Bij Beter Uit bent u altijd beter uit!

Schrijf u hier in voor de nieuwsbrief

Guatemala - Land van de Maya's

Najaar | Groepsrondreis | Verre reis | Vliegreis

Ga mee naar het land van de Maya’s! Een reis door Guatemala is een fantastisch avontuur voor iedereen die van natuur houdt, lokale bevolking wil ontmoeten en geniet van een altijd aangenaam klimaat.

Het land van vulkanen, uitgestrekte kustlijnen en tropische jungles: Guatemala heeft het allemaal! We starten ons avontuur in Antigua, de oude hoofdstad van het land vol met gekleurde huisjes en bruisende activiteiten. Vervolgens reizen we naar verschillende hoogtepunten van het land. Denk bijvoorbeeld aan: het meer van Atitlan, de levendige markt van Chichicastenango, Caribische sferen in Livingston en misschien wel het hoogtepunt van de reis: Tikal.

Sluit de reis af aan de Caribische kust en geniet van een heerlijke dag aan het strand of huur een surfplank en krijg deze sport onder de knie. Kortom: een reis van je leven!

 

Highlights

 • Maak kennis met de kleurrijke stad Antigua
 • Veel entreegelden inbegrepen
 • Verblijf op basis van halfpension incl. 1 non-alcoholisch drankje bij de diners
 • Beklim de machtige Pacaya vulkaan en rooster marshmallows in de warmte van de vulkaan
 • Het meer van Atitlan: misschien wel de mooiste ter wereld!
 • Aanschouw de prachtige watervallen en grotten bij Semuc Champey
 • Een onvergetelijke dag in het nationaal park van Tikal
 • Afsluiten op het strand aan de Caribische kust

VAN DAG TOT DAG

Dag 1, maandag: Amsterdam – Guatemala-stad

Jouw avontuur begint met vertrek vanuit Schiphol! Vlucht met overstap naar Guatemala-stad. Als iedereen zijn of haar bagage heeft volgt de transfer naar Antigua. Overnachting in het hotel.

 

Dag 2, dinsdag: Antigua

Vanmorgen gaan we na het ontbijt, onder leiding van een Engelssprekende gids, het prachtige Antigua ontdekken. Antigua was ooit de hoofdstad van de Spaanse koloniën in Midden-Amerika. Je ziet het nog terug in de imposante koloniale panden, velen zijn echter deels verwoest door de aardbevingen. Op de achtergrond is nog net de kegelvorming contour van de Agua vulkaan zichtbaar. Rond het begin van de middag ben je vrij om op eigen gelegenheid te lunchen en de stad te verkennen of ergens lekker op een terrasje te genieten. ’s Avonds gaan we met elkaar genieten van een diner in een lokaal restaurant.

 

Dag 3, woensdag: Antigua: Pacaya vulkaan

Vandaag een sportieve dag! De bus brengt ons in circa 1,5 uur naar de voet van de Pacaya vulkaan. De entree voor het nationale park is inbegrepen en de tour naar de top begint met een uitleg in het informatiecentrum. Daarna begint de klim. Deze begint door een dichtbegroeid bos en neemt ons daarna mee over het donkere vulkanische zand. Het lijkt wel een maanlandschap! Nog altijd is de grond boven de actieve vulkaan erg warm. We lopen over gestold lava dat soms zo heet is dat schoenzolen smelten en er marshmallows geroosterd kunnen worden. Een (lekkere!) ervaring om nooit te vergeten! Boven zien we de toppen van de omliggende vulkanen, waaronder de 3760 meter hoge vulkaan Agua. Een reis naar Guatemala, het land van de vulkanen, is eigenlijk niet compleet zonder er een te beklimmen!

De tocht is goed te doen, maar reken wel op een stevige klim. Beneden kun je een wandelstok pakken om te gebruiken. Tevens staan er onderweg locals met paarden. Tegen betaling kun je dus ook omhoog te paard (naar beneden te voet).Vergeet geen snacks en drinken voor onderweg mee te nemen!

 

Aan het begin van de middag keren we terug naar Antigua waar je op eigen gelegenheid kan lunchen. Daarna is de middag vrij te besteden. Fotografeer Arco de Santa Catalina of geniet op een bankje in Parque Central! Schoenpoetsers, vrouwen met kleurrijke doeken, verkopers, scholieren en toeristen komen hier samen rond de fontein in het midden van het plein.

