Bij Beter Uit bent u altijd beter uit!

Schrijf u hier in voor de nieuwsbrief

Normandië & Bretagne

Zomer | Groepsrondreis | Midden-Europa | Voorjaar | Busreis

Normandië & Bretagne, een reis door de historie en wereldoorlogen in Frankrijk
Nergens vind je zo veel historie als langs de Atlantische kust van Frankrijk. De kustlijn van Normandië is grillig met hoge kliffen die hier en daar worden onderbroken door de zogeheten invasiestranden. In juni 2019 gedenkt Frankrijk dat de geallieerden vijfenzeventig jaar geleden de stranden van Normandië bestormden. Deze gebeurtenis wordt op verschillende manieren herdacht.  De Tweede Wereldoorlog heeft hier duidelijk zijn sporen achtergelaten. Op de heenreis ook aandacht voor de Eerste Wereldoorlog door een kort bezoek aan Arras, een strategische plaats in de Eerste Wereldoorlog. Tijdens deze reis hoor je wat onze bevrijders hier hebben meegemaakt. Een reis om samen met elkaar stil te staan wat hier gebeurd is met aandacht voor elkaars geloof en ieders verhaal. Tijdens een bezoek aan de invasiestranden, het Le Memorial museum in Caen en de bijzondere 360 graden film in Arromanches krijg je daar een goede indruk van. Je stapt nog verder het verleden in met een bezoek aan de middeleeuwse bouwwerken in Dinan en Saint-Malo. En de abdij op het beroemde rotseiland Mont St. Michel is een stukje Frankrijk dat je niet mag missen! Deze reis is een combinatie van een bewogen geschiedenis, een veelvoud aan bezienswaardige steden in een mooi stukje van Frankrijk.

 

Highlights

 • Bezoek aan Mont St. Michel, onderdeel van de Werelderfgoedlijst
 • Loop over de invasiestranden en voel de geschiedenis
 • Interactieve geschiedenisles in Le Memorial Caen
 • Pittoreske steden en middeleeuwse kerken

Programma

Dag 1, maandag: Nederland – Arras – Amiens

Vanaf de verscheidene opstapplaatsen gaat de bus richting Frankrijk. Onderweg een korte stop in Arras, bekend als de strategische plaats voor de Britse soldaten tijdens de Eerste Wereldoorlog. De stad is tijdens deze oorlog als rokende puinhoop achtergelaten maar daarna weer opgebouwd. Tijdens een wandeling zie je o.a. de mooie pleinen, de kathedraal, de Sint Vaas abdij en het stadhuis met de belfort (klokkentoren). In deze stad bevinden zich nog groeven die tijdens de Eerste Wereldoorlog gebruikt werden als kelders en opslagplaatsen voor goederen en strategische plaats voor de geallieerden. Aansluitend reis je naar het hotel in Amiens voor het diner en overnachting.

 

Dag 2, dinsdag: Amiens – Mont Saint-Michel – Saint-Brice-en-Cogles

Na het ontbijt gaat de reis richting Saint-Brice-en-Cogles, het volgende overnachtingsadres. Voordat je daar aankomt, eerst een bezoek aan de prachtige baai van Mont Saint-Michel met de beroemde oprijzende abdij op het rotseiland voor de kust. Vroeger kon het eiland alleen bij eb te voet bereikt worden maar tegenwoordig verbind een dijk het vasteland met het schiereiland. Op de toren van de abdijkerk staat het beeld van de heilige Michaël dat 170 meter boven de baai uitsteekt. Vanaf 1979 behoort het abdijcomplex en de baai van Mont Saint-Michel tot de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Hierna rijd je verder naar Saint-Brice-en-Cogles voor het diner en overnachting in het hotel.

 

Dag 3, woensdag: Saint-Malo – Dinan

Langs de Bretonse kust rijdt de bus naar de oude piratenstad Saint-Malo. Deze stad dankt haar naam aan de Keltische monnik Maclow, later Saint-Malo genaamd, die bisschop werd van het stadje d’Alet. Vanwege de aanhoudende invallen van de Noormannen, vluchtten de bewoners van d’Alet naar het voor de kust gelegen rotseiland. Hier vind je nog het graf van de bisschop. De inwoners stichtten daar een nieuwe nederzetting waar nu de ommuurde stad Saint-Malo ligt. In de Tweede Wereldoorlog werd Saint Malo bij de invasie op 6 juni voor een groot deel verwoest. Na de oorlog werd het weer opgebouwd, overwegend in achttiende-eeuwse stijl. Hier maak je onder leiding van een gids een wandeling door dit stadje en bezoekt het kasteel en de stadsmurenwal. In de middag naar het fotogenieke Dinan, een pittoreske middeleeuwse stad met een zeer rijk verleden waar de hertogen van Bretagne de scepter zwaaiden. Slenter door de authentieke straten en loop door de steile Rue du Jerzual langs de vakwerkhuizen met puntgevels naar de jachthaven. Bezoek ook het prachtige veertiende-eeuwse kasteel dat trots boven de stad uitsteekt. De rest van de middag kun je naar eigen inzicht indelen. Of misschien ga samen met de reisleider nog de omgeving verder verkennen.

