Bij Beter Uit bent u altijd beter uit!

Schrijf u hier in voor de nieuwsbrief

Suriname - Heart of the Amazon

Najaar | Groepsrondreis | Verre reis | Vliegreis

Suriname, wat een heerlijk land! Weet je nog niet zo goed waar je aan moet denken bij deze mooie bestemming? Denk dan aan een adembenemende natuur rijk aan kleuren, geuren en geluiden. Een bewogen koloniale geschiedenis, een smeltkroes van authentieke culturen en een uiterst gastvrije bevolking met verschillende achtergronden. Dat is in het kort wat je te wachten staat in Suriname.

 

De natuur van Suriname is overweldigend en je staat versteld van al het groen. Meer dan tachtig procent van het land bestaat uit onaangetast tropisch regenwoud wat deel uitmaakt van het Amazonegebied, het grootste regenwoud ter wereld! Exotische planten en dieren, wilde stroomversnellingen, grote rivieren en bergachtige gebieden in het zuiden kenmerken dit prachtige binnenland. In de savannes vormt de groene natuur een intens contrast met de witte zandgronden waar donkere kreken doorheen slingeren.

 

Het koloniale verleden heeft grote gevolgen gehad voor Suriname en heeft vele sporen nagelaten. De hoofdstad Paramaribo wordt ook wel ‘de houten stad’ genoemd, vanwege de houten herenhuizen en historische panden. Ook op de voormalige plantages buiten de stad en in de verschillende districten rondom Paramaribo zie je veel overblijfselen uit het verleden. Dit koloniale verleden heeft een mengelmoes van diverse bevolkingsgroepen uit verschillende delen van de wereld bij elkaar gebracht met elk hun eigen originele gewoonten en gebruiken. Dit maakt Suriname tot één van de meest kleurrijke en unieke samenlevingen ter wereld. De inwoners van inheemse, Afrikaanse, Europese, Javaanse, Indiase en Chinese afkomst hebben ook voor een heerlijk gevarieerde Surinaamse keuken gezorgd welke je zeker moet proeven! Het toerisme in Suriname is nog kleinschalig en daardoor is het land ontzettend puur. Ga mee op reis en leer dit bijzondere land snel beter kennen!

 

Highlights

 • Complete rondreis met vele excursies
 • Vele maaltijden inclusief
 • Verblijf in de jungle
 • Perfecte combinatie van ongerepte natuur en smeltkroes van culturen
 • Kleinschalig toerisme
 • Je spreekt de taal!

Van dag tot dag

Dag 1, woensdag: Amsterdam – Zanderij – Paramaribo

Op Schiphol ontmoet je je reisgenoten met wie je de komende 16 dagen door Suriname reist. Vanaf Schiphol vliegen we rechtstreeks naar het internationale vliegveld van Suriname, Zanderij. Zodra je uit het vliegtuig stapt komt er een tropische geur en warmte op je af. Onze gids staat op ons te wachten en we worden naar het Hosta Appartementencomplex gebracht in de Keizerstraat. Bij aankomst staat er een hapje en een drankje voor ons klaar.

 

Dag 2, donderdag: Paramaribo City Tour (9 augustus: Dag der Inheemsen*)

Na het ontbijt is het tijd om kennis te maken met Paramaribo. De stad staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO vanwege het intact gebleven historische centrum van vooral houten gebouwen. Je ziet grote koloniale panden tot in detail gerestaureerd naar hun originele staat, maar helaas kom je ook veel gebouwen tegen die tot op de fundering zijn verwaarloosd.

 

De gids laat ons alle hoogtepunten van de binnenstad zien en vertelt over de geschiedenis en de periode voor de onafhankelijkheid. We zien Fort Zeelandia, een voormalig Nederlands verdedigingsbolwerk en tegenwoordig een Surinaams museum. Vanaf het Onafhankelijkheidsplein bewonderen we het presidentieel paleis en in de Palmentuin wandelen we onder de hoge koningspalmen. Ook komen we bij de centrale markt waar de geuren van verse vis, fruit, groenten en Surinaamse lekkernijen je neus binnendringen. In de Keizerstraat zien we een uniek verschijnsel; een Joodse synagoge staat vredig naast een moskee. Dit verschijnsel typeert de Surinaamse samenleving: ze verschillen in elk opzicht van elkaar maar accepteren en respecteren elkaars waarden en tradities.

