Bij Beter Uit ben je altijd beter uit!

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief

Taizé, Frankrijk, jongeren, geloof, samen, Pasen (4)

Pasen in Taizé

5 dagen

Kampeerreis | Bijbelse groepsreis | Voorjaar | Busreis

Pasen is één van de belangrijkste en mooiste feesten. Op Goede Vrijdag gedenken we het sterven van Jezus en met Pasen vieren we zijn opstanding. Hoe mooi zou het zijn om deze feesten te vieren met duizenden andere christelijke jongeren van over de hele wereld in de protestantse kloostergemeenschap Taizé? Back to basic, even weg uit alle hectiek. Tijd voor jezelf, voor je geloof en voor goede gesprekken. Pure bezinning met een kloosterritme van drie (niet verplichte) gebedsdiensten per dag. Niets is verplicht, je bent geen gast maar maakt écht onderdeel uit van de Taizé-gemeenschap. En ja, dat betekent ook je eigen bord afwassen en af en toe helpen met een klusje. Geloof, beleving, bezinning en samenzijn staan deze dagen centraal. Een verblijf in Taizé is heel erg bijzonder en misschien wel levens veranderend maar vooral ook heel erg leuk!

 

“Terwijl we de ‘pelgrimage van vertrouwen op aarde’ voortzetten, die jongeren uit talrijke landen bij elkaar brengt, dringt steeds dieper het besef tot ons door dat alle mensen met elkaar één enkele familie vormen en dat God in ieder mens woont, zonder uitzondering.”

Frère Alois, Brief uit Calcutta

Bestemming

Wat is Taizé?

Tien kilometer boven de oude stad Cluny in het Franse Bourgondië ligt de gemeenschap Taizé. Hier wonen ongeveer 100 protestantse en rooms-katholieke broeders in de kloostergemeenschap. Per jaar ontvangen zij duizenden jongeren vanuit de hele wereld.

Taizé is gesticht door Roger Schutz, beter bekend als broeder Roger. Hij kocht aan het begin van de Tweede Wereldoorlog een huis in Taizé om er oorlogsvluchtelingen, zowel Joden als Duitsers en weeskinderen, in op te vangen. Met de jaren sloten zich steeds meer mannen bij hem aan en ontstond de kloostergemeenschap.

 

“Ik denk dat ik al sinds mijn jeugd intuïtief aanvoelde dat gemeenschapsleven een teken kan zijn dat God liefde is, enkel liefde. Langzamerhand ontstond in mij de overtuiging dat het belangrijk was een gemeenschap te stichten met mensen die heel hun leven willen geven, die elkaar proberen te begrijpen en zich steeds weer met elkaar verzoenen; een gemeenschap waarin eenvoud en goedheid van hart voor alles centraal staan.”

Broeder Roger, Dieu ne peut qu’aimer, pag. 40

 

Verblijven in Taizé

Naar Taizé komen heeft een speciale betekenis. Het betekent uitgenodigd worden om te zoeken naar verbondenheid met God door samen te bidden, te zingen, door stilte en persoonlijke bezinning. Een verblijf in Taizé kan helpen om een stap terug te nemen van je dagelijks leven, een heel veel nieuwe mensen te ontmoeten en na te denken over je inzet voor de kerk en de maatschappij. Als je in Taizé bent doe je mee aan het gemeenschappelijk leven en het dagelijkse programma. Sinds het begin wordt Taizé geïnspireerd door twee verlangens. Het ene verlangen is om in gemeenschap te leven met God door gebed en het tweede verlangen is om in de wereld een teken van vrede en vertrouwen te zijn. Elke dag geven de broeders van Taizé bijbelintroducties, gevolgd door een tijd van stilte en goede gesprekken. In de middag zijn er workshops waarin dieper ingegaan wordt op de relatie van geloof en leven op het gebied van werk, sociale vraagstukken en kunst en cultuur.

De diensten in Taizé bestaan uit het zingen van liederen, het lezen uit de Bijbel en een stilte voor bezinning. Tussen de diensten door is er ruimte voor bezinning, gebed en stilte, maar ook voor ontmoeting en discussie. Dit laatste gebeurd vooral in een groepje met internationale jongeren. Dit groepje is de hele week hetzelfde, waardoor je elkaar leert kennen en een band opbouwt. Dagelijks worden deze ontmoetingen ingeleid door één van de broeders. Hij geeft tips voor het gesprek en leidt het onderwerp van de dag in. Daarna zoek je met je groepje een plaats op om te zitten waar jullie met elkaar verder op het onderwerp ingaan. Oyak is dé ontmoetingsplek in Taizé. Hier is het plaatselijke café waar je terecht kunt voor een hapje en een drankje. In de avond is het hier altijd gezellig. Er wordt muziek gemaakt en spelletjes gespeeld.

