Over deze reis

Griekenland-samen het pad van Paulus bewandelen

Samen beleven, samen geloven; dat is waar reizen met Beter Uit voor staat. In een ontspannen sfeer samen met medechristenen op zoek naar verdieping van uw geloof. Dat kan bij uitstek tijdens deze 10-daagse rondreis door Griekenland waarin u terug gaat naar de dagen van de Bijbel. U stapt in de voetsporen van de apostel Paulus die tijdens twee van zijn vier zendingsreizen in Griekenland verbleef om het Evangelie van Jezus te verkondigen. Ook heeft hij er christengemeenten gesticht en was hij schrijver. De brieven, die hij geschreven heeft in het Nieuwe Testament, worden helder en gaan nog meer leven.
De reis voert van Philippi, waar Paulus in 49 n. Chr. voor het eerst in Europa aan kwam, tot Athene, waar hij het volk vanaf de Areopagus toesprak. Door indrukwekkende landschappen en bergen, langs mooie kusten en door steden die ondergedompeld zijn in een rijke historie; een zendingsreis waarbij u het pad van de Apostel Paulus zelf bewandelt.

Bestemming

Algemene informatie

Griekenland ligt in het zuidoosten van Europa en beslaat het zuidelijkste deel van de Balkan. Daarnaast telt het land zo’n 2000 eilanden, die het vasteland in het oosten, westen en zuiden omringen. Van al die eilanden zijn er maar ongeveer 150 bewoond. Omdat zowel het vasteland en al die eilanden door water omgeven zijn, heeft Griekenland zo’n 15.000 km kust. In Europa heeft alleen Noorwegen een langer kustlijn. Landgrenzen zijn met Albanië, Bulgarije, Noord-Macedonië en Turkije. Griekenland is de bakermat van de Europese beschaving, die ruim 6000 jaar geleden ontstond. De Griekse Oudheid spreekt nog altijd tot de verbeelding en er zijn talrijke tastbare herinneringen uit die lange geschiedenis te bezoeken en te bewonderen. Het vasteland bestaat voor ruim 80% uit bergen en heuvels. De hoogste berg is de Olympus van ruim 2900 meter, die ook bekend is uit de Griekse mythologie. De vele eilanden hebben vaak een eigen karakter en sfeer. De combinatie van veel strand, zon, cultuur biedt voor elk wat wils, zodat Griekenland een van de populairste vakantiebestemmingen in Europa is.

Informatie over Griekenland

Tijdsverschil
+1 uur
Vlag
Valuta

Uitgebreide informatie over Griekenland

Beste reistijd

Griekse zomers zijn warm en op veel plaatsen is het druk. De winters zijn zeer mild maar nat. De beste reistijden zijn mei en juni (met koel zeewater) of september en oktober (warm zeewater). Voor een strandvakantie op een van de vele eilanden zijn juli en augustus ook zeer geschikt.

Klimaat

Griekenland heeft een Middellandse zeeklimaat met hete, droge zomers en zachte, regenrijke winters. In het binnenland kan het koud worden en kan sneeuw vallen. De eilanden zijn ook in de zomermaanden zeer aangenaam vanwege een verfrissend briesje vanaf zee. Griekenland kent jaarlijks gemiddeld 300 dagen waarop de zon schijnt.

Eten & drinken

Dat Griekenland en Turkije buren zijn, is goed te merken in vooral de keuken. Veel gerechten op de menukaarten komen in beide landen voor, zoals Moussaka (gekruid gehakt met aardappelen en aubergines), Souvlaki (vleesspies) of Dolmades (gevulde wijnbladeren). Daarnaast kent vrijwel iedere streek en elk eiland z’n eigen specifieke recepten. Olijven en olijfolie zijn het belangrijkste exportproduct, maar worden in het land zelf ook meer gebruikt dan waar ook ter wereld. Olijfgaarden bepalen het landschap. De beroemdste Griekse olijf is de Kalamata, die erg smakelijk is. Dé nationale drank is Ouzo, een anijsdrank met veel alcohol. Mix het met water zodat het wat minder sterk is en een mooie witte kleur krijgt.

Taal

Grieks is de officiële taal, die door vrijwel de gehele bevolking gesproken wordt. Het is een oude taal, maar het huidige Grieks wijkt toch wel sterk af van het klassieke Grieks, waarin de Bijbel geschreven werd. Het Griekse alfabet telt 24 letters en ons alfabet is grotendeels gebaseerd op het oude Griekse.
In het toerisme wordt veelal Engels verstaan en gesproken.

Wist u dat?

