Over deze reis

Berlijn, een reis door de 20e eeuw

De Duitse hoofdstad, Berlijn, is een bezoek meer dan waard. Vandaag bruist de stad als nooit tevoren en is de blik op de toekomst gericht. Overal verrijzen moderne nieuwe gebouwen, die de aanblik van Berlijn sterk veranderen. Het verleden is echter nooit ver weg . In de 20ste eeuw speelde een belangrijk deel van de geschiedenis zich in Berlijn af. Het was de hoofdstad van het Duitse keizerrijk tijdens de Eerste Wereldoorlog en de daarop volgende roerige tijd van de Weimar republiek. Vanaf 1933 was Berlijn de plaats waar de Nazi’s hun plannen voor hun duizendjarig rijk en de Holocaust trachtten te verwezenlijk tot de stad in 1945 in vlammen ten onderging. Na de oorlog brak een nieuwe tijd aan, waarbij Berlijn werd opgedeeld in een communistisch en kapitalistisch deel, gescheiden door de beruchte Muur, het symbool van de Koude Oorlog. In 1989 viel de Muur en sinds 1990 is Berlijn weer één stad en werd het ook de hoofdstad van het herenigde Duitsland.

Een bezoek aan Berlijn is dan ook een reis door de 20ste eeuw, waarbij we kennismaken met de tastbare overblijfselen, zoals de Brandenburger Tor, de Rijksdag, Checkpoint Charlie en de vele herinneringen aan de roerige geschiedenis, vastgelegd in talrijke monumenten. Geniet echter ook van het huidige Berlijn met z’n prachtige winkelstraten, parken en terrassen. Het hele jaar is Berlijn de bruisende hoofdstad van Duitsland. Ontdek Berlijn samen met Beter Uit. Samen beleven, samen geloven.

Bestemming

Algemene informatie

Duitsland ligt in Centraal-Europa met als hoofdstad Berlijn. Na de hereniging van Oost- en West-Duitsland in 1990, werd het zowel in aantal inwoners als oppervlakte één van de grootste Europese landen. Het is een federale bondsrepubliek bestaand uit 16 deelstaten met ieder een eigen regering en parlement. Het kent een gevarieerd landschap met in het noorden het Duitse waddengebied en laagland, dat overgaat in een middelgebergte. In het zuiden wordt dit zelfs een hooggebergte, dat deel uitmaakt van de Alpen. De hoogste berg is de bekende Zugspitze van bijna 3000 meter. Duitsland grenst in het noorden aan de Oostzee, de Noordzee en Denemarken, in het oosten aan Polen en Tsjechië en in het zuiden aan Oostenrijk en Zwitserland. De westgrens wordt gevormd door Frankrijk, Luxemburg, België en Nederland. Hiermee is het het land in Europa met de meeste aangrenzende buurlanden.

Informatie over Duitsland

Tijdsverschil
Geen
Vlag
Valuta

Uitgebreide informatie over Duitsland

Beste reistijd

Duitsland is een bestemming voor alle seizoenen. In het voorjaar lenen het laagland en het middelgebergte zich voor (actieve) uitjes. De zomer is de tijd voor een aangenaam verblijf aan de Oost- of Noordzeekust . September en oktober zijn mooie maanden voor een bezoek aan het hogere Midden- en Zuid-Duitsland of één van de vele steden. ’s Winters is het ook prima toeven in veel Duitse steden, waar bijna overal kerstmarkten gehouden worden. Tevens zijn het Sauerland en de Alpen populaire wintersportbestemmingen.

Klimaat

Het noordelijk deel van het land heeft een klimaat dat overeenkomt met het onze. De winters zijn vrij zacht, de zomers niet al te warm en de neerslag is gelijkmatig over het jaar verdeeld. Het oosten, zuiden en zuidoosten hebben een landklimaat. De winters zijn strenger, de zomers zonniger en warmer. Als het regent is het vaker in de vorm van hevige buien. In de bergachtige streken is het kouder dan in de omliggende gebieden, er valt meer sneeuw die langer blijft liggen. Het zuidelijke Rijndal en de streek rond de Bodensee zijn de warmste en zonnigste streken.

