Over deze reis

Wintersfeerreis Sauerland en Teutorburgerland

Ga deze winter mee met een heerlijk ontspannen reis, niet ver van huis, maar wel in een schitterende omgeving. De omgeving ziet er betoverend uit door de sneeuw die er aanwezig kan zijn in deze tijd van het jaar, zeker in de hoger gelegen gebieden. Dagelijks staan er leuke uitstapjes op het programma, die uw reisleider met veel plezier voor u zal gaan verzorgen. Daarbij staat u een heerlijk ontspannen verblijf staat u te wachten in het mooie Hotel Am Wall op basis van All Inclusief, met heerlijk eten en drinken en daarbij op loopafstand gelegen van het mooie centrum van de pittoreske Hanzestad Soest met de historische gebouwen en kerken.

Bestemming

Algemene informatie

Duitsland ligt in Centraal-Europa met als hoofdstad Berlijn. Na de hereniging van Oost- en West-Duitsland in 1990, werd het zowel in aantal inwoners als oppervlakte één van de grootste Europese landen. Het is een federale bondsrepubliek bestaand uit 16 deelstaten met ieder een eigen regering en parlement. Het kent een gevarieerd landschap met in het noorden het Duitse waddengebied en laagland, dat overgaat in een middelgebergte. In het zuiden wordt dit zelfs een hooggebergte, dat deel uitmaakt van de Alpen. De hoogste berg is de bekende Zugspitze van bijna 3000 meter. Duitsland grenst in het noorden aan de Oostzee, de Noordzee en Denemarken, in het oosten aan Polen en Tsjechië en in het zuiden aan Oostenrijk en Zwitserland. De westgrens wordt gevormd door Frankrijk, Luxemburg, België en Nederland. Hiermee is het het land in Europa met de meeste aangrenzende buurlanden.

Informatie over Duitsland

Tijdsverschil
Geen
Vlag
Valuta

Uitgebreide informatie over Duitsland

Beste reistijd

Duitsland is een bestemming voor alle seizoenen. In het voorjaar lenen het laagland en het middelgebergte zich voor (actieve) uitjes. De zomer is de tijd voor een aangenaam verblijf aan de Oost- of Noordzeekust . September en oktober zijn mooie maanden voor een bezoek aan het hogere Midden- en Zuid-Duitsland of één van de vele steden. ’s Winters is het ook prima toeven in veel Duitse steden, waar bijna overal kerstmarkten gehouden worden. Tevens zijn het Sauerland en de Alpen populaire wintersportbestemmingen.

Klimaat

Het noordelijk deel van het land heeft een klimaat dat overeenkomt met het onze. De winters zijn vrij zacht, de zomers niet al te warm en de neerslag is gelijkmatig over het jaar verdeeld. Het oosten, zuiden en zuidoosten hebben een landklimaat. De winters zijn strenger, de zomers zonniger en warmer. Als het regent is het vaker in de vorm van hevige buien. In de bergachtige streken is het kouder dan in de omliggende gebieden, er valt meer sneeuw die langer blijft liggen. Het zuidelijke Rijndal en de streek rond de Bodensee zijn de warmste en zonnigste streken.

Eten & drinken

De Duitse keuken is goed en overvloedig. Vooral vleesliefhebbers komen aan hun trekken, er is echter voldoende keus aan bijvoorbeeld salades. Het is ook het land van de vele worstsoorten, zoals Bratwurst en Currywurst en er zijn meer Wurstbude dan snackbars in Duitsland.
Bij een goede maaltijd wordt graag een goed glas wijn of bier gedronken. Overal in Duitsland wordt goede wijn geproduceerd en op veel plekken zijn er kleine, ambachtelijke bierbrouwerijen.

Taal

De officiële voertaal is het Duits. In verschillende deelstaten worden dialecten gesproken dat soms moeilijk verstaanbaar is. Steeds meer (jonge) mensen verstaan en spreken goed Engels.

Wist u dat?

- Contactlenzen, fietsen, auto’s Duitse uitvindingen zijn?
- ‘s Werelds grootste koekoeksklok in het Duitse Triberg te vinden is?
- Een Duitser gemiddeld 114 liter bier per jaar drinkt?

Dagprogramma

dag
1

MA: Vertrek Nederland – Munster – aankomst hotel

Vanuit de opstapplaatsen gaan we richting Duitsland, waar we als eerste de sfeervolle stad Münster bezoeken. Ondanks het feit dat grote delen van de stad tijdens de Tweede Wereldoorlog werden verwoest, is er nog veel van de oude schoonheid van de stad zichtbaar. Vervolgens rijden we naar ons hotel waar we met koffie en een lekkernij worden verwelkomt.

dag
2

DI: Dagtocht Teutoburgerland

We maken een mooie tocht door het Teutoburgerwald, een lage, beboste bergketen tussen Paderborn en Bielefeld. U vindt hier in Detmold het bekendste monument van Duitsland; het 53 meter hoge Hermannsdenkmal, wat ver boven het Teutoburgerwoud uittorent. Vanaf hier heeft u een prachtig uitzicht over de omgeving. Ook stoppen we iets verder op bij de Externsteine, een formatie van lange zandstenen die oprijzen uit het heuvelachtige landschap; een uniek natuurverschijnsel. We vervolgen onze weg naar Lichtenau waar het klooster Dalheim zich bevind. Via een mooie route rijden we weer terug naar ons hotel.

