Bij Beter Uit bent u altijd beter uit!

Schrijf u hier in voor de nieuwsbrief

Suriname – Smeltkroes van culturen en ongerept regenwoud

Najaar | Groepsrondreis | Verre reis | Vliegreis

Suriname, wat een heerlijk land! Fascinerende natuur rijk aan kleuren, geuren en geluiden, een bewogen koloniale geschiedenis, smeltkroes van authentieke culturen en uiterst gastvrije inwoners met verschillende achtergronden. Dat is de ervaring van elke vakantieganger in Suriname. Dat is in het kort wat je te wachten staat in Suriname.

 

De natuur van Suriname is overweldigend en je staat versteld van al het groen. Meer dan tachtig procent van het land bestaat uit onaangetast tropisch regenwoud wat deel uitmaakt van het Amazonegebied, het grootste regenwoud ter wereld! Exotische planten en dieren, wilde stroomversnellingen, grote rivieren en bergachtige gebieden in het zuiden kenmerken dit prachtige binnenland. In de savannes vormt de groene natuur een intens contrast met de witte zandgronden waar donkere kreken doorheen slingeren.

 

Het koloniale verleden heeft grote gevolgen gehad voor Suriname en heeft vele sporen nagelaten. De hoofdstad Paramaribo wordt ook wel ‘de houten stad’ genoemd, vanwege de houten herenhuizen en historische panden. Ook op de voormalige plantages buiten de stad en in de verschillende districten rondom Paramaribo zie je veel overblijfselen uit het verleden. Dit koloniale verleden heeft een mengelmoes van diverse bevolkingsgroepen uit verschillende delen van de wereld bij elkaar gebracht met elk hun eigen originele gewoonten en gebruiken. Dit maakt Suriname tot één van de meest kleurrijke en unieke samenlevingen ter wereld. De inwoners van inheemse, Afrikaanse, Europese, Javaanse, Indiase en Chinese afkomst hebben ook voor een heerlijk gevarieerde Surinaamse keuken gezorgd welke je zeker moet proeven! Het toerisme in Suriname is nog kleinschalig en daardoor is het land ontzettend puur. Ga mee op reis en leer dit bijzondere land snel beter kennen!

 

Highlights

 • Complete rondreis met vele excursies
 • Vele maaltijden inclusief
 • 2 keer verblijf in de jungle
 • Perfecte combinatie van ongerepte natuur en smeltkroes van culturen
 • Kleinschalig toerisme
 • Je spreekt de taal!

Van dag tot dag

Dag 1, woensdag: Amsterdam – Zanderij – Paramaribo

Op Schiphol ontmoet je je reisgenoten met wie je de komende 16 dagen door Suriname reist. Vanaf Schiphol vliegen we rechtstreeks naar het internationale vliegveld van Suriname, Zanderij. Zodra je uit het vliegtuig stapt komt er een tropische geur en warmte op je af. Onze gids staat op ons te wachten en we worden naar het Queens Hotel in Paramaribo gebracht. Bij aankomst staat er een hapje en een drankje voor ons klaar.

 

Dag 2, donderdag: Paramaribo – Raleighvallen Natuurreservaat

Vandaag staat het Ralleighvallen Natuurreservaat op het programma. Dit reservaat is onderdeel van het grotere Centraal Suriname Natuurreservaat. Het gebied bestaat uit tropisch regenwoud en is enorm rijk aan bijzondere planten en bloemen. Er leven wel meer dan 400 vogelsoorten zoals de fel gekleurde ara’s en  verschillende dieren zoals jaguars, gordeldieren, acht verschillende aapsoorten en reuze rivierotters. In het gebied liggen ook een aantal granieten eilandbergen. De 250 meter hoge Voltzberg is het meest bekend en hoort bij het Raleighvallen Natuurreservaat.

 

De bus brengt ons naar Witagron waar we overstappen op een korjaal voor een ca. 2 uur durende vaartocht naar de Raleighvallen. De tocht is lang maar ook zeker indrukwekkend. Na aankomst op Fungu eiland, waar we de komende nachten verblijven, krijgen we een korte rondleiding. De rest van de middag heb je vrije tijd om de omgeving te verkennen. Je kunt gaan zwemmen in de stroomversnellingen, vissen of lekker bijkomen in een hangmat. Na het avondeten vertelt de gids meer over het Centraal Suriname Natuurreservaat.

