Over deze reis

Ontdek werelderfgoed Ertsgebergte

Een van de vele prachtige scheppingen van God op deze aarde ligt in het voormalige Oost-Duitsland, tegen de grens met Tsjechië: het Ertsgebergte. Sinds 2019 staat dit mijngebied op de werelderfgoedlijst van Unesco. Ruim 800 jaar mijnbouw heeft hier gezorgd voor een veelzijdige cultuur met tradities en gebruiken in de vorm van hand- en houtsnijwerk, maar ook steden met prachtige architectuur en overdadige kerken die getuigen van rijkdom. Het bekende voorbeeld hiervan is Dresden, ook wel Florence aan de Elbe genoemd, vanwege de prachtige barokke gebouwen. Uiteraard gaat u deze stad bezoeken, evenals het romantische stadscentrum van Annaberg. Een ander hoogtepunt van deze reis is het bezoek aan de Gouden Stad Praag met de Praagse burcht en de Karelsbrug. Onderweg en vanuit het hotel geniet u van de natuur en de panoramische vergezichten, zoals vanaf het hoogst gelegen kuuroord van Duitsland, Oberwiesenthal.
Uw vertrouwde Beter Uit reisleider is er voor u en verzorgt dagelijks een dagsluiting, zodat we naast samen beleven, samen kunnen geloven!

Bestemming

Algemene informatie

Duitsland ligt in Centraal-Europa met als hoofdstad Berlijn. Na de hereniging van Oost- en West-Duitsland in 1990, werd het zowel in aantal inwoners als oppervlakte één van de grootste Europese landen. Het is een federale bondsrepubliek bestaand uit 16 deelstaten met ieder een eigen regering en parlement. Het kent een gevarieerd landschap met in het noorden het Duitse waddengebied en laagland, dat overgaat in een middelgebergte. In het zuiden wordt dit zelfs een hooggebergte, dat deel uitmaakt van de Alpen. De hoogste berg is de bekende Zugspitze van bijna 3000 meter. Duitsland grenst in het noorden aan de Oostzee, de Noordzee en Denemarken, in het oosten aan Polen en Tsjechië en in het zuiden aan Oostenrijk en Zwitserland. De westgrens wordt gevormd door Frankrijk, Luxemburg, België en Nederland. Hiermee is het het land in Europa met de meeste aangrenzende buurlanden.

Informatie over Duitsland

Tijdsverschil
Geen
Vlag
Valuta

Uitgebreide informatie over Duitsland

Beste reistijd

Duitsland is een bestemming voor alle seizoenen. In het voorjaar lenen het laagland en het middelgebergte zich voor (actieve) uitjes. De zomer is de tijd voor een aangenaam verblijf aan de Oost- of Noordzeekust . September en oktober zijn mooie maanden voor een bezoek aan het hogere Midden- en Zuid-Duitsland of één van de vele steden. ’s Winters is het ook prima toeven in veel Duitse steden, waar bijna overal kerstmarkten gehouden worden. Tevens zijn het Sauerland en de Alpen populaire wintersportbestemmingen.

Klimaat

Het noordelijk deel van het land heeft een klimaat dat overeenkomt met het onze. De winters zijn vrij zacht, de zomers niet al te warm en de neerslag is gelijkmatig over het jaar verdeeld. Het oosten, zuiden en zuidoosten hebben een landklimaat. De winters zijn strenger, de zomers zonniger en warmer. Als het regent is het vaker in de vorm van hevige buien. In de bergachtige streken is het kouder dan in de omliggende gebieden, er valt meer sneeuw die langer blijft liggen. Het zuidelijke Rijndal en de streek rond de Bodensee zijn de warmste en zonnigste streken.

Eten & drinken

De Duitse keuken is goed en overvloedig. Vooral vleesliefhebbers komen aan hun trekken, er is echter voldoende keus aan bijvoorbeeld salades. Het is ook het land van de vele worstsoorten, zoals Bratwurst en Currywurst en er zijn meer Wurstbude dan snackbars in Duitsland.
Bij een goede maaltijd wordt graag een goed glas wijn of bier gedronken. Overal in Duitsland wordt goede wijn geproduceerd en op veel plekken zijn er kleine, ambachtelijke bierbrouwerijen.

Taal

De officiële voertaal is het Duits. In verschillende deelstaten worden dialecten gesproken dat soms moeilijk verstaanbaar is. Steeds meer (jonge) mensen verstaan en spreken goed Engels.

Wist u dat?

- Contactlenzen, fietsen, auto’s Duitse uitvindingen zijn?
- ‘s Werelds grootste koekoeksklok in het Duitse Triberg te vinden is?
- Een Duitser gemiddeld 114 liter bier per jaar drinkt?

Dagprogramma

dag
1

MA: Nederland – Marienberg

Vanuit Nederland rijdt u met de bus de grens over naar Duitsland en verder naar het hotel in Marienberg. Onderweg wordt er regelmatig gestopt. Tegen het einde van de middag komt u aan in Hotel Weißes Roß waar u van harte welkom wordt geheten. Uw reisleider verzorgt een dagsluiting waarna u kunt genieten van een heerlijk diner.