- Echte fetakaas alleen in Griekenland geproduceerd mag worden en gemaakt is van geitenmelk?
- Er ca. 120.000.000 olijfbomen in Griekenland staan?
- Athene de oudste, continu bewoonde Europese hoofdstad is?

Dagprogramma

dag
1

DI: Amsterdam – Thessaloniki

Vandaag is het dan zover! U vliegt vanaf Amsterdam naar Thessaloniki (evt. met overstap). Na aankomst maken we een rondrit door het centrum langs de belangrijkste bezienswaardigheden zoals de Heilige Dimitrioskerk uit de vijfde eeuw, de triomfboog van Galerius en de witte toren.

dag
2

WO: Philippi – Kavala

Vroeg vertrek vanuit het hotel voor een bezoek aan de ruïnes van het oude Phillipi. Het is in Philippi waar Paulus, in 49 na Christus voor het eerst in Europa aan kwam om het Evangelie te verkondigen en een christengemeente te stichten. In Philippi is nog veel te zien: de markt, het gerechtsgebouw, de gevangenis en de plek waar Lydia de purperverkoopster werd gedoopt. Lees samen de tekst uit Handelingen 16 en probeer u voor te stellen hoe het in die tijd moet zijn geweest. Na de lunch naar Kavala, in de Bijbel Neapolis genoemd, de vroegere havenstad van Philippi.

dag
3

DO: Veria – Vergina – Kalambaka

We gaan naar Veria, een antieke Griekse stad met een bloeiende christengemeente van bekeerde Joden en Grieken. Het gedachtenismonument op de plaats waar Paulus predikte voor zijn volgelingen, staat er nog steeds. Met de reisleider staan we samen stil bij de woorden die hij uitsprak over zijn God. Door naar Vergina, de voormalige hoofdstad van het oude “Macedonië”. Hier bezoeken we de grootste Macedonische schat die pas in 1977 bij opgravingen ontdekt is: de graftombes van Koning Philipos II, de vader van Alexander de Grote. In het museum, gebouwd in de vorm van een graftombe, liggen de schatten die gevonden zijn bij het blootleggen van de tombes in de jaren ‘70 tentoongesteld.

dag
4

VR: Kalambaka – Delphi

Vandaag staat er een indrukwekkende excursie op het programma: een bezoek aan de Meteora kloosters oftewel de hangende kloosters. Niet voor niets staan deze kloosters op de Unesco Werelderfgoedlijst. Deze kloosters zijn in de 11e eeuw op hoge rotswanden door kluizenaars gebouwd om zich zo af te kunnen sluiten voor de buitenwereld. Op dit moment zijn er nog steeds zes in gebruik. Een mooie plek om samen een korte overdenking te houden of een stukje uit de Bijbel te lezen.

dag
5

ZA: Delphi – Osios Loukas – Tolo

Allereerst gaan we naar Delphi, ooit het religieuze centrum van het oude Griekenland. Het is nu een prachtige vindplaats waar met name de tempel, het theater en het stadion nog goed te zien zijn. Aansluitend naar het klooster Osios Loukas, vertaald als de gelukzalige Lukas en een van de mooiste Byzantijnse kloosters van Griekenland. Het klooster herbergt prachtige mozaïeken en kunstwerken. Een mooie plek om even samen stil te zijn. De dag wordt afgesloten in de sfeervolle havenplaats Tolo.

dag
6

ZO: Vrije dag

Zondag: er is een moment van rust om samen te luisteren naar het woord van God. De reisleider organiseert een samenkomst waarin we ervaringen en indrukken met elkaar kunnen delen. Indien mogelijk kunnen we ook een lokale Orthodoxe viering bijwonen. De middag is ter vrije besteding voor bijvoorbeeld een plezierige wandeling langs het mooie zandstrand van Tolo of een boottochtje naar Nafplion.

dag
7

MA: Epidaurus – Mycene

Vandaag nemen we een stap terug in het verleden door een bezoek aan de antieke plaatsen Epidaurus en Mycene. In Epidaurus staat het best bewaarde antieke theater uit de Griekse Oudheid, prijkend op de lijst van Unesco, dat plaats biedt aan 14.000 toeschouwers. De akoestiek is er nog steeds uitzonderlijk goed. Samen zingen klinkt hier prachtig! Bij de opgravingen van Mycene zijn onder andere de Leeuwenpoort, de koningsgraven en de graftombe van Agamemnon een bezoek meer dan waard.

