Bij Beter Uit bent u altijd beter uit!

Schrijf u hier in voor de nieuwsbrief

Saksen-Anhalt en Thüringen o.l.v. Ds. Holtslag

Groepsrondreis | Busreis

Een reis boordevol cultuur in het Duitse Saksen-Anhalt en Thüringen. Het is het jaar 1517 wanneer Maarten Luther de 95 stellingen presenteert in Wittenberg. Dit is het symbool voor het begin van de Reformatie, waarbij de Bijbel herontdekt wordt, mede dankzij de vertaling van het Nieuwe Testament in het Duits, door Luther. Tijdens zijn ballingschap schreef hij de vertaling op het beroemde kasteel de Wartburg in Eisenach. Deze reis door de historie en het leven van Luther brengen ons naar de steden Eisenach, Erfurt waar hij studeerde aan de universiteit en natuurlijk Wittenberg zelf. Ook mag een bezoek aan de doopskerk en geboortehuis van Luther in Eisleben niet in deze reis ontbreken.

Van dag tot dag

Dag 1, maandag 15 mei 2017: Giessenburg – Mansfeld – Halle
Vanuit Giessenburg rijden we richting de deelstaat Thüringen, gelegen in het hart van Duitsland.
Onderweg stopt de touringcar regelmatig en kunt u genieten van een kopje koffie met iets lekkers. In de middag pauzeren we onderweg in Mansfeld. Hier kun je Luthers ouderlijk huis bezoeken waar de familie 1 jaar na Luthers geboorte naartoe verhuisde. In de St. Georgskirche vind je het enige portret waarop Luther helemaal is afgebeeld. Vervolgens rijden we verder naar het hotel in Halle. Na de incheck in het hotel genieten we van een smakelijk diner.

 

Dag 2, dinsdag 16 mei 2017: Wittenberg
Na het ontbijt staat een bezoek aan de Lutherstad Wittenberg op het programma. Wittenberg heeft een belangrijke rol gespeeld in onze kerkgeschiedenis. Vanaf 1508 doceerde Luther filosofie aan de universiteit, maar zette ondertussen zijn studie theologie voort. Dit resulteerde in de 95 stellingen over de aflaat welke Luther op 31 oktober 1517 presenteerde aan de deuren van de Slotkapel en hiermee de Reformatie inluidde. In het nieuw aangelegde park bij de Slotkapel, zijn bomen geplant door kerkgenootschappen uit de hele wereld. In de ochtend bezoeken we deze stad en beginnen met de slotkerk waar Luther op 31 oktober 1517 op de deur van de kerk zijn 95 stellingen zou hebben vastgespijkerd. Vervolgens naar de Onze-Lieve-Vrouwe Stadskerk waar o.a. Luther predikten. Hier bewonderen we het Reformatie-altaar uit 1547 met de viering van het laatste avondmaal van Jezus met zijn discipelen. Lucas Cranach de Oude schilderde de discipelen met gelaatstrekken van bekende reformatoren. U bent vrij om te lunchen. In de middag kunt u op eigen gelegenheid het beroemde Lutherhuis bezoeken. Dit was van 1524 tot aan zijn overlijden in 1546 het woonhuis van de reformator Maarten Luther en is momenteel in gebruik als museum. In het museum is een bijzondere tentoonstelling gewijd aan het leven en werken van de reformator. Of gaat u naar de Cranach-Höfe. Hier vindt u de historische drukkerij. In Wittenberg maakte Cranach kennis met de kerkhervormer Maarten Luther, van wie hij vele portretten maakte. Naast schilder was Cranach ook apotheker, wijnschenker, papierhandelaar en drukker; in 1522 rolden de eerste drieduizend exemplaren van Luthers Duitse vertaling van het Nieuwe Testament van zijn persen. Aan het einde van middag rijden we weer terug naar ons hotel in Halle voor diner en overnachting.

 

Dag 3, woensdag 17 mei 2017: Eisleben – Eisenach – Langensalza
In de ochtend reizen we naar Eisleben. Na aankomst brengen we een bezoek aan één van de belangrijke kerken van Eisleben, de St. Petri-Pauli kerk waar Luther gedoopt is. Vervolgens lopen we naar het geboortehuis en sterftehuis van Luther. In de tentoonstelling leren we meer over het leven van de familie van Luther en de tijd waarin zij leefden. Na de lunch op eigen gelegenheid gaan we
naar een van de meest bekende steden uit Thüringen, de stad Eisenach. Vele bekende namen hebben hier hun sporen achtergelaten. Voor Johan Sebastiaan Bach was dit zijn geboorteplaats. Voor Luther is Eisenach de plek geweest waarin hij in zijn jeugd al naar school ging en zong om de kost te verdienen. Later vluchtte hij naar Eisenach waar hij onder een schuilnaam in de Wartburg woonde en het Nieuwe Testament heeft vertaald naar het Duits. Zo werd een deel van de Bijbel voor velen
toegankelijk en onder andere hierdoor werd de reformatie in gang gezet. We bezoeken de Wartburg waar u met behulp van een audioguide zelf deze prachtige burcht kunt bezoeken. Aan het einde van de middag rijden we naar ons hotel in Langensalza waar we de komende twee nachten zullen verblijven.