Bespeel je een instrument? Breng je blaasinstrument, akoestische gitaar of cello mee, deze instrumenten kunnen worden bespeeld tijdens de gebeden in het weekend.

Vergeet je Bijbel niet mee te nemen! Deze speelt vanzelfsprekend een belangrijke rol tijdens je verblijf.

 

“Het is echt een feest om zoveel jongeren, zoveel verscheidenheid, op de heuvel te zien samenkomen. Het wekt in ons de vurige hoop dat het mogelijk is om als mensen in vrede samen te leven.”

Broeder Alois tijdens een ontmoeting in de kerk van de Verzoening

 

Hoe ziet een dag in Taizé eruit?

Elke dag in Taizé heeft een vaste indeling. Met Pasen, de periode waarin je er aanwezig zult zijn, zijn er speciale diensten en activiteiten. De exacte invulling hiervan is op dit moment nog niet bekend.

 

Doordeweekse dag

8.15 uur               Ochtendgebed, daarna ontbijt

10.00 uur             Inleiding voor de dag met een broeder van de gemeenschap, daarna tijd voor bezinning of gesprekken

12.20 uur             Middaggebed, daarna maaltijd

14.00 uur             Zangrepetitie (optioneel) ’s middags: werk of gespreksgroepen

17.15 uur             Thee

17.45 uur             Workshops

19.00 uur             Avondeten

20.30 uur             Avondgebed

Op vrijdag wordt het avondgebed om 20.30 gevolgd door het gebed rond het kruis

 

Zaterdag

zoals weekdagen, met extra:

15.15 uur             Workshops

20.30 uur             Avondgebed met kaarsjes als symbool van het paaslicht

 

Zondag
8.45 uur               Ontbijt

10.00 uur             Eucharistieviering

13.00 uur             Middageten

19.00 uur             Avondeten

20.30 uur             Avondgebed

 

Dag 1 en dag 5 van de reis zullen we met de bus onderweg zijn. Op de laatste dag krijgen we een lunchpakket mee voor in de bus.

Accommodaties

Waar verblijven we?

De levensomstandigheden in Taizé zijn eenvoudig. Je bent geen gast maar maakt écht onderdeel uit van...

Waar verblijven we?

De levensomstandigheden in Taizé zijn eenvoudig. Je bent geen gast maar maakt écht onderdeel uit van de gemeenschap. Dit betekent dat er ook verwacht wordt dat je je steentje bijdraagt met bijvoorbeeld corvee taken. Je slaapt op de camping van Taizé. Neem je eigen tent, slaapzak/dekens, slaapmatje/luchtbed en handdoeken mee. Omdat het ’s avonds en ’s nachts soms wat kan afkoelen is het ook aan te raden warme kleding mee te nemen.

terug
Data & prijzen
Vertrek
Thema
Reisleider(s)
 
Status
Prijs
18-4-2019
Young
 
Te boeken
249,-
Houd me op de hoogte
Prijsinformatie Pasen in Taizé – 5 dagen

Inbegrepen

 • Busvervoer Utrecht – Taizé retour
 • 4 overnachtingen op de camping in Taizé
 • Drie (eenvoudige) maaltijden per dag (behalve ontbijt en lunch op dag 1 en diner op dag 5)
 • Lunchpakket op dag 5
 • Diensten, workshops en activiteiten ter plaatse
 • Beter Uit reisleider

Niet inbegrepen

 • Campingspullen
 • Persoonlijke uitgaven
 • Eventuele toeristenbelasting

Overige informatie

Deze reis is te boeken voor jongeren van 16-30 jaar.

Deze reis krijgt gegarandeerd vertrek bij 20 personen.

 

Hoe kan ik me voorbereiden op een bezoek aan Taizé?

 • Lees uitgebreide informatie en ervaringen over een verblijf in Taizé op deze pagina
 • Luister en leer van te voren een paar liederen die veel gezongen worden in Taizé. Kijk hier voor de liederen
 • Lees enkele artikelen over Bijbel en geloof in Taizé op deze pagina
Bij Beter Uit ben je altijd beter uit!

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief