Over deze reis

De Oranjeroute, een Koninklijke ontdekkingsreis

Bent u nieuwsgierig naar de geschiedenis van de Oranjes? Het Nederlandse koningshuis is één van de oudste en bekendste koningshuizen van Europa met een rijk verleden dat officieel ontstaan is met de inhuldiging van koning Willem I in 1813. De Oranjeroute verbindt meer dan 30 plaatsen die een historische band hebben met het Huis van Oranje-Nassau. De route leidt u langs oude kastelen, burchten, parken en tuinen met allerlei pracht en praal die bij het koninklijk huis horen. Samen met medechristenen volgt u een deel van de Oranjeroute in Nederland en Duitsland, waar de wortels van ons koningshuis liggen. Allereerst naar de Nieuwe Kerk in Delft waar de Koninklijke grafkelder zich bevindt en via Buren, de stad van Willem van Oranje, naar Paleis het Loo. Dan gaat de route verder naar Siegen, waar de rivier de Lahn ontspringt in het Rothaargebergte. Geniet u onderweg van bosrijke landschappen in het Lahndal. Een bezoek aan Dillenburg, de geboorteplaats van Willem van Oranje, Nassau, waar de familie haar naam aan te danken heeft en Diez met Slot Oranienstein. Reist u, samen met uw Beter Uit reisleider, mee langs deze vorstelijke route en stap in de wereld van ons koningshuis?

Bestemming

Algemene informatie

Duitsland ligt in Centraal-Europa met als hoofdstad Berlijn. Na de hereniging van Oost- en West-Duitsland in 1990, werd het zowel in aantal inwoners als oppervlakte één van de grootste Europese landen. Het is een federale bondsrepubliek bestaand uit 16 deelstaten met ieder een eigen regering en parlement. Het kent een gevarieerd landschap met in het noorden het Duitse waddengebied en laagland, dat overgaat in een middelgebergte. In het zuiden wordt dit zelfs een hooggebergte, dat deel uitmaakt van de Alpen. De hoogste berg is de bekende Zugspitze van bijna 3000 meter. Duitsland grenst in het noorden aan de Oostzee, de Noordzee en Denemarken, in het oosten aan Polen en Tsjechië en in het zuiden aan Oostenrijk en Zwitserland. De westgrens wordt gevormd door Frankrijk, Luxemburg, België en Nederland. Hiermee is het het land in Europa met de meeste aangrenzende buurlanden.

Informatie over Duitsland

Tijdsverschil
Geen
Vlag
Valuta

Uitgebreide informatie over Duitsland

Beste reistijd

Duitsland is een bestemming voor alle seizoenen. In het voorjaar lenen het laagland en het middelgebergte zich voor (actieve) uitjes. De zomer is de tijd voor een aangenaam verblijf aan de Oost- of Noordzeekust . September en oktober zijn mooie maanden voor een bezoek aan het hogere Midden- en Zuid-Duitsland of één van de vele steden. ’s Winters is het ook prima toeven in veel Duitse steden, waar bijna overal kerstmarkten gehouden worden. Tevens zijn het Sauerland en de Alpen populaire wintersportbestemmingen.

Klimaat

Het noordelijk deel van het land heeft een klimaat dat overeenkomt met het onze. De winters zijn vrij zacht, de zomers niet al te warm en de neerslag is gelijkmatig over het jaar verdeeld. Het oosten, zuiden en zuidoosten hebben een landklimaat. De winters zijn strenger, de zomers zonniger en warmer. Als het regent is het vaker in de vorm van hevige buien. In de bergachtige streken is het kouder dan in de omliggende gebieden, er valt meer sneeuw die langer blijft liggen. Het zuidelijke Rijndal en de streek rond de Bodensee zijn de warmste en zonnigste streken.

