Over deze reis

De pure natuur van de Eifel

Niet zover van Nederland ligt de Eifel, een gebied waar Duitsland met recht érg trots op is. In deze regio ligt het prachtige Nationalpark Eifel en de Vulkaneifel, sinds 2004 werelderfgoed Unesco. Door vulkanische uitbarstingen biedt dit dunbevolkte heuvellandschap een rijkdom aan door rivier gevormde dalen, gedoofde vulkaankegels, marren (kraters gevuld met grondwater), bijzondere rotsformaties in verschillende lagen maar ook bossen, glooiende weilanden en akkers. Dompelt u zich, samen met medechristenen, onder in de ‘echte’ natuur, ga wandelen of fietsen op de eindeloze paden, langs idyllische beekjes en geurende bloemenweiden. En wie weet kruist een wilde kat, een hert of zwarte ooievaar wel uw pad? Houdt u van cultuur en historie dan zijn er de vele romantische stadjes met middeleeuwse vakwerkhuizen, Romeinse bouwwerken en indrukwekkende burchten, allemaal overblijfselen van de Kelten, Romeinen en Franken die hier ooit gewoond hebben. Bezoekt u bijvoorbeeld Monschau of Bad Münstereifel of een van de vele burchten in de omgeving zoals de mooie waterburcht Satzvey of Burg Nideggen. Op de stuwmeren Rur- en Obersee ontspant u tijdens een boottocht en geniet u van de prachtige uitzichten die u niet snel zult vergeten. Samen genieten van wat God hier geschapen heeft en samen geloven; dat kan al zo dichtbij!

Bestemming

Algemene informatie

Duitsland ligt in Centraal-Europa met als hoofdstad Berlijn. Na de hereniging van Oost- en West-Duitsland in 1990, werd het zowel in aantal inwoners als oppervlakte één van de grootste Europese landen. Het is een federale bondsrepubliek bestaand uit 16 deelstaten met ieder een eigen regering en parlement. Het kent een gevarieerd landschap met in het noorden het Duitse waddengebied en laagland, dat overgaat in een middelgebergte. In het zuiden wordt dit zelfs een hooggebergte, dat deel uitmaakt van de Alpen. De hoogste berg is de bekende Zugspitze van bijna 3000 meter. Duitsland grenst in het noorden aan de Oostzee, de Noordzee en Denemarken, in het oosten aan Polen en Tsjechië en in het zuiden aan Oostenrijk en Zwitserland. De westgrens wordt gevormd door Frankrijk, Luxemburg, België en Nederland. Hiermee is het het land in Europa met de meeste aangrenzende buurlanden.

Informatie over Duitsland

Tijdsverschil
Geen
Vlag
Valuta

Uitgebreide informatie over Duitsland

Beste reistijd

Duitsland is een bestemming voor alle seizoenen. In het voorjaar lenen het laagland en het middelgebergte zich voor (actieve) uitjes. De zomer is de tijd voor een aangenaam verblijf aan de Oost- of Noordzeekust . September en oktober zijn mooie maanden voor een bezoek aan het hogere Midden- en Zuid-Duitsland of één van de vele steden. ’s Winters is het ook prima toeven in veel Duitse steden, waar bijna overal kerstmarkten gehouden worden. Tevens zijn het Sauerland en de Alpen populaire wintersportbestemmingen.

Klimaat

Het noordelijk deel van het land heeft een klimaat dat overeenkomt met het onze. De winters zijn vrij zacht, de zomers niet al te warm en de neerslag is gelijkmatig over het jaar verdeeld. Het oosten, zuiden en zuidoosten hebben een landklimaat. De winters zijn strenger, de zomers zonniger en warmer. Als het regent is het vaker in de vorm van hevige buien. In de bergachtige streken is het kouder dan in de omliggende gebieden, er valt meer sneeuw die langer blijft liggen. Het zuidelijke Rijndal en de streek rond de Bodensee zijn de warmste en zonnigste streken.

Eten & drinken

De Duitse keuken is goed en overvloedig. Vooral vleesliefhebbers komen aan hun trekken, er is echter voldoende keus aan bijvoorbeeld salades. Het is ook het land van de vele worstsoorten, zoals Bratwurst en Currywurst en er zijn meer Wurstbude dan snackbars in Duitsland.
Bij een goede maaltijd wordt graag een goed glas wijn of bier gedronken. Overal in Duitsland wordt goede wijn geproduceerd en op veel plekken zijn er kleine, ambachtelijke bierbrouwerijen.

Taal

De officiële voertaal is het Duits. In verschillende deelstaten worden dialecten gesproken dat soms moeilijk verstaanbaar is. Steeds meer (jonge) mensen verstaan en spreken goed Engels.

Wist u dat?

- Contactlenzen, fietsen, auto’s Duitse uitvindingen zijn?
- ‘s Werelds grootste koekoeksklok in het Duitse Triberg te vinden is?
- Een Duitser gemiddeld 114 liter bier per jaar drinkt?

