Over deze reis

Fietsen door de Eifel

De Eifel en de Ardennen zijn prachtige gebieden om op de fiets te verkennen vanwege een uitgebreid netwerk van uitstekend aangelegde fietspaden. Waar vroeger de stoomlocomotief een weg door de natuur baande, geniet u tegenwoordig op de fiets op uitgerangeerde treintrajecten, zoals de bekende Vennbahn vanaf Aken tot Troisvierges en de Kylltalradweg. Soms lopen de fietsroutes langs rivieren en beken en over uitgestrekte hoogvlaktes met schilderachtige uitzichten op het bergachtige landschap. Een prachtige midweek reis om er even heerlijk uit te zijn en te genieten van de prachtige natuur, samen met de andere Beter Uit reizigers!

Bestemming

Algemene informatie

Duitsland ligt in Centraal-Europa met als hoofdstad Berlijn. Na de hereniging van Oost- en West-Duitsland in 1990, werd het zowel in aantal inwoners als oppervlakte één van de grootste Europese landen. Het is een federale bondsrepubliek bestaand uit 16 deelstaten met ieder een eigen regering en parlement. Het kent een gevarieerd landschap met in het noorden het Duitse waddengebied en laagland, dat overgaat in een middelgebergte. In het zuiden wordt dit zelfs een hooggebergte, dat deel uitmaakt van de Alpen. De hoogste berg is de bekende Zugspitze van bijna 3000 meter. Duitsland grenst in het noorden aan de Oostzee, de Noordzee en Denemarken, in het oosten aan Polen en Tsjechië en in het zuiden aan Oostenrijk en Zwitserland. De westgrens wordt gevormd door Frankrijk, Luxemburg, België en Nederland. Hiermee is het het land in Europa met de meeste aangrenzende buurlanden.

Informatie over Duitsland

Tijdsverschil
Geen
Vlag
Valuta

Uitgebreide informatie over Duitsland

Beste reistijd

Duitsland is een bestemming voor alle seizoenen. In het voorjaar lenen het laagland en het middelgebergte zich voor (actieve) uitjes. De zomer is de tijd voor een aangenaam verblijf aan de Oost- of Noordzeekust . September en oktober zijn mooie maanden voor een bezoek aan het hogere Midden- en Zuid-Duitsland of één van de vele steden. ’s Winters is het ook prima toeven in veel Duitse steden, waar bijna overal kerstmarkten gehouden worden. Tevens zijn het Sauerland en de Alpen populaire wintersportbestemmingen.

Klimaat

Het noordelijk deel van het land heeft een klimaat dat overeenkomt met het onze. De winters zijn vrij zacht, de zomers niet al te warm en de neerslag is gelijkmatig over het jaar verdeeld. Het oosten, zuiden en zuidoosten hebben een landklimaat. De winters zijn strenger, de zomers zonniger en warmer. Als het regent is het vaker in de vorm van hevige buien. In de bergachtige streken is het kouder dan in de omliggende gebieden, er valt meer sneeuw die langer blijft liggen. Het zuidelijke Rijndal en de streek rond de Bodensee zijn de warmste en zonnigste streken.

Eten & drinken

De Duitse keuken is goed en overvloedig. Vooral vleesliefhebbers komen aan hun trekken, er is echter voldoende keus aan bijvoorbeeld salades. Het is ook het land van de vele worstsoorten, zoals Bratwurst en Currywurst en er zijn meer Wurstbude dan snackbars in Duitsland.
Bij een goede maaltijd wordt graag een goed glas wijn of bier gedronken. Overal in Duitsland wordt goede wijn geproduceerd en op veel plekken zijn er kleine, ambachtelijke bierbrouwerijen.

Taal

De officiële voertaal is het Duits. In verschillende deelstaten worden dialecten gesproken dat soms moeilijk verstaanbaar is. Steeds meer (jonge) mensen verstaan en spreken goed Engels.

Wist u dat?

- Contactlenzen, fietsen, auto’s Duitse uitvindingen zijn?
- ‘s Werelds grootste koekoeksklok in het Duitse Triberg te vinden is?
- Een Duitser gemiddeld 114 liter bier per jaar drinkt?

