Bij Beter Uit bent u altijd beter uit!

Schrijf u hier in voor de nieuwsbrief

Themareis Ierland

Groepsrondreis | Vliegreis

Deze reis gaat in de voetsporen van een pelgrim die negen eeuwen geleden de louteringsgrot van St. Patrick in noordwestelijk Ierland bezocht. Bij zijn terugkeer stichtte hij bij Utrecht een klooster  op Oostbroek (de St. Laurensabdij), met steun van bisschop Godebald. Die trad zijn laatste jaren in de abdij in en is er evenals de ridder begraven. De Ierse spiritualiteit, door de bisschop omarmd, bleef er altijd voelbaar: armen- en ziekenzorg, bidden en werken. Van hieruit is de grond ontgonnen waar nu de dorpen op staan die de gemeente De Bilt vormen. Eerder leidde Godebald, toen nog als proost van de Utrechtse Janskerk, de ontginningen in wat nu de Ronde Venen heet . In de abdij hield men de apostel Willibrord in ere, die vier eeuwen eerder vanuit Ierland het christelijk geloof naar de Lage Landen bracht. Het Bilts Hoogkruis brengt dit alles in beeld en Gert Landman legt het uit in zijn boek ‘Bilts Hoogkruis, geschiedenis in steen’.

 

Vanwege deze historie zijn al eerder drie themareizen gemaakt, dit wordt de vierde. Begeleid door Gert Landman en Truus Kreeft volgen we het spoor van Willibrord en van de ridder en de proost / bisschop, om te proeven wat hen inspireerde. Kloosters als Oostbroek vormden een doorgeefluik van een cultuur, die na de val van het Romeinse Rijk in het Keltisch-christelijke Ierland was bewaard en tot hogere bloei gebracht; via pelgrims en missionarissen kwam deze cultuur naar het vasteland terug. Een interessante reis voor ieder met belangstelling voor Keltische spiritualiteit en voor de rol die Ierland in de geschiedenis heeft gespeeld. Gaat u ook mee met deze unieke themareis?

van dag tot dag

Dag 1, maandag 7 mei 2018: Amsterdam - Dublin

Vandaag begint onze reis. Vanaf Amsterdam vliegen we naar Dublin. Daar worden we opgewacht door een Nederlands sprekende gids en maken we een sightseeing tour per bus en te voet door het centrum van Dublin. Aansluitend worden we naar het hotel gebracht in Dublin-Zuid. Aan het eind van de middag kunnen we een Evensong bijwonen in de St. Patrick’s Cathedral. Na het diner in het hotel sluiten we de dag af en blikken we even vooruit naar dinsdag.

 

Dag 2, dinsdag 8 mei 2018: Moone en Castledermot

We rijden in zuidwestelijke richting en bezoeken de streek waar de apostel Willibrord werd opgeleid. Hier zien we de hoogkruisen van Castledermot en Moone. In de loop van de middag keren we terug naar het hotel. Vóór het diner is er ruimte voor een wandeling. ’s Avonds is er een inleiding van de Ierse historicus dr. Michaël Haren. Hij schreef een boek n.a.v. de dagboeken van middeleeuwse pelgrims die vanuit Europa de louteringsgrot van St. Patrick bezochten.

 

Dag 3, woensdag 9 mei 2018: Dublin – Monasterboice – Kells – Donegal

We rijden eerst in noordelijke richting naar Monasterboice en bezoeken daar de hoogkruisen, op het terrein van een voormalig klooster. De volgende stop is Kells. Hier werd het “Book of Kells” voltooid. Ook zien we er enkele hoogkruisen. Vanwege de lange afstand hebben we een lunchpakket mee in de bus. Via het fraaie Lough Erne gaan we naar de noordwestelijke provincie Donegal, waar we de komende drie nachten verblijven in het Jackson Hotel te Ballybofey,  in een mooie landelijke omgeving waar ook goed gewandeld kan worden.

