Bij Beter Uit bent u altijd beter uit!

Schrijf u hier in voor de nieuwsbrief

Luther, 500 jaar Reformatie i.s.m. Hervormde Gemeente Heerde

Groepsrondreis | Busreis

Een reis boordevol cultuur in het Duitse Saksen-Anhalt en Thüringen. Het is het jaar 1517 wanneer Maarten Luther de 95 stellingen presenteert in Wittenberg. Dit is het symbool voor het begin van de Reformatie, waarbij de Bijbel herontdekt wordt, mede dankzij de vertaling van het Nieuwe Testament in het Duits, door Luther. Tijdens zijn ballingschap schreef hij de vertaling op het beroemde kasteel de Wartburg in Eisenach. Deze reis door de historie en het leven van Luther brengen ons naar de steden Eisenach, Erfurt waar hij studeerde aan de universiteit en natuurlijk Wittenberg zelf.  Daarnaast bezoeken de Bach-stad Leipzig.

Van dag tot dag

Dag 1, maandag  15 mei 2017: Erfurt                                     

Vanuit Heerde  rijden we naar de deelstaat Thüringen, gelegen in het hart van Duitsland. Onderweg stopt de touringcar regelmatig en kunt u genieten van een kopje koffie en de lunch.  Aan het einde van de middag komen we in ons hotel in Erfurt aan. Desgewenst hebben we nog even tijd om het centrum te bezoeken alvorens we naar het hotel gaan. Na de incheck in het hotel genieten we van een smakelijk diner.

 

Dag 2, dinsdag 16  mei 2017: Erfurt & Weimar

Vandaag staat de prachtige stad Erfurt op het programma, waar Luther aan de universiteit studeerde. Onder leiding van een gids bezoeken we  de fraaie binnenstad en wordt verteld over de vesting, de imposante Dom en het Augustinusklooster waar Luther als monnik heeft gewoond. U wandelt door de straten met pittoreske bruggen en vele torens. De Krämerbrücke over de Gera met haar vele vakwerkhuisjes, is één van de mooiste plekjes in de stad. Aansluitend brengt u op eigen gelegenheid een bezoek aan het Augustinerklooster (inbegrepen). Bij voldoende tijd en belangstelling kunt u ook de Dom van Erfurt nog bezoeken (niet inbegrepen, kosten circa € 3,- p.p.) U heeft vrije tijd voor de lunch. Aansluitend vertrekken we naar de stad Weimar. Hier brengen we een bezoek aan Slot Weimar. Het slot is in  een neoclassicistische stijl herbouwd. Hier vindt u het museum met een bijzondere collectie schilderijen. Tot de hoogtepunten behoren de religieuze werken van Lucas Cranach de Oudere en het dubbelportret van Albrecht Dürer. Aan het einde van de middag rijden we terug naar ons hotel in Erfurt.

 

Dag 3, woensdag 17 mei 2017:  Eisenach – Eisleben – Halle

Een van de meest bekende steden uit Thüringen is de stad Eisenach. Vele bekende namen hebben hier hun sporen achtergelaten. Voor Johan Sebastiaan Bach was dit zijn geboorteplaats. Voor Luther is Eisenach de plek geweest waarin hij in zijn jeugd al naar school ging en zong om de kost te verdienen. Later vluchtte hij naar Eisenach waar hij onder een schuilnaam in de Wartburg woonde en het Nieuwe Testament heeft vertaald naar het Duits. Zo werd een deel van de Bijbel voor velen toegankelijk en onder andere hierdoor werd de reformatie in gang gezet. In de ochtend gaan we naar de Wartburg waar u met behulp van een audioguide zelf deze prachtige burcht kunt bezoeken. Aansluitend vertrek in de middag naar Eisleben. Onderweg kunt u genieten van een heerlijk lunchpakket. Na aankomst brengen we een bezoek aan  één van de belangrijke kerken van Eisleben, de St. Petri-Pauli kerk waar Luther gedoopt is. Vervolgens lopen we naar het geboortehuis van Luther. In de tentoonstelling leren we  meer over het leven van de familie van Luther en de tijd waarin zij leefden. Aan het einde van de middag rijden we naar ons hotel in Halle waar we de komende drie nachten zullen verblijven.

