Bij Beter Uit bent u altijd beter uit!

Schrijf u hier in voor de nieuwsbrief

Cultureel en spiritueel Cyprus

Groepsrondreis | Zonvakantie | Vliegreis

Het eiland Cyprus is heeft een rijke geschiedenis en heeft op cultureel maar ook op spiritueel gebied veel te bieden. Het is niet voor niets dat de apostelen Barnabas en Paulus Cyprus hebben uitgekozen voor hun eerste zendingsreis. Cyprus werd de toegangspoort om het Evangelie te verkondigen. En dit vind je o.a. terug in de vele bijzondere kerken en kloosters met prachtig bewaard gebleven fresco’s. Natuurlijk bezoeken we de Bijbelse plaats Salamis. Maak kennis met bijzonder Orthodoxe kerken en kloosters veelal gelegen in een wonderschone rustgevende omgeving. Cyprus heeft ook een afwisselende natuur; van bergen tot de kust, tot zoutvlaktes en flamingo’s. Dat samen met de gastvrije en vriendelijke bevolking maakt de reis compleet.

Van dag tot dag

Dag 1, dinsdag: Amsterdam - Larnaca

Met een rechtstreekse vlucht van Transavia vliegt u van Amsterdam naar Larnaca. U overnacht in het  Lidvadhiotis hotel (of gelijkwaardig), een paar minuten lopen van het beroemde strand Phinikoudes. 

’s Avonds diner en overnachting in het hotel in Larnaca.

 

Dag 2, woensdag: Nicosia – Kyrenia

Bijzonder aan het eiland Cyprus is de scheiding van het land; een Turks gedeelte in het noorden en een Grieks gedeelte in het zuiden. Nicosia is één van de laatste verdeelde hoofdsteden ter wereld. Dit wordt zichtbaar door de zogenaamde “green line”, een VN buffer-zone. In Nicosia is slechts één doorgang mogelijk in Ledra Street van het Turkse naar het Griekse gedeelte. U passeert deze doorgang en maakt kennis met beide gedeelten van de stad. Samen met een gids bezoekt u de hoogtepunten van de stad: het Archeologische museum, het oude stadsdeel met de Famagusta poort, Venetiaanse muur, het bisschoppelijk paleis en de Johannes-kathedraal, de kathedraal van St. Sophia die omgebouwd is tot de Selimiye moskee, en de lokale markt.

Na de lunch naar het Turkse Kyrenia, een pittoreske havenplaats. Natuurlijk bekijkt u het kasteel dat dateert uit de 12e eeuw en het scheepswrak museum. Maar u bezoekt ook samen met de gids het bijzondere 13e-eeuwse Bellapais klooster, de abdij van de Vrede.

 

Dag 3, donderdag: Famagusta – Ayia Napa

Deze dag staat volledig in het teken van Bijbels Cyprus, gelegen in het Turkse gedeelte. Ten noorden van de havenstad Famagusta liggen de ruïnes van Salamis, de plaats die Paulus tijdens zijn eerste zendingsreis samen met Barnabas heeft aangedaan, nadat zij uit de haven van Seleucië waren vertrokken. Hier bezochten zij de synagogen om aan de Joden het Evangelie te verkondigen. Samen met de gids wandelt u over de archeologische ruïnes van het theater, badhuis en de byzantijnse kerk.

Ook bezoekt u het St. Barnabasklooster. Tevens bezoek je de graftombe waar de heilige Barnabas zijn laatste rustplaats heeft gevonden. Vele christenen komen jaarlijks naar deze plaats om een kaarsje te branden.

Voor de terugkeer naar Larnaca nog een bezoek aan Ayia Napa, een voormalig vissersdorpje met gezellige terrasjes in de haven. Ook bezoek aan het klooster uit de 15e eeuw, dat nu fungeert als kerk, gebouwd over een grot met een mooie binnenplaats en fontein.

 

Dag 4, vrijdag: Landelijk Larnaca

Vandaag maakt u een schitterende natuurtocht door de landelijke gebieden van Larnaca en Lefkosia. Onderweg bezoekt u tien kleine traditionele dorpjes: Lefkosia, Skarinou, Kato Drys, Vavla, Ora, Odou, Farmakas, Gourri and Kalo Chorio. Ook een bezoek aan het traditionele dorp Lefkara bekend om haar kantwerk en fijn zilverwerk. In Fikardou bevindt zich een van de oudste, traditionele wijnpersen van Cyprus. Daarnaast bezoek aan kleine musea en drie wijngaarden waar u de wijn van dit gebied mag proeven.

 

Dag 5, zaterdag: Larnaca – zoutmeer – Chirokitia (UNESCO)

Larnaca is een heerlijke plaats om te verblijven. Haar mooie palmenpromenade en oude charmante wijken geven deze havenplaats haar karakter. Maar ook de kerk van St. Lazarus, een van de belangrijkste religieuze gebouwen van Cyprus draagt hier aan bij.

Net ten zuiden van Larnaca ligt een kunstmatig zoutmeer dat in vroegere jaren gebruikt werd om zout te winnen. Nu is het een prachtig stukje natuur waar vooral in de wintermaanden flamingo’s en zwanen neerstrijken. Als u geluk heeft, kunt u ze zien. Direct aan het zoutmeer bevindt zich de Panayia Angeloktisti kerk en de Hala Sultan Tekke Moskee (Um Harram), gebouwd rond het graf van Hala Sultan: de tante van de profeet Mohammed. Een afgelegen en geïsoleerde Islamitisch heiligdom op het Griekse gedeelte van het eiland. Verder naar Chirokitia, een goed bewaard gebleven nederzetting uit het Neolithicum, dat sinds 1998 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Deze archeologische vindplaats geeft inzicht in de levensomstandigheden in de regio tijdens de prehistorie, evenals de verspreiding van de Neolithische cultuur in de regio.

