Bij Beter Uit bent u altijd beter uit!

Schrijf u hier in voor de nieuwsbrief

Rondreis Ierland

Groepsrondreis | Vliegreis

Deze reis gaat in de voetsporen van een pelgrim die negen eeuwen geleden de louteringsgrot van St. Patrick in noordwestelijk Ierland bezocht. Bij zijn terugkeer stichtte hij bij Utrecht het klooster Oostbroek. De Ierse spiritualiteit bleef er altijd voelbaar: armen- en ziekenzorg, bidden en werken. Van hieruit is de grond ontgonnen waar nu de dorpen op staan die de gemeente De Bilt vormen. Ook hield men er de apostel Willibrord in ere, die vier eeuwen eerder vanuit Ierland het christelijk geloof naar de Lage Landen bracht. Het Bilts Hoogkruis brengt dit alles in beeld en theoloog Gert Landman legt het uit in zijn boek ‘Bilts Hoogkruis, geschiedenis in steen’.


Vanwege deze historie zijn er al twee themareizen gemaakt vanuit De Bilt. De derde themareis, opnieuw begeleid door Gert Landman en Truus Kreeft, is algemener van opzet. We volgen het spoor van Willibrord en de genoemde ridder. Kloosters als Oostbroek vormden een doorgeefluik van een cultuur, die na de val van het Romeinse Rijk in het Keltisch-christelijke Ierland was bewaard en tot hogere bloei gebracht; via pelgrims en missionarissen kwam deze cultuur naar het vasteland terug. Een interessante reis voor ieder met belangstelling voor Keltische spiritualiteit, voor geschiedenis en de rol die Ierland daarin heeft gespeeld. Gaat u ook mee met deze unieke themareis?

Van dag tot dag

Dag 1, maandag 22 mei 2017: Amsterdam - Dublin

Vandaag begint onze reis. Na het middaguur vliegen we vanaf Amsterdam naar Dublin. Daar worden we opgewacht door een Nederlands sprekende gids, die ons een sightseeing tour door Dublin geeft; daarna verkennen we het centrum van Dublin te voet. Aan het eind van de middag zijn we in St. Patrick’s Cathedral en maken we de Evensong mee. Dan brengt de bus ons naar het hotel, waar we dineren en onze kamers opzoeken. Samen sluiten we daarna de dag af en blikken we even vooruit naar dinsdag.

 

Dag 2, dinsdag 23 mei 2017: Moone en Castledermot
We rijden in zuidwestelijke richting en bezoeken de streek waar de apostel Willibrord werd opgeleid. Hier zien we de hoogkruisen van Castledermot en Moone. In de loop van de middag keren we terug naar het hotel. Vóór het diner is er ruimte voor een wandeling. ’s Avonds is er een inleiding van de Ierse historicus dr. Michaël Haren. Hij schreef een boek n.a.v. de dagboeken van middeleeuwse pelgrims die vanuit Europa de louteringsgrot van St. Patrick bezochten.

 

Dag 3, woensdag 24 mei 2017: Dublin – Monasterboice – Kells – Donegal
We rijden eerst in noordelijke richting naar Monasterboice en bezoeken daar de hoogkruisen, op het terrein van een voormalig klooster. De volgende stop is Kells. Hier werd het “Book of Kells” voltooid. Ook zien we er enkele hoogkruisen. Vanwege de lange afstand hebben we een lunchpakket mee in de bus. Via het fraaie Lough Erne gaan we naar de noordwestelijke provincie Donegal, waar we de komende drie nachten verblijven in een mooie landelijke omgeving, in het Jackson Hotel in Ballybofey, waar ook goed gewandeld kan worden.


Dag 4, donderdag 25 mei 2017: Lough Derg en St. Patricks Purgatory
Na het ontbijt stappen we weer in de touringcar. Vandaag, Hemelvaartsdag, is wellicht het hoogtepunt van de reis: Lough Derg met het Station Island waarop de louteringsgrot van St. Patrick zich bevond. Dit eiland is alleen per voetpont bereikbaar. We worden welkom geheten met koffie, thee en scones. We zien een film over de historie van dit pelgrimsoord. Daarna mag ieder vrij over het eiland gaan. Je kunt de basiliek bezoeken of de kapel, het labyrint lopen en de winkel bezoeken. Na de lunch voert een boottocht ons langs het voetpad waarover de pelgrims destijds arriveerden. Dan rijden we weer terug naar ons hotel. Die avond is er tijd voor eigen ontspanning, zoals zwemmen in het hotel, of lopen langs de rivier de Finn.

 

Dag 5, vrijdag 26 mei 2017: Westkust of Carndonagh
Vandaag staat een mooie rondrit op het programma. Via pittoreske havenplaatsjes, waar we ook een keer lunchen, rijden we een prachtige route langs de ruige Ierse westkust. Afhankelijk van het weer en de groep, bezoeken we de hoogste kliffen van Europa (de kliffen van Slieve League), of rijden we naar het schiereiland Inishowen waar we in Carndonagh het oude St. Patrick’s High Cross bezoeken. We komen ook bij de hoofdplaats van de provincie, Donegal, de moeite waard om uit te stappen en rond te kijken. We gebruiken het diner in ons hotel. ’s Avonds is er gelegenheid om onder leiding van tekendocente Truus Kreeft creatief met Keltische motieven aan de slag te gaan.

 

Dag 6, zaterdag 27 mei 2017: Donegal – Knowth – Newgrange – Dublin
Vandaag rijden wij terug naar Dublin. We lunchen in Brú na Bóinne, waar we de bekendste prehistorische vindplaats in Keltisch Ierland, de grafheuvels van Knowth en Newgrange bezoeken. Aan het eind van de middag zijn we bij ons volgende hotel, aan de Ierse oostkust bij Dublin, waar we de laatste twee nachten verblijven. Na het diner krijgen we informatie over bezienswaardigheden in Dublin, kunnen we een strandwandeling maken en/of de Ierse pub daar bezoeken.