 

De rest van de dag ben je vrij en kun je op eigen gelegenheid doorbrengen. Bekijk bijvoorbeeld de grootste houten kathedraal van Zuid-Amerika, de St. Petrus en Paulus Kathedraal of ga alvast op zoek naar leuke souvenirs. Bijvoorbeeld een hangmat waar je de rest van de vakantie nog gebruik van kunt maken. De Domineestraat, de Maagdenstraat en de Jodenbreestraat zijn de bekendste winkelstraten van Paramaribo. Aan de Steenbakkerijstraat 30 vind je een kunstgalerij met gratis toegang. Mocht je niet geïnteresseerd zijn in kunst loop dan toch even binnen want de kunstgalerij is gevestigd in een prachtig gerestaureerd familiepand en geeft je de kans om één van de koloniale huizen van binnen te bekijken. Het winkelgebied is gezellig en levendig en je komt geregeld een gekleurd kraampje op wieltjes tegen waar heerlijk schaafijs wordt verkocht. Sluit het winkelen af met een hapje en een drankje aan de Waterkant, de mooie straat met grote gerestaureerde woningen, evenwijdig aan de Surinamerivier. Vanaf de Waterkant geniet je van het mooie uitzicht op de Jules Wijdenbosch-brug.

 

* Op Woensdag 9 augustus is het een nationale feestdag in Suriname, namelijk de Dag der Inheemsen. Deze dag staat symbool voor respect voor het inheemse deel van de Surinaamse bevolking en is een blijk van erkenning. Na de City Tour kun je naar de Palmentuin gaan, het middelpunt van de Dag der Inheemsen. In de Palmentuin wordt deze feestdag gevierd met zang, dans en andere optredens. 

 

Dag 3, vrijdag: Fietstocht Peperpot

Vandaag gaan we fietsen in Suriname. Grote kans dat je een beetje schuin aangekeken wordt door Surinamers, want fietsen in de warme zon, dat doe je toch niet…?

 

Dit wil je niet missen want op de fiets kun je heerlijk genieten van de mooie omgeving. We worden naar de overkant van de Suriname rivier gebracht naar Meerzorg in het district Commewijne. Vanaf Meerzorg fietsen we naar het natuurreservaat Peperpot. Op deze voormalige plantage werd koffie en cacao verbouwd. Onze gids vertelt ons meer over de geschiedenis van de plantage. De oude plantage huizen zijn helemaal gerestaureerd naar hun oude glorie en gezamenlijk met de oude kampongs waar de eerste arbeiders van de plantage woonden geven ze een goed beeld van de oude plantage. We fietsen door het natuurgebied en met een beetje geluk zie je mooie vlinders, vogels, leguanen en apen.

 

Na onze lunch in Tamaredjo, bekend vanwege het Javaanse eten, keren we terug naar Meerzorg en worden we weer teruggebracht naar de andere kant van de rivier. We brengen onze fietsen terug en genieten ’s avonds van een heerlijk diner.

 

Dag 4, zaterdag: Paramaribo – Brownsberg – Atjoni – Jaw Jaw – Culturele avond

Op naar de jungle, of naar het binnenland, zoals de Surinamers zeggen. Het is een indrukwekkende tocht naar het zuiden. Na ongeveer een uur rijden maken we een stop bij Paranam, bij de Bauxiet fabriek waar tot en met 2015 bauxiet werd verwerkt tot aluminium. De weg gaat verder naar het natuurreservaat Brownsberg. Vanaf het 500 meter hoge plateau op de berg is het genieten van een prachtig uitzicht over het regenwoud en het Brokopondo Stuwmeer. We maken een interessante boswandeling naar één van de lager gelegen watervallen. Onderweg vertelt de gids over de medicinale planten die nog steeds op traditionele manieren worden gebruikt bij ziekten en verwondingen. Tijdens de boswandeling heb je kans om veel dieren te zien zoals vogels, apen, kikkers, slangen en boskonijnen. Terug op het plateau staat er een warme lunch klaar. Na dit krachtvoer kunnen we er weer tegenaan en vervolgen we de tocht naar het zuiden.

