vandaag is deze indeling van kracht. Het zuiden werd in 1921 een zelfstandige republiek.

Informatie over Ierland

Tijdsverschil
-1 uur
Vlag
Valuta

Uitgebreide informatie over Ierland

Beste reistijd

Ierland is het gehele jaar goed te bezoeken. De zomermaanden zijn het aangenaamst en dan valt er het minste regen, dit is tevens de drukste periode. Dublin kan in ieder jaargetijde goed bezocht worden.

Klimaat

Ierland heeft een zeeklimaat met milde winters en koele zomers. Hierdoor is het in zomer over het algemeen niet heel warm en echte winters met sneeuw en ijs komen bijna voor. Gedurende het jaar zijn de temperatuurverschillen niet heel groot en er is altijd kans op neerslag.

Eten & drinken

Ierland heeft geen echte culinaire traditie. Veel gerechten komen uit de Britse keuken en hebben een Ierse twist gekregen. De laatste decennia is dit wel veranderd en krijgt de Ierse keuken steeds meer aandacht. Van oorsprong zijnde Ieren aardappeleters, later is dit aangevuld met een goed stuk vlees of vis. Bekendste gerecht is de Irish Stew: een stoofpot van aardappelen, wortels, ui en Guinness bier. Minder bekend is Drisheen: bloedworst.
Qua dranken zijn natuurlijk de Ierse Whiskey (met e ertussen) en de beroemde Guinness bieren zeer bekend.

Taal

Engels is de officiële taal in Ierland. Daarnaast komt Gaelic-Iers voor, een oude Keltische taal. Deze wordt op scholen als tweede taal onderwezen en in sommige gemeenschappen nog gesproken.

Wist u dat?

- Halloween ontstaan is in Ierland?
- Er meer Ieren buiten Ierland dan in het land zelf wonen?
- Het Guinness Book of Records z’n oorsprong in Ierland heeft?

Excursies

Dublin is een veelzijdige stad en heeft dan ook veel te bieden. Een paar tips om er op uit te gaan.

1

Saint Patrick’s Cathedral

De mooiste kathedraal van Dublin is gewijd aan de patroonheilige van het land: Saint Patrick. De Saint Patrick’s Cathedral is de hoogste kathedraal van het land en behoort tot de protestantse ‘Church of Ireland’. De kathedraal werd gebouwd bij de bron waar Saint Patrick in het jaar 450 de Ierse koningin gedoopt zou hebben.

2

Christ Church Cathedral

De tweede belangrijke kathedraal in Dublin is de Christ Church Cathedral. In 1030 liet de Viking koning Sitric Silkenbeard een houten kathedraal bouwen. Op deze plek werd later de huidige kathedraal gebouwd. Leuk detail: In de kathedraal is jaren het gebalsemde hart van de heilige Laurence O’Toole bewaard, aartsbisschop van de kathedraal. Het hart werd in maart 2012 gestolen, terwijl alle andere kostbaarheden niet meegenomen werden. Een bijzonder verhaal!

3

Trinity College

Het Trtinity College is een belangrijke toeristische trekpleister. Het is de oudste universiteit van het land. In een van de prachtige gebouwen is de bibliotheek gevestigd, waar het beroemde boek: “Book of Kells” tentoongesteld wordt. Dit boek bevat de vier evangeliën van het Nieuwe Testament in het Latijn en werd rond het jaar 800 geschreven door Keltische monniken. Dit meesterwerk met prachtige kalligrafie is een ‘must see’

4

Dublin Castle

In het historische centrum van Dublin ligt het Normandische kasteel van Dublin uit de 13e eeuw door de Engelsen gebouwd. Alleen de Record Tower dateert nog uit die tijd. De rest is een verzameling van verschillende bouwstijlen uit verschillende periodes. Al meer dan 700 jaar is het Britse bestuur in Ierland hier gevestigd. Tegenwoordig heeft het met name een ceremoniële functie. Het wordt onder andere gebruikt bij staatsbezoeken.

5

Temple street

Temple bar is een wijkje in het centrum van Dublin, aan de oevers van de Liffey. De middeleeuwse straatjes, geplaveid met klinkers, zijn heerlijk om door heen te wandelen. Het staat bekend om zijn culturele activiteiten, uitgaan en vele typisch Ierse Pubs. Drink er een ‘pint’ Guinness-bier ('the black stuff') of bezoek de oudste pub van Dublin: de Temple Bar. Deze pub bestaat al meer dan 160 jaar!

6

Winkelen

Dublin heeft verschillende winkelstraten als: Grafton Street, O’Connel Street en Henry Street. In de kleine zijstraatjes van Grafton Street vind je veel kleine boetiekjes. Ook de grote warenhuizen zijn de moeite waard zoals Stephens Green Shopping. Niet alleen leuk om te shoppen maar dit warenhuis is ook interessant als je van architectuur houdt!

Accommodaties

The Academy Plaza****

Dublin, Ierland
Dit fijne hotel is centraal gelegen nabij vele bezienswaardigheden. Zo is Temple Bar District op slechts 10 minuten wandelen. Het hotel heeft moderne kamers, allen voorzien van flat-screen tv, badkamer, wifi en airconditioning.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
WIFI
Bar
Restaurant
24 uurs receptie
Rookvrij hotel
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
In de buurt
Historisch centrum
Restaurant
Openbaar vervoer

Vervoer

Uw heenreis
Vlucht
Amsterdam
07:30
Dublin
08:10
Uw terugreis
Vlucht
Dublin
17:20
Amsterdam
20:05

Vertrekdata

Inbegrepen

 • Retour vlucht incl luchthavenbelasting.
 • Transfer luchthaven – hotel v.v.
 • 3 overnachtingen in een 2-persoonskamer op basis van logies en ontbijt
 • Beter Uit reisleider

Niet inbegrepen

 • Een persoonskamer toeslag 155,-
 • Lunches en diners
 • Ruimbagage 60,-
 • Excursie- en entreegelden
 • Drankjes tijdens maaltijden
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Reserveringskosten 25,-
 • Bijdrage SGR 5,- per persoon

Overige informatie

De minimale groepsgrootte voor deze reis is 20 personen.

Je dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort of identiteitskaart.

Reisleiding

Wil van Pelt-Snijders

Reisleider Beter Uit sinds 2006

In welke landen ben je geweest?

Nederland, Duitsland, Engeland, Schotland, Griekenland, Andorra, Oostenrijk, Tsjechië, Italië, Hongarije, Sicilië

Wat maakt reizen met Beter Uit zo fijn?

Het (her)ontdekken van nieuwe bestemmingen, de gezelligheid van het reizen met een groep, de diversiteit in achtergrond en karakter, de dagsluitingen, het respect in de omgang met elkaar. En -mijn motto: ‘De wereld is een boek. Wie niet reist, leest slechts één bladzijde’ (Augustinus). Verder heeft Beter Uit natuurlijk alles goed geregeld en mag ik op locatie de puntjes op de i zetten, waardoor een vakantie ook echt een ontzorgde vakantie wordt.

Waarom is de missie van Beter Uit: samen geloven, samen beleven belangrijk voor jou?

Een mens is in het leven al vaak genoeg op zichzelf aangewezen. Wat kan er dan een zegen van uitgaan, als je je geloof kunt delen met elkaar, je vreugde en twijfels kunt uitspreken, je verdriet en je verlangens. En ook als je samen kunt Bijbellezen, zingen en bidden. Dat is de meerwaarde van Beter Uit.