Over deze reis

Varen over de Donau; langs prachtige historische steden

Terug van weggeweest is de geliefde riviercruise over de Donau, waarbij u door vier verschillende landen vaart! Dat u zult genieten van de verschillende prachtige Europese hoofdsteden die onderweg bezocht worden, is zeker. Geniet bijvoorbeeld van een kop Wiener Kaffee met Sachertorte in Wenen, de stad van keizerin Sisi. Bezoek het Burchtpaleis in Boedapest en laat u overweldigen door het adembenemende uitzicht vanaf de Burcht in Bratislava. Maar ook een bezoek aan het beroemde benedictijnenklooster in Melk mag natuurlijk niet ontbreken.

Aan boord van het comfortabele 4-sterren cruiseschip MS Carmen voorzien van fraaie hutten, een Panorama Lounge, lift en een heerlijk zonnedek wordt u uitstekend verzorgd, terwijl u geniet van de schitterende vergezichten die aan u voorbij glijden. Deze mooie cruise door vier landen mag u niet missen! U reist niet alleen en gaat op pad met mede christenen en uw vertrouwde reisleiders. Samen beleven, samen geloven, samen genieten! Gaat u mee?

Bestemming

Algemene informatie

Duitsland ligt in Centraal-Europa met als hoofdstad Berlijn. Na de hereniging van Oost- en West-Duitsland in 1990, werd het zowel in aantal inwoners als oppervlakte één van de grootste Europese landen. Het is een federale bondsrepubliek bestaand uit 16 deelstaten met ieder een eigen regering en parlement. Het kent een gevarieerd landschap met in het noorden het Duitse waddengebied en laagland, dat overgaat in een middelgebergte. In het zuiden wordt dit zelfs een hooggebergte, dat deel uitmaakt van de Alpen. De hoogste berg is de bekende Zugspitze van bijna 3000 meter. Duitsland grenst in het noorden aan de Oostzee, de Noordzee en Denemarken, in het oosten aan Polen en Tsjechië en in het zuiden aan Oostenrijk en Zwitserland. De westgrens wordt gevormd door Frankrijk, Luxemburg, België en Nederland. Hiermee is het het land in Europa met de meeste aangrenzende buurlanden.

Informatie over Duitsland

Tijdsverschil
Geen
Vlag
Valuta

Uitgebreide informatie over Duitsland

Beste reistijd

Duitsland is een bestemming voor alle seizoenen. In het voorjaar lenen het laagland en het middelgebergte zich voor (actieve) uitjes. De zomer is de tijd voor een aangenaam verblijf aan de Oost- of Noordzeekust . September en oktober zijn mooie maanden voor een bezoek aan het hogere Midden- en Zuid-Duitsland of één van de vele steden. ’s Winters is het ook prima toeven in veel Duitse steden, waar bijna overal kerstmarkten gehouden worden. Tevens zijn het Sauerland en de Alpen populaire wintersportbestemmingen.

Klimaat

Het noordelijk deel van het land heeft een klimaat dat overeenkomt met het onze. De winters zijn vrij zacht, de zomers niet al te warm en de neerslag is gelijkmatig over het jaar verdeeld. Het oosten, zuiden en zuidoosten hebben een landklimaat. De winters zijn strenger, de zomers zonniger en warmer. Als het regent is het vaker in de vorm van hevige buien. In de bergachtige streken is het kouder dan in de omliggende gebieden, er valt meer sneeuw die langer blijft liggen. Het zuidelijke Rijndal en de streek rond de Bodensee zijn de warmste en zonnigste streken.

Eten & drinken

De Duitse keuken is goed en overvloedig. Vooral vleesliefhebbers komen aan hun trekken, er is echter voldoende keus aan bijvoorbeeld salades. Het is ook het land van de vele worstsoorten, zoals Bratwurst en Currywurst en er zijn meer Wurstbude dan snackbars in Duitsland.
Bij een goede maaltijd wordt graag een goed glas wijn of bier gedronken. Overal in Duitsland wordt goede wijn geproduceerd en op veel plekken zijn er kleine, ambachtelijke bierbrouwerijen.