 

Dag 4, donderdag: Antigua – Chichicastenango – Panajachel

De reis gaat verder: na het ontbijt laten we Antigua achter ons. De bus maakt een tocht van ongeveer 2,5 uur door de prachtige omgeving op weg naar Chichicastenango.

De markt van Chichicastenango is één van de grootste traditionele markten in heel Centraal-Amerika. Samen met een gids struinen we door het stadje. Een fascinerende ervaring en je zult hier vrijwel zeker beeldschoon handwerk of andere souvenirs vinden om mee naar huis te nemen. Er kan op eigen gelegenheid geluncht worden.

Aansluitend vervolgen we onze weg naar Panajachel, het grootste dorp gelegen aan het meer van Atitlan. Dit gigantische meer wordt door velen gezien als één van de mooiste ter wereld. Dat komt doordat het is omringd door een aantal grote vulkanen die zorgen voor schitterende uitzichten en geweldige zonsondergangen. Rond het meer van Atitlan liggen twaalf dorpjes die allemaal uniek zijn op hun eigen manier. Verken bij aankomst op eigen gelegenheid Panajachel.

 

Dag 5, vrijdag: Het meer van Atitlan

Een heerlijke dag op het water! Vandaag gaan we, onder begeleiding van een gids, met bootjes langs drie verschillende dorpen aan het meer. Het vervoer van het hotel naar de pier is inbegrepen. Elk dorp is uniek en de tocht over het water met een frisse wind door de haren en de zon op je gezicht is zeker geen straf! In de middag heb je tijd om door Panajachel te lopen en ben je vrij om ergens te lunchen. Loop door de lange winkelstraat of pak een terras bij het water met uitzicht op het meer.

 

Dag 6, zaterdag: Panajachel – Iximche – Guatemala-stad

Na het ontbijt vervolgen we de reis naar Guatemala-stad. Onderweg brengen we een bezoek aan de archeologische ruines van Iximche. De meeste reizigers brengen alleen een bezoek aan Tikal. Deze grote Maya stad is misschien ook wel het hoogtepunt van onze reis, maar deze kleinere en minder bekende locatie mag er zeker ook wezen! De entree is inbegrepen en samen met een gids gaan we langs de tempels en ruines.

Na afloop van het bezoek brengt de bus ons naar de eindbestemming van vandaag: Guatemala stad. Onderweg bestaat de mogelijkheid om te lunchen. Aangekomen in het hotel ben je vrij om deze stad te verkennen.

 

Dag 7, zondag: vrije zondag

Een vrije dag. De reisleider verzorgt de zondagse samenkomst of er wordt een lokale kerkdienst bezocht.

 

Dag 8, maandag: Guatemala-stad – El Quetzal Biotope – Coban

Vandaag verlaten we Guatemala-stad en gaan we na het ontbijt met de bus op weg naar Coban, in het midden van Guatemala. Onderweg maken we een stop bij het Quetzal Biotope. Dit beschermde gebied is het thuis van de nationale vogel: de Quetzal. De entree is inbegrepen en tevens de hike die je gaat maken met een lokale gids.

De reis is zo’n 3,5 uur lang en onderweg wordt er gestopt om de benen te strekken en wat te eten. De reis is zeker geen straf, want het voert je door het prachtige landschap dat Guatemala te bieden heeft! De aansluitende reis naar Coban duurt nog een uurtje.

 

Dag 9, dinsdag: Semuc Champey en Lanquin

Een volle dag, maar wel een hele actieve en leuke dag! Vandaag gaan we na het ontbijt op weg naar de waterpoelen van Semuc Champey en de grotten van Lanquin. Onder begeleiding van een Engelssprekende gids brengen we een bezoek aan deze prachtige plekken! De plaats Semuc Champey met zijn grotten en watervallen wordt door velen als mooiste plek in Guatemala beschouwd. Het koele water dat hoog uit de bergen komt stroomt hier in natuurlijke poeltjes, wat het een ideale plek om te relaxen maakt. Dit moet je dan ook zeker doen: neem een handdoek en zwemkleding mee en ga heerlijk zwemmen in het heldere water. Na de lunch op eigen gelegenheid, gaan we naar de grotten. In dit ondergrondse avontuur wordt het steeds donkerder, maar dankzij de zaklampen van de gids zie je toch heel veel van de grottenstelsels.