dag
3

WO: Sauerland – Bad Arolsen

Deze dag gaan we richting Sauerland, waar we naar Bad Arolsen gaan. Hier bezoeken we een 18e eeuws kasteel in barokstijl, Schloss Arolsen (optioneel, ca. € 9,- p.p.). In 1858 kwam Koningin Emma hier ter wereld. U kunt de prachtige zalen van het kasteel bewonderen. We genieten verder nog van de prachtige natuur in deze omgeving en gaan weer terug naar ons hotel voor een heerlijke koffie of drankje.

dag
4

DO: Paderborn

We rijden we naar Paderborn, een levendige universiteitsstad met een bijzonder karakter. Hier bezichtigen we de romaans-gotische Dom, een enorme hallenkerk uit de 13e eeuw. Daarnaast brengen we een bezoek aan het raadhuis. U kunt aansluitend een wandeling maken door de aantrekkelijke binnenstad met talrijke bezienswaardigheden en romantische steegjes

dag
5

VR: Sauerland-Willingen-Winterberg

We maken een mooie route door het Sauerland. We rijden naar het gezellige Willingen, vooral bekend als wintersportplaats. Echter is het ook in de overige seizoenen de moeite waard vanwege het afwisselende landschap. U heeft in Willingen tijd voor een heerlijk kopje koffie. We zetten onze tocht door de prachtige natuur van het Sauerland voort richting Winterberg, bekend van de Kahler Asten en, net als Willingen, de wintersport. De Kahler Asten is met bijna 842 meter de op twee na hoogste berg in het Rothaargebergte. In het centrum van Winterberg kunt u de vele vakwerkhuizen die de stad rijk is bewonderen. Op de terugweg maken we nog een stop bij één van de grootste stuwmeren van Europa, de Möhnesee. De imposante stuwdam is al meer dan 100 jaar oud. Weer terug in het hotel kunt u genieten van een drankje die tijdens deze reis zijn inbegrepen.

dag
6

ZA: Terugreis – Keulen - Nederland

We moeten vandaag afscheid nemen van ons verblijf. Na het ontbijt gaan de koffers in de bus en gaan we nog een bezoek brengen aan Keulen, waar de bekende Dom het bezoeken waard is. Daarna worden we weer terug gebracht naar onze opstapplaatsen.

Accommodaties

Hotel Am Wall****

Soest, Duitsland
Het prachtige Hotel Am Wall ligt op een steenworp afstand van de historische binnenstad van Soest. Het hotel beschikt over een kleine 70 kamers, alle kamers beschikken over een 5-ster waardig boxspring bed en moderne meubels. In de badkamer vindt u een inloopdouche en een wc. Ook een flat screen tv is natuurlijk vandaag de dag niet weg te denken. Het hotel is rolstoelvriendelijk en beschikt over aangepaste kamers voor invaliden. Uw arrangement begint bij dag van aankomst vanaf 14 uur met een kop koffie en een stuk heerlijk gebak en eindigt bij het ontbijt na uitcheck. Tijdens uw verblijf zijn het ontbijt en diner inbegrepen, tijdens het ontbijt kunt u een lunchpakketje klaarmaken. Koffie en thee zijn de gehele dag gratis en vanaf 17.00-22.00 uur zijn de andere (alcoholische) drankjes ook inbegrepen.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
WIFI
Bar
Restaurant
Wellness
24 uurs receptie
In de kamer
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Telefoon
In de buurt
Supermarkt
Historisch centrum
Restaurant
In stadscentrum

Vervoer

Opstapplaatsen
Opstapplaats 1
Busopstapplaats Rotterdam/Capelle a.d. IJssel
Opstapplaats 2
Busopstapplaats Veenendaal

Vertrekdata

Inbegrepen

 • Vervoer per comfortabele touringcar
 • 5 overnachtingen in een 2 persoonskamer
 • Ontbijt, lunch en diner
 • Koffie met lekkernij bij aankomst
 • Koffie en thee gedurende de gehele dag
 • Frisdrank, tapbier, wijn van 17.00 – 23.00 uur
 • Excursies (excl. Evt. entreegelden)
 • Beter Uit reisleiding

Niet inbegrepen

 • Toeslag 1-persoonskamer 95,-
 • Evt. entreegelden
 • Fooien
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Calamiteitenfonds 2,50 per factuur
 • SGR 5,- p.p.
 • Reserveringskosten 25,-

Overige informatie

De minimale groepsgrootte voor deze reis is 20 personen.

U dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort of identiteitsbewijs.

Conform de ANVR Voorwaarden heeft Beter Uit het recht toeslagen tot 8% van de reissom door te belasten voor een verhoging van de kostprijs van brandstof, andere energiebronnen, belastingen en wisselkoers. Kijk bij de aanvullende voorwaarden voor verdere toelichting.

Reisleiding

Jaap Mackloet

Reisleider Beter Uit sinds 2004.

In welke landen ben je geweest?

Israël, Jordanië, Zuid Afrika, Suriname, Ethiopië, Portugal, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Engeland, Hongarije, Noorwegen en Lapland

Wat maakt reizen met Beter UIt zo fijn?

Je bent met Christenen op stap en zit op dezelfde golflengte. Ook de contacten binnen een kleine organisatie zijn waardevol, korte lijnen met mensen die je kent.

Waarom is de missie: Samen geloven, samen beleven belangrijk voor jou?

Wat is er mooier om een Bijbels kompas mee te nemen, het verrijkt anderen en jezelf.