Bij Beter Uit bent u altijd beter uit!

Schrijf u hier in voor de nieuwsbrief

Georgië - Onontdekte schat in de Kaukasus

9 dagen

Groepsrondreis | Vliegreis

Ben jij geïnteresseerd in het vroege christendom? Dan is deze 9-daagse reis naar Georgië, een van de oudste christelijke naties, echt iets voor jou. Samen met andere christelijke singles ver weg naar de Kaukasus; op de scheidslijn tussen Europa en Azië, waar een “oude” nieuwe wereld voor je open gaat. Laat je verrassen door prachtige ongerepte groene berglandschappen, fascinerende cultuur en een eeuwenoude geschiedenis.

 

Georgië is bezaaid met oude kerken en kloosters op de bijzonderste plekken: wankelend op ruige bergtoppen en in idyllische dorpen. Al in het jaar 337 werd het christendom staatsgodsdienst. In Georgië voel je je welkom. Zoals men zegt: “elke gast is een geschenk van God". Deze gastvrijheid ervaar je zelf tijdens de smakelijke en traditionele maaltijden bij Georgiërs thuis. Daar hoort een goed glas wijn bij, want weet je dat Georgië de oudste wijn producerende regio ter wereld is? Ontdek het zelf!

 

Highlights

 • Ongerepte ruige natuur
 • Oude christelijke cultuur
 • Bijna alle maaltijden inclusief; heerlijk gevarieerde keuken
 • Raften over de Aragvi Rivier
 • Naar de Kazbeg, één van de drie hoogste bergen van de Kaukasus, naar de Kerk van de Heilige Drie-eenheid

Programma

Dag 1, maandag: Amsterdam – Tbilisi

We beginnen onze reis op Schiphol en vliegen naar Tbilisi, de hoofdstad van Georgië. De gids die ons deze week begeleidt staat al klaar en brengt ons naar het hotel in het centrum van Tbilisi. De stad ligt aan de beide oevers van de rivier Mtkvari en is omgeven door bergen. Het is een interessante historische, maar ook moderne stad met futuristische architectuur. In deze pittoreske stad vol leuke restaurants en terrasjes is het altijd gezellig.

 

Dag 2, dinsdag: Tbilisi  Jvari Kerk – Uplistsikhe – Gori – Ananuri – Gudauri

We starten onze dag op het het Metekhi plateau bij de Metekhi kerk en krijgen een korte introductie. Geniet van het uitzicht over het oude gedeelte van de stad, het Narikhala fort en de rivier Mktvari. Het blijft vanmorgen bij een korte introductie want hierna verlaten we Tbilisi en gaan we op weg naar het ski-oord Gudauri in West Georgië. Onderweg bezoeken we de in kruisvom gebouwde, Jvari kerk; een voorbeeld van de eerste Georgische kerkarchitectuur. Volgens de legende plaatste de heilige Nino een houten kruis op de plaats van de Jvari kerk en begon ze hier met het prediken van het Evangelie. De kerk is hierdoor al eeuwen een belangrijk pelgrimsoord. Bij de kerk kijken we uit over de vallei waarin Mtskheta, het religieuze hart van Georgië, en de Mtkvari-rivier liggen. We rijden door naar Uplistsikhe, een complete stad uitgehouwen in de rotsen. Met meer dan 3000 jaar is het een van de oudste steden van Georgië. Zelfs de basiliek en het theater zijn in de rotsen uitgehakt. We klimmen over trappen en rotsen helemaal naar boven en zien onder ons de stad, de omliggende vallei en de kabbelende rivier.