dag
8

DI: Kanaal van Korinthe – Athene

Het eindpunt van deze zendingsreis komt in zicht: Athene. Voordat we in Athene aankomen, brengen we onderweg een bezoek aan het antieke Korinthe waar u onder andere de tempel van Apollo uit de 6e eeuw v.Chr. en de fontein van Peirene ziet met zijn stenen bogen en zuilen. Via het kanaal van Korinthe, dat sinds 1893 een verbinding vormt tussen de Golf van Saronikos en de Golf van Korinthe, reizen we verder naar Athene. Grote vrachtschepen, maar ook zeilboten en plezierjachten maken gebruik van dit smalle kanaal. Aankomst tegen het eind van de middag in Athene; de stad waar Paulus het volk meerdere keren toesprak. Om een goed beeld te krijgen van deze wereldstad, kunt u de kabeltrein (exclusief) nemen naar de heuvel Lykavittos. Deze 300 meter hoge heuvel ligt midden in Athene en vanaf hier heeft u een indrukwekkend uitzicht over de stad, de Akropolis en bij helder weer zijn zelfs het eiland Aegina en de wachtende schepen voor de haven van Piraeüs te zien.

dag
9

WO: Athene

Athene, de stad vanwaar Paulus het volk toesprak. We bezoeken de Acropolis en de naastgelegen Areopagus, de plek waar Paulus de volgende woorden zei: “De God die de wereld heeft gemaakt en alles wat daarin is, die Heer is van Hemel en aarde, woont niet in tempels die door mensen gebouwd zijn”(Hand. 17:22-24). Denk je eens in hoe Paulus de “heidenen” uitdaagde en hen wees op zijn God.
Vervolgens wandelen we naar de Agora, het hart van het oude Athene. Het centrum van politieke, commerciële en sociale activiteiten, het religieuze centrum en de zetel van justitie. Deze wijk heeft altijd een rol in de geschiedenis van de stad gespeeld. Vroeg in de 6e eeuw werd de Agora een marktplein. Het New National Museum mag niet worden overgeslagen. Dit is het grootste archeologisch museum van Griekenland en één van de belangrijkste ter wereld. De bijzondere collectie geeft een goed beeld van de rijke Griekse historie.
In de oudste woonwijk van de stad, Plaka, lijkt de tijd te hebben stil gestaan. De kronkelende straatjes met kleurige bougainvilles leiden naar boven waar de Acropolis staat, die steeds te zien is.

dag
10

DO: Athene – Amsterdam

De laatste dag is aangebroken. Transfer naar de luchthaven voor de terugvlucht naar Amsterdam (evt. met overstap).

Accommodaties

Hotel Vergina Thessaloniki***

Thessaloniki, Griekenland
Hotel Vergina is gunstig gelegen in het stadscentrum van Thessaloniki, op slechts een paar minuten lopen van de centrale marktplaats. In het gehele hotel is gratis WiFi beschikbaar. Alle openbare ruimtes van het hotel, maar ook de kamers, zijn warm ingericht met moderne meubilair. Alle kamers zijn uitgerust met airconditioning, een balkon, tv en koelkast. In de ochtend serveert het hotel een ontbijtbuffet met huisgemaakte gerechten. De 24-uursreceptie, het restaurant en de bar dragen bij aan een zorgeloos verblijf.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
WIFI
Bar
Restaurant
Lift
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
Telefoon
In de buurt
Historisch centrum

Hotel Orfeas Kalambaka***

Kalambaka, Griekenland
Hotel Orfeas ligt in een tuin in Kalambaka, op 500 meter afstand van het centrum van de stad en ca. 3 km van de Meteora kloosters. Het hotel biedt smaakvol ingerichte kamers, voorzien van een televisie, balkon en airconditioning. De eigen badkamers zijn uitgerust met een bad of douche, een haardroger en gratis toiletartikelen. Er is WiFi beschikbaar in openbare ruimtes.
In het restaurant geniet u in de ochtend van een continentaal ontbijt en in de avond van het diner. Er is tevens een snackbar en een buitenzwembad.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Zwembad
WIFI
Bar
Restaurant
Lift
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
Telefoon
In de buurt
Historisch centrum

Fedriades Delphi Hotel ***

Delphi, Griekenland
Fedriades Delphi Hotel is centraal gelegen in de stad Delphi, op slechts 10 minuten lopen van het Archeologisch Museum. Vanuit het hotel is er een mooi uitzicht over de Golf van Korinthe en de vallei van Pleistou. De kamers zijn ruim en elegant ingericht met stijlvol meubilair in zachte kleuren; ook is er een koelkast, een led-tv met satellietzenders en een balkon. Elke accommodatie heeft een badkamer met een haardroger. Restaurant Epikouros serveert een verscheidenheid aan Griekse en mediterrane gerechten. Dagelijks wordt een Grieks ontbijtbuffet verzorgd. Er is gratis WiFi beschikbaar.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
WIFI
Restaurant
Lift
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
Kluisje - gratis
Telefoon
In de buurt
Historisch centrum