 

Let op: Je verblijft midden in het oerwoud, luxe accommodatie zul je hier niet vinden. Je verblijft in een eenvoudige houten open lodge op 1 gezamenlijke slaapzaal met eenvoudige houten stappelbedden en gedeeld sanitair.

 

Dag 3, vrijdag: Voltzberg

‘s Ochtends vroeg vertrekken we, bepakt met een lunchbox en water, naar de Voltzberg voor een tocht van ongeveer 3 uur. Tijdens de tocht geniet je van de schitterende omgeving. Na deze wandeling rusten we aan de voet van de berg uit bij het basiskamp. Vervolgens beginnen we aan de klim naar de top van de berg (ongeveer 240 meter). Hier heb je een geweldig uitzicht over het regenwoud. Het is een flinke klim naar boven en hiervoor moet je goed ter been zijn. Het is ook mogelijk om op Fungu Eiland te blijven vandaag. We dineren en overnachten op Fungu Eiland.

 

Dag 4, zaterdag: Raleighvallen Natuurreservaat – Paramaribo

Na het ontbijt is er nog even tijd voor een verfrissende duik in het verkoelende water. Daarna is het tijd om terug te gaan naar Paramaribo. De korjaal brengt ons terug naar Witagron en vanaf daar stappen we in de bus naar Paramaribo.

 

Dag 5, zondag: Vrije dag

Vandaag wonen we een kerkdienst bij in de Grote Stadskerk in het centrum van Paramaribo. Dit is de kerk van de Evangelische Broedergemeente, het grootste protestantse kerkgenootschap in Suriname.

 

Dag 6, maandag: Paramaribo City Tour – Bergendal

Na het ontbijt is het tijd om kennis te maken met Paramaribo. De stad staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO vanwege het intact gebleven historische centrum van vooral houten gebouwen. Je ziet grote koloniale panden tot in detail gerestaureerd naar hun originele staat, maar helaas kom je ook veel gebouwen tegen die tot op de fundering zijn verwaarloosd.

 

De gids laat ons alle hoogtepunten van de binnenstad zien en vertelt over de geschiedenis en de periode voor de onafhankelijkheid. We zien Fort Zeelandia, een voormalig Nederlands verdedigingsbolwerk en tegenwoordig een Surinaams museum. Vanaf het Onafhankelijkheidsplein bewonderen we het presidentieel paleis en in de Palmentuin wandelen we onder de hoge koningspalmen. Ook komen we bij de centrale markt waar de geuren van verse vis, fruit, groenten en Surinaamse lekkernijen je neus binnendringen. In de Keizerstraat zien we een uniek verschijnsel; een Joodse synagoge staat vredig naast een moskee. Dit verschijnsel typeert de Surinaamse samenleving: ze verschillen in elk opzicht van elkaar maar accepteren en respecteren elkaars waarden en tradities. Verder staat een bezoek aan het munten museum op het programma.

 

De rest van de dag ben je vrij en kun je op eigen gelegenheid doorbrengen. Bekijk bijvoorbeeld de grootste houten kathedraal van Zuid-Amerika, de St. Petrus en Paulus Kathedraal of ga alvast op zoek naar leuke souvenirs. Bijvoorbeeld een hangmat waar je de rest van de vakantie nog gebruik van kunt maken. De Domineestraat, de Maagdenstraat en de Jodenbreestraat zijn de bekendste winkelstraten van Paramaribo. Aan de Steenbakkerijstraat 30 vind je een kunstgalerij met gratis toegang. Mocht je niet geïnteresseerd zijn in kunst loop dan toch even binnen want de kunstgalerij is gevestigd in een prachtig gerestaureerd familiepand en geeft je de kans om één van de koloniale huizen van binnen te bekijken. Het winkelgebied is gezellig en levendig en je komt geregeld een gekleurd kraampje op wieltjes tegen waar heerlijk schaafijs wordt verkocht. Sluit het winkelen af met een hapje en een drankje aan de Waterkant, de mooie straat met grote gerestaureerde woningen, evenwijdig aan de Surinamerivier. Vanaf de Waterkant geniet je van het mooie uitzicht op de Jules Wijdenbosch-brug.

