Bij Beter Uit bent u altijd beter uit!

Schrijf u hier in voor de nieuwsbrief

Cultureel en spiritueel Cyprus

Groepsreis vanuit één hotel | Vliegreis

Cultureel en spiritueel Cyprus

Het eiland Cyprus is heeft een rijke geschiedenis en heeft op cultureel maar ook op spiritueel gebied veel te bieden. Het is niet voor niets dat de apostelen Barnabas en Paulus Cyprus hebben uitgekozen voor hun eerste zendingsreis. Cyprus werd de toegangspoort om het Evangelie te verkondigen. En dit vind je o.a. terug in de vele bijzondere kerken en kloosters met prachtig bewaard gebleven fresco’s. Natuurlijk bezoeken we de Bijbelse plaats Salamis. Maak kennis met bijzonder Orthodoxe kerken en kloosters veelal gelegen in een wonderschone rustgevende omgeving. Cyprus heeft ook een afwisselende natuur; van bergen tot de kust, tot zoutvlaktes en flamingo’s. Dat samen met de gastvrije en vriendelijke bevolking maakt de reis compleet.

van dag tot dag

Dag 1, dinsdag: Amsterdam - Larnaca

Met een rechtstreekse vlucht van Transavia vlieg je van Amsterdam naar Larnaca. Overnachting in Limassol, ca. zeventig km gelegen van Larnaca in het 3-sterren Kapetanios Odyssia hotel, paar minuten lopen van het strand. ’s Avonds diner en overnachting in het hotel in Limassol.

 

Dag 2, woensdag: Nicosia – Kyrenia

Bijzonder aan het eiland Cyprus is de scheiding van het land; een Turks gedeelte in het noorden en een Grieks gedeelte in het zuiden. Nicosia is één van de laatste verdeelde hoofdsteden ter wereld. Dit wordt zichtbaar door de zogenaamde “green line”, een VN buffer-zone. In Nicosia is slechts één doorgang mogelijk in Ledra Street van het Turkse naar het Griekse gedeelte. Je passeert deze doorgang en maakt kennis met beide gedeelten van de stad. Samen met een gids bezoek je de hoogtepunten van de stad: het Archeologische museum, het oude stadsdeel met de Famagusta poort, Venetiaanse muur, het bisschoppelijk paleis en de Johannes-kathedraal, de kathedraal van St. Sophia die omgebouwd is tot de Selimiye moskee, en de lokale markt.

Na de lunch naar het Turkse Kyrenia, een pittoreske havenplaats. Natuurlijk bekijk je het kasteel dat dateert uit de 12e eeuw en het scheepswrak museum. Maar  bezoek ook samen met de gids het bijzondere 13e-eeuwse Bellapais klooster, de abdij van de Vrede.

 

Dag 3, donderdag: Famagusta – Ayia Napa

Deze dag staat volledig in het teken van Bijbels Cyprus, gelegen in het Turkse gedeelte. Ten noorden van de havenstad Famagusta liggen de ruïnes van Salamis, de plaats die Paulus tijdens zijn eerste zendingsreis samen met Barnabas heeft aangedaan, nadat zij uit de haven van Seleucië waren vertrokken. Hier bezochten zij de synagogen om aan de Joden het Evangelie te verkondigen. Samen met de gids wandel je over de archeologische ruïnes zoals het theater, badhuis en de byzantijnse kerk.

Ook bezoek je het St. Barnabasklooster gebouwd op de plaats waar het lichaam van de apostel St. Barnabas, als herinnering aan de belangrijke plaats die de kerk in het christendom van Cyprus heeft gespeeld. Tevens bezoek je de graftombe waar de heilige Barnabas zijn laatste rustplaats heeft gevonden. Vele christenen komen jaarlijks naar deze plaats om een kaarsje te branden.

Voor de terugkeer naar Larnaca nog een bezoek aan Ayia Napa, een voormalig vissersdorpje met gezellige terrasjes in de haven. Ook bezoek aan het klooster uit de 15e eeuw, dat nu fungeert als kerk, gebouwd over een grot met een mooie binnenplaats en fontein.