Apollon Hotel Tolo***

Tolo, Griekenland
Apollon Hotel is gunstig gelegen, op slechts 50 meter van het zandstrand en op loopafstand van het centrum van Tolo; Nafplion ligt op ca. 10 kilometer afstand. Het hotel beschikt over comfortabele en goed ingerichte kamers, minibar, airconditioning, kluisje, telefoon, tv met satelietzenders en voorzien van een eigen balkon met prachtig uitzicht op het terrein van het hotel en de omgeving. Het zwembad wordt omgeven door tropische planten en is een ideale plek om te ontspannen en te genieten van een drankje van de bar. Het ontbijtbuffet en diner worden geserveerd in het restaurant of op de binnenplaats. Ook is fiets- en autohuur mogelijk.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
Zwembad
WIFI
Bar
Restaurant
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
Minibar
Kluisje - gratis
Telefoon
In de buurt
Strand
Historisch centrum

Hotel Ilissos Athene****

Athene, Griekenland
Hotel Ilissos ligt op ca. 1,5 km afstand van de Acropolis, dichtbij de vele bezienswaardigheden en. De geluidsdichte kamers zijn elegant ingericht en voorzien van airconditioning, een satelliet-tv, radio, koelkast, bureau en een minibar. Het restaurant van Hotel Ilissos serveert mediterrane maaltijden en internationale gerechten. Er wordt iedere ochtend een ontbijtbuffet verzorgd. In het hele hotel is gratis WiFi beschikbaar. Op het dakterras bevindt zich de bar met uitzicht op het Parthenon.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
WIFI
Bar
Restaurant
Lift
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
Minibar
Telefoon
In de buurt
Historisch centrum

Vervoer

Uw heenreis
Vlucht
Amsterdam
09:40
Thessaloniki
13:30
Uw terugreis
Vlucht
Athene
11:55
Amsterdam
14:30

Vertrekdata

Inbegrepen

 • Retour vlucht incl luchthavenbelasting
 • Ruimbagage 20 kilo
 • Vervoer per comfortabele touringcar
 • 9 overnachtingen op een 2-persoonskamer
 • Ontbijt en diner
 • Lunch op zondag
 • Entreegelden
 • Lokale Nederlandssprekende gids
 • Beter Uit Reisleider
 • Informatiebijeenkomst

Niet inbegrepen

 • Toeslag 1-persoonskamer 195,-
 • Overige maaltijden en drankjes
 • Optionele excursies
 • Fooien
 • Reserveringskosten 25,-
 • Bijdrage SGR 5,- per persoon
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Calamiteitenfonds

Overige informatie

De minimale groepsgrootte voor deze reis is 20 personen.

U dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort of identiteitskaart.

Reisleiding

Aalt van de Mheen

Reisleider Beter Uit sinds 2005

In welke landen ben je geweest?

Duitsland, Engeland, Schotland, Frankrijk, Oostenrijk, Italië, Andorra,Tsjechië, Slovenië, Slowakije, Hongarije, Polen, Denemarken, Zweden, Noorwegen, Canada, VS, Israël, Jordanië

Wat maakt reizen met Beter Uit zo fijn?

Samen genieten van Gods natuur.

Waarom is de missie van Beter Uit: samen geloven, samen beleven belangrijk voor jou?

Deelnemers met een verschillende geloofsachtergrond maken er een speciale reis van. Een unieke combinatie: veel moois zien en ervaren en dankbaar zijn voor alles wat we ontvangen van onze Schepper.

Wim de Keijzer

Reisleider Beter Uit sinds 1998

In welke landen ben je geweest?

Israël, Oostenrijk, Spanje, Portugal, Thailand, Costa Rica,Panama, Duitsland, Egypte, Tunesië, Griekenland, Turkije, en Bulgarije.

Wat maakt reizen met Beter Uit zo fijn?

Een reis met Beter Uit is altijd bijzonder. Ook al ken je elkaar niet, vanaf het eerste moment voel je je al bijna één familie. Een gids vroeg eens: "kenden jullie elkaar vorige week nog niet? Jullie gaan zo met elkaar om alsof het lijkt dat jullie elkaar al jaren kennen". Een mooier compliment kan je niet krijgen. Met elkaar genieten van al het moois dat Hij geschapen heeft.

Waarom is de missie van Beter Uit: samen geloven, samen beleven belangrijk voor jou?

Samen geloven en samen beleven; één God, één kerk, dat is samen. Dat gaat op vakantie heel goed samen. Met elkaar over de Bijbel spreken, luisteren, samen zingen over Hem. Samen ÉÉN zijn, het lijkt vanzelf te gaan op vakantie met Beter Uit.