Over deze reis

Gemeentereis Westerkerk Veenendaal

Wie kent niet het visioen dat Paulus in Troas kreeg waarin een Macedonische man hem dringend vroeg: “Kom over naar Macedonië en help ons!”? Paulus ging naar Macedonië en zette zijn voeten aan wal in Neapolis, dat nu Kavala heet.
De tweede zendingsreis van Paulus in Griekeland staat in Handelingen 16 – 18. Tijdens de reis komt dit gedeelte tot leven als we de eerste dag in Kavala beginnen. Vandaar gaan we de route van meer dan 750 kilometer door Griekenland volgen in de voetsporen van Paulus. Zo komen we in bekende steden als Filippi, Thessaloniki, Berea, Athene, Korinthe.

Meer dan een Paulusreis
Tijdens de reis zien we ook veel van het leven in Griekenland en staan een paar bijzondere onderdelen op het programma zoals:
* een minicruise langs het eiland Athos waar een aparte religieuze staat is met eigen wetten.
* de Meteora kloosters die gelegen zijn op immens hoge, steile rotsen.
* een treinreis door Vouraikos kloof

Gemeentereizen
Vanuit de Westerkerk zijn de afgelopen 10 jaar 4 reizen naar Israël georganiseerd. Reizen waarop de geschiedenissen uit de Bijbel dichter bij kwamen. Door alles wat er te zien was, maar vooral door de ontmoetingen met Joden in het land Israël. Zo kwam de geschiedenis tot leven en was het onvergetelijk wat er werd ervaren en beleefd. Steeds ging de Bijbel open en waren daarna de verhalen niet meer zoals ze vroeger waren. De gemeentereizen betekenen ook veel voor de onderlinge betrokkenheid en het samen gemeente zijn. Tijdens de reizen is er spontaan en ongedwongen de gelegenheid om het geloof samen te delen. Een vervolg op de Israëlreizen is nu deze Paulusreis denkend aan de uitspraak: het begon in Jeruzalem.

Bestemming

Algemene informatie

Griekenland ligt in het zuidoosten van Europa en beslaat het zuidelijkste deel van de Balkan. Daarnaast telt het land zo’n 2000 eilanden, die het vasteland in het oosten, westen en zuiden omringen. Van al die eilanden zijn er maar ongeveer 150 bewoond. Omdat zowel het vasteland en al die eilanden door water omgeven zijn, heeft Griekenland zo’n 15.000 km kust. In Europa heeft alleen Noorwegen een langer kustlijn. Landgrenzen zijn met Albanië, Bulgarije, Noord-Macedonië en Turkije. Griekenland is de bakermat van de Europese beschaving, die ruim 6000 jaar geleden ontstond. De Griekse Oudheid spreekt nog altijd tot de verbeelding en er zijn talrijke tastbare herinneringen uit die lange geschiedenis te bezoeken en te bewonderen. Het vasteland bestaat voor ruim 80% uit bergen en heuvels. De hoogste berg is de Olympus van ruim 2900 meter, die ook bekend is uit de Griekse mythologie. De vele eilanden hebben vaak een eigen karakter en sfeer. De combinatie van veel strand, zon, cultuur biedt voor elk wat wils, zodat Griekenland een van de populairste vakantiebestemmingen in Europa is.

Informatie over Griekenland

Tijdsverschil
+1 uur
Vlag
Valuta

Uitgebreide informatie over Griekenland

Beste reistijd

Griekse zomers zijn warm en op veel plaatsen is het druk. De winters zijn zeer mild maar nat. De beste reistijden zijn mei en juni (met koel zeewater) of september en oktober (warm zeewater). Voor een strandvakantie op een van de vele eilanden zijn juli en augustus ook zeer geschikt.

Klimaat

Griekenland heeft een Middellandse zeeklimaat met hete, droge zomers en zachte, regenrijke winters. In het binnenland kan het koud worden en kan sneeuw vallen. De eilanden zijn ook in de zomermaanden zeer aangenaam vanwege een verfrissend briesje vanaf zee. Griekenland kent jaarlijks gemiddeld 300 dagen waarop de zon schijnt.