 

In Gori, de geboorteplaats van Joseph Stalin, bezoeken we het Stalin museum. Een grote collectie foto’s en objecten laat ons kennismaken met zijn leven. Het zal je opvallen dat het museum hem vooral herdenkt als een grote held en leider. De jongere Georgische generatie wil echter ook de negatieve kanten van zijn bewind belichten. Er is nu slechts een klein gedeelte met informatie over de onderdrukking in de Sovjettijd. Bekijk ook het originele familiehuis en Stalin’s gepantserde treinwagon. We komen langs groene berglandschappen en bereiken het fort van Ananuri met verschillende gebouwen. Binnen vinden we twee kerken, op de buitenmuren zijn mooie reliëfs en fresco’s te zien. De vesting ligt in een prachtige omgeving van groene bergen aan het Zhinvali stuwmeer. Aan het einde van de dag komen we aan in ons hotel in Gudauri. We dineren in het hotel en sluiten gezamenlijk deze dag vol eerste indrukken af.

 

Dag 3, woensdag: Kazbegi

Over de Georgian Military Highway, de historische verbindingsweg met Rusland, gaan we op weg naar Kazbegi. We komen aan in een dromerig dorpje op slechts enkele kilometers van de Russische grens gelegen tussen de immense reuzen van de Kaukasus. Van hieruit maken we per 4WD’s een excursie naar de Kerk van de Heilige Drie-eenheid. De kerk ligt op 2170 meter op de hellingen van de Kazbeg die met 5047 meter hoogte tot de drie hoogste pieken van de Kaukasus behoort. Het uitzicht vanaf de kerk is magnifiek! We lunchen met het traditionele gerecht uit de Kaukaus: Khinkali, Georgische dumplings. Voor wie wil kunnen we in de middag een wandeling maken naar de Gveleti waterval. Voor de bikkels onder ons is het mogelijk om onder het ijskoude water van de waterval te staan. We overnachten opnieuw in Gudauri.

 

Dag 4, donderdag: Gudauri – Mtskheta – Tbilisi

Neem vanmorgen een stevig ontbijt want de dag begint actief. Raftend glijden we naar beneden over de Aragvi Rivier. We varen naar het hoofdkamp waar we een lunchen in de buitenlucht. Na de lunch terug richting Tbilisi. In Mtskheta, de voormalige hoofdstad van Georgië en de heiligste plek in dit land, bezoeken we de prachtige, ommuurde Svetitskhoveli kathedraal die is gebouwd op de plek waar St. Nino een kerk bouwde. Volgens de overlevering is hier het bovenkleed van Jezus begraven, meegenomen door een Georgische Jood die aanwezig was bij de kruisiging van Jezus. Bewonder de mooie kathedraal en bekijk binnen de fresco’s en relikwieën. In de sfeervolle straatjes rondom de kerk is het erg gezellig. Ga onder het genot vers granaatappelsap en churchkhela, een Georgisch lekkernij van verschillende noten ondergedompeld in druivensap, op zoek naar leuke souvenirs. Op loopafstand van de Svetitskhoveli kathedraal vinden we het Samtavro klooster. Het is een actief klooster waar we zwartgeklede nonnen tegenkomen. Nino heeft in de kerk gewoond en de graven van Koning Miriam en zijn vrouw Nana zijn hier te vinden. Zij namen de het christendom als staatsgodsdienst aan in het jaar 337. We keren terug naar Tbilisi waar we zelf een gezellig restaurant opzoeken voor een lekker diner.

 

Dag 5, vrijdag: Tbilisi – Bodbe – Signagi – Tsinandali – Telavi

Vandaag verkennen we een deel van Kakhetië, bekend om haar wijnen. Volgens een legende waren de Georgiërs laat waren toen God de landen verdeelde onder de mensen. Ze waren namelijk wijn aan het drinken en God aan het danken. Alle landen waren al verdeeld toen de Georgiërs om hun land vroegen. Omdat ze God aan het danken waren kregen ze uiteindelijk het mooiste stukje dat God eigenlijk voor zichzelf had bewaard, Georgië. Georgiërs zijn trots op hun manier van wijn maken en de wijn gaan we natuurlijk proeven. Behalve mooie wijngaarden en een aantrekkelijk landschap, vinden we ook hier weer historische hoogtepunten. We bezoeken we het nog altijd actieve nonnenklooster Bodbe. In de kleine kapel van de bijbehorende kerk is het volledig marmeren graf van de heilige Nino.  De kerk met kleurrijke schilderijen ligt op de top van een hoge berg. Wandel door de kloostertuin waar honderden vogeltjes zingen en geniet van de vredige rust die hier heerst.