Eten & drinken

De Duitse keuken is goed en overvloedig. Vooral vleesliefhebbers komen aan hun trekken, er is echter voldoende keus aan bijvoorbeeld salades. Het is ook het land van de vele worstsoorten, zoals Bratwurst en Currywurst en er zijn meer Wurstbude dan snackbars in Duitsland.
Bij een goede maaltijd wordt graag een goed glas wijn of bier gedronken. Overal in Duitsland wordt goede wijn geproduceerd en op veel plekken zijn er kleine, ambachtelijke bierbrouwerijen.

Taal

De officiële voertaal is het Duits. In verschillende deelstaten worden dialecten gesproken dat soms moeilijk verstaanbaar is. Steeds meer (jonge) mensen verstaan en spreken goed Engels.

Wist u dat?

- Contactlenzen, fietsen, auto’s Duitse uitvindingen zijn?
- ‘s Werelds grootste koekoeksklok in het Duitse Triberg te vinden is?
- Een Duitser gemiddeld 114 liter bier per jaar drinkt?

Dagprogramma

dag
1

MA: Rotterdam – Delft – Buren – Apeldoorn

Vanaf Rotterdam vertrekt de bus richting Delft, al eeuwenlang verbonden met de Oranjes. U bezoekt de Nieuwe Kerk aan de Markt waar zich de Koninklijke Grafkelder van het Koningshuis bevindt. Verder naar Buren, een vestingstadje dat een belangrijke rol heeft gespeeld voor de Oranjes en waar Willem van Oranje trouwde met Anna van Egmont. Wanneer u door de gezellige smalle straatjes en over de vestingwal loopt, waant u zich even terug in de geschiedenis. Brengt u zeker een bezoek aan de St. Lambertuskerk en loop naar het Begijnenpoortje of voormalige Stadhuis, waar tegenwoordig het museum Buren te vinden is. Overnachting in Apeldoorn.

dag
2

DI: Paleis het Loo – Moers – Siegen

Na een heerlijk ontbijt gaat u naar Paleis het Loo, het voormalig koninklijk paleis en residentie van de Oranjes. U bekijkt de barokke paleistuinen en de stallen met verschillende tentoonstellingen over de dieren, de auto's en rijtuigen van de Oranjes; het paleis is vanwege een grootschalige verbouwing helaas niet te bezichtigen. Na de lunch vertrek richting Siegen. Onderweg een tussenstop in Moers, waar u in het Grafschafter Museum meer hoort over het verleden van Moers. Eind van de middag aankomst in Siegen.

dag
3

WO: Dillenburg – Braunfels

Vervolg van de Oranjeroute naar de Oranjestad Dillenburg. In Slot Dillenburg werd graaf Wilhelm von Nassau geboren, in de geschiedenisboeken Willem van Oranje. In de Zevenjarige Oorlog is Slot Dillenburg verwoest en werd ter nagedachtenis de Willemstoren gebouwd. Uiteraard bezoekt u deze toren en het museum met belangrijke voorwerpen van het Huis van Oranje-Nassau. Bij de stadsmuur staat de evangelische stadskerk met de graftombe van het Huis van Nassau-Dillenburg. Een mooie plek om samen te geloven. In de middag verder naar Braunsfels, een oud romantisch, middeleeuws stadje met een prachtig kasteel met vele torens, kantelen en erkers dat hoog boven de stad uittorent. Zelf kunt u het stadje met het gezellige marktplein en mooie vakwerkhuizen verkennen.

dag
4

DO: Diez – Nassau

In de ochtend naar Diez. De stad is al van ver te herkennen aan het slot uit de 11e eeuw. Het paleis werd bewoond door de vrouwen van Nassau-Diez-Oranje; de mannen werkten als stadhouder in Nederland en waren daardoor bijna nooit thuis. Bezoek aan het museum in Slot Oranienstein waar u meer ontdekt over het leven aan het hof in de 17e en 18e eeuw. Vervolgens naar Nassau, een mooi stadje in het Lahndal, waar de naam van het Huis van Oranje-Nassau vandaan komt. Bezoek aan Kasteel Nassau dat jaren werd bewoond door het huis van de familie Nassau.

