Bij Beter Uit bent u altijd beter uit!

Schrijf u hier in voor de nieuwsbrief

Israël, heden en verleden - Ontstaan van een staat

Groepsrondreis | Bijbelse groepsreis | Vliegreis

Een compleet nieuwe reis door Israël waarin je, onder leiding van de gids, terug gaat in de tijd en meer te weten komt over het ontstaan van de staat Israël. Je bezoekt onder andere het Palmachmuseum, dat is gewijd aan de ondergrondse Haganah organisatie. Je rijdt naar Atlit, de plek waar de Holocaustslachtoffers werden vastgehouden. Ook bezoek je kibbutz Nir David, waar je meer te weten komt over de verspreiding van het Joodse volk in het land. En uiteraard staan ook alle hoogtepunten van Israël op het programma. Zo ga je door de oude Druzendorpen op de berg Karmel, woon je de Bar Mitswa ceremonie bij de Klaagmuur bij en wandel je over de Via Dolorosa in de Oude Stad van Jeruzalem.

 

Zeer complete reis, praktisch alles inbegrepen! 

 

Reisschema:

Dag 1, maandag: Amsterdam – Tel Aviv

Dag 2, dinsdag: Tel Aviv – Caesarea – Atlit – Druzendorpen – Nazareth – Tiberias

Dag 3, woensdag: Tiberias – Meer van Galilea – Kapernaüm – Tabgha – Berg der Zaligsprekingen – Banias – Tranenvallei – Berg Bental – Tiberias

Dag 4, donderdag: Tiberias – Kibbutz Nir David – Beit Shean – Qasr al Yahud – Scopusberg – Jeruzalem

Dag 5, vrijdag: Jeruzalem – Israël Museum – Knesset en Menorah – Yad Vashem – Berg Herzl – Machane Yehudamarkt

Dag 6, zaterdag: Olijfberg – Hof van Gethsemane – Oude Stad – Graftuin

Dag 7, zondag: Vrije dag

Dag 8, maandag: Ammunition Hill – Klaagmuur – Bar Mitswaceremonie – Kabelbaanmuseum – Bethlehem – Velden van Efratha

Dag 9, dinsdag: Woestijn van Judea – Wadi Kelt – Qumran – Massada – Ahavafabriek – Dode Zee

Dag 10, woensdag: Jeruzalem – Tel Aviv – Amsterdam

van dag tot dag

Dag 1, maandag: Amsterdam – Tel Aviv

De reis gaat beginnen! Vanaf de luchthaven van Schiphol vlieg je naar Tel Aviv, met overstap. Als de tijd het toelaat brengen we een bezoek aan de oude havenstad Jaffa. De stad is één van de oudste steden van de wereld en werd ooit bewoond door de Filistijnen. Vervolgens worden we naar Hotel Ruth Daniel Residence (of gelijkwaardig) gebracht voor diner en overnachting.

 

Dag 2, dinsdag: Tel Aviv – Caesarea – Atlit – Druzendorpen – Nazareth – Tiberias

Het zionisme  is de nationale beweging voor de terugkeer van het Joodse volk naar haar historische thuisland. Het zionisme streefde naar een wettig erkend nationaal thuis voor de Joden, wat bereikt werd met de oprichting van de staat Israël in 1948. Het programma begint vandaag op de plek waar op 14 mei 1948 de onafhankelijkheidsverklaring van de nieuwe Joodse staat Israël werd getekend. Je bezoekt vervolgens het Palmachmuseum. Dit museum is gewijd aan de Palmach, de ondergrondse organisatie Haganah, die als doel had de Joodse gemeenschap in Palestina te verdedigen. De Palmach organiseerde illegale immigratie naar Palestina van Joden. Deze Joden waren meestal overlevenden van de Holocaust. Door beperkingen, opgelegd door de Britten kwamen Holocaustslachtoffers die al in kampen gezeten hadden vaak opnieuw in kampen terecht. Je rijdt langs de kust van Caesarea naar Atlit, één van de detentiekampen. Eind 1930 werden hier tienduizenden Joodse illegale immigranten vastgehouden om te voorkomen dat zij Palestina zouden binnengaan. Tegenwoordig is het kamp een museum over de geschiedenis van deze illegale immigraties. We rijden via de verschillende Druzendorpen op de berg Karmel naar Nazareth. Hier zien we de Aankondigingskerk. Aan het eind van de dag rijden we naar Hotel Prima Too in Tiberias (of gelijkwaardig) voor de komende twee nachten.