Eten & drinken

Dat Griekenland en Turkije buren zijn, is goed te merken in vooral de keuken. Veel gerechten op de menukaarten komen in beide landen voor, zoals Moussaka (gekruid gehakt met aardappelen en aubergines), Souvlaki (vleesspies) of Dolmades (gevulde wijnbladeren). Daarnaast kent vrijwel iedere streek en elk eiland z’n eigen specifieke recepten. Olijven en olijfolie zijn het belangrijkste exportproduct, maar worden in het land zelf ook meer gebruikt dan waar ook ter wereld. Olijfgaarden bepalen het landschap. De beroemdste Griekse olijf is de Kalamata, die erg smakelijk is. Dé nationale drank is Ouzo, een anijsdrank met veel alcohol. Mix het met water zodat het wat minder sterk is en een mooie witte kleur krijgt.

Taal

Grieks is de officiële taal, die door vrijwel de gehele bevolking gesproken wordt. Het is een oude taal, maar het huidige Grieks wijkt toch wel sterk af van het klassieke Grieks, waarin de Bijbel geschreven werd. Het Griekse alfabet telt 24 letters en ons alfabet is grotendeels gebaseerd op het oude Griekse.
In het toerisme wordt veelal Engels verstaan en gesproken.

Wist u dat?

- Echte fetakaas alleen in Griekenland geproduceerd mag worden en gemaakt is van geitenmelk?
- Er ca. 120.000.000 olijfbomen in Griekenland staan?
- Athene de oudste, continu bewoonde Europese hoofdstad is?

Dagprogramma

dag
1

MA: Thessaloniki – Kavala (Neapolis)

Vertrek per touringcar vanaf de Westerkerk in Veenendaal naar de luchthaven. Rechtstreekse vlucht naar Thessaloniki. Op het vliegveld worden we verwelkomd door onze gids, die ons begeleidt naar Kavala (Neapolis). Hier verblijven we 2 nachten.

dag
2

DI: Filippi – Neapolis (Kavala) _ Via Egnatia

We beginnen met een rit langs de rivier Gaggitas, waar de purperverkoopster Lydia werd gedoopt. Door naar Filippi, waar Paulus de eerste christelijke gemeente stichtte. De hoeveelheid overblijfselen en herinneringen aan Paulus die we in Filippi vinden zal je verbazen. We zien onder meer de markt, het gerechtsgebouw en de gevangenis waar Paulus en Silas gevangen hebben gezeten. Langs de Via Egnatia, die Paulus en zijn metgezellen hebben gelopen, keren we terug naar Kavala. Na zijn vertrek uit Troas, zette Paulus in Kavala voet op Europees land. Hier begon zijn verkondiging van het christendom in Europa. Vanaf een uitzichtpunt boven de stad hebben we prachtig zicht zowel op de stad als op de Via Egnatia, de weg die Paulus en zijn reisgenoten liepen van Neapolis naar Filippi

dag
3

WO: Cruise Langs Mount Athos – Thessaloniki

Vandaag verlaten we ons hotel in Kavala. We reizen naar Ouranoupolis, waar we inschepen voor een cruise (3 uur), langs de berg Athos. Hier huisvest een aparte religieuze staat binnen Griekenland met zijn eigen wetten. Na ontscheping is er vrije tijd in het gezellige vissersplaatsje Ouranoupolis. De oude verdedigingstoren, ook wel “Pyrgos”, is centraal gelegen aan het dorpsplein. De boulevard van Ouranoupolis is erg gezellig met vele restaurantjes, tavernes en winkeltjes. In de loop van de middag zetten we onze reis voort naar Thessaloniki. We verblijven hier de komende 2 nachten.

dag
4

DO: Hemelvaartsdag - Thessaloniki

Vandaag beginnen we op hemelvaartsdag met een dienst. Daarna maken we nader kennis met Thessaloniki, de stad waar Paulus en Silas grote moeilijkheden ondervonden. In die tijd woonde er een grote groepering Joden in Griekenland. Op onze stadstour zien we o.a. de triomfboog en de Rotunda van Galerius, de Hagia Sophia, nu de hoofdkerk van de stad, ook wel de kerk van de heilige Dimitrios, de beschermheilige van de stad. Vroeger was dit een moskee. Verder bezoeken we de plaats waar Paulus de gemeente van Thessaloniki nog toesprak voordat hij vluchtte. Ook maken we een stop bij de stadsmuren met een prachtig uitzicht over de gehele stad.