Taal

De officiële voertaal is het Duits. In verschillende deelstaten worden dialecten gesproken dat soms moeilijk verstaanbaar is. Steeds meer (jonge) mensen verstaan en spreken goed Engels.

Wist u dat?

- Contactlenzen, fietsen, auto’s Duitse uitvindingen zijn?
- ‘s Werelds grootste koekoeksklok in het Duitse Triberg te vinden is?
- Een Duitser gemiddeld 114 liter bier per jaar drinkt?

Algemene informatie

Hongarije ligt in Centraal-Europa en grenst aan Oostenrijk, Slowakije, Oekraïne, Roemenië, Servië, Kroatië en Slovenië. De hoofdstad is Boedapest. De Donau loopt van noord naar zuid door Hongarije heen. Het Hongaarse landschap kenmerkt zich vooral door laagvlaktes. In het noorden is het Matragebergte te vinden en de hoogste berg (1015m). De Kleine Laagvlakte in het westen is een gevarieerd gebied met groene heuvels, dalen en bossen. Transdanubië is de meest vruchtbare streek van het land. In deze regio ligt ook het Balatonmeer, de grootste ‘binnenzee’ van Europa. De Grote Laagvlakte is te vinden in het oosten en in deze regio is ook de meeste akkerbouw en veeteelt te vinden.

Informatie over Hongarije

Tijdsverschil
Geen
Vlag
Valuta
Ft

Uitgebreide informatie over Hongarije

Beste reistijd

De beste reistijd zijn de maanden mei, september of oktober. De temperaturen zijn aangenaam en massatoerisme wordt vermeden. In de maanden maart en april zijn de temperaturen wisselvallig en valt er relatief weinig neerslag. Van november tot en met februari kan het met name in de avond behoorlijk koud worden.

Klimaat

Hongarije heeft een landklimaat en behoort tot een van de droogste gebieden van Europa. Het westelijke deel en de berggebieden zijn iets natter. De zomermaanden zijn vrij warm en tijdens deze maanden valt relatief de meeste regen. De temperaturen liggen dan rond de 20 tot 35 graden. In de wintermaanden liggen de temperaturen rond de 5 tot -15 graden.

Eten & drinken

De Hongaarse keuken varieert van een typische boerenkeuken tot een smaakvolle en gevarieerde keuken met invloeden van onder andere Turkije en Oostenrijk. Traditionele Hongaarse gerechten zijn vaak vleesgerechten met seizoengroenten en aardappels. Soep is een veelvoorkomend gerecht, zoals goulash-soep of de vissoep. Hongarije staat ook bekend om zijn wijncultuur en kent maar liefst twaalf wijnregio’s.

Taal

De officiële taal is Hongaars. De meeste Hongaren verstaan ook Engels of Duits.

Wist u dat?

• De balpen en de Rubiks kubus zijn uitgevonden in Hongarije?
• Toeristen het land vaak bezoeken vanwege de lage prijzen?
• Het Balatonmeer het grootste meer is van centraal Europa?

Algemene informatie

Slowakije ligt in Centraal-Europa en grenst aan Tsjechië, Polen, Oekraïne, Hongarije en Oostenrijk. De hoofdstad is Bratislava en ligt slechts 70km verwijderd van Wenen, de hoofdstad van Oostenrijk. Het Slowaakse landschap bestaat voornamelijk uit bergen. Bekende berggebieden zijn de Karpaten en het Tatragebergte. In het zuiden van het land zijn er ook laagvlaktes. De belangrijkste rivier is de Donau. Tot 1993 vormde Slowakije samen met Tsjechië het land: Tsjechoslowakije. Sinds 1 januari 1993 is Slowakije onafhankelijk.