 

Dag 4, donderdag 10 mei 2018: Lough Derg en St. Patricks Purgatory

Na het ontbijt stappen we weer in de touringcar. Vandaag, Hemelvaartsdag, is wellicht het hoogtepunt van de reis: Lough Derg met het Station Island waarop de louteringsgrot van St. Patrick zich bevond. Dit eiland is alleen per voetpont bereikbaar. We worden welkom geheten met koffie, thee en scones. We zien een film over de historie van dit pelgrimsoord en krijgen een rondleiding. Na de lunch mag ieder vrij over het eiland gaan. Je kunt de basiliek bezoeken of de kapel, het labyrint lopen en de winkel bezoeken. Een boottocht voert ons langs het voetpad waarover de pelgrims destijds arriveerden. Dan rijden we weer terug naar ons hotel. Die avond is er tijd voor eigen ontspanning, zoals zwemmen in het hotel, of lopen langs de rivier de Finn.

 

Dag 5, vrijdag 11 mei 2018:  Westkust of Carndonagh

Vandaag staat een mooie rondrit op het programma. Via pittoreske havenplaatsjes, waar we ook een keer lunchen, rijden we een prachtige route langs de ruige Ierse westkust. Afhankelijk van het weer en de groep, bezoeken we de hoogste kliffen van Europa (de kliffen van Slieve League), of rijden we naar het schiereiland Inishowen waar we in Carndonagh het oude St. Patrick’s High Cross bezoeken. We komen ook bij de hoofdplaats van de provincie, Donegal, de moeite waard om uit te stappen en rond te kijken. We gebruiken het diner in ons hotel. ’s Avonds is er gelegenheid om onder leiding van tekendocente Truus Kreeft creatief met Keltische motieven aan de slag te gaan.

 

Dag 6, zaterdag 12 mei 2018: Donegal -Knowth– Newgrange – Dublin

Vandaag rijden wij terug naar Dublin. We lunchen in Brú na Bóinne, waar we de bekendste prehistorische vindplaats in Keltisch Ierland, de grafheuvels van Knowth en Newgrange bezoeken. Aan het eind van de middag zijn we bij ons volgende hotel in Enniskerry, ten zuidwesten van Dublin, waar we de laatste twee nachten verblijven. Na het diner krijgen we informatie over bezienswaardigheden in Dublin, kunnen we een wandeling maken en/of de pubs daar bezoeken.

 

Dag 7, zondag 13 mei 2018: Dublin

Vanochtend bestaat de mogelijkheid om een kerkdienst in Christ Church Cathedral bij te wonen. De rest van de dag is vrij te besteden: lunchen, Dublin Castle bezoeken, het National Museum of de National Gallery. Of de Botanische tuinen of de Glasnevin begraafplaats met duizenden hoogkruisen. Aan het eind van de middag staat de bus klaar om ons terug te brengen naar het hotel. Na het diner kijken we samen terug op deze week.

 

Dag 8, maandag 14 mei 2018: Dublin – Amsterdam

De laatste dag is aangebroken. We checken uit en rijden naar het Trinity College waar we het beroemde ‘Book of Kells’ bewonderen. Vervolgens is er nog tijd om ergens koffie te drinken en hebben we gelegenheid om nog wat laatste souvenirs te kopen, door het Temple Bar district te lopen of langs de Liffey. Halverwege de middag brengt de bus ons naar de luchthaven voor de terugvlucht naar Amsterdam.

Accommodaties

Uppercross House Hotel***

Het recent gerenoveerde Uppercross House Hotel is gebouwd rond 1800 en ligt in het bruisende...

Uppercross House Hotel***

Het recent gerenoveerde Uppercross House Hotel is gebouwd rond 1800 en ligt in het bruisende Rathmines, vlak bij het kanaal, in zuidelijk Dublin. Per bus bent u in 5 minuten in het centrum of Upper Rathmines Road, de stad, of het stadscentrum van Dundrum, waar u uitstekend kunt winkelen. Het hotel combineert moderne faciliteiten met traditionele elegantie. Mother Reilly's Bar & Restaurant biedt heerlijk eten en drinken, live entertainment en een warme, gezellige sfeer. 

terug

Jackson Hotel***

Het bekroonde Jackson's Hotel ligt aan de oever van rivier de Finn en bij de Drumboe-bossen. Het...

Jackson Hotel***

Het bekroonde Jackson's Hotel ligt aan de oever van rivier de Finn en bij de Drumboe-bossen. Het beschikt over een binnen zwembad, een fitness ruimte en een bubbelbad. De ruime, lichte kamers zijn voorzien van gratis WiFi. Elke lichte kamer heeft een TV,  koffie- en theefaciliteiten en een badkamer met bad en/of douche, toilet en haardroger.

