Bij Beter Uit bent u altijd beter uit!

Schrijf u hier in voor de nieuwsbrief

Tbilisi4
onontdekte schat
in de Kaukasus

Georgië, onontdekte schat in de Kaukasus

Groepsrondreis | Verre reis | Vliegreis

Ga deze zomer samen met andere singles mee naar Georgië. Je gaat ver weg naar de Kaukasus en je bevindt je op de scheidslijn tussen Europa en Azië. Laat je verassen door prachtige ongerepte groene berglandschappen, fascinerende cultuur en een eeuwenoude geschiedenis.

 

Maak kennis met het vroege christendom in Georgië waardoor het land bezaaid is met oude kerken en kloosters op de meest bijzondere plekken: wankelend op ruige bergtoppen en in idyllische dorpen. Al in het jaar 337 werd het christendom de staatsgodsdienst toen, volgens de legende, de heilige St. Nino een wonderlijke genezing uitvoerde. De koning en koningin bekeerden zich tot het christendom en lieten de bevolking dopen.

 

In de gezellige en pittoreske hoofdstad Tbilisi verveel je je geen moment. In de vele populaire restaurants, galerieën, cafeetjes en terrasjes is het één en al gezelligheid. Georgië is ook beroemd vanwege haar gastvrijheid. Ervaar het zelf tijdens één van de vele maaltijden bij lokale mensen thuis. Over maaltijden gesproken, je zult smullen van de Georgische keuken die zich kenmerkt door het gebruik van veelal biologische producten. Geniet van een enorme diversiteit aan traditionele gerechten met zoete en scherpe smaken . Een goed glas wijn hoort ook bij de maaltijd want Georgië is de oudste wijn producerende regio ter wereld.

 

Boek nu en ervaar dit prachtige en unieke land waar volgens de Georgiërs zelf, elke gast "een geschenk van God" is.

 

Highlights

 • Ongerepte ruige natuur
 • Oude christelijke cultuur
 • Bijna alle maaltijden inclusief; heerlijk gevarieerde keuken
 • Verblijf in goede middenklasse hotels
 • Raften over de Aragvi Rivier
 • Hike op de Kazbeg, één van de drie hoogste bergen van de Kaukasus, naar de Kerk van de Heilige Drie-eenheid
 • Hartverwarmende gastvrijheid

Programma

Dag 1, maandag: Amsterdam – Tbilisi

We beginnen samen onze reis op Schiphol. We vliegen van Amsterdam naar Tbilisi, de hoofdstad van Georgië. De gids die ons deze week meeneemt staat al klaar en neemt ons mee naar het hotel in het centrum van Tbilisi. De stad ligt aan de beide oevers van de rivier Mtkvari en is omgeven door bergen. Het is een interessante historische, en tegelijkertijd moderne stad met futuristische architectuur. In deze pittoreske stad vol met leuke restaurants en terrasjes is het altijd gezellig.

 

Dag 2, dinsdag: TbilisiJvari Kerk – Uplistsikhe – Gori – Ananuri - Gudauri

Na een lekker Georgisch ontbijt starten we onze dag vandaag op het het Metekhi plateau bij de Metekhi kerk. We krijgen een korte introductie en genieten van het uitzicht over het oude gedeelte van de stad, het Narikhala fort en de rivier Mktvari. Het blijft vanmorgen bij een korte introductie want hierna verlaten we Tbilisi en gaan we op weg naar het ski-oord Gudauri in West Georgië.

 

Onderweg bezoeken we de in kruisvom gebouwde, Jvari kerk; een voorbeeld van de eerste Georgische kerkarchitectuur. Volgens de legende plaatste de heilige St. Nino een houten kruis op de plaats van de Jvari kerk en begon ze hier met het prediken van het Evangelie. De kerk is hierdoor al eeuwen een belangrijk pelgrimsoord voor gelovigen. Bij de kerk kijken we uit over de vallei waarin Mtskheta, het religieuze hart van Georgië, en de Mtkvari-rivier liggen.

 

We rijden door naar Uplistsikhe, een complete stad uitgehouwen in de rotsen. Het is een van de oudste steden van Georgië, meer dan 3000 jaar oud. Zelfs de basiliek en het theater zijn in de rotsen uitgehakt. We klimmen over trappen en rotsen helemaal naar boven en zien onder ons de stad, de omliggende vallei en de kabbelende rivier.