Informatie over Slowakije

Tijdsverschil
Geen
Vlag
Valuta

Uitgebreide informatie over Slowakije

Beste reistijd

De beste reistijd naar Slowakije zijn de maanden mei, juni en september. In de maanden mei, juni en september zijn de temperaturen aangenaam. In de wintermaanden kan het erg koud worden. In juli en augustus kan het overdag erg warm zijn.

Klimaat

Slowakije heeft een landklimaat. In de zomer liggen de gemiddelde temperaturen liggen rond de 20 graden. De temperaturen liggen in de winter rond de 0 graden. In de bergen is het over het algemeen koeler.

Taal

De officiële taal is het Slowaaks. Daarnaast wordt er ook Hongaars, Romani en Oekraïens gesproken.

Eten & drinken

De Slowaken eten tijdens de lunch vaak warm en in de avond vaak koud. Tijdens lunchtijd zijn broodjes en salades niet overal verkrijgbaar. De Slowaakse keuken kent veel vleesgerechten met aardappels en groenten. In veel restaurants zijn schnitzel, biefstuk en goulash op de menukaart te vinden. Knedliky is een bekend bijgerecht, dit zijn een soort knoedels. Een bekend gerecht is bryndzove halusky, wat bestaat uit knoedels, Slowaakse schapenkaas en gebakken spekstukjes. Slowakije staat bekend om z’n wijn- en biercultuur. Een bekend Slowaaks biermerk is Belski.

Wist u dat?

• James Bond-Film ‘The Living Daylights deels afspeelt in Slowakije?
• In Slowakije het geografisch middelpunt van Europa ligt?
• De oudste marathon van Europa in Slowakije wordt gelopen (1927)?
• Er in Slowakije meer dan 6000 grotten zijn te vinden?

Dagprogramma

dag
1

DO: Naar Passau

Vertrek in de ochtend vanaf de kade in Arnhem en per luxe touringcar naar Passau. Onderweg is natuurlijk tijd voor koffie en een lunch. Aan het einde van de dag worden we welkom geheten aan boord van de MS Carmen en na het inchecken kunnen we genieten van een welverdiend diner aan boord. Ondertussen wordt het anker gelicht en zal de boot afvaren richting Melk, waar we de volgende ochtend zullen aankomen.

dag
2

VR: Melk – Esztergom

Na het ontbijt is er tijd voor een bezoek aan Melk en bent u vrij om de stad in te gaan. Melk is bekend om haar prachtige barokke abdij met bijbehorende kloostertuinen. Bekijk het gezellige en historische centrum, met de Maria Hemelvaart Kerk en haar bijzondere toren of de Kolomani fontein op het Raadhuisplein. Rond het middaguur vertrekt de boot richting Esztergom en kunt u genieten van het mooie landschap waar u doorheen vaart.

dag
3

ZA: Esztergom – Boedapest

In de ochtend komt u aan in Esztergom, gelegen in het noorden van Hongarije. Esztergom is een van de oudste steden van Hongarije en is vroeger zelfs de hoofdstad geweest. Heel bekend zijn het Koninklijk Paleis en de reusachtige basiliek, het grootste kerkgebouw van het land. Raak overweldigd door de hoogte, het licht en de ruimte met in het middelpunt een 70 meter hoge koepel. Rond lunchtijd wordt u terug verwacht op het schip, want de reis gaat verder naar Boedapest, waar u aan het einde van de middag aankomt.

dag
4

ZO: Boedapest

Deze dag blijven we in Boedapest. De reisleiding verzorgt de samenkomst of we bezoeken – indien mogelijk – een lokale kerkdienst. Zelfs in het buitenland op vakantie kunnen we zo samen de zondag vieren. De middag is vrij om Boedapest te bekijken en te genieten van deze ruim tweeduizend jaar oude stad. De naam Boedapest komt van de twee stadsdelen die ieder aan een oever van de Donau liggen. Deze sfeervolle stad heeft tal van bezienswaardigheden die als verzameling op de Werelderfgoedlijst van Unesco staan. Er zijn vele mooie plekjes zoals het Vissersbastion met het prachtige uitzicht over de stad, het Heldenplein , de burchtwijk met de Matthiaskerk, het parlementsgebouw, de Kettingbrug en de vele andere bruggen over de Donau. Het is een bezoek meer dan waard.

