Bij Beter Uit bent u altijd beter uit!

Schrijf u hier in voor de nieuwsbrief

ons aanbod

Tips voor de mooiste reisfoto's

Jurjen Drenth, beroemde fotograaf leert je daar de fijne kneepjes van het fotografievak. Om je voor te bereiden op je reis geeft hij vast wat tips voor de mooiste reisfoto's. Zo kun je vast oefenen zodat je straks de mooiste herinneringen kunt vastleggen van je reis.

Tip 1 - Bekijk de wereld met verwondering

Probeer alles wat je ziet met enige verwondering te bekijken. Als we op reis zijn gaat dat vanwege de nieuwe indrukken vaak vanzelf, maar probeer ook thuis eens op die manier naar je alledaagse omgeving te kijken. Loop op een mooie dag de deur uit en kijk bewust naar de schoonheid in allerlei details, of kijk omhoog naar een mooie gevel. Met die aandacht kun je meer genieten en mooiere foto’s maken. Zo liep ik een keer toevallig met een groep Japanse toeristen in Marken rond. Ik zag hun verwondering en realiseerde me dat het plaatsje inderdaad heel bijzonder was. Kortom: kijk als een toerist naar je eigen omgeving!

Tip 2 - Varieer je standpunt

We hebben de neiging te fotograferen vanaf het punt waar we toevallig op dat moment staan, maar maak jezelf eens los uit een ‘vanzelfsprekende’ situatie: loop naar je onderwerp toe of loop er omheen om het van een andere kant te bekijken − zoals een schilder af en toe afstand neemt van zijn schilderij om alles beter in verhouding te zien. Op die manier kun je ook hetzelfde onderwerp op verschillende manieren fotograferen en dat is heel leerzaam. Bijvoorbeeld de foto van de bruidsmeisjes op Sicilie: Het lijkt zo simpel als je de foto ziet, maar wat je niet ziet is dat er veel  mensen om heen staan. Toen ik de bruidsmeisjes zag aankomen ben ik bukkend naar voren gekropen en op de grond gaan zitten. Daardoor was ik ook op ooghoogte van de meisjes en zwaaide en glimlachte naar ze. Dit was het resultaat.

Tip 3 - Portretten: werp je schroom af

Mensen fotograferen is iets waar velen van ons schroom voor hebben. Terwijl het juist leuk is om leuke locals te ontmoeten en te fotograferen. Dat kun je uiteraard spontaan doen, maar het gaat niet altijd ongemerkt en dan moet je het gewoon vragen. Vriendelijkheid is hier het wapen. Vaak hebben mensen geen bezwaar, en soms zijn ze zelfs vereerd. Het lukt bijna altijd als je de juiste toon maar aanslaat. Zoals bij de sinaasappelmannen in Granada, Andalusië. Ik zat in een klein Oriëntaals theehuisje toen deze mannen naar binnen stapten. Ik ben meteen opgestaan en heb ze gevraagd of ik ze mocht fotograferen voor de deuropening. Ze waren vriendelijk en ik heb in een halve minuut deze foto gemaakt. Ik noem dit ontmoetings-portretten. Maar wees niet teleurgesteld als mensen nee zeggen; sommige mensen willen gewoon niet worden gefotografeerd en dat ligt niet aan de fotograaf.

Tip 4 - Maak gebruik van voorbijgangers

Ook op mooie plekken kunnen mensen iets toevoegen aan een foto. Wat zegt een mooi wandelpad zonder wandelaar? Met een wandelaar komt het pad meer tot leven en krijgt je foto meer zeggingskracht. Ook een weiland met een boer zegt meer dan hetzelfde weiland zonder boer. Datzelfde geldt voor stadsgezichten. Tijdens mijn workshops merk ik dat cursisten vaak net zo lang wachten met fotograferen tot er geen voorbijgangers meer zijn, terwijl die het beeld juist kunnen versterken. Zoals de foto van de twee meisjes die op het Piazza Della Signoria in Florence het beeld van Michelangelo passeren. Ik heb juist met hun silhouetten én met de schaduw van het beeld gewerkt. Het maakt de foto tot een mooie en verrassende opname. Dus houd dat in je achterhoofd. Op een mooie plek kan de juiste persoon op de voorgrond veel aan je foto toevoegen.

Bij Beter Uit bent u altijd beter uit!

Schrijf u hier in voor de nieuwsbrief