Bij Beter Uit bent u altijd beter uit!

Schrijf u hier in voor de nieuwsbrief

Rondreis Macedonië

Najaar | Groepsrondreis | Vliegreis

Rondreis Macedonië

Deze elfdaagse rondreis door onbekend Macedonië zal u verrijken met bijzondere ervaringen. Authentieke dorpjes, afgelegen kloosters, folklore muziek en traditionele wijnen en gerechten, de republiek Macedonië bezit vele culturele en kunst rijkdommen. Uniek is de concentratie van historische monumenten; kerken, iconen, kloosters, archeologische vindplaatsen, moskeeën, oude boeken en kustvoorwerpen. De met vele kloosters gesierde stad Ohrid (UNESCO-werelderfgoed) springt er uit, mede dankzij haar ligging op een heuvel aan het heldere meer. Achter de bergen ten oosten van Ohrid ligt het Prespameer (Prespansko Ezero), deels gelegen in Albanië en Griekenland. Dit nog vrijwel onbekende meer ligt op achthonderd meter hoogte en is bijzonder omdat er dwergaalscholvers en (kroeskop) pelikanen broeden. Beide meren zijn van elkaar gescheiden door de kalkbergen van Galičica. Gaat u mee op ontdekking naar de schatten van dit land?

Van dag tot dag

Dag 1, dinsdag: Amsterdam – Skopje

Aankomst op het vliegveld van Skopje met aansluitend transfer naar het hotel gelegen in het centrum van Skopje. De rest van de dag een bezichtiging van stad Skopje met bezoek aan enkele belangrijke culturele en historische bezienswaardigheden. In Skopje zijn o.a. interessant het prachtig gelegen museum bij de burcht voor hedendaagse kunst, de oude stad met de bazaar en vele moskeeën (zoals de Sv. Spas kerk met de bijzondere iconostas). Het oude treinstation is in 1963 getroffen door de aardbeving van Skopje en doet nu dienst als museum. Ook natuurlijk het monument ter nagedachtenis aan moeder Theresa (geboren in Skopje). Overnachting in hotel Holiday Inn. Vandaag is het diner niet inbegrepen en kunt u op eigen gelegenheid zelf de Macedonische keuken ontdekken.

 

Dag 2, woensdag: Skopje - Berovo

Na het ontbijt vertrek naar Berovo. Deze stad ligt aan het einde van een eenzaam dal, op een steenworp van de Bulgaarse grens. Inchecken in hotel Manastir. In de loop van de middag een korte wandeling door het bijzondere landschap van de streek. Ook een bezoek aan de bewoners en kennismaking met het dagelijkse leven van deze mensen. De middag is vrij en bestaat de mogelijkheid voor een lunch in de plaatselijke boerderij. Diner en overnachting in Berovo.

 

Dag 3, donderdag: Berovo – Strumica – Popova Kula

Vandaag vertrek uit Berovo en via een kronkelende weg door de bergen van Ograzden naar Strumica. Na aankomst allereerst een ochtendliturgie in de plaatselijke Orthodoxe kerkje van de Vijftien Martelaren van Tiveriopolis in Strumica. In het complex van deze voor de plaatselijke bewoners zeer belangrijke pelgrimkerk zijn de resten van de oudste fresco’s in Macedonië gevonden en er is een iconengalerij ingericht met plaatselijke iconen uit de 19e eeuw. Vervolgens bezoek aan de beroemde kloosters van Vadioca en Veleusa. Het klooster Vadioca heeft naast een kerkelijke betekenis ook een historische waarde voor het land. Op deze plek zijn in de 11e eeuw 14.000 soldaten van de Macedonische leger door de Byzantijnen blind gemaakt en naar hun koning teruggestuurd. Gezamenlijke late lunch (of vroeg diner!) in de plaatselijke boerderij. Hierna speelt een zigeunerorkest in de tuin van onze gastheer muziek. Verder naar de wijnproducent Popova Kula voor de overnachting (geen diner).

 

Dag 4, vrijdag: Nieuwe wijnen uit de oude wereld

Deze dag is gereserveerd voor de Nieuwe Wijnen uit de Oude Wereld. Vandaag maakt u kennis met twee wijnproducenten in Stobi en Popova Kula. Ook tijd voor een bezoek aan de vroegchristelijke opgravingen van Stobi waar u kennis maakt met een van de oudste steden van Europese beschaving. Met een wijnproeverij bij Popova Kula sluit u de dag af.