 

Dag 4, donderdag 18 mei 2017: Wittenberg

Na het ontbijt staat een bezoek aan de Lutherstad Wittenberg op het programma. Wittenberg heeft een belangrijke rol gespeeld in onze kerkgeschiedenis. Vanaf 1508 doceerde Luther filosofie  aan de universiteit, maar zette ondertussen zijn studie theologie voort. Dit resulteerde in de 95 stellingen over de aflaat welke Luther op 31 oktober  1517 presenteerde aan de deuren van de Slotkapel en hiermee de Reformatie inluidde. In het nieuw aangelegde park bij de Slotkapel, zijn bomen geplant door kerkgenootschappen uit de hele wereld. We bezoeken het beroemde Lutherhuis. Dit was van 1524 tot aan zijn overlijden in 1546 het woonhuis van de reformator Maarten Luther en is momenteel in gebruik als museum. In het museum is een bijzondere tentoonstelling gewijd aan het leven en werken van de reformator. Aansluitend genieten we van een gezamenlijke lunch. In de middag bezoeken we de Slotkerk en de St.Marienkirche. Bij voldoende tijd is een bezoek aan de

Cranach-Höfe een aanrader. Hier vindt u de historische drukkerij. In Wittenberg maakte Cranach kennis met de kerkhervormer Maarten Luther, van wie hij vele portretten maakte. Naast schilder was Cranach ook apotheker, wijnschenker, papierhandelaar en drukker; in 1522 rolden de eerste drieduizend exemplaren van Luthers Duitse vertaling van het Nieuwe Testament van zijn persen. Aan het einde van middag rijden we weer terug naar ons hotel in Halle voor diner en overnachting.

 

Dag 5, vrijdag 19 mei 2017: Leipzig

Voordat we vanochtend naar Leipzig vertrekken, brengen we eerst een bezoek aan de Marktkerk van Onze-Lieve-Vrouwe. Ter herinnering aan de reformatie en de grote kerkhervormer heeft men een klein Luthermuseum ingericht. Hier kunnen we  het op 19 februari 1546 gemaakte dodenmasker van Luther en de afdrukken van zijn handen bezichtigen. Aansluitend vertrekken we naar Leipzig. Deze stad kreeg in 1165 stadsrechten en behoort tot vandaag de dag tot één van de belangrijkste handelssteden in Duitsland. Bovendien is Leipzig een belangrijk centrum voor wetenschap en cultuur. Onder leiding van gidsen maken we een wandeling langs de belangrijkste gebouwen van de stad. Zo zien we de Nikolaikirche en lopen we langs de Thomaskirche met het graf van Johan Sebastiaan Bach die vanaf 1723 hier koormeester was. Uiteraard wandelen we door de Mädlerpassage waaronder we Auerbachs Keller vinden. Dit restaurant met 16e-eeuwse gewelven is door Goethe onsterfelijk gemaakt in Faust. Na de gezamenlijk lunch kunt u op eigen gelegenheid het Bachmuseum bezoeken. Pak anders een terrasje op één van de vele pleinen of ga winkelen. Vanmiddag  verzamelen we rond 17.30 uur bij de Thomaskirche om, indien mogelijk, de vesper  van 18.00 uur bij te wonen. Tijdens dit avondgebed zingt het Sint Thomasjongenskoor. Na deze dienst rijden we terug naar ons hotel.

 

Dag 6, zaterdag 20 mei 2017: Halle – Heerde

We beginnen vanmorgen aan onze terugreis naar Nederland. De touringcar stopt op gezette tijden om de benen te strekken en te genieten van de gezamenlijke lunch. Aan het begin van de avond arriveren we weer in Heerde. Samen kunnen we terugkijken op een bijzondere gemeentereis!