dag
5

VR: Vergina - Veria - Kalambaka

We verlaten Thessaloniki en rijden naar Vergina voor een bezoek aan de imposante Macedonische Koningsgraven. Daarna rijden we naar het Bijbelse ‘Berea’, tegenwoordig Veria genoemd. Nog steeds wordt gememoreerd wat Paulus heeft verricht in deze gemeente. In Handelingen 17:10-14 lezen we dat Paulus en zijn metgezellen hier maar kort zijn geweest. De prediking van Paulus was voor vele Berenzen een zegen. Berea was één van de Macedonische hoofdsteden. Hier werd Paulus’ prediking getoetst aan de Schrift en dit bracht geen conflict. Men kende er een rijke bloeiende christelijke gemeente van Joden en Grieken tezamen. We bezoeken het ‘gedachtenismonument aan Paulus’ middenin dit stadje. Hierna gaan we naar de oude synagoge en de Joodse wijk. Vervolgens rijden we door de provincie Thessalië naar Kalambaka met de wereldberoemde Meteora Kloosters voor de overnachting.

dag
6

ZA: Meteora kloosters – Athene

Vandaag bezoeken we de unieke Meteora kloosters (het Griekse woord ‘meteora’ betekent ‘zwevend tussen hemel en aarde’), gelegen op immens hoge steile rotsen. In de Byzantijnse periode hadden de eerste monniken hun kluizenaarswoningen in de holtes van deze rotsen. Zo vormde zich een gemeenschap van 24 kloosters. We bezichtigen twee van de zes nog bewoonde kloosters. We sluiten ons bezoek in Kalambaka af met een bezoek aan een iconenwerkplaats. In de loop van de middag reizen we naar Athene waar we de komende 3 nachten zullen slapen.

dag
7

ZO: Athene

Vandaag is het zondag. We wonen om 10.00 uur een kerkdienst bij in een Evangelische kerk waar de dienst in het Duits is. Na de lunch is de rest van de dag ter vrije besteding. Er kan een wandeling worden gemaakt. ’s Avonds organiseren we een sing-in in een zaal van het hotel.

dag
8

MA: Athene

Een hele dag in Athene. We krijgen opnieuw een indruk van het omvangrijke werk dat door Paulus werd verricht om het evangelie te verbreiden op het Europese continent. In Handelingen 17:15-34 lezen we over de geloofsmoed en de spreekmoed van Paulus op de Areopagus. Juist op deze plaats, want Areopagus betekent ‘heuvel van Ares’, de Griekse naam voor ‘Mars’. Paulus was hier alleen, om dat zijn metgezellen Silas en Timotheüs pas kwamen opdagen in Korinthe. Hier sprak Paulus tot de Epicurische en Stoïsche filosofen. Op de Aeropagus zien we de bronzen plaquette waar Paulus’ rede ingegraveerd is. We wandelen via de zuidelijke helling van de Akropolis, om zo de drukte te vermijden. We bezoeken o.a. het Dionysustheater, het heiligdom van Asklepieion en genieten van het uitzicht op Athene. We bezoeken de synagoge waar Paulus heeft gepredikt.’s Middags maken we een panoramische stadsrondrit door Athene langs de belangrijkste gebouwen van de stad. We maken een fotostop bij het prachtige marmeren Panathinaiko Olympisch Stadion. ’s Avonds dineren we in ons hotel.

dag
9

DI: Treinreis door Vouraikos kloof - Kalavryta

We gaan vroeg weg en rijden richting Peloponnesos naar het dorpje Diakofto om daar de historische ‘Odontotos-trein’ te nemen. Een prachtige treinreis door de Vouraikos kloof. Deze treinroute werd in 1886 gebouwd en was toen een indrukwekkend stukje techniek voor die tijd. We reizen per trein naar het bergdorpje Kalavryta. In Kalavryta bezoeken we het Holocaust museum. Er zal een stop worden gemaakt bij het indrukwekkende monument dat herinnert aan de duistere dagen die dit dorp beleefd heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog. Met de bus rijden we naar beneden en vervolgen onze weg naar Oud-Korinthe. We maken een fotostop bij het Kanaal van Korinthe. Ooit was Korinthe één van de meest machtige steden van Hellas met onder meer de tempel van Apollo. Door zowel mensen als aardbevingen is vrijwel alles verwoest. Toch is het ruïneveld, waar de machtige Akrokorinthos statig bovenuit rijst, een bezoek meer dan waard. Na dit bezoek doen we de overblijfselen van de haven van Kenchreeën aan, vanwaar Paulus vertrok op reis naar Klein-Azië. We eindigen de reis vandaag in Tolo, een badplaats, waar we de komende 2 nachten zullen verblijven.