Eten & drinken

De Duitse keuken is goed en overvloedig. Vooral vleesliefhebbers komen aan hun trekken, er is echter voldoende keus aan bijvoorbeeld salades. Het is ook het land van de vele worstsoorten, zoals Bratwurst en Currywurst en er zijn meer Wurstbude dan snackbars in Duitsland.
Bij een goede maaltijd wordt graag een goed glas wijn of bier gedronken. Overal in Duitsland wordt goede wijn geproduceerd en op veel plekken zijn er kleine, ambachtelijke bierbrouwerijen.

Taal

De officiële voertaal is het Duits. In verschillende deelstaten worden dialecten gesproken dat soms moeilijk verstaanbaar is. Steeds meer (jonge) mensen verstaan en spreken goed Engels.

Wist u dat?

- Contactlenzen, fietsen, auto’s Duitse uitvindingen zijn?
- ‘s Werelds grootste koekoeksklok in het Duitse Triberg te vinden is?
- Een Duitser gemiddeld 114 liter bier per jaar drinkt?

Dagprogramma

dag
1

DI: Naar Berlijn

’s Morgens heet uw reisleider u van harte welkom en zijn we klaar voor vertrek per comfortabele touringcar naar Berlijn, waar we tegen het eind van de middag aan hopen te komen. Er is voldoende gelegenheid om nader met elkaar kennis te maken. ’s Avonds na het diner houdt uw reisleider een korte dagsluiting.

dag
2

WO: Stadstour Berlijn

Vandaag gaan we, samen met een Nederlandssprekende gids, op verkenning door Berlijn; deels per bus en deels wandelend. We rijden onder andere van Spandau langs Kasteel Charlottenburg, kasteel Bellevue en de Siegesäule naar de regeringswijk. Dan gaan we wandelend verder naar de Brandenburger Tor, het Holocaustmonument en via de Gendarmenmarkt en Unter den Linden naar de Berliner Dom. In de Dom wonen we het middaggebed met orgelspel bij. Een bijzondere ervaring. ’s Middags rijden we langs de Alexanderplatz, de Nikolaiwijk (stukje heropgebouwd oud Berlijn), Checkpoint Charlie en de Potsdamer Platz met z’n imposante hoogbouw. Dan een bezoek aan het dak en de koepel van de Rijksdag incl. taart en koffie. Via een aantrekkelijke route langs onder meer de Kaiser-Wilhelm Gedächtniskirche rijdt u terug naar uw hotel. Een indrukwekkende dag.

dag
3

DO: Oost Berlijn en boottocht

Na een heerlijk ontbijt staat vandaar Oost Berlijn op het programma. We bekijken het indrukwekkende Muurmonument in de Bernauer Strasse en maken kennis met de Sovjet architectuur langs de Karl Marx Allee en de East-Side Gallery. Dit is het langste stuk dat nog overeind staat van de Muur, die de stad jaren in tweeën scheurde. Op dit deel van de muur hebben straatkunstenaars zich volop uitgeleefd. Dan is het tijd om even te ontspannen. We schepen in voor een relaxte boottocht over Berlijns bekendste rivier, de Spree. Aan boord staat er een lunch klaar. Geniet van een andere kijk op Berlijn. De tocht eindigt bij kasteel Charlottenburg en de rest van de middag is vrij.

dag
4

VR: Potsdam en vrije middag

Wederom een mooie dag in Berlijn. Samen met onze gids rijden we naar het beroemde Olympiastadion , decor van de Olympische Spelen van 1936, en door het groene Berlijn naar de Wannsee. Ook bekijken we de Glienicker Brücke, waar tijdens de Koude Oorlog spionnen werden uitgewisseld. In Potsdam volgt een wandeling over de oude markt met het nagebouwde oude kasteel, door de barokke wijk, langs kasteel Sanssouci, de Hollandse wijk en de Russische wijk. De middag is vrij om gezellig te winkelen, te flaneren door de stad of een drankje te drinken op een van de terrasjes.

dag
5

ZA: Terug naar Nederland

Na het ontbijt begint de thuisreis. Met een koffer vol herinneringen zijn we tegen het einde van de middag weer terug in Nederland.