 

Stobi is de naam van de antieke stad gelegen in centraal Macedonië, gunstig gelegen aan de samenvloeiing van de rivier Crna Reka de Vradar rivier. De oorspronkelijke Paeonische nederzetting werd in de 3e eeuw v.Chr. door Antigonus Gonatas en Philippus V bij het koninkrijk Macedonië ingelijfd, en kwam in 168 v. Chr. samen met de rest van Macedonië onder Romeins gezag (met andere woorden Stobi en haar cultuur zijn veel ouder dan de Romeinse beschaving). Stobi verkreeg spoedig de status van municipium, in de 3e eeuw na Chr. Van Colonia, en het had van ± 70 na Chr. tot in de 3e eeuw eigen muntrecht. Na de opdeling van de provincie Macedonia in twee provincies (in 386 na Chr.) werd het de hoofdstad van Macedonia Salutaris. Nadat de welvarende stad in 479 door de Ostrogoten onder Theodorik werd geplunderd, heeft ze zich nooit meer hersteld. Van de oorspronkelijke rijkdom getuigen resten van een Romeins theater, van joodse en vroegchristelijke gebedshuizen en van particuliere woningen, die bij opgravingen aan het licht gekomen zijn, met waardevolle mozaïeken, fresco's en sculpturen.

 

Dag 5,  zaterdag: Popova Kula - Ohrid

Vandaag verlaat u Popova Kula en vertrekt u richting het Meer van Ohrid. Na een korte rit aankomst

In Prilep, gevestigd onderaan de heuvel Markovi Kuli. Met het vele graniet lijkt de omgeving zowel op Meteora in Griekenland als op Cappadocië in Turkije. Deze stad is bekend door haar tabakindustrie en de middeleeuwse koning Marko. Bezoek aan het klooster van de Aartsengel in Varos en het centrum van de stad waar de Klokkentoren uit 1858 te vinden is. Bij de Klokkentoren treft men in het Perzisch geschreven de tekst aan: “Met elke slag van de klok is je leven een uur korter”. De rest van de dag is gereserveerd voor Bitola voor een bezoek aan de oude stad Heraclea Lyncestis. Hier bevinden zich goed bewaard gebleven mozaïekvloeren en Romeinse gebouwen. Ook bezoek aan het oude Gymnasium van Bitola, waar eens Kemal Ataturk studeerde, de grondlegger van de moderne Turkse staat. Later op de dag gaat de reis verder naar Ohrid. Diner en overnachting in Hotel Bellevue.

 

Bitola is tweede stad van Macedonië, van oudsher al een politiek, cultureel en economisch centrum in het Ottomaanse Rijk, werd het tussen 1870 en 1930 ook de stad van de consulaten en de diplomatie. De pracht en praal van de consulaire gebouwen en de huizen van rijke handelslieden en de Macedonische gilden bepalen ook nu nog altijd het stadsbeeld.

 

Dag 6, zondag: Vrije dag

In de ochtend bestaat de mogelijkheid om de ochtendliturgie bij te wonen in de plaatselijke orthodoxe kerk. Na deze dienst koffie en lunch in het hotel. De middag is vrij en kunt u Ohrid op eigen gelegenheid verkennen. Diner en overnachting in Ohrid.

 

Dag 7, maandag: Ohrid

Het beroemde, door Unesco als Werelderfgoed erkende centrum van Ohrid staat vandaag centraal. Gelegen aan het Meer van Ohrid bied de stad een karakteristieke architectuur. Bezoek aan de belangrijkste kerken en bezichtiging van de wereldberoemde Byzantijnse iconen in de iconengalerij. ‘Museumstad’ Ohrid herbergt een culturele schatkist en wordt vaak ‘het Jeruzalem van de Balkan’ genoemd. Diner en overnachting in Ohrid.