 

Dag 7, zondag 28 mei 2017: Dublin
Vanochtend bestaat de mogelijkheid om een kerkdienst in Christ Church Cathedral bij te wonen. De rest van de dag is vrij te besteden: lunchen, Dublin Castle bezoeken, het National Museum of de National Gallery. Of de Botanische tuinen of de Glasnevin begraafplaats met duizenden hoogkruisen. Aan het eind van de middag staat de bus klaar om ons terug te brengen naar het hotel aan het strand. Na het diner vrije tijd.

 

Dag 8, maandag 29 mei 2017: Dublin – Amsterdam
De laatste dag is aangebroken. We checken uit en rijden naar het Trinity College waar we het beroemde ‘Book of Kells’ bewonderen. Vervolgens is er nog tijd om ergens koffie te drinken en hebben we gelegenheid om nog wat laatste souvenirs te kopen, door het Temple Bar district te lopen of langs de Liffey. Halverwege de middag brengt de bus ons naar de luchthaven voor de terugvlucht naar Amsterdam.

Accommodaties

Uppercross House Hotel***

We verblijven twee nachten in het Uppercross House Hotel. Het recent gerenoveerde hotel is gebouwd...

Uppercross House Hotel***

We verblijven twee nachten in het Uppercross House Hotel. Het recent gerenoveerde hotel is gebouwd in de jaren 1800 en ligt in het bruisende Rathmines, vlak bij het kanaal, in zuidelijk Dublin. Per bus bent u in 5 minuten in het centrum of Upper Rathmines Road, de stad, of het stadscentrum van Dundrum, waar u uitstekend kunt winkelen. Het hotel combineert moderne faciliteiten met traditionele elegantie. Mother Reilly's Bar & Restaurant biedt heerlijk eten en drinken, live entertainment en een warme, gezellige sfeer. 

terug

Jackson's Hotel***

We verblijven drie nachten in het Jackson's Hotel. Het bekroonde Jackson's Hotel ligt aan de oever...

Jackson's Hotel***

We verblijven drie nachten in het Jackson's Hotel. Het bekroonde Jackson's Hotel ligt aan de oever van rivier de Finn en bij de Drumboe-bossen in Ballybofey. Het beschikt over een binnen zwembad, een fitness ruimte en een bubbelbad. De ruime, lichte kamers zijn voorzien van gratis WiFi. Elke lichte kamer heeft een TV, koffie- en theefaciliteiten en een badkamer met bad en/of douche, toilet en haardroger. Donegal is in 25 minuten rijden te bereiken. In de nabijgelegen Drumboe-bossen vindt u tal van schilderachtige wandelroutes, die onder andere langs de ruïnes van het kasteel van Drumboe lopen.

terug

White Sands Hotel***

We verblijven twee nachten in het White Sands Hotel (of gelijkwaardig). Dit hotel is een luxe hotel...

White Sands Hotel***

We verblijven twee nachten in het White Sands Hotel (of gelijkwaardig). Dit hotel is een luxe hotel gelegen in het pittoreske kustplaatsje Portmarnock in de provincie Dublin en het centrum van Dublin ligt op minder dan tien minuten rijden. Het biedt een levendige Ierse pub en gratis WiFi voor alle gasten. Veel kamers hebben uitzicht op de Ierse Zee. Elke kamer in het hotel White Sands is voorzien van koffie- en theefaciliteiten, TV, een bureau, kluisje en een badkamer met bad en/of douche en toilet.

terug
Data & prijzen
Deze reis is op dit moment niet (meer) boekbaar.
Prijsinformatie Rondreis Ierland - 8 dagen

Inbegrepen

 • Rechtstreekse vliegreis Amsterdam - Dublin v.v. per lijndienstvlucht
 • Luchthavenbelasting
 • 20 kilo ruimbagage
 • Transfer luchthaven - hotel v.v.
 • 7 Overnachtingen in goede middenklasse-hotels
 • Verblijf in 2-persoonskamers met eigen bad/douche, toilet en airconditioning
 • Verblijf op basis van halfpension
 • Lunchpakket op dag 3
 • Vervoer per comfortabele touringcar met airconditioning
 • Nederlandssprekende gids tijdens de stadstour op dag 1 in Dublin
 • Entree Brú na Boinne Visitor Centre – Newgrange  
 • Entree Trinity College/Book of Kells
 • Reisinformatiepakket per boeking

Niet inbegrepen

 • Toeslag éénpersoonskamer 235,-
 • Evt. verhoging van brandstoftoeslagen
 • Evt. reis- en/of annuleringsverzekering
 • Stichting Calamiteitenfonds Reizen 2,50 per factuur (maximaal 9 personen per factuur)
 • Voetpont naar Lough Derg, ontvangst, film, bezoek aan het eiland, boottocht (30,-)
 • Overige entreegelden optionele excursies
 • Lunches en drankjes bij de maaltijden
 • Fooien voor hotelpersoneel, gids en buschauffeur
 • Administratiekosten 25,- per boeking

Overige informatie

Er wordt voor deze reis een informatieavond in De Bilt georganiseerd op vrijdag 20 januari 2017 om 20.00 uur. U kunt zich hiervoor opgeven bij de reisleiders Gert Landman (030-2205395; gertlandman@planet.nl) en  Truus Kreeft (030-2541174; truus.kreeft@hetnet.nl).

Bij Beter Uit bent u altijd beter uit!

Schrijf u hier in voor de nieuwsbrief