Bij Beter Uit bent u altijd beter uit!

Schrijf u hier in voor de nieuwsbrief

Eilandhoppen - Ontdek de Dodekanesos

Najaar | Groepsrondreis | Zonvakantie | Vliegreis

Vier minivakanties in een!

De  Dodekanesos, wat twaalf eilanden betekent, is een eilandengroep in het zuidoosten van Griekenland in de Egeïsche zee. In werkelijkheid tellen de Dodekanesos véél meer dan twaalf eilanden, maar de kleinere eilanden zijn niet in de benaming meegenomen. Tijdens deze reis ontdek je vier van de meest afwisselende eilanden: Kos, Patmos, Leros en Kalymnos. Ieder eiland kent zijn eigen architectuur, cultuur en gewoontes. Om deze echt te leren kennen staat er op ieder eiland een tour gepland. Dat maakt deze vakantie ideaal voor de ontdekker, zon- en cultuurliefhebber!


Highlights

 • Minivakanties op Kos, Patmos, Leros en Kalymnos
 • Op ieder eiland een ontdekkingstour
 • Kos, een eiland van cultuur en ontspanning
 • Verken Patmos – het “Jeruzalem van de Egeïsche zee”
 • Rijd langs de veelzijdige kust met de prachtigste stranden van Leros
 • Bezoek het “sponzeneiland” Kalymnos

 

Reisschema

Dag 1-2

vlucht Amsterdam – Kos met een overnachting in Kos

Dag 2-5

van Kos per ferry naar Patmos voor drie nachten

Dag 5-7

van Patmos per ferry naar Leros voor twee nachten

Dag 7-9

van Leros per ferry naar Kalymnos voor twee nachten

Dag 9-13

van Kalymnos naar Kos voor vier nachten

Dag 13

vlucht Kos - Amsterdam

Bestemming

Kos

Kos is het start- en het eindpunt van de reis. Na de vliegreis staat er één nacht geboekt in Hotel Atlantis in Kos-stad voordat de volgende ochtend het eilandhoppen van start gaat. De laatste dagen van deze vakantie zijn weer op Kos.  Dit heerlijke vakantie-eiland biedt voor ieder wat wils. Door de vlakke omgeving is het een aanrader om een fiets te huren en de stad in eigen tempo te verkennen. Naast het eeuwenoude verdedigingsfort aan de haven spreken ook de diverse opgravingen midden in de stad en de eeuwenoude gebouwen tot de verbeelding. De uitgebreide keuze uit gezellige terrasjes, uitnodigende taverna’s en winkelgelegenheden maken Kos-stad een interessante en veelzijdige ervaring. De laatste vakantiedagen zijn ook vooral om even bij te komen aan het eind van de vakantie! Lekker luieren op het strand of aan het grote zwembad van het hotel.

 

Eropuit

Natuurlijk staat er ook een eilandtour op het programma. Deze dag zal onder leiding van een Nederlands sprekende gids een ‘rondje Kos’ gemaakt worden. Net buiten Kos-stad ligt het Asklepion, het eerste ziekenhuis van Europa gesticht door Hypocrates in de vierde eeuw voor Christus. Dit is één van de belangrijkste opgravingen van het eiland. Vervolgens gaat de busrit langs kleurrijke dorpjes en over de bergen. Onderweg worden stops gemaakt op mooie uitkijkpunten en bij een bijzondere archeologische vondst. In een dag krijg je een goed beeld van dit veelzijdige eiland. Wil je toch nog iets op eigen gelegenheid bezoeken dat wat verder van Kos-stad af ligt, dan is het een veilig eiland om een auto of een scooter te huren.

 

Patmos

Na een overtocht van 2,5 uur per snelle boot is Patmos het eerste eiland dat op het programma staat van deze reis. Patmos is wereldberoemd omwille van de religie en kent vele bijnamen waaronder: het ‘Jeruzalem van de Egeïsche zee’, ‘het Heilige eiland der Christendom’ en ‘het eiland der Openbaring’. Het eiland bestaat uit drie delen die met elkaar verbonden zijn via smalle landstroken. Het middelste deel is het drukst bewoond, hier liggen het havenstadje Skala en Chora, de hoofdstad. De afstanden op het eiland zijn niet groot. Het hele eiland is maar 34 km2, dus alles is hier op een dag te bezoeken tijdens de geplande tour of in je eigen tempo met een gehuurde scooter. Het hotel waar je verblijft staat in het Skala: een veelzijdige badplaats geliefd onder zeilers en cultuursnuivers. Er zijn tientallen typische Griekse taverna’s en verse visrestaurantjes. Daarom laat Beter Uit je de keuze vrij en zal het hotel waar je verblijft alleen op basis van logies & ontbijt zijn.