 

Dag 10, woensdag: Coban – Aguateca – Flores

Na het ontbijt vervolgen we onze rondreis richitng Flores. Onze eerste etappe naar Aguateca is ongeveer drie uur maar deze zal voorbij vliegen, want er is onderweg genoeg moois te zien! In Aguateca bezoeken de Mayastad: niet de meest voor de hand liggende bezienswaardigheid, maar zeker de moeite waard! De manier om er te komen is al uiterst bijzonder: via het meer van Petexbatun en de La Pasion rivier vaar je een uur door de jungle. De ruines waar we vervolgens komen zijn een van de best bewaarde in Guatemala! Het tweede deel van vandaag brengt ons in 2 uur naar Flores. Flores is een, middels een brug verbonden, eiland. Het is er prachtig mede door de gekleurde huizen en smalle straatjes. Proef de lokale sfeer, geniet van de zonsondergang en ga naar de vele leuke restaurants en barretjes.

 

Dag 11, donderdag: Flores

Opnieuw een actieve dag vandaag! Na het ontbijt gaan we naar Ixpanpajul. Hier maak je een tocht over de hangbruggen en slinger je van boom tot boom tijdens een canopy tour! Op volle vaart door de jungle! Rond het middaguur keren we weer terug naar Flores en zijn we de middag vrij om op eigen gelegenheid te lunchen, ergens te luieren of om het stadje te verkennen.

 

Dag 12, vrijdag: Tikal

Je staat vandaag vroeg op om te ontbijten want we vertrekken naar Tikal! De bus brengt ons steeds verder de jungle in en na een rit van ongeveer een uur zijn we in het nationale park. Onder leiding van een Engelssprekende gids gaan we te voet verder door het immens grote park. Je bekijkt de verschillende tempels en bezoekt het midden van het park: de Gran Plaza. Op eigen gelegenheid kun je wat eten in het park (houd er rekening mee dat de keus niet uitgebreid is) en de rest van de middag vrij besteden. Wandel op eigen tempo door het park of bezoek het museum (niet inbegrepen, ongeveer € 3,-). Rond het einde van de middag brengt de bus ons weer terug naar Flores. Een dag om nooit te vergeten!

 

Tikal

Tikal is ongeveer 16 km2 groot en er is nog maar een klein gedeelte opgegraven door de jaren heen. In het gebied staan meer dan 3000 bouwwerken in de vorm van pleinen, tempels, paleizen, terrassen, balspelplaatsen, straten, ceremoniële platforms, woningen en vele anderen. Veel bouwwerken zijn bedekt met jungle en zien eruit als heuvels, maar veel gaan ook schuil onder de grond. Zij bevinden zich daar al meer dan duizend jaar.

 

De Gran Plaza

De Gran Plaza is een 9300 m2 groot ceremonieel plein, dat in het oosten door tempel I, in het westen door tempel II, in het noorden door de noordelijke Akropolis en in het zuiden door de centrale Akropolis begrensd wordt. Vooral tempel I en II die tegenover elkaar liggen, trekken de aandacht. De huidige grasvlakte was vroeger een pleistervloer en de plaza bestaat dan ook uit vier boven op elkaar liggende vloeren van pleister die om de zoveel eeuwen vernieuwd werden.

 

Houd rekening met oneven wandelpaden in het park. Tevens zul je, indien je dat wilt, een aantal tempels beklimmen. Dit is niet altijd middels een houten trap met leuning, maar soms ook steen voor steen en dit kunnen grote stappen zijn. Ook is het park vaak drukkend warm. Zorg dus voor voldoende water!

In Tikal is nauwelijks eten of drinken te koop. Neem dus voldoende water mee en een paar snacks voor tussendoor. Het is wel mogelijk om in het park te lunchen. De meeste tijd loop je in de schaduw maar het kan toch handig zijn om zonnebrand mee te nemen.

 

Dag 13, zaterdag: Flores - Livingston

Vandaag nemen we afscheid van Flores en vervolgen we na het ontbijt de reis naar Livingston. We beginnen de route met een bustocht naar Rio Dulce, waar we rond het middaguur aankomen. Hier kan je op eigen gelegenheid lunchen.