Excursies

Tijdens deze reis verblijft u in het pittoreske dorpje Einruhr met zijn traditionele vakwerkhuizen. Einruhr is gelegen in de Noordeifel, in het dal van het riviertje de Roer en aan de zuidelijke arm van de Obersee. Het ligt aan de rand van het Nationalpark Eifel en daarom een ideale uitvalsbasis om er elke dag samen op uit te gaan naar de vele bezienswaardigheden in de nabije omgeving. Vanuit Einruhr kunt u mooie uitstapjes maken naar de veelzijdige omgeving. In het omliggende platteland van Simmerath kunt u mooie wandelingen en fietstochten maken. Maar daarnaast zijn de mogelijkheden te over.

1

Mijnen en grotten

Bezoekt u de zoutgrot van Simmerath en ga naar ca. 650 m. diepte waar vroeger zee- en steenzout gewonnen werd. In de grot is een constante temperatuur van 19-20 graden, een unieke ervaring. In de Ertbergmijn Hellenthal-Rescheidt hoort u meer over deze voormalige loodertsmijn, hoe erts gewonnen werd vanaf de middeleeuwen tot aan de 19e eeuw en over het leven van mijnwerkers en de geologische geschiedenis van de Eifel.

2

Burchten en kastelen

Waterburcht Satzvey is een van de mooiste waterburchten van het Rijnland, daterend uit 1396. Het is al meer dan 300 jaar in familiebezit en nog steeds het huis van de bekende familie Graaf Beissel von Gymn. De ruïne van burcht Nideggen, gelegen boven op een rots, is een rechthoekige burcht en behoorde tot de machtige graven en hertogen van Gulik. De burcht Nideggen werd door hen gebouwd uit strategisch oogpunt om het gebied erom heen te beschermen. Burcht Hengebach is een van de oudste burchten van de Eifel, stammend rond het jaar 1000, en schilderachtig gelegen op een 33 m. hoge leisteenrots.

3

Boottochten op de Obersee of Rursee

Maakt u een mooie boottocht op de Obersee met een fluisterboot die vanaf Einruhr vertrekt of vaar vanuit Schwammenauel via Schmidt-Eschauel door naar de Kermeteroever om vervolgens via Woffelsbach aan te komen bij Rurberg-Rursee.

4

Historisch stadje Monschau

Monschau is een pittoresk stadje, een openluchtmuseum met een historisch centrum dat in 300 jaar tijd weinig is veranderd. Wandelt u door smalle straatjes langs de traditionele vakwerkhuizen met de prachtige gevels. Ga naar het Rote Haus en de Monschauer Burg. Of bezoek de glasblazerij van Monschau, een museum met glaswerk en een ouderwetse glasblazerij.

6

Vakwerkstadje Bad Münstereifel

Bad Münstereifel, omringd door bergen met uitgestrekte bossen, is een vakwerkstadje met een oud centrum omringd door de oude, grotendeels bewaard gebleven, stadsmuur. Wandelt u langs de verschillende historische gebouwen en winkeltjes in het centrum van de stad zoals het ‘Haus der Hüte’, een hoedenwinkel die in 2020 zijn 100-jarig jubileum vierde. En vergeet u niet een lekker Duits taartje te eten in het oude Kurhaus.

6

Romantisch Monreal

Op ca. 100 km van Einruhr ligt Monreal, een middeleeuwse stad met romantische steegjes en vakwerkhuizen en een pittoreske ligging in het Elz-dal. Het is geliefd bij iedereen die zich interesseert in geschiedenis. Zo hoort u in dit stadje interessante verhalen over de historie en de oude adellijke families die in deze stad gewoond hebben. Zo ook die van de kastelen Löwenburg en Philippsburg waarvan de ruïnes op de rots nog resteren.

7

Abdij Maria Laach

De 11e-eeuwse Benedictijnse abdij Maria Laach ligt op ca. 110 km van Einruhr aan de Laachersee. Deze abdij heeft een Romaanse architectuur en is één van de mooiste kloosters van Duitsland. Bezoekt u de prachtige abdijkerk, een mooie plek om samen uw geloof te beleven.

Accommodaties

Hotel Seemöwe ***

Einruhr, Duitsland
Dit traditionele hotel kijkt uit op de schilderachtige Obersee en ligt in het hart van Nationaalpark Eifel. De kamers hebben een klassieke inrichting met tv en een eigen badkamer. Hotel Seemöwe beschikt over diverse regionale restaurants en serveren gerechten uit de Eifel. Op het terras met uitzicht op zee kunt u genieten van warme drankjes en snacks. Het hotel verzorgt dagelijks een ontbijtbuffet. Verder is er een bar, lounge en een café. Gratis Wifi en gratis parkeerplaatsen voor de gasten.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
WIFI
Bar
Restaurant
Lift
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
Telefoon
In de buurt
Historisch centrum

Vervoer

Eigen vervoer
Deze reis wordt aangeboden op basis van eigen vervoer. Circa 10 dagen voor aanvang van de reis versturen wij aanvullende informatie over het begin van het programma en de gewenste aankomsttijd.

Vertrekdata

Inbegrepen

 • 4 overnachtingen op een 2-persoonskamer
 • Ontbijt en diner
 • Beter Uit reisleider
 • Informatiebijeenkomst

Niet inbegrepen

 • Toeslag 1-persoonskamer 45,-
 • Excursies en entrees
 • Vervoer
 • Fooien
 • Reserveringskosten 25,-
 • Bijdrage SGR 5,- per persoon
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Calamiteitenfonds

Overige informatie

Minimum deelname is 15.
U dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort of identiteitskaart.

Reisleiding