 

Dag 6, zondag: Vrije dag

Zondag. ’s Morgens is er gelegenheid om een lokale kerkdienst bij te wonen in de St. Lazarus kerk. De middag kunt u naar eigen inzicht invullen.

 

Dag 7, maandag: Limassol – Kolossi – Kourion – Omodos – Troodos

Op weg naar Troodos, gelegen in het hart van het Troödosgebergte, rijdt u door de sfeervolle havenplaats Limassol en bezoekt het indrukwekkende middeleeuwse kasteel Kolossi omgeven door wijngaarden. Het originele kasteel is gebouwd in 1210 en was van groot belang voor de suikerproductie van het eiland, het belangrijkste exportproduct van die tijd. Op de ruïnes van dit kasteel is in 1454 het huidige kasteel door de Maltezer Ridderorde gebouwd. Aansluitend naar Kourion waar u kennismaakt met de Romeinse en vroegchristelijke periode van Cyprus. Kourion, een historische opgraving prachtig gelegen op een klif aan de zee, heeft haar oorsprong al in de 12e eeuw v. Chr. Hier waant u zich in het verleden. Beeldt u zich in het theater eens in hoe de gladiatoren van de Romeinse tijd het publiek vermaakten of bekijkt u in de vroegchristelijke basiliek hoe de christenen hebben geprobeerd heidenen te bekeren. Tot slot via het traditionele stadje Omodos, voor een korte stop, naar Troodos voor diner en overnachting.

 

Dag 8, dinsdag: Pedoulas – Kalopanayiotis – Kakopetria – Galata

Vandaag staan de authentieke dorpjes en bijzondere kloosters en kerken in het Troödosgebergte centraal zoals Pedoulas, Kapopanayiotis, Kakopatria en Galata. In de Byzantijnse tijd groeide het Troödosgebergte, onder invloed van de invallen van de Arabieren aan de kust, uit tot een centrum van Byzantijnse kunst. Het is niet voor niets dat er tien Byzantijnse kerken op de Werelderfgoedlijst van de Unesco staan. U bezoekt bijvoorbeeld de Panagia Tis Podythou met zijn schitterende Byzantijnse fresco’s. Maar ook de Agios Nicolas Tis Stegis kerk met zijn bijzondere dakconstructie en de kerk van de aartsengel Michael. En tot slot het St. John Lambadistis klooster, waar zich drie kerken onder één dak bevinden.

’s Middags is er gelegenheid om zelf met de groep een twee-uur durende wandeling te maken in het Troödosgebergte, bij de Caledonia watervallen. Er zijn diverse wandelroutes mogelijk.

 

Dag 8, woensdag: Kykkos klooster – Baden van Aphrodite

Het Kykkos klooster is het belangrijkste en rijkste klooster van Cyprus en dateert uit de 11e eeuw. De vele prachtige mozaïeken aan de buitenmuren van het klooster vertellen verhalen uit de Bijbel. En de gangen zijn bedekt met muurschilderingen. Binnen in het museum vindt u nog meer schatten waaronder prachtige iconen. In het klooster bevindt zich ook het graf van de aartsbisschop Makarios III, voormalig monnik in het klooster. Aansluitend rijdt u door het bos naar de baden van Aphrodite, die zich in de omgeving van het Akamas schiereiland bevinden. De baden van Aphrodite worden beschouwd als een mythologische plaats, omgeven door prachtige flora. Voor diner en overnachting verder naar Droushia.

 

Dag 10, donderdag: St. Neophytos – Kato Paphos – Yeroskipou

Allereerst bezoekt u samen met een gids het klooster van de heilige Neophytos. Rond 1200 werd dit klooster door de kluizenaar en schrijver Neophytos gebouwd. Uit de rotswand hakte hij eigenhandig zijn “cel” die nu enkele van de mooiste Byzantijnse fresco’s herbergt. Nog steeds ziet u hier zijn uit rotssteen gehouwen bed en tafel. Vervolgens naar Kato Paphos waar u het huis van Dionysos,  bezoekt. Hier kunt u genieten van 550 vierkante meter indrukwekkende mozaïeken. Ook ziet u de Chrysopolitissa kerk en graftombes van de koningen. Via het traditionele dorpje Yeroskipou, met bezoek aan de kerk van Paraskevi, terug naar Droushia voor het diner en overnachting.

 

Dag 11, zaterdag: Paphos - Petra tou Romiou – Larnaca - Amsterdam

Na het ontbijt ontdekt u samen met de lokale gids de oude wijken van Paphos. Aansluitend naar de rots van Aphrodite, direct gelegen aan de kust. Tot slot door naar de luchthaven van Larnaca voor de terugvlucht naar Amsterdam.

Data & prijzen
Deze reis is op dit moment niet (meer) boekbaar.
Prijsinformatie Cyprus - 11 dagen

Inbegrepen:

 • Vliegreis per Transavia inclusief luchthavenbelastingen en ruimbagage
 • Vervoer ter plaatse per comfortabele bus
 • Verblijf in comfortabele 2-3* hotels
 • Tweepersoonskamer op basis van halfpension (ontbijt en diner)
 • Wijnproeverij
 • Lokale gids ter plaatse (Nederlands- of Engelssprekend)
 • Beter Uit reisleiding

Niet inbegrepen:

 • Toeslag éénpersoonskamer 289,-
 • Entreegelden (55,-) Ter plaatse te betalen
 • Lunches
 • Drankjes bij de gezamenlijke diners
 • Administratiekosten, calamiteitenfonds, verzekeringen
Bij Beter Uit bent u altijd beter uit!

Schrijf u hier in voor de nieuwsbrief