 

Onderweg hoef je je niet te vervelen want links en rechts geniet je van het oerwoud. Verscholen achter de bomen zie je meerdere dorpjes bestaande uit verschillende houten hutjes met pinadaken (dak van palmtakken). De bewoners zijn de Marrons, ook wel boslandcreolen genoemd. Zij zijn de nakomelingen van de weggelopen slaven die zich in het oerwoud hebben gevestigd. Na circa 1,5 uur rijden houdt de weg op en hebben we de aanmeerplaats Atjoni bereikt. Dit is het verste plaatsje in Suriname welke je per auto kunt bereiken. Alle boten die uit de jungle van Suriname komen en vertrekken liggen hier verzameld. Wij zoeken onze korjaal (een uitgeholde boomstam) op en maken een vaartocht van circa 1 uur over de Boven Surinamerivier naar Jaw Jaw. Genieten opnieuw van de jungle aan beide kanten van het water. De bootsman weet ons behendig langs rotsen en door stroomversnellingen te begeleiden.

 

Je verblijft aan de rand van het Saramacaanse Marrondorp Jaw Jaw waardoor je veel contact zal hebben met de bewoners van het dorp. Na het diner volgt een gezellige dans- en muziekavond. Traditionele dansen zoals de Seketi, Awasa en Bandamba worden voor ons uitgevoerd en onze gids geeft ons uitleg over de betekenissen. Let goed op hoe het moet want voor je het weet word je zelf de ‘dansvloer’ opgetrokken!

 

Dag 5, zondag: Vrije dag
Ontwaken in het Amazone oerwoud is een ervaring op zich! Luister naar de geluiden van de jungle en het stromende water van de rivier. Vandaag wonen we een typische Saramacaanse kerkdienst bij in Jaw Jaw. In de middag kun je heerlijk uitrusten in het hangmattenkamp of een mooie wandeling maken door de natuur. Voor verkoeling moet je naar de stroomversnellingen in de rivier. Deze sula’s geven je het gevoel van een natuurlijke jacuzzi waar je heerlijk in kunt relaxen.

 

Dag 6, maandag: Dorps- en boswandeling – Boottocht Boven Surinamerivier – Kaaimannentocht

Het gebied van de Boven Surinamerivier staat bekend vanwege het Amazone regenwoud maar ook om de unieke cultuur van de Marrons. Zij hebben een hele eigen cultuur ontwikkeld in het binnenland met sterke Afrikaanse invloeden. Veel oude gebruiken zijn bewaard gebleven omdat zij met elkaar een gemeenschap vormen met weinig invloeden van buitenaf. We maken een dorpswandeling waarbij we kennis maken met de leefgewoonten van deze bevolking. De Marrons zijn erg trots op hun cultuur en laten maar wat graag hun manier van leven aan je zien. Het beeld van Creoolse vrouwen in kleurrijke gewaden, spelende kinderen bij het water en het tropisch regenwoud op de achtergrond is spectaculair en blijft je nog lang bij. We maken ook een boswandeling en misschien komen we verschillende kostgrondjes tegen waar de Marron vrouwen hun gewassen verbouwen.

 

Na deze activiteiten staat de lunch klaar in het dorp. In de middag varen we de rivier bovenwaarts op. We komen langs verschillende Saramacaanse dorpen en varen over de mooie sula´s zoals de Ferulazzi. In de middag keren we terug en kun je nog kaaimannen spotten tijdens een boottocht.

 

Dag 7, dinsdag: Jaw Jaw – Atjoni – Overbridge River Resort

Geniet deze ochtend van de laatste uurtjes op Jaw Jaw. Na het ontbijt stappen we in de korjaal en worden we teruggebracht naar Atjonie. Met de bus rijden we naar Overbridge River Resort. Een recreatieoord met een wit aangelegd zandstrand, palmbomen en mooie natuur waar we de komende nacht zullen verblijven. Het is een mooi oord waar je lekker kunt zwemmen in de rivier, aan het strand kunt liggen of tijdens een wandeling van de omgeving kunt genieten.