 

In Gori, de geboorteplaats van Joseph Stalin, bezoeken we het Stalin museum. Een grote collectie foto’s en objecten laat ons kennismaken met zijn leven. Het zal je opvallen dat het museum hem vooral herdenkt als een grote held en leider. De jongere Georgische generatie wil echter ook de negatieve kant van zijn bewind belichten. Helemaal onder in de kelder is slechts een klein gedeelte met informatie over de onderdrukking van het volk. Bekijk ook het originele familiehuis en Stalin’s gepantserde treinwagon.

 

We komen langs groene berglandschappen en bereiken het fort van Ananuri met verschillende gebouwen. Binnen vinden we twee kerken, op de buitenmuren zijn mooie reliëfs en fresco’s te zien. De vesting ligt in een prachtige omgeving van groene bergen aan het Zhinvali stuwmeer. Aan het einde van de dag komen we aan in ons hotel in Gudauri. We dineren in het hotel en sluiten gezamenlijk deze dag vol eerste indrukken af.

 

Dag 3, woensdag: Kazbegi

Over de Georgian Military Highway, de historische verbindingsweg met Rusland, gaan we op weg naar Kazbegi. We komen aan in een dromerig dorpje op slechts enkele kilometers van de Russische grens en gelegen tussen de inmense reuzen van de Kaukasus. Van hieruit maken we een excursie naar de Kerk van de Heilige Drie-eenheid. We maken een wandeling van circa 2½ tot 3½ uur. (optioneel is het ook mogelijk om de route per jeeps af te leggen, exclusief). De kerk ligt op 2170 meter hoogte op de hellingen van de Kazbeg die met 5047 meter hoogte tot de top drie pieken van de Kaukasus behoort. Het uitzicht vanaf de kerk is magnifiek! Het is ook mogelijk om een hike te maken naar de gletsjer van Kazbek.

 

We lunchen bij een lokaal gezin waar het traditionele gerecht uit de bergen van de Kaukaus wordt geserveerd; Khinkali, Georgische Dumplings. Voor wie wil kunnen we in de middag een wandeling maken naar de Gveleti waterfal. Voor de bikkels onder ons is het mogelijk om onder het ijskoude water van de waterval te staan. We overnachten opnieuw in Gudauri.

 

Dag 4, donderdag: Gudauri – Mtskheta – Tbilisi

Neem vanmorgen een stevig ontbijt want de dag begint actief. Raftend glijden we naar beneden over de Aragvi Rivier. We varen naar het hoofdkamp waar we een lunch krijgen in de buitenlucht. Na de lunch keren we terug richting Tbilisi.

 

In Mtskheta, de voormalige hoofdstad van Georgië en de heiligste plek in dit land, bezoeken we de prachtige, ommuurde Svetitskhoveli kathedraal die is gebouwd op de plek waar St. Nino een kerk bouwde. Volgens de overlevering is hier het bovenkleed van Jezus begraven, meegenomen door een Georgische Jood die aanwezig was bij de kruisiging van Jezus. Bewonder de mooie kathedraal en bekijk binnen de mooie fresco’s, vele objecten en relikwieën.  In de sfeervolle straatjes rondom de kerk is het erg gezellig. Ga onder het genot verse granaatappelsap en churchkhela, een Georgisch lekkernij van verschillende noten ondergedompeld in druivensap, op zoek naar leuke souvenirs.

 

Op loopafstand van de Svetitskhoveli kathedraal vinden we het Samtavro klooster. Het is een actief klooster waar we zwartgeklede nonnen tegenkomen. St. Nino heeft in de kerk gewoond en de graven van Koning Miriam en zijn vrouw Nana zijn hier te vinden. Zij namen de het christendom als staatsgodsdienst aan in het jaar 337. We keren terug naar Tbilisi waar we zelf een gezellig restaurant opzoeken voor een lekker diner.

 

Dag 5, vrijdag: Tbilisi – David Gareja – Telavi

Na het ontbijt rijden we naar het David Gareja-kloostercomplex in de bergen. Bijzonder is het landschap waarin dit kloostercomplex uit de 6e eeuw ligt: het lijkt wel een woestijn! We maken hier een wandeling van zo’n twee tot drie uur. Langs steile geitenpaadjes klauteren we naar de top van de bergrug, waar je een prachtig weids uitzicht hebt: aan de ene kant zie je Georgië liggen, aan de andere kant ligt in de diepte Azerbeidzjan. Via een smal pad kom je uit bij het Udabno-klooster met prachtige fresco’s. Helaas werd dit klooster door Rode Sovjetleger gebruikt voor schietoefeningen, waardoor het veel schade heeft opgelopen. Ook bezoeken we het Engelse landgoed Tsinandali van de aristocratische familie Chavchavadze.

 

Vervolgens gaan we op weg naar Telavi, de hoofdstad van de Kakhetië-regio, het belangrijkste wijngebied van Georgië. We dineren vanavond uitgebreid bij een lokaal gezin. Bekijk en leer hoe vers brood wordt gebakken en ook de traditionele zoete lekkernij churchkhela. Er is genoeg tijd voor gesprek en vragen.

 

Dag 6, zaterdag: Telavi – Nekresi – Kvareli – Bodbe – Tbilsi

Vandaag verkennen we een deel van Kakhetië wat bekend staat om haar wijnen. De legende vertelt dat de Georgiërs laat waren toen God de landen verdeelde onder de mensen. Ze waren namelijk wijn aan het drinken en God aan het danken. Alle landen waren al verdeeld toen de Georgiërs om hun land vroegen. Omdat ze God aan het danken waren kregen ze uiteindelijk het mooiste stukje dat God eigenlijk voor zichzelf had bewaard, Georgië. Georgiërs zijn trots op hun manier van wijn maken en de wijn gaan we natuurlijk proeven. Behalve mooie wijngaarden en een aantrekkelijk landschap, vinden we ook hier weer historische hoogtepunten.

 

Zo bezoeken we het Nekresi klooster op een heuvel. Het complex is gesticht door de Syrische vaders die al in de 6e eeuw het christendom in Armenië verspreidden. Geniet van de idyllische ligging en het indrukwekkende uitzicht op de Alazani vallei. Geniet van een heerlijke lunch bij wijnhuis Khareba: smakelijke huisgemaakte gerechten met diverse Georgische wijnen.

 

Na de lunch bezoeken we het dorpje Bodbe, waar we het nog altijd actieve nonnenklooster bezoeken. In de kleine kapel van de bijbehorende kerk ligt het volledig marmeren graf van de heilige St. Nino.  De kerk met kleurrijke schilderijen bevindt zich aan de top van een hoge berg. Wandel door de kloostertuin waar honderden vogeltjes zingen en geniet van de vredige rust die hier heerst.

 

De volgende stop is Signagi, een oud stadje op de voormalige Zijderoute. Er wonen slechts een paar duizend inwoners. Men leeft er voornamelijk van de productie van wijn en van tapijten. Het stadje - prachtig gelegen, op een heuvel, met zicht op de bergen van Kaukasus en de Alaznivallei - ligt binnen een verdedigingsmuur met 23 torens en vele poorten. Aan het einde van de dag keren we terug naar Tbilisi voor het diner in een lokaal restaurant en de overnachting.

 

Dag 7, zondag: Tbilisi

Vandaag is het zondag, een vrije dag. ’s Morgens kunnen we een deel van een dienst bijwonen in één van de Georgisch-orthodoxe kerken, een zeer bijzondere ervaring. De rest van de dag is ter vrije besteding.

 

Dag 8, maandag: Tbilisi

Vandaag maken we kennis met Tbilisi. We hebben deze week al een aantal keer door de stad gereden waarbij je je waarschijnlijk hebt verbaast over de architectuur van deze levendige en bruisende stad: beelden, huizen, kerken en paleizen in middeleeuwse, neo-classistische en sovjetstijl en hypermoderne gebouwen zoals het futuristische theater en de Brug van de Vrede, die is verlicht met duizenden led-lampjes! Deze bezienswaardigheden staan in het autovrije oude centrum, dat we te voet bezoeken.

 

We gaan naar de orthodoxe Kerk van Sameba (ofwel de Kerk van de Heilige Drie-eenheid). Het is niet alleen de grootste maar ook de mooiste kerk van de stad, in de avond is deze kerk prachtig verlicht!  Ook bezichtigen we de Sioniki-kathedraal. Deze kerk, die in de 7e eeuw is gebouwd en daarna meerdere malen herbouwd, is een mengelmoes van stijlen. Ook bekijken we de Anchiskhati basiliek, de oudste kerk van Tbilisi.

 

Wandelend over Rustaveli Avenue, de hoofdstraat van Tbilisi, komen we tal fraaie gebouwen zoals het theater en het parlementsgebouw. Uiteraard zijn er hier ook genoeg leuke (souvenir) winkels te vinden.

 

De lunch is vandaag op eigen gelegenheid. In de middag is er nog wat tijd om de stad zelf te verkennen. De naam Tbilisi is afgeleid van het oude Georgische woord ‘tbili’, dat warm betekent. De stad is namelijk gebouwd op zwavelhoudende warmtebronnen! Om die reden zijn er in de oude stad vele badhuizen met zwavelhoudend water te vinden. Het is heerlijk om daar na de lunch te ontspannen.