dag
5

MA: Boedapest-Bratislava

In de vroege ochtend zet het schip koers naar Bratislava, de hoofdstad van Slowakije. Deze dag zal er een grote afstand moeten worden afgelegd en pas rond dinertijd zal de boot in Bratislava aanleggen. Een rustige dag aan boord dus, waarbij u hopelijk lekker buiten aan dek kunt genieten van de natuur en de prachtige vergezichten.

dag
6

DI: Bratislava-Wenen

In de ochtend is er tijd om Bratislava te verkennen. Er zijn diverse prachtige bezienswaardigheden zoals de Burcht (Hrad) en het Primatiaal Paleis. In het oude stadshart Staré Mesto vindt u schilderachtige straatjes, waar u heerlijk doorheen kunt dwalen. Bekend zijn ook de barokke Michaeltoren en de Martinsdom, de grootste kerk van de stad waar eeuwenlang de Hongaars/Oostenrijkse koningen werden gekroond. Om 12.00 uur vertrekt het schip naar Nussdorf bij Wenen waar u, terwijl u heerlijk aan het dineren bent, zult aanmeren.

dag
7

WO: Wenen

Een heerlijke lange dag in Wenen, waar u kunt genieten van al het moois dat deze stad te bieden heeft. U komt hier werkelijk ogen tekort! Bezoek bijvoorbeeld de Hofburg met de stallen van de Spaanse Rijschool of de Staatsopera, één van de mooiste operagebouwen ter wereld. Maar ook de indrukwekkende Stephansdom en natuurlijk het beroemde Schloss Schönbrunn zijn een bezoek waard. En wist u dat de lekkerste Sachertorte in een echt Weens koffiehuis worden geserveerd? Na een afwisselende dag gooit de kapitein rond 19.00 uur de trossen los en vaart u door naar Linz, waar u de volgende dag aankomt.

dag
8

DO: Linz-richting Passau

Rond lunchtijd meert u aan in Linz, waar u in de middag tijd heeft om op verkenning uit te gaan. Ooit was Linz de Culturele Hoofdstad van Europa en niet onterecht. Slenter er langs de oevers van de Donau, geniet van al het groen en de vele terrasjes. Of maak een ritje met het treintje langs alle bezienswaardigheden. In de haven vindt u Mural Harbor; de gevels van oude industriegebouwen zijn versierd met ruim honderd muurschilderingen. Een soort openluchtgalerie en zeker de moeite waard. ’s Avonds laat wordt de tocht vervolgd naar Passau.

dag
9

VR: Passau-Nederland

Rond 08.00 uur in de ochtend meert u aan in Passau, het punt waar de reis ook begonnen is. In deze oude stad komen drie rivieren samen; de Inn, de Ilz en de Donau. Helaas is de riviercruise ten einde. Er staat een luxe touringcar voor u klaar die u terug rijdt naar Nederland. U wordt teruggebracht naar Arnhem en kunt met uw koffer vol herinneringen op eigen gelegenheid naar huis gaan.

Vaarschema

Plattegrond Carmen

Accommodaties

M.S. Carmen

Malden,
Het 4-sterrenschip M.S. Carmen is een luxe en ruim schip, dat in 2017 een complete renovatie heeft ondergaan. In totaal heeft de MS Carmen ruimte voor 138 gasten. Het schip beschikt over 75 cabines, waarvan 22 cabines met een Frans balkon. Een aantal cabines heeft een semi-Frans balkon, een panoramavenster of gewoon venster.