 

Dag 4, vrijdag: Pitsillia wijnroute

Vandaag bezoekt u schilderachtige dorpjes die u met hun gastvrijheid en platteland met pijnbomen en wijnstokken uitnodigen voor een mooie tocht door dit wijngebied. De dorpen in dit gebied, waaronder Pitsilia, een winnaar van de Nom d'Origine, liggen verspreid over de bergtoppen van Madari, Machairas en Papoutsa. De grote hoogte en de grondgesteldheid in dit gebied dragen bij aan de kwaliteit van de druiven en vervolgens de rijkdom van de wijn. De inheemse druivensoorten domineren hier de wijngaarden, wat een goede zaak is. U bezoekt tijdens deze tocht vandaag elf traditionele dorpjes: Limassol, Trimiklini, Pelendri, Potamitissa, Dymes, Kyperounta, Chandria, Polystypos, Alona, Agros, Agios Ioannis and Agios Theodoros. Ook gaat u naar twee van de meest bekende wijngaarden in Pelendri en proeft zelf ook de wijn van deze regio.

 

Dag 5, zaterdag: Chirokitia (UNESCO) – Larnaca – zoutmeer - Lefkara

In de ochtend allereerst een bezoek aan Chirokitia, een goed bewaard gebleven nederzetting uit het Neolithicum, dat sinds 1998 op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Deze archeologische vindplaats geeft inzicht in de levensomstandigheden in de regio tijdens de prehistorie, evenals de verspreiding van de Neolithische cultuur in de regio. Aansluitend naar Larnaca, met haar mooie palmenpromenade en oude charmante wijken die deze havenplaats haar karakter geven. Maar ook de kerk van St. Lazarus, een van de belangrijkste religieuze gebouwen van Cyprus draagt hier aan bij. Het verhaal gaat dat Lazarus na zijn opwekking uit de doden naar Cyprus vluchtte en hier nog 30 jaar geleefd heeft. Door Paulus en Barnabas is hij aangesteld tot bisschop van het vroegere Kition en na zijn dood begraven in Larnaca.

Net ten zuiden van Larnaca ligt een kunstmatig zoutmeer dat in vroegere jaren gebruikt werd om zout te winnen. Nu is het een prachtig stukje natuur waar vooral in de wintermaanden flamingo’s en zwanen neerstrijken. Als u geluk heeft, kunt u ze zien. Direct aan het zoutmeer bevindt zich de Panayia Angeloktisti kerk en de Hala Sultan Tekke Moskee (Um Harram), gebouwd rond het graf van Hala Sultan: de tante van de profeet Mohammed. Een afgelegen en geïsoleerd Islamitisch heiligdom op het Griekse gedeelte van het eiland. Ook een bezoek aan het traditionele dorp Lefkara bekend om haar kantwerk en fijn zilverwerk.

 

Dag 6, zondag: Vrije dag

Zondag. ’s Morgens is er gelegenheid om een lokale kerkdienst bij te wonen in de St. Lazarus kerk. De middag kunt u naar eigen inzicht invullen.

 

Dag 7, maandag: Limassol – Kolossi – Kourion – Omodos – Troodos

Op weg naar Troodos, gelegen in het hart van het Troödosgebergte, rijdt u door de sfeervolle haven van Limassol en bezoekt het indrukwekkende middeleeuwse kasteel Kolossi omgeven door wijngaarden. Het originele kasteel is gebouwd in 1210 en was van groot belang voor de suikerproductie van het eiland, het belangrijkste exportproduct van die tijd. Op de ruïnes van dit kasteel is in 1454 het huidige kasteel door de Maltezer Ridderorde gebouwd. Aansluitend naar Kourion waar u kennismaakt met de Romeinse en vroegchristelijke periode van Cyprus. Kourion, een historische opgraving prachtig gelegen op een klif aan de zee, heeft haar oorsprong al in de 12e eeuw v. Chr. Hier waant u zich in het verleden. Beeldt u zich in het theater eens in hoe de gladiatoren van de Romeinse tijd het publiek vermaakten of bekijkt u in de vroegchristelijke basiliek hoe de christenen hebben geprobeerd heidenen te bekeren. Tot slot via het traditionele stadje Omodos, voor een korte stop, naar Troodos voor diner en overnachting.