 

’s Avonds sluiten we deze reis af met een bijzondere Georgische traditie: de supra. Een Georgische familie nodigt ons uit om bij hen thuis te eten. De tafel staat vol smakelijke gerechten zoals Georgisch kaasbrood chatsjapoeria bereid met lokale vaak huisgemaakte kaas. De gastheer, de tamada, brengt toasten uit op het leven, gezondheid, de liefde en eten. Je voelt je meteen deel van de familie, de gastvrijheid is hartverwarmend. Een onvergetelijke avond en afsluiter van deze prachtige reis!

 

Dag 9, dinsdag: Tbilisi – Amsterdam

Deze indrukwekkende reis is ten einde. We nemen afscheid van Tbilisi en vliegen terug naar Amsterdam waar we afscheid van elkaar nemen.

Data & prijzen
Deze reis is op dit moment niet (meer) boekbaar.
Prijsinformatie

Inbegrepen

 • Vliegreis Amsterdam – Tbilisi met overstap in Istanbul
 • Luchthavenbelastingen en overige heffingen
 • Ruimbagage 20 kilo
 • Transfer luchthaven – hotel retour
 • Vervoer per comfortabele touringcar (met airconditioning) tijdens de rondreis
 • 8 overnachtingen in een tweepersoonskamer
 • Verblijf op basis van volpension beginnend met ontbijt op dag 2 en eindigend met ontbijt op dag 9 (diner op dag 4 en lunch op dag 8 uitgezonderd)
 • Excursies en entreegelden volgens programma*
 • Engelssprekende gids tijdens de excursiedagen
 • Beter Uit reisleider

Niet inbegrepen

 • Toeslag éénpersoonskamer 295,-
 • Diner op dag 4 en lunch op dag 8
 • Drankjes bij de maaltijden
 • Optionele excursies (indien van toepassing)
 • Fooien

Overige informatie

De minimale groepsgrootte voor deze reis is 20 personen.

 

Vaccinaties 

Neem voor de laatste informatie over vaccinaties contact op met de huisarts of GGD. 

 

Vluchtschema (onder voorbehoud van wijzigingen)

Datum Van Naar Vluchtnummer Vertrek Aankomst
19 aug/ 16 sep 2019 Amsterdam Istanbul TK 1962 12.30 uur 16.50 uur
19 aug/ 16 sep 2019 Istanbul Tbilisi TK 380 19.30 uur 22.45 uur
           
27 aug/ 24 sep 2019 Tbilisi Istanbul TK 379 10.40 uur 12.05 uur
27 aug/ 24 sep 2019 Istanbul Amsterdam TK 1953 15.10 uur 17.45 uur

 

Hotelinformatie met vertrek 19 augustus (onder voorbehoud van wijzigingen)

Dag 1-2 Tbilisi Bridge Boutique Hotel 1 nacht
Dag 2-4 Gudauri Hotel Alpina 2 nachten
Dag 4-5 Tbilisi Bridge Boutique Hotel 1 nacht
Dag 5-6 Telavi Zuzumbo 1 nacht
Dag 6-9 Tbilisi Astoria Tbilisi 3 nachten
    Totaal 8 nachten

 

Hotelinformatie met vertrek 16 september (onder voorbehoud van wijzigingen)

Dag 1-2 Tbilisi Bridge Boutique Hotel 1 nacht
Dag 2-4 Gudauri Hotel Alpina 2 nachten
Dag 4-5 Tbilisi Astoria Tbilisi 1 nacht
Dag 5-6 Telavi Zuzumbo 1 nacht
Dag 6-9 Tbilisi Iveria Inn 3 nachten
    Totaal 8 nachten

 

Informatiebijeenkomst 

Na het boeken van deze reis en bij ‘gegarandeerd vertrek’ ontvang je van ons een uitnodiging voor een informatiebijeenkomst over deze reis. Tijdens deze bijeenkomst maak je kennis met de reisleider en je reisgenoten en ontvang je, naast praktische tips, ook informatie over de reis.

 

De kennismakingsbijeenkomst van de reis met vertrek op 19-08-19 is op zaterdag 27 juli.

De kennismakingsbijeenkomst van de reis met vertrek op 16-09-19 is op zaterdag 24 augustus.

 

 Deze vindt plaats in Nieuw Salem, De Lei 86 te Driebergen.

(datum en tijd onder voorbehoud van eventuele wijzigingen)

Een uitnodiging met de definitieve datum en tijd ontvangt u / ontvang  je ongeveer 2/3 weken van te voren.

Bij Beter Uit bent u altijd beter uit!

Schrijf u hier in voor de nieuwsbrief