 

Dag 3, woensdag: Tiberias – Meer van Galilea – Kapernaüm – Tabgha – Berg der Zaligsprekingen – Banias – Tranenvallei – Berg Bental – Tiberias

De dag begint met een boottocht op het Meer van Galilea. Op het midden van het meer worden de motoren even stilgezet. De stilte die je dan ervaart is heel indrukwekkend! Vervolgens bezoek je Kapernaüm, een vissersplaats aan het meer. Hier bezoek je de fundamenten van de synagoge waar Jezus sprak en dat wat er over is van het huis van Petrus. Nabij is Tabgha, de plaats waar Jezus de broden en vissen vermenigvuldigde voor een grote schare mensen. We rijden verder naar de Berg der Zaligsprekingen en door de Hullavallei naar Banias, ook wel Caesarea Philippi genoemd. Daarna gaan we naar de Tranenvallei waar we meer te weten komen over het verhaal van de beroemde strijd over de Golan Hoogvlakte in de Yom Kippoeroorlog. Deze dag wordt afgesloten op de berg Bental met een prachtig uitzicht over de Golan en de berg Hermon.

 

Dag 4, donderdag: Tiberias – Kibbutz Nir David – Beit Shean – Qasr al Yahud – Scopusberg – Jeruzalem

Na een heerlijk ontbijt  vertrekken we door de Jordaanvallei naar Kibbutz Nir David. Tussen 1936 en 1939 werden er in Israël meer dan 50 versterkte agrarische dorpen opgezet door de organisatie Haganah. Zij plaatste wachttorens en palissades (omheiningen) ter bescherming van het dorp. Tientallen van deze dorpen werden ’s nachts opgezet met twee redenen: ten eerste zorgde het voor een snelle verspreiding van de Joodse bevolking in het land en het effectief vaststellen van haar toekomstige grens. Ten tweede konden hiermee ook de wetten van de Britse mandaat omzeild worden, die nieuwe Joodse dorpen verboden. Er was namelijk ook een wet dat een dorp niet vernietigd mocht worden als het dorp muren en een toren bevatte. Deze ochtend bezoek je kibbutz Nir David, waar je het museum Tower and Stockade bezoekt, een model van een Joodse nederzetting aan het begin van de 20e eeuw. Vervolgens gaat deze excursiedag verder naar de opgravingen bij Beit She’an. Dit zijn één van de belangrijkste opgravingen van het land. De oudste resten dateren van 5000 voor Christus en in het verleden hebben hier maar liefst 20 beschavingen gewoond. Onder andere de Filistijnen, die in deze plaats het onthoofde lichaam van koning Saul aan de stadsmuur hebben opgehangen, maar ook de Grieken en de Romeinen. Uiteraard breng je een bezoek aan deze plaats met onder andere het Romeinse theater, de Romeinse tempel en enkele vloermozaïeken in de Sigma. De reis gaat verder richting het zuiden, waarbij Jericho wordt gepasseerd. We eindigen bij Qasr al Yahud, de doopplaats waar Johannes de Doper Jezus en vele andere doopte. Dit is ook de plek waar Jozua en de Israëlieten voor het eerst het land Kanaän binnenkwamen. We rijden richting het noorden naar Jeruzalem en stoppen bij de Scopusberg voor een eerste blik over de Heilige Stad.  Aan het eind van de dag worden we naar het Rimonim Shalom Hotel (of gelijkwaardig) gebracht voor het diner en de overnachting.

 

Dag 5, vrijdag: Jeruzalem – Israël Museum – Knesset en Menorah – Yad Vashem – Berg Herzl – Machane Yehudamarkt