 

Aan het einde van de middag vertrekken we naar Bergendal Resort. Bergendal Resort ligt aan de oever van de Suriname rivier. Naast het resort ligt het Adventure Centre waar verschillende optionele activiteiten worden aangeboden.

 

Dag 7, dinsdag: Brownsberg

Na het ontbijt vertrekken we naar het Brownsberg natuurreservaat. Het gebied is enorm rijk aan bijzondere flora en fauna. Verschillende medicinale planten worden nog steeds op traditionele wijze gebruikt bij ziekten en verwondingen. Vanaf de 500 meter hoge berg hebben we een fantastisch uitzicht over het regenwoud. We maken een boswandeling naar de Mazoronitop. Kijk uit naar vogels, apen, kikkers, slangen en boskonijnen tijdens de wandeling. Misschien hoor je de brulapen of spot je een wild hert of pakira (bosvarken). Vanaf de top hebben we een mooi uitzicht op het Brokopondo Stuwmeer onder ons.

 

In de jaren 60 werd een gebied ter grootte van de provincie Utrecht onderwater gezet voor het opwekken van energie. Ongeveer 5000 bewoners werden gedwongen om te verhuizen want hun dorpen zouden in het stuwmeer verdwijnen. Typerend voor het stuwmeer zijn de grillige kale boomstammen die vanuit het water uitsteken. Vanaf het ontstaan van het stuwmeer is er nooit zuurstof bij de bomen gekomen waardoor de boomstronken niet zijn weggerot.

 

In de middag komen we terug bij Bergendal Resort. Afhankelijk van de tijd kun je vandaag verschillende activiteiten ondernemen. Zweef bijvoorbeeld per kabelbaan door het bladerdak van de jungle, ga kajakken op de Suriname rivier, maak een mooie wandeling onder begeleiding van een gids of maak een mooie avondboottocht en ga op zoek naar kaaimannen.

 

Dag 8, woensdag: Bergendal Resort – Paramaribo – Commewijne boottour

Vanmorgen vertrekken we vroeg naar Paramaribo want daar staat de volgend excursie al weer voor ons klaar. Een mooie boottocht brengt ons vandaag naar één van de oudste plantagegebieden van Suriname, het district Commewijne. In het district liggen veel historische plantages. Vanuit Leonsberg vertrekt de traditionele tentboot naar het openluchtmuseum Fort Nieuw Amsterdam. Tijdens de rondleiding wordt meer verteld over de geschiedenis van het fort en het doel om de achterliggende plantages te beschermen. De boot vaart verder naar de voormalige suikerplantage Rust en Werk. Op de gerestaureerde koffieplantage Frederiksdorp wordt een rondleiding gegeven langs de prachtige herstelde gebouwen. Ze zorgen voor een bijzondere sfeer en geven een goed beeld van hoe het leven in de koloniale tijd geweest moet zijn.

 

Op de weg terug stopt de boot nog bij plantage Johan-Margaretha waar Surinaamse fruitsoorten en groenten worden geplant zoals cassave, bacove en pepers. Aan het einde van de middag varen we terug naar Leonsberg waarbij we onderweg misschien wel verrast worden door een bezoekje van nieuwsgierige rivierdolfijnen met hun zacht roze buik. Vaak komen ze onverwachts tevoorschijn. Ze houden ontzettend van spelen en komen soms dichtbij de boot zodat je mooie foto’s kunt maken.

 

Dag 9, donderdag: Kookcursus in Paramaribo

Vandaag is er een kookworkshop. De heerlijk gevarieerde Surinaamse keuken is er één uit duizenden. Een pom, nasi, bami of een lekkere moksi alesi, je kiest zelf je gerecht terwijl je wordt begeleidt door de kok. Je begint de workshop op de markt waar je samen met de kok naartoe gaat om je ingrediënten te halen.