dag
10

WO: Epidaurus – Mycene – Nafpilon

We gaan naar Epidaurus, het heiligdom van Asklepius. Indrukwekkend is hier het antieke theater, beroemd om de akoestiek. Elke zomer komt het tot leven met voorstellingen uit de oudheid. Door naar Mycene. We zien hier de Cyclopen-muren, de beroemde Leeuwenpoort en natuurlijk de bekende koningsgraven, ontdekt door Heinrich Schliemann. De namiddag heeft u vrije tijd in het sfeervolle havenstadje Nafpilon. ’s Avonds genieten we van een feestelijk afscheidsdiner met traditionele Griekse muziek.

dag
11

DO: Terugreis

Vanuit Tolo brengt de touringcar ons naar de luchthaven van Athene. Na aankomst op het vliegveld checken we in voor onze vlucht naar Nederland. Vanaf het vliegveld brengt ons een touringcar terug naar de Westerkerk in Veenendaal, Hopelijk keren we met onvergetelijke herinneringen aan deze inspirerende reis naar huis.

Accommodaties

Esperia hotel Kavala***

Kavala, Griekenland
Hotel Esperia is centraal gelegen in het prachtige Kavala, met uitzicht op het strand van Rapsani, op slechts 50 meter van het archeologisch museum en 15 minuten lopen van het Byzantijnse kasteel. Alle kamers zijn modern ingericht en voorzien van airconditioning, kluisje, televisie, minibar en een eigen badkamer met haardroger en gratis toiletartikelen. U begint uw dag met een Grieks ontbijt in buffetvorm, geserveerd in de eetzaal van de accommodatie. In het restaurant kunt u genieten van mediterrane gerechten. Het hotel beschikt ook over een zonneterras en gratis WiFi in alle ruimtes.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
WIFI
Restaurant
Lift
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
Minibar
Kluisje - gratis
In de buurt
Historisch centrum

Capsis Hotel Thessaloniki****

Thessaloniki, Griekenland
Capsis Hotel ligt in het hart van Thessaloniki, op loopafstand van de gezellige bars en restaurants, op ca. 900 meter van het centrale plein van de stad. De kamers zijn stijlvol ingericht en voorzien van een minibar, televisie en een eigen badkamer met een föhn. Drankjes worden geserveerd in de All Day Bar in het hoofdgebouw en in de bar bij het zwembad op het dakterras. Er wordt dagelijks een Grieks ontbijt met streekproducten en een Amerikaans ontbijtbuffet verzorgd. Het hotel biedt gratis WiFi en gratis gebruik van de fitnessruimte.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
Zwembad
WIFI
Fitness
Bar
Restaurant
Lift
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
Minibar
Kluisje - gratis
Telefoon
In de buurt
Historisch centrum

Hotel Orfeas Kalambaka***

Kalambaka, Griekenland
Hotel Orfeas ligt in een tuin in Kalambaka, op 500 meter afstand van het centrum van de stad en ca. 3 km van de Meteora kloosters. Het hotel biedt smaakvol ingerichte kamers, voorzien van een televisie, balkon en airconditioning. De eigen badkamers zijn uitgerust met een bad of douche, een haardroger en gratis toiletartikelen. Er is WiFi beschikbaar in openbare ruimtes.
In het restaurant geniet u in de ochtend van een continentaal ontbijt en in de avond van het diner. Er is tevens een snackbar en een buitenzwembad.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Zwembad
WIFI
Bar
Restaurant
Lift
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
Telefoon
In de buurt
Historisch centrum