Vandaag spenderen we de hele dag in Jeruzalem. Als eerste staat een bezoek aan het Israël Museum op het programma. Deze is gelegen op een heuvel in de wijk Givat Ram. Het museum huisvest een uitgebreide collectie van onder andere beeldende kunst, kunst uit Afrika, Noord- en Zuid-Amerika, Oceanië en het Verre Oosten, archeologie, zeldzame manuscripten en een collectie historisch glas- en beeldhouwkunst. Ook is daar de Schrijn van het Boek te zien met de Dode Zeerollen en er is een model van Jeruzalem op het terrein te vinden. Dit model toont Jeruzalem van het jaar 66, kort voor de verwoesting in de Joodse oorlog. Vlakbij het museum ligt het Israëlisch Parlementsgebouw de Knesset. Tegenover de ingang staat de vijf meter hoge Menorah, de zevenarmige kandelaar, het symbool van de staat Israël. Op de Menorah is een beeltenis te zien van de geschiedenis van het land. Vervolgens gaan we naar Yad Vashem, het Holocaust Herdenkingscentrum. Yad Vashem toont de geschiedenis van Joden voor en tijdens de Holocaust door middel van talloze objecten, dagboeken en andere documenten die het leven van toen realistisch en authentiek weergegeven. Dit indrukwekkende museum maakt je stil en roept een groot respect en medeleven op. We lopen vervolgens de berg Herzl op naar de nationale begraafplaats van Israël. De berg Herzl is vernoemd naar Theodor Herzl, de grondlegger van het modern politieke zionisme. Op de begraafplaats liggen veel oorlogsslachtoffers begraven. De dag wordt afgesloten met een bezoek aan de kleurrijke markt van Machane Yehuda, waar de inwoners van Jeruzalem hun inkopen doen voor de Shabbat.

 

Dag 6, zaterdag: Olijfberg – Hof van Gethsemane – Oude Stad – Graftuin

Vandaag maken we een uitgebreide stadswandeling die begint op de Olijfberg. Vanaf hier hebben we een prachtig uitzicht over de stad. We wandelen naar beneden en bezoeken de Hof van Gethsemane. In de hof staan olijfbomen die er waarschijnlijk al gestaan hebben in de tijd van Jezus. Verderop ligt de Leeuwenpoort en via die poort wandelen we de Oude Stad in. We komen onder andere langs de St. Annakerk, Bethesda, de Via Dolorosa en de oude Grafkerk. Vervolgens lopen we  via de souk, met zijn wirwar van bazaars, door de Damascuspoort. Het laatste bezoek van vandaag is de Graftuin. Op deze Shabbatsdag hebben we alle highlights van de Oude Stad gezien en gaan de verhalen uit de Bijbel nog meer leven. In het hotel zal het diner voor ons klaar staan.

Dag 7, zondag: Vrije dag

Vandaag een rustdag. De reisleider verzorgt de zondagse samenkomst. Indien mogelijk bezoeken we een lokale kerkdienst. De middag is ter vrije besteding. Maak bijvoorbeeld een mooie wandeling door de Oude Stad of ontspan bij het hotel.

 

Dag 8, maandag: Ammunition Hill – Klaagmuur – Bar Mitswaceremonie – Kabelbaanmuseum – Bethlehem – Velden van Efratha

De dag begint met een bezoek aan Ammunition Hill, de plaats ter nagedachtenis aan de strijd om Jeruzalem en de Oude Stad tijdens de zesdaagse oorlog in 1967. Deze oorlog ging tussen Israël en haar Arabische buurlanden Egypte, Jordanië en Syrië. Vervolgens gaan we de Oude Stad binnen via de Dungpoort waarna we bij de klaagmuur de Bar Mitswaceremonie bijwonen. Met zang, dans en zoetigheid wordt gevierd dat tienerjongens geestelijk volwassen zijn geworden. We lopen  vervolgens omhoog door de Joodse Wijk en bezoeken de Hurvasynagoge. Onderweg naar Bethlehem wordt er een stop gemaakt bij het kabelbaanmuseum. Hier kom je meer te weten over de operatie die er voor zorgde dat de benodigdheden werden geleverd aan de Joodse Wijk en waar de gewonde Joden met de kabelbaan onder de neus van de Jordaniërs werden vervoerd, gedurende de onafhankelijkheidsoorlog. Je bezoekt Bethlehem en de Velden van Efratha voordat je terugkeert naar het hotel.

 

Dag 9, dinsdag: Woestijn van Judea – Wadi Kelt – Qumran – Massada – Ahavafabriek – Dode Zee

Door het woeste en imposante landschap van de woestijn van Judea gaat de rit naar de oevers van de Dode Zee, 400 meter onder zeespiegel. Onderweg wordt er gestopt bij de kloof van Wadi Kelt, voor een uitzicht over het klooster van St. George dat aan de rotswand hangt. We rijden langs de grotten van Qumran, de vindplaats van de Dode Zeerollen en volgen de kustlijn van de Dode Zee naar Massada, het kasteel van Herodes de Grote. Per kabelbaan ga je naar boven voor het prachtige uitzicht, de ruïnes en het verhaal van de moedige Zeloten die zich verdedigden tegen de Romeinen. Ook wordt er een stop gemaakt bij de Ahavafabriek waar je kunt zien hoe de Dode Zeemineralen omgevormd worden naar cosmetica en gezondheidsproducten. Een unieke ervaring is het dobberen in de Dode Zee. Dit zal vandaag zeker niet ontbreken in het programma!