Vervolgens stappen we over op een boot en varen we over El Golfete. Hier is de rivier wel vijf kilometer breed en met een beetje geluk zien we zeekoeien in hun natuurlijke omgeving! Onderweg maakt de boot een stop bij de hotsprings. Hier gaan we een uur van boord en kan je ervoor kiezen om op eigen gelegenheid een bad te nemen in het altijd warme natuurlijke water, een korte wandeling te maken over een jungle trail (entree niet inbegrepen, ongeveer € 2,-) of gewoonweg te genieten van het uitzicht onder het genot van een kopje koffie.

Al met al een schitterende tocht door het nationaal park Rio Dulce, welke door velen genoemd wordt als de rijkste regio met flora en fauna in Centraal-Amerika.

 

Livingston

Door de afgelegen ligging heeft het plaatsje een heel eigen levensstijl. De bewoners zijn afstammelingen van Afrikaanse slaven en spreken Engels. De donkere (Garifuna) bevolking houdt er vooral een Caribische levensstijl op na: Bob Marley is overal aanwezig.

 

Dag 14, zondag Vrije zondag

Een vrije dag. We bezoeken een lokale kerkdienst of de reisleider verzorgt de zondagse samenkomst.

 

Dag 15, maandag: Hagelwitte stranden in Livingston

Als afsluiter van de reis gaan we lekker een dag relaxen aan de hagelwitte stranden van Playa Blanca. Per boot worden we hier na het ontbijt naartoe gebracht. Geniet van de blauwe zee, de witte stranden en het heerlijke zonnetje! Een gezamenlijke lunch is inbegrepen. In de loop van de middag keren we terug naar ons hotel

 

Dag 16, dinsdag: Livingston – Puerto Barrios – Guatemala-stad

Vandaag de laatste reisdag door dit adembenemende land! Allereerst gaan we per boot naar Puerto Barrios, om daar van vervoer te wisselen om bij de eindbestemming te komen. Een reis van ongeveer zes uur. Onderweg of bij aankomst kan er geluncht worden. Een lange zit vandaag, maar geniet nog zeker van de laatste uitzichten over de bergen en het groene dichte woud.

 

Dag 17, woensdag: Guatemala-stad – Amsterdam

Vandaag keren we terug naar huis na deze fantastische dagen! Met een overstap vliegen we naar Amsterdam.

 

Dag 18, donderdag: Aankomst in Amsterdam

In de loop van de ochtend kom je aan op de luchthaven van Amsterdam.

 

Data & prijzen
Deze reis is op dit moment niet (meer) boekbaar.
Prijsinformatie Guatemala - 18 dagen

Inclusief

 • Vlucht Amsterdam – Guatemala-stad retour
 • Bagage 20 kilo
 • Luchthavenbelasting
 • Transfer luchthaven - hotel retour
 • Verblijf op een tweepersoonskamer
 • Verblijf op basis van halfpension
 • Diners in lokale restaurants met 1 non-alcoholisch drankje
 • Lunch op dag 15
 • Entreegelden en excursies volgens programma
 • Hangbruggen en ziplinen door de jungle
 • Engelssprekende gidsen zoals beschreven in programma
 • Vervoer ter plaatse met Engelssprekende chauffeur in comfortabele bus met Airconditioning
 • Beter uit reisleiding

Exclusief

 • Toeslag 1-persoonskamer € 490 ,-
 • Evt. toeristenbelasting
 • Lunches (behalve dag 15)
 • Museum Tikal +/- € 2,-
 • Entree Hotsprings Rio Dulce +/- € 3,-
 • ESTA (indien overstap in Amerika)
 • Overige drankjes tijdens diner
 • Fooien
 • Reis- en/of annuleringsverzekering

Overige informatie

 • Je  paspoort moet na vertrek uit Guatemala nog minimaal 6 maanden geldig te zijn
 • Circa drie weken voor vertrek ontvang je van ons een uitnodiging voor de informatiebijeenkomst. Tijdens deze informatiebijeenkomst zul je onder andere je reisleider en je reisgenoten ontmoeten en krijg je je informatiepakket uitgereikt
 • Voor sommige landen worden inentingen aangeraden. Neem voor de laatste informatie over inentingen contact op met de huisarts of GGD

Bij Beter Uit bent u altijd beter uit!

Schrijf u hier in voor de nieuwsbrief