 

Dag 10, vrijdag: Paramaribo – Anaula Nature Resort

We gaan op zoek naar de jungle, of naar het binnenland, zoals de Surinamers zeggen! Onze indrukwekkende tocht naar het zuiden begint met een bustocht naar het dorp Atjonie. Dit is het verste plaatsje in Suriname welke je per auto kunt bereiken. Onderweg hoef je je niet te vervelen want links en rechts geniet je van het oerwoud. Verscholen achter de bomen zie je verschillende dorpjes bestaande uit verschillende  houten hutjes met pinadaken (dak van palmtakken). De bewoners zijn de Marrons, ook wel boslandcreolen genoemd. Zij zijn de nakomelingen van de weggelopen slaven die zich in het oerwoud hebben gevestigd.

 

Na drie uur rijden houdt de weg op en hebben we de aanmeerplaats bereikt voor alle boten die uit de jungle van Suriname komen. Wij zoeken onze korjaal (een uitgeholde boomstam) op en maken een vaartocht van circa 45 minuten over de Boven Surinamerivier naar het Anaula Nature Resort. Opnieuw genieten we van de jungle aan beide kanten van het water. De bootsman weet ons behendig langs rotsen en door stroomversnellingen te begeleiden.

 

Anaula is een eiland in de Boven Surinamerivier aan de voet van de Ferulasivallen. Het grootste gedeelte van het eiland bestaat nog uit puur tropisch regenwoud. Op het eiland zijn verschillende wandelpaden aangelegd. Na het inchecken in je lodge heb je gelegenheid om het eiland te ontdekken.

 

Dag 11, zaterdag: Gajuba – Laduwani – jungletocht – Culturele avond

Ontwaken in het Amazone oerwoud is een ervaring op zich! Het gebied van de Boven Surinamerivier staat bekend vanwege het Amazone regenwoud maar ook om de unieke Marroncultuur. De Marrons hebben een hele eigen cultuur ontwikkeld in het binnenland met sterke Afrikaanse invloeden. In de buurt van Anaula liggen verschillende Marrondorpen en per korjaal bezoeken we Gajuba en Laduwani. We maken een dorpswandeling waarbij we kennis maken met de cultuur. De Marrons zijn erg trots op hun cultuur en laten graag hun manier van leven aan je zien. Het beeld van Creoolse vrouwen in kleurrijke gewaden, spelende kinderen bij het water en het tropisch regenwoud op de achtergrond is spectaculair en blijft je nog lang bij. We maken ook een spannende jungletocht waarbij de nadruk wordt gelegd op de medicinale planten die voorkomen in de jungle.

 

Na het diner volgt een gezellige dans-en muziekavond. Traditionele dansen zoals de Seketi, Awasa en Bandamba worden voor ons uitgevoerd en onze gids zal ons uitleg geven over de betekenissen. Als je wilt mag je meedansen!

 

Dag 12, zondag: Vrije dag

Ontwaken in het Amazone oerwoud is een ervaring op zich! Luister naar de geluiden van de jungle en het stromende water van de rivier. Vandaag wonen we een typische Saramacaanse kerkdienst bij in het Marrondorp Nieuw Aurora. In de middag rust je heerlijk uit in het hangmattenkamp of maak je een mooie wandeling door de natuur. Voor verkoeling kun je terecht bij het zwembad of de stroomversnellingen in de rivier. Deze sula’s geven je het gevoel van een natuurlijk jacuzzi waar je heerlijk in kan relaxen.

 

Dag 13, maandag: Anaula Nature Resort – Paramaribo

Geniet deze ochtend van de laatste uurtjes op Anaula Nature Resort. Na de lunch stappen we in de korjaal en worden we teruggebracht naar Atjonie waar de bus klaar staat om ons terug naar Paramaribo te brengen.

 

Dag 14, dinsdag: Fietstocht Peperpot

Vandaag gaan we fietsen in Suriname. Grote kans dat je een beetje schuin aangekeken wordt door Surinamers, want fietsen in de warme zon, dat doe je toch niet…?

 

Dit wil je niet missen want op de fiets kun je heerlijk genieten van de mooie omgeving. We worden naar de overkant van de Suriname rivier gebracht naar Meerzorg in het district Commewijne. Vanaf Meerzorg fietsen we naar het natuurreservaat Peperpot. Op deze voormalige plantage werd koffie en cacao verbouwd. Onze gids vertelt ons meer over de geschiedenis van de plantage. De oude plantage huizen zijn helemaal gerestaureerd naar hun oude glorie en gezamenlijk met de oude kampongs waar de eerste arbeiders van de plantage woonden geven ze een goed beeld van de oude plantage. We fietsen door het natuurgebied en met een beetje geluk zie je mooie vlinders, vogels, leguanen en apen.