 

Dag 8, dinsdag: Varen naar het klooster van St. Naum

Vanuit de haven van Ohrid vaart u langs de kust met hoge rotspartijen en fantastisch uitzicht op Nationaal park Galicica naar het klooster van St. Naum. Hierna een roeiboottocht langs de bronnen van de rivier Zwarte Drim. Het klooster is vooral bekend door de activiteiten van St. Naum en St. Kliment. De laatste was een vooraanstaand leerling van de verspreiders van de (Slavische) verlichting, Cyrillus en Methodius. Hij was ook de bedenker van het cyrillische geschrift, dat door verschillende orthodoxe landen nog steeds wordt gebruikt. Na het bezoek aan het klooster terug naar onze hotel. Diner en overnachting in Ohrid.

 

Dag 9, woensdag: Struga

Vandaag naar de stad Struga en haar omgeving. In de loop van de ochtend bezoek aan Kalista en Radozda, twee grotkerkjes waar ooit lang geleden de monniken teruggetrokken en afgesloten leefden om zich volledig over te kunnen geven aan hun geloof. De rest van de dag naar Struga en kennismaking met het werk van de meest bekende Macedonische schrijvers, de gebroeders Miladinovi en de wereldbekende “Avonden van de poëzie van Struga”. Tijdens deze wereldmanifestatie wordt Struga bezocht door dichters uit de hele wereld. De dichters kunnen op een van de vele bruggen van de stad hun gedicht in eigen taal voorlezen. Diner met muzikale verassing in het dorpje Pestani en overnachting in Ohrid.

 

Dag 10, donderdag: Ohrid – Skopje

Onze reis zet zich voort langs de rivier Radika tot aan het mystieke St. Jovan Bigorski klooster dat zijn naam aan het Bigor-gesteente ontleent. Bezichtiging van het klooster en naastgelegen kerk met een van de meest waardevolle iconostases van Macedonië. Onderweg naar Skopje bezoek aan de stad Tetovo met zijn mooie moskee. Voor sommigen is deze de mooiste van de Balkan, ‘de Kleurrijke Moskee’. Aankomst in Skopje met aansluitend diner en overnachting in hotel Holiday Inn.

 

Dag 11, vrijdag: Skopje – Amsterdam

Na het ontbijt en transfer naar het vliegveld van Skopje.

Data & prijzen
Deze reis is op dit moment niet (meer) boekbaar.
Prijsinformatie Macedonië - 11 dagen

Inbegrepen

 • Vliegreis per Austrian Airlines met een tussenstop in Wenen incl. luchthavenbelastingen en ruimbagage
 • Vervoer ter plaatse per comfortabele bus
 • Verblijf in comfortabele 3-4* hotels
 • Tweepersoonskamer op basis van halfpension (ontbijt en diner; geen diner op dag 1 en 3; diner dag 9 in een lokaal restaurant)
 • Lunch dag 3 en 6
 • Wijnproeverij in Popova Kula
 • Boot- en roeitochten volgens programma
 • Lokale gids ter plaatse (Engelssprekend)
 • Beter Uit reisleiding

Niet inbegrepen

 • Toeslag éénpersoonskamer 195,-
 • Entreegelden (30,-) Ter plaatse te betalen
 • Overige lunches en diners
 • Drankjes bij de gezamenlijke diners
 • Administratiekosten, calamiteitenfonds, verzekeringen

Overige informatie

 

Hotelinformatie

Dag 1-2

Skopje

Hotel Holiday Inn

1 nacht

Dag 2-3

Berovo

Hotel Monastir

1 nacht

Dag 3-5

Demir Kapija

Hotel Popova Kula

2 nachten

Dag 5-10

Ohrid

Hotel Bellevue

5 nachten

Dag 10-11

Skopje

Hotel Holiday Inn

1 nacht

 

 

Totaal

10 nachten

Alle hotels zijn onder voorbehoud van wijzigingen

 

Vluchtinformatie

Datum

Van

Naar

Vertrek

Aankomst

Vluchtnummer

22 mei 2018

Amsterdam

Wenen

07:00

08:55

OS 378

22 mei 2018

Wenen

Skopje

10:10

11:45

OS 779

 

 

 

 

 

 

1 juni 2018

Skopje

Wenen

12:55

14:30

OS 780

1 juni 2018

Wenen

Amsterdam

15:05

17:00

OS 373

De bovengenoemde vluchttijden gelden ook voor de reizen met vertrekdatum 24 juli en 11 september. Alle vluchttijden zijn onder voorbehoud van wijzigingen.

Bij Beter Uit bent u altijd beter uit!

Schrijf u hier in voor de nieuwsbrief