De receptie is te vinden in de hal. Het panorama dek heeft een lounge met bar, waar u kunt genieten van een heerlijk drankje met een prachtig uitzicht. Op hetzelfde dek bevindt zich het restaurant aan de achterzijde. Het schip is voorzien van een lift, een ruim zonnedek met 360 graden zicht en Wi-Fi ontvangst over het gehele schip. De ruime hutten zijn voorzien van badkamer met douche, toilet en wastafel.

De hutten met Frans balkon liggen op het Panoramadek. De voordeelhutten, en standaard 2-persoonshutten bevinden zich aan de voorkant op het hoofddek en hebben een klein, niet te openen venster. De 2-persoonshutten met panoramovenster bevinden zich aan de achterkant op het hoofddek. De 1-persoonhutten bevinden zich op het benedendek en hebben een kleiner raam dat niet open kan.

Vervoer

Eigen vervoer
Deze reis wordt aangeboden op basis van eigen vervoer. Circa 10 dagen voor aanvang van de reis versturen wij aanvullende informatie over het begin van het programma en de gewenste aankomsttijd.

Vertrekdata

Inbegrepen

 • Overnachtingen in een 2-pers. voordeelhut (hoofddek)
 • Volpension beginnend met diner op dag één en eindigend met een ontbijt op dag 9
 • Vervoer per luxe touringcar van Arnhem naar Passau v.v.
 • Lunchpakket dag 9
 • Dagelijks gratis kopje koffie/thee
 • Captains-dinner
 • Havengelden
 • Beter Uit reisleider

Niet inbegrepen

 • Vervoer van en naar de kade van Arnhem
 • Toeslag 1 pers.hut op benedenkdek met klein niet te openen raam €145,- p.p.
 • Toeslag 2 pers.hut op hoofddek met klein niet te openen raam €145,- p.p.
 • Toeslag 2 pers.hut op hoofddek met panoramavenster €195, -p.p.
 • Toeslag 2 pers.hut op hoofddek met panoramavenster, alleengebruik €390,- p.p.
 • Toeslag 2 pers.hut op Promenadedek met Frans balkon €295,- p.p.
 • Lunch op de heenreis (zelf lunchpakket meenemen)
 • Optionele excursies
 • Drankjes
 • Fooien
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Reserveringskosten 25,- per boeking
 • Bijdrage SGR 5,- per persoon
 • Calamiteitenfonds

Overige informatie

Om nautische redenen kan het noodzakelijk zijn dat van het geplande vaarschema of excursieprogramma wordt afgeweken.

U dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort of identiteitskaart.

De tweepersoonsvoordeelhutten zijn slechts beperkt beschikbaar.

Op de boot kunt u geen rolstoel of rollator huren. Als u er een wilt meenemen, moet u dat bij de boeking aangeven. Er kan -in verband met de ruimte op het schip- slechts een beperkt aantal worden meegenomen.

Check de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor de actuele Corona informatie: https://www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen

Reisleiding

Arie de Bondt

Reisleider Beter Uit sinds 2009.

In welke landen ben je geweest?

Duitsland, Nederland, België, Oostenrijk en Zwitserland.

Waarom is de missie van Beter Uit: samen geloven, samen beleven belangrijk voor jou?

Het is een passie ervoor te zorgen dat de reisgenoten van een mooie vakantie kunnen genieten, waarbij het thema van Beter uit centraal staat en waarbij met elkaar de meest waardevolle gesprekken plaatsvinden rondom onze levensovertuiging.

Jaap Mackloet

Reisleider Beter Uit sinds 2004.

In welke landen ben je geweest?

Israël, Jordanië, Zuid Afrika, Suriname, Ethiopië, Portugal, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Engeland, Hongarije, Noorwegen en Lapland

Wat maakt reizen met Beter UIt zo fijn?

Je bent met Christenen op stap en zit op dezelfde golflengte. Ook de contacten binnen een kleine organisatie zijn waardevol, korte lijnen met mensen die je kent.

Waarom is de missie: Samen geloven, samen beleven belangrijk voor jou?

Wat is er mooier om een Bijbels kompas mee te nemen, het verrijkt anderen en jezelf.