 

De volgende stop is Signagi, een oud stadje op de voormalige Zijderoute. Er wonen slechts een paar duizend inwoners. Men leeft er voornamelijk van de productie van wijn en van tapijten. Het stadje - prachtig gelegen, op een heuvel, met zicht op de bergen van Kaukasus en de Alaznivallei - ligt binnen een verdedigingsmuur met 23 torens en vele poorten. Hier lunchen bij een door een lokale familie gerund restaurant. Ook bezoeken we het Engelse landgoed Tsinandali van de aristocratische familie Chavchavadze, waar een wijnproeverij op het programma staat. We overnachten in Telavi, de hoofdstad van deze regio.

 

Dag 6, zaterdag: Telavi – Nekresi – Kvareli –Tbilisi

Vandaag reizen we terug en bezoeken we onderweg het Nekresi klooster, dat op een heuvel ligt. Het complex is gesticht door Syrische christenen, die al in de 6e eeuw het christendom in Georgië verspreidden. Geniet van de idyllische ligging en het indrukwekkende uitzicht op de Alazani vallei. Geniet van een heerlijke lunch bij wijnhuis Khareba: smakelijke huisgemaakte gerechten met diverse Georgische wijnen.

Aan het einde van de dag keren we terug naar Tbilisi voor het diner in een lokaal restaurant en de overnachting.

 

Dag 7, zondag: Vrije dag

Vandaag is het zondag, een vrije dag. ’s Morgens kunnen we een deel van een viering bijwonen in één van de Georgisch-orthodoxe kerken, een bijzondere ervaring. De rest van de dag is ter vrije besteding in Tbilisi.

 

Dag 8, maandag: Tbilisi

Vandaag maken we kennis met Tbilisi. We hebben deze week al een aantal keer door de stad gereden waarbij je je waarschijnlijk hebt verbaasd over de architectuur van deze levendige, bruisende stad: beelden, huizen, kerken en paleizen in middeleeuwse, neoclassistische en Sovjetstijl en hypermoderne gebouwen zoals het futuristische theater en de Brug van de Vrede, die is verlicht met duizenden led-lampjes! Deze bezienswaardigheden staan in het autovrije oude centrum, dat we te voet bezoeken. Maar eerst gaan we naar de orthodoxe Kerk van Sameba (ofwel de Kerk van de Heilige Drie-eenheid), aan de andere kant van de rivier gelegen. Het is niet alleen de grootste maar ook de mooiste kerk van de stad, in de avond is deze kerk prachtig verlicht!  Ook bezichtigen we de Sioniki-kathedraal. Deze kerk, die in de 7e eeuw is gebouwd en daarna meerdere malen herbouwd, is een mengelmoes van stijlen. We bekijken ook nog de Anchiskhati basiliek, de oudste kerk van Tbilisi. Wandelend over Rustaveli Avenue, de hoofdstraat van Tbilisi, komen we tal fraaie gebouwen tegen, zoals het theater en het parlementsgebouw. Uiteraard zijn er hier ook genoeg leuke (souvenir) winkels te vinden.

 

De lunch is vandaag op eigen gelegenheid. In de middag is er nog wat tijd om de stad zelf te verkennen. De naam Tbilisi is afgeleid van het oude Georgische woord ‘tbili’, dat warm betekent. De stad is namelijk gebouwd op zwavelhoudende warmtebronnen. Zo zijn er in de oude stad vele badhuizen met zwavelhoudend water te vinden. Het is heerlijk om daar na de lunch te ontspannen. ’s Avonds hebben we met elkaar ons afscheidsdiner.

 

Dag 9, dinsdag: Tbilisi – Amsterdam

Deze indrukwekkende reis is ten einde. We nemen afscheid van Tbilisi en vliegen terug naar Amsterdam waar we afscheid van elkaar nemen.