dag
5

VR: Hilchenbach – Bad Arolsen

Vandaag verder naar Hilchenbach, de stad met het voormalige klooster de Stift Keppel en het historische marktplein van Hilchenbach. Vlakbij ligt het voormalige grensfort Ginburg waarvan u de toren kunt beklimmen. In de middag naar Bad Arolson voor een bezoek aan het gelijknamige kasteel, waar prinses Emma is geboren. Door haar huwelijk met de Nederlandse koning Willem III en de geboorte van haar dochter Wilhelmina redde Emma het voortbestaan van de Oranje-Nassau-dynastie.

dag
6

ZA: Siegen – terugreis Nederland

Voordat u Siegen verlaat, maakt u onder leiding van een gids een wandeling door deze stad. De rooms-katholieke en protestantse tak van de Nassauers zetelden lange tijd in Siegen in het Obere en Untere Schloss. In het Untere Schloss ligt de graftombe van Johan Maurits; in het Obere Schloss vindt u het Siegerland-museum met portretten van de Oranjes. Voordat u terugreist naar Nederland, kunt u in de mooie tuin bij het slot nog heerlijk wandelen. Na een heerlijk afscheidsdiner rijdt de bus terug naar Rotterdam.

Accommodaties

Fletcher Hotel Apeldoorn****

Apeldoorn, Nederland
Fletcher Hotel Apeldoorn ligt in een rustige omgeving vlak bij het prachtige Nationaal Park De Hoge Veluwe , maar ook in de buurt van Paleis Het Loo en Apenheul. Dit hotel biedt aantrekkelijke wellnessfaciliteiten en kunt u (tegen een toeslag) gebruikmaken van de sauna en het fitnesscentrum.
De comfortabele en goed onderhouden kamers zijn voorzien van een flatscreen-tv, telefoon en een badkamer met bad of douche. Het uitgebreide ontbijt wordt elke ochtend met veel zorg voor u klaargezet. In het internationaal georiënteerde restaurant kunt u genieten van heerlijke menukeuzes in de avond. Verder is er een bar voor een kleine lunch of een drankje.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
Fitness
Bar
Restaurant
Wellness
Sauna
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
Telefoon
In de buurt
Historisch centrum

Hotel Concorde Siegen***

Siegen, Duitsland
Het Concorde Hotel Siegen is centraal gelegen in de stad en ligt op slechts een paar minuten lopen van vele bezienswaardigheden met uitzicht op de stad in Siegen. Het hotel heeft een restaurant, bar/lounge, sauna met binnenzwembad en 24-uursreceptie. In de ochtend kunt u genieten van een ontbijtbuffet en in de avond een heerlijk diner. De kamers zijn uitgerust met een flatscreen-tv en een eigen badkamer met föhn; gratis Wifi.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Zwembad
WIFI
Bar
Restaurant
Sauna
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
Telefoon
In de buurt
Historisch centrum

Vervoer

Opstapplaatsen
Opstapplaats 1
Busopstapplaats Rotterdam

Vertrekdata

Inbegrepen

 • Vervoer per comfortabele touringcar
 • 5 Overnachtingen op een 2-persoonskamer
 • Ontbijt en diner
 • Entrees
 • Nederlands- of Duitssprekende lokale gidsen
 • Afscheidsdiner op de terugreis
 • Beter Uit reisleider
 • Informatiebijeenkomst

Niet inbegrepen

 • Toeslag 1-persoonskamer 195,-
 • Lunches en drankjes
 • Fooien
 • Reserveringskosten 25,-
 • Bijdrage SGR 5,- per persoon
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Calamiteitenfonds

Overige informatie

U dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort of identiteitskaart.
Minimum deelname is 20 personen.

Reisleiding