 

Dag 4, donderdag 18 mei 2017: Erfurt - Stotternheim
Vandaag staat de prachtige stad Erfurt op het programma, waar Luther aan de universiteit studeerde. Onder leiding van een gids bezoeken we de fraaie binnenstad en wordt verteld over de vesting, de imposante Dom en het Augustinusklooster waar Luther als monnik heeft gewoond. U wandelt door de straten met pittoreske bruggen en vele torens. De Krämerbrücke over de Gera met haar vele vakwerkhuisjes, is één van de mooiste plekjes in de stad. Aansluitend brengen we een bezoek aan het Augustinerklooster. Op eigen gelegenheid kunt u ook de Dom van Erfurt nog bezoeken en heeft u vrije tijd voor de lunch. In de loop van de middag vertrekken we naar Stotternheim voor een korte stop bij de “steen van Luther”. Op 2 juli 1505 besloot Maarten Luther monnik te worden tijdens een hevige storm waarbij de bliksem vlak bij hem insloeg. Op 17 juli klopte Luther aan bij het Augustinusklooster in Erfurt en werd hij monnik. Aan het einde van de middag rijden we terug naar ons hotel in Langensalza.

 

Dag 5, vrijdag 19 mei 2017: Langensalza – Nordhausen - Giessenburg
Voordat we vanochtend richting Nederland vertrekken bezoeken we het historische stadje Nordhausen. Deze stad kent een rijke en lange geschiedenis die teruggaat naar het jaar 927 en de ontwikkeling van de stad rond de burcht van Nordhausen, met een klooster uit 961 waaruit later de Dom ontstond. We wandelen door de straatjes van deze stad en laten de geschiedenis aan ons voorbij gaan. Wie weet geniet u nog van de bekende Nordhäuser Doppelkorn, een soort brandewijn die hier sinds 1507 gestookt wordt. We vervolgen onze weg terug naar Nederland. U kunt aan het eind van de middag nog genieten van een smakelijk afscheidsdiner.


NB: Programmaonderdelen en – volgorde zijn onder voorbehoud

Accommodaties

Tryp Hotel by Wyndham***

De ruime kamers van het TRYP by Wyndham Halle zijn allemaal voorzien van een bureau en een eigen...

Tryp Hotel by Wyndham***

De ruime kamers van het TRYP by Wyndham Halle zijn allemaal voorzien van een bureau en een eigen badkamer. Gratis WiFi. In het restaurant kunt u genieten van zowel Duitse als internationale gerechten. U kunt ook ontspannen in de bar van het hotel, of op het zomerterras met kleine waterval. Gasten kunnen gebruik maken van de kleine fitnessruimte van het hotel. Het TRYP by Wyndham Halle ligt in de wijk Neustadt, op ca. 15 minuten met de bus van het oude centrum van Halle.

terug

Alpha Hotel***

Het Alpha Hotel is een modern hotel gelegen in Bad Langensalza op ongeveer 10 minuten lopen van het...

Alpha Hotel***

Het Alpha Hotel is een modern hotel gelegen in Bad Langensalza op ongeveer 10 minuten lopen van het oude centrum. De klassiek ingerichte kamers beschikken over een eigen badkamer met bad/douche en toilet. Vanaf het restaurant op de 5e verdieping geniet u van een panoramisch uitzicht op het Nationaal Park Hainich. Het restaurant serveert een verscheidenheid aan regionale gerechten.

terug
Data & prijzen
Deze reis is op dit moment niet (meer) boekbaar.
Prijsinformatie Saken-Anhalt en Thüringen - 5 dagen

Inbegrepen

 • Vervoer per Comfort Class touringcar voorzien van toilet, airconditioning en koffie- en theefaciliteiten
 • Twee overnachtingen in Tryp Hotel by Wyndham*** in Halle
 • Twee overnachtingen in Alpha Hotel *** in Langensalza
 • Verblijf in tweepersoonskamers met eigen bad/douche en toilet
 • Verblijf op basis van halfpension
 • Kopje koffie/thee met iets lekkers op de heenreis
 • Rondleiding Erfurt o.l.v. gids (indien mogelijk Nederlandssprekend anders Duits)
 • Entreegelden ter waarde van circa 50,-*
 • Afscheidsdiner op de terugreis
 • Reisinformatiepakket per boeking

Niet inbegrepen

 • Toeslag éénpersoonskamer 75,-
 • Drankjes bij de gezamenlijke maaltijden
 • Overige en optionele entreegelden
 • Fooien voor hotelpersoneel (circa 0,50 / 1,- per persoon per dag) en gidsen (circa € 1,- / € 1,50 per persoon per gids)
 • Reis- en/of annuleringsverzekering
 • Stichting Calamiteitenfonds Reizen 2,50 per factuur
 • Administratiekosten 25,- per factuur

Inbegrepen entreegelden

 • Wartburg in Eisenach incl. audioguide
 • Augustinusklooster in Erfurt
 • Dom in Erfurt
 • Geboortehuis Luther in Eisleben
 • Sterfhuis Luther in Eisleben
 • Slotkapel in Wittenberg
 • Stadskerk in Wittenberg
 • Lutherhuis in Wittenberg
 • Lutherhuis in Mansfeld
Bij Beter Uit bent u altijd beter uit!

Schrijf u hier in voor de nieuwsbrief