 

Dag 4, donderdag: Saint-Brice-en-Cogles – Invasiestranden – Caen

Deze dag staat in het teken van D-Day. Op 6 juni 1944 landden de geallieerden op het door de Duitsers bezette Frankrijk tijdens operatie Overlord. Utah was het meest rechtse strand, links daarvan lag Omaha Beach en Pointe du Hoc tussen de twee Amerikaanse landingsplaatsen in. Een lokale gids zal je inleiden in de gebeurtenissen die zich toen hebben afgespeeld. Pointe du Hoc is een klif van ruim dertig meter die boven het water uitrijst. Speciaal getrainde Rangers vochten hier drie dagen lang tegen de Duitse bezetters. De locatie is sinds de gruwelijke strijd niet veranderd en is één van de meest indrukwekkende oorlogsmonumenten. Vanaf hier heb je een goed uitzicht op het strand van Colleville die de codenaam Omaha Beach kreeg. Bezoek na afloop het Amerikaanse oorlogskerkhof van Colleville-sur-Mer. Dit kerkhof is zeventig hectare groot met oneindig en kaarsrecht lopende rijen met witte, marmeren kruisen over het gazon. Duizenden Latijnse kruisen staan hier met af en toe een davidsster. Ook stopt de bus in Longues-sur-Mer waar de Duitsers verdedigingswerken hadden opgesteld en restanten nog te zien zijn. Ter afsluiting van deze dag naar Arromanches om de film te zien over de oorlog en bevrijding. Reis na deze indrukwekkende dag, via de hoge krijtrotsen aan de kust, verder naar Caen. Deze dag heeft vast veel indruk gemaakt. Een gezamenlijk gesprek hierover tijdens de dagsluiting is een mooie afsluiting van de dag.

 

Dag 5, vrijdag: Caen

In de ochtend een bezoek onder leiding van een gids aan het invasiemuseum Le Memorial. Op een interactieve manier kom je in dit moderne museum meer te weten over de invasie die twee maanden duurde. Je ziet heel duidelijk welke gevaren de geallieerden getrotseerd hebben en hoe goed zij zich hadden voorbereid op de invasie. Hierna lunch op eigen gelegenheid in Caen. In de middag staat er een bezoek aan de twee kloosters L'Abbaye aux Dames en l'Abbaye aux Hommes op het programma. Deze kloosters bleven gespaard ondanks de zware strijd tijdens de invasie van 1944.

 

Dag 6, zaterdag: Caen – Rouen – Nederland

Je neemt afscheid van Frankrijk en rijdt weer terug naar Nederland. Indien de tijd het toelaat een korte stop in Rouen. Hier vind je de sfeervolle straatjes met vakwerkhuizen naar de Place de Vieux-Marché (de oude marktplaats), het indrukwekkende Palais de Justice en de prachtige Notre-Dame. Net over de grens wacht een heerlijk afscheidsdiner. Hierna gaat de bus verder naar de verschillende opstapplaatsen.

 

Programmaonderdelen en volgorde zijn onder voorbehoud

Data & prijzen
Deze reis is op dit moment niet (meer) boekbaar.
Prijsinformatie

Inbegrepen

 • Vervoer per comfortabele touringcar
 • 5 overnachtingen op een tweepersoonskamer
 • Verblijf op basis van halfpension
 • Alle excursies zoals in het programma beschreven (exclusief entreegelden)
 • Lokale, Engelssprekende gids zoals volgens programma
 • Kopje koffie op de heenreis
 • Afscheidsdiner op de terugreis
 • Beter Uit reisleider

Niet inbegrepen

 • Toeslag éénpersoonskamer 169,- per persoon (189,- bij vertrek op 13 mei)
 • Entreegelden circa 55,-
 • Lunches
 • Drankjes bij de maaltijden

 

Overige informatie

De minimale groepsgrootte voor deze reis is 25 personen 

 

Hotelovernachtingen (wijzigingen onder voorbehoud)

Tijdens de reis zult u verblijven in één van de volgende hotels of gelijkwaardig.

Dag 1-2 Amiens Hotel IBIS Amiens Centre Cathédrale*** 1 nacht
Dag 2-4 Saint-Brice-en-Cogles Hotel The Originals Le Lion D'Or*** 2 nachten
Dag 4-6 Caen Hotel The Originals City Otelinn*** 2 nachten
    Totaal 5 nachten

 

De busopstapplaatsen zijn: Amersfoort, De Meern, Driebergen/ Zeist, Gorinchem, Rotterdam, Terheijden en Zwolle.

Bij Beter Uit bent u altijd beter uit!

Schrijf u hier in voor de nieuwsbrief