 

Dag 8, woensdag: Optionele activiteiten Berg en Dal

Bergendal Resort ligt aan de oever van de Suriname rivier. Naast het resort ligt het Adventure Centre waar je verschillende optionele activiteiten worden aangeboden. Zweef bijvoorbeeld per kabelbaan door het bladerdak van de jungle, ga kajakken op de Suriname rivier of maak een mooie wandeling onder begeleiding van een gids. Aan het einde van de dag komen we weer terug bij Overbridge.

 

Dag 9, donderdag: Overbridge – Raleighvallen Natuurreservaat

Vandaag staat het Ralleighvallen Natuurreservaat op het programma. Dit reservaat is onderdeel van het grotere Centraal Suriname Natuurreservaat. Het gebied bestaat uit tropisch regenwoud en is enorm rijk aan bijzondere planten en bloemen. Er leven wel meer dan 400 vogelsoorten zoals de fel gekleurde ara’s en  verschillende dieren zoals jaguars, gordeldieren, acht verschillende aapsoorten en reuze rivierotters. In het gebied liggen ook een aantal granieten eilandbergen. De 250 meter hoge Voltzberg is het meest bekend en hoort bij het Raleighvallen Natuurreservaat.

 

De bus brengt ons naar Witagron waar we overstappen op een korjaal voor een ca. 2 uur durende vaartocht naar de Raleighvallen. De tocht is lang maar ook zeker indrukwekkend. Na aankomst op Fungu eiland, waar we de komende nachten verblijven, krijgen we een korte rondleiding. De rest van de middag heb je vrije tijd om de omgeving te verkennen. Je kunt gaan zwemmen in de stroomversnellingen, vissen of lekker bijkomen in een hangmat. Na het avondeten vertelt de gids meer over het Centraal Suriname Natuurreservaat.

 

Let op: Je verblijft midden in het oerwoud, luxe accommodatie zul je hier niet vinden. Je verblijft in een eenvoudige houten open lodge op 1 gezamenlijke slaapzaal met eenvoudige houten stappelbedden en gedeeld sanitair.

 

Dag 10, vrijdag: Voltzberg

‘s Ochtends vroeg vertrekken we, bepakt met een lunchbox en water, naar de Voltzberg voor een tocht van ongeveer 3 uur. Tijdens de tocht geniet je van de schitterende omgeving. Na deze wandeling rusten we aan de voet van de berg uit bij het basiskamp. Vervolgens beginnen we aan de klim naar de top van de berg (ongeveer 240 meter). Hier heb je een geweldig uitzicht over het regenwoud. Het is een flinke klim naar boven en hiervoor moet je goed ter been zijn. Het is ook mogelijk om op Fungu Eiland te blijven vandaag. We dineren en overnachten op Fungu Eiland.

 

Dag 11, zaterdag: Raleighvallen Natuurreservaat – Paramaribo

Na het ontbijt is er nog even tijd voor een verfrissende duik in het verkoelende water. Daarna is het tijd om terug te gaan naar Paramaribo. De korjaal brengt ons terug naar Witagron en vanaf daar stappen we in de bus naar Paramaribo.

 

Dag 12, zondag: Vrije dag

Vandaag wonen we een kerkdienst bij in de Grote Stadskerk in het centrum van Paramaribo. Dit is de kerk van de Evangelische Broedergemeente, het grootste protestantse kerkgenootschap in Suriname.

 

Dag 13, maandag: Commewijne boottour

Een duik in de geschiedenis! Het district Commewijne is één van de oudste plantagegebieden van Suriname en er zijn nog veel historische plantages te vinden. Vanuit Leonsberg varen we met een traditionele boot naar het openluchtmuseum Fort Nieuw- Amsterdam. Een gids leidt ons rond en geeft meer uitleg over het fort. De volgende stops zijn de voormalige koffieplantages Rust en Werk en Frederiksdorp. Deze laatste plantage is prachtig gerestaureerd waardoor je een goede indruk krijgt van het leven op de plantage in de koloniale tijd. Op de terugweg bekijken we de plantage Johan-Margaretha waar Surinaamse gewassen worden geteeld zoals cassave, bacove en pepers. Aan het einde van de middag varen we terug naar Leonsberg waarbij we onderweg misschien wel verrast worden door een bezoekje van nieuwsgierige rivierdolfijnen met hun zacht roze buik. Vaak komen ze onverwachts tevoorschijn. Ze houden ontzettend van spelen en komen soms dichtbij de boot zodat je mooie foto’s kunt maken.