dag
2

DI: Speelgoeddorp Seiffen – Tocht per paardentram

Het kuuroord Seiffen, gelegen in ongerepte natuur met unieke vergezichten, is het centrum van de beroemde traditionele houtkunst in het prachtige Ertsgebergte. Tijdens een wandeling door dit idyllische dorp ontdekt u in het speelgoed – en openluchtmuseum de wereld van de notenkrakers. De unieke wereld van ambachtslieden en speelgoedfabrikanten en hun vakmanschap ervaart u van dichtbij. Bijzonder is ook de ronde bergkerk van Seiffen: een evangelisch Lutherse kerk in barokstijl, beroemd om zijn bouwstijl naar het voorbeeld van de Frauenkirche in Dresden.
's Middags maakt u een ontspannende tocht met een paardentram door het bos in het Ertsgebergte. U rijdt door dit mooie landschap, gezellig met elkaar in de huifkar! Aansluitend terug naar het hotel voor diner en overnachting.

dag
3

WO: Annaberg – Fichtelbahn – Oberwiesenthal

Vandaag staat de hoofdstad van het Ertsgebergte Annaberg op het programma. Allereerst brengt u onder leiding van een gids een bezoek aan de ‘Frohnauer Hammers’. Dit is het oudste smidmuseum van Duitsland waar tot 1904 de werktuigen voor de mijn- en landbouw werden gemaakt. Dankzij de uitleg van de gids krijgt u een goede indruk van deze oude technieken en de mijnbouw in het Ertsgebergte.
Vervolgens bezoekt u het oude centrum van Annaberg met kleine straatjes, mooie gevels en de Sint Annenkerk. Deze kerk die het symbool van de stad is geworden, torent met zijn 78 meter hoogte boven de stad uit. Na een rit door het romantische Sehma-dal komt u aan in Cranzahl, aan de voet van de Fichtelberg. Vanaf hier brengt de historische stoomtrein u naar Oberwiesenthal. Daarna keren we terug naar ons hotel waar uw reisleider een dagsluiting houdt.

dag
4

DO: Dresden

Na het ontbijt bezoekt u de indrukwekkende cultuurstad Dresden waar een gids u meeneemt. Bekijk in de Dresdner Neustadt het Blaues Wunder, een stalen hangbrug over de Elbe. Vervolgens rijdt u door de Villenviertel, de villawijken die niet gebombardeerd zijn in de oorlog en nog echte Belle Epoque uitstralen. Wandelt u na afloop door de prachtige Altstadt, waar u oog in oog komt te staan met de Dresdner Zwinger, de Semper Oper en de Frauenkirche.
’s Middags kunt u op eigen gelegenheid Dresden verder ontdekken.

dag
5

VR: Praag

Niet voor niets heeft Praag de bijnaam “De Gouden Stad.” Sta versteld van de indrukwekkende en historische gebouwen die zich op loopafstand van elkaar bevinden. Onder leiding van de gids maakt u kennis met de Praagse Burcht en de Vituskathedraal. Via het Gouden Straatje wandelt u over de wereldberoemde Karelsbrug . Elk heel uur heeft u de kans om het astronomisch uurwerk op het Oude Stadsplein in beweging te zien.

dag
6

ZA: Terugreis

Deze reis is helaas weer ten einde. Met een koffer vol herinneringen keert u weer terug in Nederland.

Accommodaties

Hotel Weisses Ross***

Marienberg, Duitsland
Dit hotel is een historisch gebouw in Marienberg en biedt een Saksische keuken, een zomerterras en een moderne sauna met een stoombad. Het treinstation van Marienberg ligt op 200 meter afstand
Hotel Weißes Roß biedt elegante kamers met digitale televisie, een minibar en een eigen badkamer. Alle kamers zijn met de lift eenvoudig bereikbaar; WiFi is gratis.
Het landelijke restaurant Roßtunnel serveert regionale gerechten. Liefhebbers van creatieve, internationale gerechten kunnen terecht bij gastronomisch restaurant Rote Stube.
Het Weißes Roß Hotel is een uitstekende uitvalsbasis voor het verkennen van het Ertsgebergte en het buurland Tsjechië. Praag ligt op slechts 2 uur rijden.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
WIFI
Bar
Restaurant
Sauna
Lift
Rookvrij hotel
In de kamer
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Minibar
Telefoon

Vervoer

Opstapplaatsen
Opstapplaats 1
Busopstapplaats Utrecht
Opstapplaats 2
Busopstapplaats Rotterdam
Opstapplaats 3
Busopstapplaats Duiven

Vertrekdata

Inbegrepen

 • Vervoer per comfortabele touringcar
 • 5 overnachtingen in een 2-persoonskamer
 • Ontbijt en diner
 • Entrees
 • Excursies volgens programma
 • Nederlands- of Duitstalige gidsen
 • Beter Uit reisleider
 • Informatiebijeenkomst

Niet inbegrepen

 • Toeslag 1-persoonskamer 75,-
 • Lunches
 • Fooien
 • Reserveringskosten 25,-
 • Bijdrage SGR 5,- per persoon
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Calamiteitenfonds

Overige informatie

De minimale groepsgrootte voor deze reis is 20 personen.

U dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort of identiteitsbewijs.

Check de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor de actuele Corona informatie: https://www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen

Reisleiding

Jaap Mackloet

Reisleider Beter Uit sinds 2004.

In welke landen ben je geweest?

Israël, Jordanië, Zuid Afrika, Suriname, Ethiopië, Portugal, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Engeland, Hongarije, Noorwegen en Lapland

Wat maakt reizen met Beter UIt zo fijn?

Je bent met Christenen op stap en zit op dezelfde golflengte. Ook de contacten binnen een kleine organisatie zijn waardevol, korte lijnen met mensen die je kent.

Waarom is de missie: Samen geloven, samen beleven belangrijk voor jou?

Wat is er mooier om een Bijbels kompas mee te nemen, het verrijkt anderen en jezelf.