Bij Beter Uit bent u altijd beter uit!

Schrijf u hier in voor de nieuwsbrief

500 jaar Zwitserse reformatie

Groepsrondreis | Midden-Europa | Vliegreis

In 2017 was het precies 500 jaar geleden dat Maarten Luther zijn 95 stellingen vastspijkerde op de deuren van de slotkerk in Wittenberg als protest tegen de wantoestanden in de katholieke kerk. Dit leidde tot een grote reformatie in het religieus denken in Europa. Het was het begin van de vorming van de protestantse kerk in Duitsland en later in de rest van Europa.

 

Zo ook in Zwitserland. Huldrych Zwingli is de vader van de Zwitserse Reformatie. Optreden tegen sociaal en economisch onrecht, tegen kerkelijk misbruik en tegen bijgeloof; dat zijn kenmerken van het leven van Huldrych Zwingli (1484-1531), de reformator van Zwitserland. Maar ook een gezonde relatie tussen kerk en staat, aandacht voor spiritualiteit, en voor de schoonheid van de natuur, horen bij de thema´s van deze reformator en van zijn collega´s in Basel en Bern. Thema´s overigens die ook van invloed waren op Nederland.

 

De Zwitserse Reformatie viert in 2019 haar 500-jarig jubileum en de thema´s die daar in de zestiende eeuw speelden zijn vandaag zeer actueel, en dat wereldwijd. Beter Uit organiseert in samenwerking met zusterorganisatie DrieTour en het Coram Deo Program deze reis naar de prachtige steden, kloosters en kerken waar Zwingli en de zijnen gewerkt hebben. Niet alleen om die plaatsen te bekijken maar ook om van de waarden die destijds (her)ontdekt werden te leren en die toe te passen. In deze reis komen vooral de waarden verantwoordelijkheid en gerechtigheid aan de orde.

 

Een reis dus die veel laat zien en horen, maar die ook nieuwe inzichten wil brengen.

 

Zie ook; www.coramdeoprogram.com.

 

 

Programma

Dag 1, maandag: Reisdag Zürich – 1e verkenning Zürich

Vanaf Amsterdam vertrek je met een rechtstreekse vlucht naar Zürich. Bij aankomst staat een bus klaar die je naar het centraal gelegen hotel Adler brengt. Daarna maak je een wandeling door de prachtige historische binnenstad van Zürich. De wandeling begint in de oude universiteit met een eerste kennismaking met elkaar, een toelichting op het programma en met een lezing van professor Peter Opitz, een van de beste kenners van de reformator Huldrych Zwingli (1484-1531). Vervolgens nemen de gidsen Karla Boersma en Herman Selderhuis je mee naar de plekken die voor de Zwitserse reformatie belangrijk waren en worden onderweg de thema´s voor de komende dagen toegelicht.

 

Dag 2, dinsdag: Geboortehuis Zwingli – Einsiedeln

Een prachtige tocht door het Zwitserse landschap brengt je in Wildhaus waar het geboortehuis van Zwingli staat. Aan de hand van een tentoonstelling wordt zijn leven en werk verteld. Zwingli was een inspirerend mens en de vraag komt aan de orde hoe inspirerend opvoeding en onderwijs kunnen zijn.

 

Aansluitend ga je naar het bedevaartsoord Einsiedeln. Na een rondleiding door het klooster met zijn prachtige bibliotheek, bezoek je de zogenaamde Gnadenkapelle waar je getuige bent van de traditionele, dagelijkse gang van de monniken naar deze kapel. Zwingli was priester in Einsiedeln en kwam daar tot inzicht dat geloven niet zit in rituelen, tradities en objecten, maar een zaak van het hart is. Hij zag het als zijn verantwoordelijkheid dat inzicht in praktijk te brengen, wat hem tot reformator maakte. Onderweg terug naar Zürich praten we verder over dit thema door.

 

Dag 3, woensdag: Bern - Kappel

De stad Bern koos ook de kant van Zwingli maar was tegelijk een concurrent van Zürich. Economisch maar ook theologisch. En dat was Bern ook van Calvijns Genève. Blijkbaar kun je het in de kern met elkaar eens zijn en toch op andere punten stevig van mening verschillen. Die concurrentie zorgde wel voor dadendrang en zelfbewustzijn waar de inwoners van Bern van profiteerden zoals in de stad te zien is. Wat zegt dit alles ons vandaag? Die vraag komt onderweg naar het voormalige klooster Kappel uitgebreid aan de orde.  Op die plek sneuvelde Zwingli, die daar dienst deed als legerpredikant. Hij verzette zich tegen onrecht, armoede en machtsmisbruik. Spijtig genoeg moest hij dat uiteindelijk met de dood bekopen.