Hotel Ilissos Athene****

Athene, Griekenland
Hotel Ilissos ligt op ca. 1,5 km afstand van de Acropolis. De geluidsdichte kamers zijn elegant ingericht en voorzien van airconditioning, een satelliet-tv, radio, koelkast, bureau en een minibar. Het restaurant van Hotel Ilissos serveert mediterrane maaltijden en internationale gerechten. Er wordt iedere ochtend een ontbijtbuffet verzorgd. In het hele hotel is gratis WiFi beschikbaar. Op het dakterras bevindt zich de bar met uitzicht op het Parthenon.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
WIFI
Bar
Restaurant
Lift
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
Minibar
Telefoon
In de buurt
Historisch centrum

Hotel King Minos****

Tolo, Griekenland
Hotel King Minos ligt fraai op een heuvel met uitzicht op zee. Het strand ligt op slechts 150 meter afstand en het centrum op 400 meter. Het hotel beschikt over een restaurant, bar, zwembad, fitnessruimte en terras. De kamers zijn voorzien van airco, televisie, kleine koelkast, haardroger, kluisje en eigen badkamer. Er is gratis wifi beschikbaar in het hotel en op de kamers.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
Zwembad
WIFI
Fitness
Bar
Restaurant
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
Minibar
Kluisje - gratis
Telefoon
In de buurt
Strand
Historisch centrum

Vervoer

Uw heenreis
Vlucht
Dusseldorf
12:50
Düsseldorf
Thessaloniki
16:25
Düsseldorf
Uw terugreis
Vlucht
Athene
09:25
Dusseldorf
11:35

Vertrekdata

Inbegrepen

 • Vliegreis van Dusseldorf-Thessaloniki / Athene - Dusseldorf
 • Luchthavenbelasting en overige heffingen
 • 1 stuks ruimbagage en 1 x handbagage
 • Transfer luchthaven-hotel retour
 • Vervoer per comfortabele touringcar (met airconditioning) tijdens de rondreis
 • Lokale Nederlandssprekende gids
 • 10 overnachtingen op een tweepersoonskamer
 • Verblijf op basis van halfpension beginnend met diner op dag één en eindigend met ontbijt op dag 11
 • Lunches van dag 2-10
 • Excursies en entreegelden volgens programma
 • Toeristenbelasting
 • Headset
 • Fooiengeld

Niet inbegrepen

 • Eénpersoonskamertoeslag € 335,-
 • Drankjes
 • Eventuele verhoging van brandstoftoeslagen
 • Eventuele reis- en/of annuleringsverzekering
 • Reserveringskosten van €25,- per boeking
 • Stichting Calamiteitenfonds Reizen € 2,50 per factuur
 • Bijdrage SGR van €5,- p.p.

Overige informatie

Dit betreft een reis georganiseerd vanuit de Westerkerk in Veenendaal onder begeleiding van twee Beter Uit reisleiders, maar staat ook open voor andere reizigers die zin hebben om mee te gaan met deze mooie reis.

De minimale groepsgrootte voor deze reis is 35 personen. Er kunnen maximaal 45 personen mee.

woensdag 12 april 2023 om 19.30 uur: kennismakingsavond deelnemers.
woensdag 5 juli 2023 om 18.30 uur: reünie met maaltijd.
Beide avonden zijn in de ontmoetingsruimte van de Westerkerk


U dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort.
Check de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor actuele Corona informatie: https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/griekenland/reizen/reisadvies

Conform de ANVR Voorwaarden heeft Beter Uit het recht toeslagen tot 8% van de reissom door te belasten voor een verhoging van de kostprijs van brandstof, andere energiebronnen, belastingen en wisselkoers. Kijk bij de aanvullende voorwaarden voor verdere toelichting.

Reisleiding

Aalt en Asje

De reisleiders van deze reis zijn Asje Palland en Aalt v.d. Mheen. In april/mei 2022 hebben ze ook samen de Gemeentereis naar Israël en Jordanië geleid. Zij genieten van het leiden van reizen en proberen bij te dragen aan een onvergetelijke reis voor iedereen. Voor hen is een gemeentereis niet zo maar een reis, maar één met een grote meerwaarde: bijdragen aan een groei in het geloof en samen gemeente zijn.

Zowel Asje als Aalt zijn reisleider bij Beter Uit. Daarnaast heeft Asje o.a. diverse reizen met Kom over en help geleid en heeft Aalt in zijn jongere jaren meer dan 20 HGJB-jongerenkampen geleid.