 

Na onze lunch in Tamaredjo, bekend vanwege het Javaanse eten, keren we terug naar Meerzorg en worden we weer teruggebracht naar de andere kant van de rivier. We brengen onze fietsen terug en genieten ’s avonds van een heerlijk diner.

 

Dag 15: maandag: Paramaribo – Zanderij

Na een vrije ochtend is het onvergetelijke avontuur in Suriname voorbij. De bus brengt ons naar Zanderij voor de terugreis naar Nederland. Geniet nog één keer van de tropische geur van Suriname voordat je het vliegtuig instapt.

 

Dag 16: dinsdag: Zanderij – Amsterdam

In de loop van de ochtend kom je aan op de luchthaven van Amsterdam.

Data & prijzen
Deze reis is op dit moment niet (meer) boekbaar.
Prijsinformatie Suriname - 16 dagen

Inbegrepen

 • Vlucht Amsterdam – Paramaribo retour
 • Bagage 25 kilo
 • Luchthavenbelasting
 • Transfer luchthaven – hotel retour
 • Vervoer per lokale minibus / korjaal tijdens de rondreis
 • Overnachtingen in tweepersoonskamers of lodges op dag 1 t/m 5, 8, en 11 t/m 14
 • Overnachtingen in tweepersoonskamer met 1 Queen size bed en een uitklapbare slaapbank op dag 6 en 7
 • Overnachtingen op 1 gezamelijke slaapzaal met stapelbedden en gezamenlijk sanitair in eenvoudige Raleighvallen Lodge op dag 9 en 10
 • Logies en ontbijt
 • Lunch op dag 2, 3, 4, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 13, 14
 • Diner op 3, 4, 6, 7, 9, 10,       
 • Volpension op zondag
 • Excursies en entreegelden volgens programma
 • Nederlandssprekende gids tijdens excursies
 • Beter Uit reisleider

Niet inbegrepen

 • Toeslag éénpersoonskamer 295,- (alleen mogelijk in Paramaribo, Anaula en Bergendal)
 • Toeslag tweepersoonskamer met gescheiden bedden Bergendal Resort 49,-
 • Toeslag tweepersoonskamer met eigen toilet in eenvoudige Raleighvallen Lodge 22,- (op aanvraag want tweepersoonskamers zijn beperkt beschikbaar)
 • fooien
 • Optionele excursies en entreegelden
 • Toeristenkaart 35,-

Na het boeken van deze reis en bij ‘gegarandeerd vertrek’ ontvang je van ons een uitnodiging voor een informatiebijeenkomst over deze reis. Tijdens deze bijeenkomst maak je kennis met de reisleider en je reisgenoten en ontvang je, naast praktische tips, ook informatie over de reis.

 

Tijdens het verblijf in het binnenland is het alleen mogelijk om handbagage mee te nemen.

 

Hotelinformatie

Gedurende deze reis verblijf je in onderstaande hotels of gelijkwaardig:

Queens Hotel in Paramaribo 

Anaula Nature Resort aan de Boven Surinamerivier 

Bergendal Resort bij Bergendal 

Raleighvallen Lodge (let op, eenvoudige houten open lodge, 1 gezamenlijke slaapzaal met eenvoudige houten stappelbedden en gedeeld sanitair)

Vluchtschema (onder voorbehoud van wijzigingen)

Datum

Van

Naar

Vluchtnummer

Vertrek

Aankomst

31 oktober 2018

Amsterdam

Paramaribo

PY 993

10.20 uur

15.50 uur

14 november 2018

Paramaribo

Amsterdam

PY 994

17.20 uur

07.20 uur*

* Aankomst volgende dag

 

De kennismakingsbijeenkomst is op zaterdag 15 september.

Deze vindt plaats in Nieuw Salem, De Lei 86 te Driebergen.

(datum en tijd onder voorbehoud van eventuele wijzigingen)

Een uitnodiging met de definitieve datum en tijd ontvangt u / ontvang  je ongeveer 2/3 weken van te voren.

Bij Beter Uit bent u altijd beter uit!

Schrijf u hier in voor de nieuwsbrief