 

Het diner vindt plaats in het klooster, waarna voldoende ruimte is om met elkaar het gesprek aan te gaan.

 

Dag 4, donderdag: Klooster St. Gallen. – Konstanz - Bodensee

Reformatie was geen revolutie. Zo bleef de waardering voor het monastieke leven – maar dan zonder verplicht celibaat – en voor kunst en cultuur. Al die aspecten vind je in de wereldberoemde bibliotheek van het klooster Sankt Gallen dat je bezoekt. Na het bezoek voert de reis verder naar het Duitse Konstanz. Hier ontmoet je een ander inspirerend persoon: Johannes Hus (1369/1370-1415). Hij voelde zich verantwoordelijk kerkelijke misstanden aan de orde te stellen en vond het onrecht dat de gelovigen in de mis wel het brood maar niet de beker kregen. In 1415 vond in Konstanz een concilie plaats dat de kerk moest hervormen en dat Hus tot de brandstapel veroordeelde. Het nemen van verantwoordelijkheid kostte hem het leven. Het Husmuseum, het conciliegebouw en de heerlijke Bodensee helpen je na te denken over wat de toewijding en geloofskracht van één persoon voor heel veel anderen kan beteken.

 

Dag 5, vrijdag: Basel

Ook de laatste dag van deze inspiratiereis is vol aan indrukken. Vandaag staat Basel op het programma, stad aan de Rijn, de stad waar Erasmus stierf, de stad van waar Calvijn zijn Institutie schreef en de stad van de reformator Oeclampadius. Drie mensen die veel te vertellen hebben over hoe we vandaag in de kerk en de wereld onze verantwoordelijkheid kunnen nemen. Erasmus met zijn Bijbeluitgave, Calvijn met zijn Institutie en Oecolampadius met zijn inzet voor een levende kerk. Kortom, Basel is een stad waar veel te horen, zien en leren is. Je bezoekt het Münster, de indrukwekkende kerk met talloze schatten, oude drukkerijen, het schitterende raadhuis en de grote huizen van Basels handelaars.

 

Vol inspiratie en verhalen keer je ’s avonds terug van Zürich naar Amsterdam.

Accommodaties

Hotel Adler***

Dit prachtige, centraal gelegen, pittoreske en volledig gerenoveerde hotel Adler in Zürich heet u...

Hotel Adler***

Dit prachtige, centraal gelegen, pittoreske en volledig gerenoveerde hotel Adler in Zürich heet u van harte welkom. Hotel Adler is de ideale uitvalsbasis om Zürich en omgeving te ontdekken. Zelfs terwijl u slaapt, waant u zich nog in het centrum van Zürich. Iedere kamer, die van alle gemakken is voorzien, heeft een muurtekening met een bezienswaardigheid van de stad. En ’s avonds geniet u van een heerlijk Zwitserse maaltijd in het typisch Zwitserse restaurant.

terug
Data & prijzen
Deze reis is op dit moment niet (meer) boekbaar.
Prijsinformatie

Inbegrepen

 • Rechtstreekse vlucht van Amsterdam naar Zürich
 • Luchthavenbelasting
 • Co2 compensatie
 • Vervoer ter plaatse per comfortabele bus
 • Verblijf in het centraal gelegen 3-sterren hotel Adler
 • Tweepersoonskamer op basis van halfpension (ontbijt en diner)
 • Diner in het klooster van Kappl
 • Entree geboortehuis Zwinlgli, Klooster St. Gallen, Husmuseum
 • Reisleiding van Dr. Herman Selderhuis en Karla Boersma

Niet inbegrepen

 • Toeslag éénpersoonskamer 175,- (op aanvraag)
 • Toeslag ruimbagage 50,-
 • Lunches
 • Drankjes bij de gezamenlijke maaltijden
 • Overige entrees
 • Persoonlijke uitgaven
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Bijdrage Calamiteitenfonds

Overige informatie

Minimale groepsgrootte voor deze reis is 15 personen.

 

Het vluchtschema is nog niet bekend.

 

Wanneer je een eenpersoonskamer wenst neem dan graag telefonisch contact met ons op 088-3100 555 (ma - vr 9:00 - 17:00).

Bij Beter Uit bent u altijd beter uit!

Schrijf u hier in voor de nieuwsbrief