 

N.B. programmaonderdelen en –volgorde zijn onder voorbehoud

Accommodaties

Mercure Hotel Erfurt Altstadt ****

Het stijlvolle 4-sterrenhotel heeft 141 kamers en ligt in het historische stadscentrum van Erfurt...

Mercure Hotel Erfurt Altstadt ****

Het stijlvolle 4-sterrenhotel heeft 141 kamers en ligt in het historische stadscentrum van Erfurt. Ontspan in de sauna en het historische restaurant. De standaard kamers zijn perfect afgestemd op uw wensen: naast tv en telefoon beschikken de kamers over kwaliteitsbedden, comfortabele zitgelegenheid, een functionele werkplek met gratis WiFi en thee- en koffiefaciliteiten.

terug

H+ hotel Leipzig-Halle****

Het 4-sterren hotel H+ Leipzig-Halle ligt aan de rand van Halle. Dankzij deze gunstige ligging is...

H+ hotel Leipzig-Halle****

Het 4-sterren hotel H+ Leipzig-Halle ligt aan de rand van Halle. Dankzij deze gunstige ligging is het centrum maar ook de attracties in de regio gemakkelijk te bereiken. De comfortabele hotelkamers zijn uitgerust met satelliet tv, radio, gratis wifi, airconditioning en een badkamer met douche en toilet. Begin de dag een heerlijk uitgebreid ontbijt. In restaurant Tiffany geniet je van regionale en internationale specialiteiten en in Bar Orangerie kun je terecht voor een drankje. Het hotel beschikt ook over een winkeltje met een klein aanbod van dranken, snoep, zoute snacks, kranten en tijdschriften maar ook hygiëne artikelen en ijs.

terug
Data & prijzen
Deze reis is op dit moment niet (meer) boekbaar.
Prijsinformatie Luther, 500 jaar reformatie - 6 dagen

Inbegrepen

 • Vervoer per Comfort Class touringcar voorzien van toilet, airconditioning en koffie- en theefaciliteiten*
 • 2 overnachtingen in Mercure Hotel Erfurt Altstadt ****
 • 3 overnachtingen in  H+ hotel Leipzig-Halle ****
 • Verblijf in 2-persoonskamers met eigen bad/douche en toilet op basis van halfpension
 • Rondleiding Erfurt en Leipzig o.l.v. gids (indien mogelijk Nederlandssprekend anders Duits)
 • Lunchpakket op dag 3 en lunch inclusief drankje op dag 4 en 6
 • Entreegelden ter waarde van 35,- *

 

*Inbegrepen entreegelden

 • Augustinusklooster in Erfurt
 • Slot Weimar inclusief museum
 • Wartburg in Eisenach (audioguide)
 • Geboortehuis Luther in Eisleben
 • Lutherhuis in Wittenberg
 • Slotkerk en St. Marienkirche in Witttenberg    

Niet inbegrepen

 • Toeslag éénpersoonskamer 95,-
 • Optionele entreegelden
 • overige lunches en drankjes bij de maaltijden
 • Reis- en/of annuleringsverzekering
 • Stichting Calamiteitenfonds Reizen 2,50 per factuur
 • Administratiekosten 20,- per factuur

Overige informatie

Reissom per persoon          

609,-                                  Bij 40 – 42 betalende personen*

629,-                                  Bij 35 – 39 betalende personen*

655,-                                  Bij 30 – 34 betalende personen*            

675,-                                  Bij 25 – 29 betalende personen*

729,-                                  Bij 20 – 24 betalende personen*

 

*De reissom is gebaseerd op basis van 20-24 deelnemers. Kort voor vertrek van de reis zal bekeken worden hoeveel deelnemers er geboekt hebben. Mochten er 25 of meer deelnemers hebben geboekt, dan krijgt u het verschil met de nieuwe reissom op uw rekening teruggestort. Let op! Wanneer u op indeling hebt geboekt en u krijgt geen reisgenoot op de kamer, dan zal er een éénpersoonskamer toeslag aan u worden doorberekend.

Bij Beter Uit bent u altijd beter uit!

Schrijf u hier in voor de nieuwsbrief