N.B. De reis in mei is van DI t/m ZA; de reis in augustus is van MA t/m VR.

Accommodaties

Hotel Christophorus

Berlijn, Duitsland
Het 3-sterren hotel Christophorus ligt in de wijk Spandau in een bosrijke omgeving en maakt deel uit van het Lutherse Johannes klooster. Uw kamer met tuinzicht is modern ingericht en voorzien van alle gemakken. In het hotel vindt u een restaurant, overdekt zwembad en een lift. Overal is gratis Wifi.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Zwembad
WIFI
Restaurant
Lift
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
Telefoon

Vervoer

Opstapplaatsen
Opstapplaats 1
Busopstapplaats Veenendaal
Opstapplaats 2
Busopstapplaats Duiven

Vertrekdata

Inbegrepen

 • Vervoer per comfortabele touringcar
 • 4 overnachtingen in een 2-persoonskamer
 • Ontbijt en diner
 • Boottocht dag 3 incl. lunch
 • Koffie met gebak op dag 2
 • Nederlandssprekende gids
 • Beter Uit reisleider
 • Informatiebijeenkomst

Niet inbegrepen

 • Toeslag 1-persoonskamer 130,-
 • Overige lunches
 • Optionele excursies en entrees
 • Fooien
 • Reserveringskosten 25,-
 • Bijdrage SGR 5,- per persoon
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Calamiteitenfonds

Overige informatie

De minimale groepsgrootte voor deze reis is 16 personen.

U dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort of identiteitskaart.

Reisleiding

Wil van Pelt-Snijders

Reisleider Beter Uit sinds 2006

In welke landen ben je geweest?

Nederland, Duitsland, Engeland, Schotland, Griekenland, Andorra, Oostenrijk, Tsjechië, Italië, Hongarije, Sicilië

Wat maakt reizen met Beter Uit zo fijn?

Het (her)ontdekken van nieuwe bestemmingen, de gezelligheid van het reizen met een groep, de diversiteit in achtergrond en karakter, de dagsluitingen, het respect in de omgang met elkaar. En -mijn motto: ‘De wereld is een boek. Wie niet reist, leest slechts één bladzijde’ (Augustinus). Verder heeft Beter Uit natuurlijk alles goed geregeld en mag ik op locatie de puntjes op de i zetten, waardoor een vakantie ook echt een ontzorgde vakantie wordt.

Waarom is de missie van Beter Uit: samen geloven, samen beleven belangrijk voor jou?

Een mens is in het leven al vaak genoeg op zichzelf aangewezen. Wat kan er dan een zegen van uitgaan, als je je geloof kunt delen met elkaar, je vreugde en twijfels kunt uitspreken, je verdriet en je verlangens. En ook als je samen kunt Bijbellezen, zingen en bidden. Dat is de meerwaarde van Beter Uit.

Wil Westhuis

Reisleider Beter Uit sinds 2009.

In welke landen ben je geweest?

Duitsland, Slovenië, Oostenrijk, Amerika, Canada, België, Luxemburg, Frankrijk, Spanje, Italië, Slovenië, Hongarije, Kroatië, Engeland, Denemarken en Noorwegen.

Wat maakt reizen met Beter Uit zo fijn?

Ik kan mijn passie voor reizen delen met reisgenoten van alle gezindten en leeftijden. Die gevarieerdheid vind ik fijn. Daarnaast kan ik met medereizigers spreken over diepere onderwerpen in de dagafsluitingen en samen zingen. En bij Beter Uit is het gewoon goed geregeld.

Waarom is de missie van Beter Uit: samen geloven, samen beleven belangrijk voor jou?

Als christen geloof ik dat beiden belangrijk zijn voor ons als reizigers door het leven en op vakantie. Samen geloven geeft verdieping, verrijkt mijn persoonlijk geloofsleven en smeedt samen. Samen beleven geeft een extra dimensie aan het genieten van natuur, cultuur, actie en rust.