 

Dag 8, dinsdag: Pedoulas – Kalopanayiotis – Kakopetria – Galata

Vandaag staan de authentieke dorpjes en bijzondere kloosters en kerken in het Troödosgebergte centraal zoals Pedoulas, Kapopanayiotis, Kakopatria en Galata. In de Byzantijnse tijd groeide het Troödosgebergte, onder invloed van de invallen van de Arabieren aan de kust, uit tot een centrum van Byzantijnse kunst. Het is niet voor niets dat er tien Byzantijnse kerken op de werelderfgoedlijst van de Unesco staan. U bezoekt bijvoorbeeld de Panagia Tis Podythou met zijn schitterende Byzantijnse fresco’s. Maar ook de Agios Nicolas Tis Stegis kerk met zijn bijzondere dakconstructie en de kerk van de aartsengel Michael. En tot slot het St. John Lambadistis klooster, waar zich drie kerken onder één dak bevinden.

’s Middags is er gelegenheid om zelf met de groep een twee-uur durende wandeling te maken in het Troödosgebergte, bij de Caledonia watervallen. Er zijn diverse wandelroutes mogelijk.

 

Dag 8, woensdag: Kykkos klooster – Panayia - Chrysorrogiatissa klooster en wijngaard

Het Kykkos klooster is het belangrijkste en rijkste klooster van Cyprus en dateert uit de 11e eeuw. De vele prachtige mozaïeken aan de buitenmuren van het klooster vertellen verhalen uit de Bijbel. En de gangen zijn bedekt met muurschilderingen. Binnen in het museum vindt u nog meer schatten waaronder prachtige iconen. In het klooster bevindt zich ook het graf van de aartsbisschop Makarios III, voormalig monnik in het klooster. Aansluitend rijdt u door het bos naar Panayia, een traditioneel stadje met het Chrysorrogiatissa klooster uit 1152.In de kelder bevindt zich een oude wijnmakerij. Verder naar een van de oudste en grootste wijngaarden van Cyprus voor een wijnproeverij. Voor diner en overnachting gaat u naar Droushia.

 

Dag 10, donderdag: St. Neophytos – Kato Paphos – Yeroskipou

Allereerst bezoekt u samen met een gids het klooster van de heilige Neophytos. Rond 1200 werd dit klooster door de kluizenaar en schrijver Neophytos gebouwd. Uit de rotswand hakte hij eigenhandig zijn “cel” die nu enkele van de mooiste Byzantijnse fresco’s herbergt. Nog steeds ziet u hier zijn uit rotssteen gehouwen bed en tafel. De kerk van het klooster is 200 jaar na zijn dood opgedragen aan de Heilige Maagd Maria.

Vervolgens naar Kato Paphos waar u het huis van Dionysos, god van de wijn, bezoekt. Hier kunt u genieten van 550 vierkante meter indrukwekkende mozaïeken. Ook ziet u de Chrysopolitissa kerk en graftombes van de koningen.

Via het traditionele dorpje Yeroskipou, met bezoek aan de kerk van Paraskevi, terug naar Droushia voor het diner en overnachting.

 

Dag 11, zaterdag: Paphos - Petra tou Romiou – Larnaca - Amsterdam

Na het ontbijt ontdekt u samen met de lokale gids de oude wijken van Paphos. Aansluitend naar de rots van Aphrodite, direct gelegen aan de kust. De legende gaat dat Aphrodite, de godin van de schoonheid, bij deze rots uit de golven dan de zee zou zijn geboren. Tot slot door naar de luchthaven van Larnaca voor de terugvlucht naar Amsterdam.

Data & prijzen
Deze reis is op dit moment niet (meer) boekbaar.
Prijsinformatie Cyprus - 11 dagen

Inbegrepen

 • Vliegreis per Transavia inclusief luchthavenbelastingen en ruimbagage
 • Vervoer ter plaatse per comfortabele bus
 • Verblijf in comfortabele 2-3* hotels
 • Tweepersoonskamer op basis van halfpension (ontbijt en diner)
 • Wijnproeverij
 • Lokale gids ter plaatse (Nederlands- of Engelssprekend)
 • Beter Uit reisleiding

Niet inbegrepen:

 • Toeslag éénpersoonskamer 279,- (vertrek 15-05) / 295,- (vertrek 26-06) / 299,- (vertrek 9-10) 315,- (vertrek 24-07)
 • Entreegelden (60,-) Ter plaatse te betalen
 • Lunches
 • Drankjes bij de gezamenlijke diners
 • Administratiekosten, calamiteitenfonds, verzekeringen
Bij Beter Uit bent u altijd beter uit!

Schrijf u hier in voor de nieuwsbrief