 

Eropuit

Een Nederlands sprekende gids zal de excursie langs de hoogtepunten van dit bijzondere eiland begeleiden. Net buiten Chora ligt één van de belangrijkste bezienswaardigheden uit de geschiedenis van Griekenland, de grot van Apocalyps waar apostel Johannes lange tijd verbleef. In de eerste eeuw na Christus was Patmos in handen van de Romeinen, zij gebruikten het als verbanningsoord. Zo kwam ook apostel Johannes hier terecht. Vanaf 95 na Christus verbleef hij twee jaar in de grot van Apocalyps, waar hij visioenen had die hij door een discipel liet opschrijven. Dat werd het Boek der Openbaringen, het laatste Bijbelboek van het nieuwe testament. In de grot tussen Skala en de oude hoofdstad Chora, is de stenen lessenaar en de afdruk van het hoofd van Johannes op de plek waar hij sliep nog te zien. De grot en ook het in 1088 gebouwde klooster ter nagedachtenis van Johannes, staan beiden op de werelderfgoedlijst van de UNESCO.

 

Leros

Vanaf Patmos is het twee uur varen naar Leros. Het is een eiland met vruchtbare valleien, begroeide heuvels en mooie stranden. Onder toeristen is Leros nagenoeg onbekend. Je zult je eigenlijk af kunnen vragen waarom want het is er prachtig! Door de strategische ligging  en de grootste natuurlijke haven van het Middellandse zeegebied kent Leros een rijke historie. Het is meerdere keren veroverd door onder andere de Turken en de Italianen.  Van deze periodes zijn nog diverse overblijfselen te zien. Tegenwoordig bezoeken vooral zeilers en rustzoekers het eiland. In de hoofdstad Agia Marina kronkelen de straatjes richting de terrasjes aan de haven met mooi uitzicht op de zes windmolentjes.

 

Eropuit

Onder leiding van een lokale gids bezoek je belangrijkste bezienswaardigheden van Leros. De rit gaat langs de variërende kust met prachtige stranden, de herenhuizen Kandioglou & Antonellou en verschillende kerken. Ook het goed bewaard gebleven kasteel met sporen van de oud Griekse- en Venetiaanse tijd, het Panagia Kera klooster met haar mooie iconen en de Romeinse burcht aan de haven, komen voorbij tijdens deze eilandtour.

 

Kalymnos

Tussen de eilanden  Kos en Leros ligt het vier-na-grootste eiland van de Dodekanesos: Kalymnos.

Kalymnos is bergachting, het heeft twee vruchtbare valleien en kent een tal van mooie stranden. De hoofstad Pothía is de plek waar de ferry en de dagjesmensen van omringende eilanden aankomen. Het is een bedrijvige stad met kleurrijke vissersboten aan de kade, uitnodigende terrassen en smalle winkelstraatjes. Kalymnos wordt ook wel het sponzeneiland genoemd. Vroeger was sponzenduiken de voornaamste bron van inkomsten en nog zijn deze op iedere hoek van de straat te koop.  Een bezoekje aan een sponzenfabriek is hier bijna noodzakelijk te noemen. Je verblijft in de badplaats Masouri op zo’n 10 kilometer van Pothía. Masouri ligt op een berghelling die tot aan het strand afloopt en is de populairste badplaats van het eiland. Op het zand/kiezelstrand zijn parasols en ligbedden te huur. Het dorp biedt een verscheidenheid aan restaurantjes, cafés, en winkeltjes.

 

Eropuit

Met een Nederlandssprekende gids staat er voor een halve dag een uitstapje op het programma naar het klooster Agios Savvas. Dit klooster is genoemd naar de gelijknamige monnik (1862-1948), de beschermheilige van Kalymnos. Op dit moment wonen er nog een aantal nonnen in het klooster, waar mooie, kleurrijke muur- en plafondschilderingen te zien zijn. Vanaf dit hooggelegen klooster is het uitzicht over Pothía en over zee adembenemend. Voor de tijd die nog niet is ingevuld op Kalymnos is het een aanrader om het openbaar vervoer naar Pothía te nemen. Zoek je meer avontuur? Huur bijvoorbeeld een scooter en sjees van noord naar zuid, van baai naar baai, het eiland over.

Data & prijzen
Deze reis is op dit moment niet (meer) boekbaar.
Prijsinformatie Eilandhoppen - 13 dagen

Inbegrepen

 • Vlucht Amsterdam – Kos retour
 • Bagage 20 kilo
 • Luchthavenbelasting
 • Alle transfers: luchthaven – hotel retour en haven – hotel retour indien noodzakelijk
 • 12 overnachtingen in een tweepersoonskamer
 • Verblijf op basis van halfpension op Kos, Leros en Kalymnos
 • Verblijf in Patmos op basis van logies & ontbijt
 • Beschreven excursies, inclusief entreegelden
 • Toeristenbelasting
 • Beter Uit reisleider

Niet inbegrepen

 • Toeslag éénpersoonskamer 175,- met vertrek in mei en 225,- met vertrek in september
 • Overige maaltijden
 • Fooien en persoonlijke uitgaven

Overige informatie

 

Hotelovernachtingen

Dag 1-2

Kos

Hotel Atlantis****

1 nacht

Dag 2-5

Patmos

Hotel Skala***

3 nachten

Dag 5-7

Leros

Hotel Crihoni’s****

2 nachten

Dag 7-9

Kalymnos

Aparthotel Elena Village***

2 nachten

Dag 9-13

Kos

Hotel Atlantis****

4 nachten

Bij Beter Uit bent u altijd beter uit!

Schrijf u hier in voor de nieuwsbrief