 

Dag 10, woensdag: Jeruzalem – Tel Aviv – Amsterdam

Een indrukwekkende reis is ten einde. Vanaf Tel Aviv vlieg je weer terug naar Nederland.

 

Wil je meer weten over het land? Klik hier voor reisinformatie over Israël.

Accommodaties

Ruth Daniel Residence

Het hotel ligt aan de centraal gelegen Jeruzalem Boulevard in Jaffa, op vier kilometer ten zuiden...

Ruth Daniel Residence

Het hotel ligt aan de centraal gelegen Jeruzalem Boulevard in Jaffa, op vier kilometer ten zuiden van het centrum van Tel Aviv. Het hotel ligt in een levendige omgeving met veel restaurants, cafés en winkels. De kamers zijn voorzien van een balkon met uitzicht op Tel Aviv of op de Middellandse Zee, een koelkast, een eigen badkamer met bad/douche en toilet.
Op minder dan tien minuten loopafstand liggen de markten, architectuur en kunstgalerijen van het historische Jaffa.

terug

Prima Too Hotel

In het centrum van Tiberia ligt het Prima Too Hotel. Lopend bereik je het meer van Galilea in 20...

Prima Too Hotel

In het centrum van Tiberia ligt het Prima Too Hotel. Lopend bereik je het meer van Galilea in 20 minuten. Het Israëlisch ontbijt bestaat uit salades, eieren, kaas en warme en koude dranken. In het hotel is een sauna aanwezig en in de gemeenschappelijke ruimte is gratis WiFi beschikbaar. De kamers bieden uitzicht over de stad en beschikken over airconditioning, een waterkoker en een kluisje.

terug

Rimonim Shalom Hotel

Het Rimonim Shalom Hotel ligt op een prachtige locatie, hoog op een berg. Het bevindt zich op...

Rimonim Shalom Hotel

Het Rimonim Shalom Hotel ligt op een prachtige locatie, hoog op een berg. Het bevindt zich op slechts tien minuten rijden van het stadscentrum van Jeruzalem en dicht bij het Holocaustmonument Yad Vashem. Het winkelcentrum Malcha en het medisch centrum Hadasa liggen beide op loopafstand. Direct tegenover het hotel vind je toegang tot het openbaar vervoer, voor een aansluiting naar het stadscentrum van Jeruzalem.

De kamers bieden uitzicht op Jeruzalem en zijn voorzien van kamerhoge ramen. Tevens hebben ze een televisie, orthopedische bedden, waterkoker en een badkamer met bad/douche en toilet.

terug
Data & prijzen
Deze reis is op dit moment niet (meer) boekbaar.
Prijsinformatie - Israël, het begin van een staat 10 dagen

Inbegrepen

 • Vlucht Amsterdam - Tel Aviv retour (met overstap)
 • Bagage 20 kilo
 • Luchthavenbelasting
 • Transfer luchthaven – hotel retour
 • Vervoer per comfortabele touringcar met airconditioning tijdens de rondreis
 • Overnachtingen in een tweepersoonskamer
 • Halfpension
 • Volpension op zondag
 • Excursies en entreegelden volgens programma
 • Fooien 5,50 per persoon per dag
 • Nederlandssprekende gids tijdens excursiedagen
 • Beter-uit reisleider

Niet inbegrepen

 • Toeslag éénpersoonskamer 415,-

Overige informatie

Hotelbeschrijving

 Dag 1-2

 Tel Aviv

 Ruth Daniel Residence

  1 nacht

 Dag 2-4

 Galilee

 Hotel Prima Too

  2 nachten

 Dag 4-10

 Jeruzalem

 Rimonim Shalom Hotel

  6 nachten

 

 

 

   9 nachten

 

Na het boeken van deze reis en bij ‘gegarandeerd vertrek’ ontvang je van ons een uitnodiging voor een informatiebijeenkomst over deze reis. Tijdens deze bijeenkomst maak je kennis met de reisleider en je reisgenoten en ontvang je, naast allerlei praktische tips, ook het informatiepakket.

 

Bij Beter Uit bent u altijd beter uit!

Schrijf u hier in voor de nieuwsbrief