Dagprogramma

dag
1

MA: Aken-Monschau (44 km)

Met de fietsbus rijden we naar het begin van uw fietsroute net buiten Aken, hier stapt u op de fiets, om te beginnen aan uw eerste fietstraject van de Vennbahn. De natuur wordt steeds mooier en mooier. Bezoek Kornelimünster, vroeger een abdijstad en bedevaartsoord en breng een bezoek aan het historische centrum. In Monschau, ooit een stad van lakenwevers, met de mooie vakwerkhuizen stapt u in de fietsbus. Deze brengt u naar uw hotel gelegen aan de rand van Stadtkyll.

dag
2

DI: Malmedy-Butgenbach (50km)

Na het ontbijt brengt de fietsbus u naar Malmedy in België. Voor u op de fiets stapt kunt u in het centrum een mooie kathedraal uit de 18de eeuw bewonderen. En drinkt u misschien wel koffie met een Belgische wafel op een terras gelegen aan het gezellige marktplein. Daarna op de fiets voor een heerlijke fietstocht. Via Butgenbach, hier gaat u vast even van de route af om het plaatsje te bezoeken, langs de Butgenbachersee. Bij Losheim fietst u weer in Duitsland binnen en komt u op de Kylltalradweg, u route gaat licht afdalend terug naar uw hotel.

dag
3

WO: Kyllburg (54km)

Vandaag fietst u verder over de over de Kylltalradweg. Het mooie fietspad slingert in bochten naar beneden langs het riviertje de Kyll. U komt in het ‘mineraalwaterstadje’ Gerolstein. Fiets dit stadje niet zomaar voorbij. Vanaf Gerolstein tot aan Kyllburg worden links en rechts van het fietspad bezienswaardigheden verklaard, dit omdat dit stuk stuk van het fietspad aangemerkt wordt om met kinderen te fietsen. U fietsdag eindigt in het kuuroord Kyllburg met zijn bekende stiftskerk. In de avond kunt u weer genieten van het heerlijke diner in ons hotel.

dag
4

DO: St. Vith-Pronsveld (60km)

We rijden met de bus naar het aan de Vennbahn gelegen Sankt Vith. Eerst fietst u een stuk over de Vennbahn om daarna af te slaan naar het Eiffel-Ardennen fietspad. Bij Pronsfeld vindt u bij het voormalige station een tentoonstelling en informatieborden met de geschiedenis van deze spoorlijn. Het volgende stadje wat u tegenkomt is Prüm. De naam Prüm is afgeleid van het Keltische woord ‘briman’ dat ruisen betekent en dat slaat op de gelijknamige rivier, een zijrivier van de Sûre. U fietst vandaag naar het hotel dus u heeft alle tijd om overal rond te kijken.

dag
5

VR: Monschau-Roetgen (44km)

Uw koffer gaat u in de bus en u fietst over een mooi gedeelte van de Vennbahn via Sourbrodt naar Monschau om te eindigen in Roetgen ofwel ‘Poort van de Eifel, gelegen aan het stuwmeer in de Dreilágerbach. Halverwege de middag stapt u in de fietsbus die u terug brengt naar uw opstapplaatsen.

Accommodaties

Hotel am Park in Stadkyll***

Stadtkyll, Duitsland
Het hotel lig in de omgeving van de prachtige Vulkaan Eifel, vlakbij het centrum van het stadje Stadkyll. De kamers zijn van alle gemakken voorzien zoals een badkamer met bad of douche. Tevens is er een zitje op de kamer aanwezig en zijn alle kamers per lift bereikbaar. Verder is er een gezellig restaurant, een lounge en bar. Uieraard is er gratis Wifi. Vanaf het hotel zijn er wandelpaden die u naar de Kronenburger See leiden.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
WIFI
Bar
Restaurant
Lift
24 uurs receptie
In de kamer
TV
Badkamer
Kluisje - gratis
In de buurt
In stadscentrum

Vervoer

Opstapplaatsen
Opstapplaats 1
Busopstapplaats Utrecht

Vertrekdata

Inbegrepen

 • Vervoer per Comfort Class fietsbus met fietstrailer
 • 4 overnachtingen in een 2 persoonskamer
 • Ontbijt en diner
 • Genoemde fietsroutes
 • Beter Uit Reisleider

Niet inbegrepen

 • Toeslag 1-persoonskamer 95,-
 • Lunches
 • Drankjes bij de maaltijden
 • Fooien
 • Reserveringskosten 25,-
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Calamiteitenfonds
 • Huur toerfiets 75,-
 • Huur elektrische fiets 125,-
 • SGR 5,- per persoon

Overige informatie

De minimale groepsgrootte voor deze reis is 21 personen.

Je kunt je eigen fiets meenemen met de fietsbus of een fiets huren via ons

Je dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort of identiteitsbewijs.

Reisleiding