Bij Beter Uit bent u altijd beter uit!

Schrijf u hier in voor de nieuwsbrief

Fietsreis langs de Elbe

8 dagen

Actieve groepsreis | Busreis

De ‘Elberadweg’ in Duitsland is een ontspannen fietsroute over prachtig aangelegde fietspaden, door schilderachtige landschappen en langs pittoreske steden en dorpen. Verwondert u zich over het bizarre rotslandschap met de majestueuze tafelbergen van de ‘Sächsische Schweiz’ of het bijzondere rivierlandschap van de Elbe dat op een UNESCO-werelderfgoedlijst staat. Onderweg ziet u de vele wijnranken op de wijnbergen rond Meissen en de indrukwekkende burchten vaak hooggelegen langs de oever. U bezoekt de veelzijdige stad Dresden en eindigt in de Lutherstad Wittenberg. Tijdens deze fietsreis is er ruim de tijd om de bezienswaardigheden ook van binnen te bezoeken. Zo ontdekt u samen met mede-christenen dit prachtige deel van Duitsland en geniet u op de fiets wat God hier geschapen heeft! Dagelijks zal de reisleider een passende dagsluiting verzorgen om samen het geloof te beleven.

Highlights:

 • Veelzijdig Dresden en Lutherstad Wittenberg
 • Schilderachtige landschappen
 • Pittoreske steden en dorpen

Programma

Dag 1, maandag: Nederland – Meerane
Per comfortable fietsbus reizen we gezamenlijk over de Duitse Autobaan naar het overnachtingshotel in Meerane. Onderweg wordt regelmatig gestopt voor koffie en lunch. In de loop van de middag komen we aan bij Parkhotel Meerane voor de eerste overnachting.

 

Dag 2, dinsdag: Bad Schandau – Dresden (circa 44 kilometer)
In de ochtend vertrek met de bus naar Bad Schandau. Deze kleine stad, met een middeleeuws stadscentrum nodigt u uit voor een korte bezichtiging alvorens u op de fiets stapt. Op een terrasje van een van de gezellige cafés of restaurants kunt u van een lekker drankje genieten en is er tijd voor een persoonlijk gesprek. Uw eerste fietstocht gaat vanaf Bad Schandau naar Dresden. Onderweg heeft u een mooi uitzicht op het bizarre zandsteengebergte en rijdt u o.a. langs het romantische stadje Pirna. Dit stadje heeft een mooi bewaard gebleven historische stadskern. Verderop ligt het Slot Pilnitz. Steek met het pontje de Elbe over als u het slot met haar prachtige tuin wilt bezoeken (kosten pont ca. 4,- retour incl. fiets). Langs de beroemde Elbebrug , ook wel ‘das Blaue Wunder’ genoemd, fietst u Dresden binnen. De stad met zijn beroemde Frauenkirche, het Zwinger Museum en de Semperoper. De komende drie overnachtingen in Dresden.

 

Dag 3, woensdag: Dresden – Meissen (circa 25 kilometer)
‘s Ochtends neemt een Nederlandssprekende gids ons mee tijdens een wandeling langs de vele bezienswaardigheden van het prachtige Dresden. U wandelt langs o.a. het Zwinger, de Semperoper, het Residenzschloss met Stallhof en Fürstenzag tot aan de Neumarkt. Daarna is er gelegenheid om Dresden op eigen gelegenheid te verkennen. Of fietst u naar Meissen om de plaats van het wereldberoemde porselein te bezoeken. Naast het porselein heeft het historische Meissen een wirwar van oude straatjes met gezellige winkeltjes, wijnlokalen waar de lokale wijn geproefd kan worden en restaurants met de heerlijkste gerechten. Deze kronkelen vanaf het centrale marktplein de heuvel op, waar het grote Albrechtsburg paleis en de imposante Dom van Meissen liggen. Eén van de mooiste gebouwen aan het marktplein is de in Renaissancestijl gebouwde ‘Marktapotheke’. Terug per fiets of fiets bus naar Dresden, aan u de keuze!

Dag 4, donderdag: Dresden – Moritzburg v.v. (circa 35 kilometer)

Vandaag stappen we vanaf het hotel op de fiets richting Lössnitzdackel. Daar kunt u met een smalspoorlijn (kosten exclusief) naar het hoger gelegen, barokke kasteel Moritzburg. Het kasteel werd gebouwd tussen 1542 en 1546 als jachtslot voor hertog Maurits van Saksen. Tussen 1723 en 1733 werd het kasteel omgebouwd, volgens de plannen van architecten Matthäus Daniel Pöppelmann en Longeloune, tot een buitenverblijf voor Augustus III de Sterke, de keurvorst van Saksen en koning van Polen. En wilt u het kasteel niet van binnen bezoeken is een ritje met de smalspoorlijn leuk om te doen. Ook kunt u het Karl May museum bezoeken in Radebeul of naar een wijnproeverij in het verderop gelegen Slot Wackerbarth. In de loop van de middag fietst u rustig afdalend weer terug naar Dresden.

 

Dag 5, vrijdag: Dresden – Riesa (circa 50 kilometer)      

Deze dag staat de Sächsische Weinstrasse op het programma, het gebied van de beroemde witte wijnen. U fietst door een deel van deze wijnroute, totaal zestig kilometer lang, door rustige wijndorpen die u uitnodigen voor een wijnproeverij bij een van de wijnhuizen, gelegen langs de oever van de Elbe. Bijvoorbeeld in Schloss Wackerbarth in Radebeul of Schloss Proschwitz bij Meissen, eigendom van Prinz zur Lippe, een neef van Prins Bernard. U eindigt de fietstocht in Riesa. Vanaf Riesa een langere transfer (ca. 1 1/2 uur) naar Lutherstad Wittenberg.