Donegal is in 25 minuten rijden te bereiken. In de nabijgelegen Drumboe-bossen vindt u tal van schilderachtige wandelroutes, die onder andere langs de ruïnes van het kasteel van Drumboe lopen.

terug

Summerhill House Hotel***

Summerhill House Hotel ligt aan de rand van Enniskerry, op 5 minuten lopen van Powerscourt House and...

Summerhill House Hotel***

Summerhill House Hotel ligt aan de rand van Enniskerry, op 5 minuten lopen van Powerscourt House and Gardens. Het prachtige landhuis biedt ruime kamers en seizoensgebonden gerechten. Dublin bereikt u binnen 30 minuten rijden. De kamers hebben een eigen badkamer met gratis toiletartikelen, haardroger,  televisie en gratis thee en koffie, inclusief een selectie van kruidenthee. Het restaurant biedt seizoensgebonden, lokaal geproduceerde gerechten, samen met traditionele zondaglunches. De Cooper Beach Bar beschikt over een open haard en serveert een breed scala aan drankjes in een knusse, ontspannen omgeving. De Rainforest Day Spa ligt naast het hotel en biedt een scala aan spa-arrangementen. De spa kijkt uit op de Ierse Zee en de heuvels en heeft ligstoelen rond het bubbelbad.

terug
Data & prijzen
Deze reis is op dit moment niet (meer) boekbaar.
Prijsinformatie themareis Ierland - 8 dagen

Inbegrepen

 • Rechtstreekse vliegreis Amsterdam - Dublin retour per lijndienstvlucht
 • Luchthavenbelasting
 • 20 kilo ruimbagage
 • Transfer luchthaven - hotel retour
 • Zeven overnachtingen in goede middenklasse-hotels   
 • Verblijf in tweepersoonskamers met eigen bad/douche, toilet en airconditioning
 • Verblijf op basis van halfpension
 • Lunchpakket op dag 3
 • Vervoer per comfortabele touringcar met airconditioning
 • Nederlandssprekende gids tijdens de stadstour op dag 1 in Dublin
 • Alle excursies zoals in het programma beschreven
 • Entreegelden: Monaisterboice, Brú na Boinne Visitor Centre Newgrange and Knowth en Trinity College Dublin met het Book of Kells
 • Reisinformatiepakket per boeking

Niet inbegrepen

 • Toeslag éénpersoonskamer 225,-
 • Voetpont naar Lough Derg, ontvangst, film, bezoek aan het eiland, boottocht (circa 30,- ter plaatse te voldoen aan de reisleiding)
 • Overige entreegelden optionele excursies
 • Lunches en drankjes bij de maaltijden
 • Fooien (hotelpersoneel, gids en buschauffeur)
 • Eventuele verhoging van brandstoftoeslagen
 • Eventuele reis- en/of annuleringsverzekering
 • Stichting Calamiteitenfonds Reizen 2,50 per factuur (maximaal 9 personen per factuur)
 • Administratiekosten 25,- per boeking

Overige informatie

 

 • Belangrijk: Voor deze reis dient u goed ter been te zijn. 

 

Hotelovernachtingen

 

Dag 1 – 3

Dublin

Uppercross House Hotel

2 nachten

Dag 3 – 6

Donegal

Jackson Hotel

3 nachten

Dag 6 – 8

Enniskerry

Summerhill House Hotel

2 nachten

 

Vluchtschema

 

Datum

Van

Naar

Vluchtnummer

Vertrek

Aankomst

07.05.2018

Amsterdam

Dublin 

EI 603

09.35 uur

10.15 uur

14.05.2018

Dublin

Amsterdam

EI 610

18.10 uur

20.50 uur

De vluchttijden zijn onder voorbehoud van wijzigingen.

 

Prijzen

 

Reissom per persoon:

€ 1125,-                               Bij 30 of meer betalende personen*

€ 1175,-                               Bij 25-29 betalende personen*

€ 1259,-                               Bij 20-24 betalende personen*

€ 1365                                 Bij 15-19 betalende personen*


*De reissom is gebaseerd op basis van 20-24 deelnemers. Kort voor vertrek van de reis zal bekeken worden hoeveel deelnemers er geboekt hebben. Mochten er 25 of meer deelnemers hebben geboekt, dan krijgt u het verschil met de nieuwe reissom op uw rekening teruggestort.

 

 

Bij Beter Uit bent u altijd beter uit!

Schrijf u hier in voor de nieuwsbrief