Data & prijzen
Vertrek
Thema
Reisleider(s)
 
Status
Prijs
17-8-2020
Single
Dorien Kleine Rammelkamp
Niet te boeken
1.495,-
14-9-2020
Single
Elly Jonkman
Niet te boeken
1.495,-
Prijsinformatie

Inbegrepen

 • Vlucht Amsterdam – Tbilisi (met overstap) v.v. incl. heffingen
 • Eén stuks ruimbagage 23 kilo
 • Vervoer ter plaatse
 • 8 overnachtingen in een 2-persoonskamer
 • Alle maaltijden (behalve diner dag 4 en lunch dag 8)
 • Excursies en entrees
 • Lokale Engelssprekende gids
 • Beter Uit reisleider
 • Informatiebijeenkomst

Niet inbegrepen

- Toeslag 1-persoonskamer 295,-

- Diner dag 4 en lunch dag 8

- Optionele excursies

- Fooien

- Reserveringskosten 25,-

- Reis- en annuleringsverzekering

- Calamiteitenfonds

Overige informatie

De minimale groepsgrootte voor deze reis is 15 personen

 

Paspoortinformatie

Je paspoort dient na terugkeer in Nederland nog minimaal 6 maanden geldig te zijn.

Vaccinaties 

Neem voor de laatste informatie over vaccinaties contact op met de huisarts of GGD.

 

Hotelinformatie (wijzigingen onder voorbehoud)

Dag 1-2

Tbilisi

3- of 4-sterren hotel

1 nacht

Dag 2-4

Gudauri

Hotel Alpina

2 nachten

Dag 4-5

Tbilisi

3- of 4-sterren hotel

1 nacht

Dag 5-6

Telavi

Zuzumbo

1 nacht

Dag 6-10

Tbilisi

3- of 4-sterren hotel

3 nachten

 

 

Totaal

8 nachten

 

Vluchtinformatie Ukraine International vertrek 17 augustus (wijzigingen onder voorbehoud)

Datum Van Naar Vluchtnummer Vertrek Aankomst
17 augustus Amsterdam Kiev PS 102 13.15 uur 17.05 uur
17 augustus Kiev Tbilisi PS 517 21.10 uur 00.55 uur*
           
25 augustus Tbilisi Kiev PS 518 05.35 uur 07.25 uur
25 augustus Kiev Amsterdam PS 101 09.50 uur 11.55 uur

*Aankomst volgende dag

 

Vluchtinformatie Turkish Airlines vertrek 14 september (wijzigingen onder voorbehoud)

Datum Van Naar Vluchtnummer Vertrek Aankomst
14 september Amsterdam Istanbul TK 1962 12.30 uur 16.55 uur
14 september Istanbul Tbilisi TK 380 19.30 uur 22.45 uur
           
22 september Tbilisi Istanbul TK 379 10.30 uur 12.05 uur
22 september Istanbul Amsterdam TK 1953 15.05 uur 17.30 uur

 

Informatiebijeenkomst 

Na het boeken van deze reis en bij ‘gegarandeerd vertrek’ ontvang je van ons een uitnodiging voor een informatiebijeenkomst over deze reis. Tijdens deze bijeenkomst maak je kennis met de reisleider en je reisgenoten en ontvang je, naast praktische tips, ook informatie over de reis. De informatiebijeenkomst van de reis met vertrek op:

17 augustus staat gepland voor zaterdag 1 augustus

14 september staat gepland voor zaterdag 5 september

 

De bijeenkomsten vinden plaats in Nieuw Salem, De Lei 86 te Driebergen.

(datum en tijd onder voorbehoud van eventuele wijzigingen)

Een uitnodiging met de definitieve datum en tijd ontvangt u / ontvang  je ongeveer 2/3 weken van te voren.

Bij Beter Uit bent u altijd beter uit!

Schrijf u hier in voor de nieuwsbrief