   

Dag 6, zaterdag: Pretzsch – Wittenberg (circa 38 kilometer)

Vanmorgen een korte transfer per bus naar Pretzsch. Vanaf daar gaat de route langs de Elbe op de fiets naar Wittenberg. Hier fietst u zeker naar de prachtige Slotkerk met de wereldberoemde deur waar Luthers zijn 95 stellingen tegen de aflaat vastgespijkerde op 31 oktober 1517. Dit betekende het begin van de wereldwijde Reformatie. Het pronkstuk van de Onze-Lieve-Vrouwekerk (of Stadskerk) is het Reformatie-altaar uit 1547 geschilderd door Lucas Cranach de Oude. Hierop staat een afbeelding van de viering van het Laatste Avondmaal door Jezus en zijn volgelingen.

De toevoeging Lutherstadt dateert uit 1922. Om die reden heet de plaats tegenwoordig Lutherstadt Wittenberg.  


Dag 7, zondag: Vrije dag

De reisleider verzorgt de zondagse samenkomst en is er persoonlijke aandacht voor elkaar. Ook is er gelegenheid tot bezoek aan een kerkdienst bijv. in de Slotkerk of Onze-Lieve-Vrouwekerk. Lunch in het hotel. Middag is vrij.

 

Dag 8, maandag: Wittenberg – Nederland

Met enkele pauzes onderweg verlaten we met de fiets bus Wittenberg en gaan terug naar Nederland. Na een laatste diner net over de grens nemen we afscheid van elkaar. Een mooie fietsvakantie met een gezellige groep is helaas ten einde.

Accommodaties

Parkhotel Meerane***

Het Park Hotel Meerane is gevestigd in een historisch gebouw, idyllisch gelegen bij het stadspark in...

Parkhotel Meerane***

Het Park Hotel Meerane is gevestigd in een historisch gebouw, idyllisch gelegen bij het stadspark in Meerane. De knusse kamers beschikken over moderne voorzieningen, waaronder gratis WiFi. Het hotel biedt een lekker ontbijtbuffet en 3-gangen diner in het restaurant. Verder is er een sauna (tegen betaling ter plaatse).

terug

Hotel Domizil Dresden***

Dit hotel ligt in de rustige wijk Trachau in Dresden op ca. 3 km van het stadscentrum en is geïnspire...

Hotel Domizil Dresden***

Dit hotel ligt in de rustige wijk Trachau in Dresden op ca. 3 km van het stadscentrum en is geïnspireerd op de Amerikaanse motels. Het hotel biedt ruime kamers met bad of douche en toilet. Diverse kamers op de begane grond beschikbaar. Gratis WiFi. Ook is er een traditioneel restaurant met biertuin. Het hotel staat aan de Saksische wijnroute. ’s Morgens is er een goed ontbijtbuffet en ’s avonds een 3-gangen diner.

terug

Luther hotel Wittenberg***

Zeer centraal gelegen hotel midden in het centrum van de Lutherstadt Wittenberg. Alle kamers...

Luther hotel Wittenberg***

Zeer centraal gelegen hotel midden in het centrum van de Lutherstadt Wittenberg. Alle kamers beschikken over douche of bad en toilet, minibar en bureau en zijn per lift bereikbaar. De meeste kamers bieden uitzicht op de stadskerk St. Mary, waar Martin Luther nog gepredikt heeft. Het Luther-Hotel Wittenberg verzorgt elke ochtend een ontbijtbuffet. Het diner wordt gebruikt in het eigen restaurant Convivo. Ook beschikt het hotel over een terras. Gratis wifi.

terug
Data & prijzen
Vertrek
Thema
Reisleider(s)
 
Status
Prijs
21-6-2021
Alle Leeftijden
 
Te boeken
975,-
Houd me op de hoogte
Prijsinformatie

INBEGREPEN

 • Vervoer per comfortabele (fiets)touringcar
 • 7 overnachtingen op een 2-persoonskamer
 • Ontbijt en diner
 • Lunch op zondag
 • Afscheidsdiner op de terugreis
 • Fietsroutes
 • Beter Uit reisleider
 • Informatiebijeenkomst

NIET INBEGREPEN

 • Toeslag 1-persoonskamer 175,-
 • Entreegelden
 • Huur toerfiets 66,-*
 • Huur e-bike 110,-*
 • Overige lunches
 • Fooien
 • Reserveringskosten 25,-
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Calamiteitenfonds

 

* tot uiterlijk 8 weken voor vertrek te reserveren

OVERIGE INFORMATIE

Minimaal aantal deelnemers is 20 personen.

U dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort of identiteitskaart.

U kunt uw eigen fiets meenemen.

 

Busopstapplaats:

Veenendaal (Van der Valk Hotel A-12, afrit 23)

 

Informatiebijeenkomst 

Na het boeken van deze reis en bij ‘gegarandeerd vertrek’ ontvang je van ons een uitnodiging voor een informatiebijeenkomst over deze reis. Tijdens deze bijeenkomst maak je kennis met de reisleider en je reisgenoten en ontvang je, naast praktische tips, ook informatie over de reis. De informatiebijeenkomst staat gepland voor zaterdag 5 juni.

 

De bijeenkomsten vinden plaats in Nieuw Salem, De Lei 86 te Driebergen.

(datum en tijd onder voorbehoud van eventuele wijzigingen)

Een uitnodiging met de definitieve datum en tijd ontvangt u / ontvang  je ongeveer 2/3 weken van te voren.

 

Bij Beter Uit bent u altijd beter uit!

Schrijf u hier in voor de nieuwsbrief