 

Dag 14, dinsdag: Kookcursus in Paramaribo
Vandaag is er een kookworkshop. De heerlijk gevarieerde Surinaamse keuken is er één uit duizenden. Een pom, nasi, bami of een lekkere moksi alesi, je kiest zelf je gerecht terwijl je wordt begeleidt door de kok. Je begint de workshop op de markt waar je samen met de kok naartoe gaat om je ingrediënten te halen.

 

Dag 15: woensdag: Paramaribo – Zanderij

Na een vrije ochtend is het onvergetelijke avontuur in Suriname voorbij. De bus brengt ons naar Zanderij voor de terugreis naar Nederland. Geniet nog één keer van de tropische geur van Suriname voordat je het vliegtuig instapt.

 

Dag 16: donderdag: Zanderij – Amsterdam

In de loop van de ochtend kom je aan op de luchthaven van Amsterdam.

Data & prijzen
Deze reis is op dit moment niet (meer) boekbaar.
Prijsinformatie Suriname - Heart of the Amazon - 16 dagen

Inbegrepen

 • Vlucht Amsterdam – Paramaribo retour
 • Bagage 25 kilo
 • Luchthavenbelasting
 • Transfer luchthaven – hotel retour
 • Vervoer per lokale minibus / korjaal tijdens de rondreis
 • Overnachtingen in een tweepersoonskamer in Hosta Appartementen op dag 1, 2, 3, 11, 12, 13 en 14
 • Overnachtingen in meerpersoonskamers met gezamenlijke douche in Jaw Jaw Logdge en Overbridge Resort op dag 4, 5, 6, 7 en 8
 • Overnachtingen op 1 gezamelijke slaapzaal met stapelbedden en gezamenlijk sanitair in eenvoudige Raleighvallen Lodge op dag 9 en 10
 • Logies en ontbijt
 • Lunch op dag 2,3,4,6,7,8,9,10, 11,13 en 14
 • Diner op 4, 6,7,8,9,10
 • Volpension op zondag
 • Excursies en entreegelden volgens programma
 • Nederlandssprekende gids tijdens excursies
 • Beter Uit reisleider

Niet inbegrepen

 • Toeslag éénpersoonskamer Hosta Appartementen 175,-
 • Optionele excursies en entreegelden
 • Fooien
 • Toeristenkaart 35,-

Overige informatie

Na het boeken van deze reis en bij ‘gegarandeerd vertrek’ ontvang je van ons een uitnodiging voor een informatiebijeenkomst over deze reis. Tijdens deze bijeenkomst maak je kennis met de reisleider en je reisgenoten en ontvang je, naast praktische tips, ook informatie over de reis.

 

Tijdens het verblijf in het binnenland is het alleen mogelijk om handbagage mee te nemen.

 

Visum

Voor deze bestemming is een visum verplicht. We raden je aan om vast een kijkje te nemen op de volgende link maar het visum pas echt definitief aan te vragen op het moment dat de reis de status: gegarandeerd vertrek krijgt! Uiteraard wordt je hier nog nader over geïnformeerd te zijner tijd. www.visumpro.nl/beter-uit

 

Paspoort

Let op, voor deze reis dient je paspoort bij vertrek nog minimaal zes maanden geldig te zijn! 

 

Inentingen

Voor sommige landen worden inentingen aangeraden. Neem voor de laatste informatie over inentingen contact op met de huisarts of GGD.

 

Hotelinformatie

Gedurende deze reis verblijf je in onderstaande hotels of gelijkwaardig:

Hosta Appartementen in Paramaribo 

Jaw Jaw Lodge (eenvoudige lodge)

Overbridge Resort bij Overbridge

Raleighvallen Lodge (let op, eenvoudige Lodge, slaapzaal met eenvoudige stappelbedden en gedeeld sanitair) 

 

 

Bij Beter Uit bent u altijd beter uit!

Schrijf u hier in voor de nieuwsbrief