Bij Beter Uit bent u altijd beter uit!

Schrijf u hier in voor de nieuwsbrief

EO Ledenreis Zuid Afrika

Groepsrondreis | EO-ledenreis | Vliegreis

Sinds jaar en dag omschrijft Zuid-Afrika zichzelf als ‘De Wereld in één Land’. Gezien de veelzijdigheid is dat niet ten onrechte. Tijdens de EO Jubileumreis bezoeken we het in 1652 door de VOC gestichte Kaapstad en reist u door oeroude landschappen, over uitgestrekte savannen en ruige bergen. De onvoorstelbare rijkdom aan flora en fauna wordt gekoesterd in de verschillende parken en wildreservaten, waarvan het Krugerpark verreweg de meeste bekendheid geniet. Luipaarden, leeuwen, olifanten, buffels en neushoorns, wie wil er nu niet oog in oog komen te staan met één van deze imposante dieren? Zuid-Afrika is een absolute must voor elke reiziger! Tijdens deze reis wordt ook zeker stil gestaan bij een Metterdaad project en bezoeken we township Soweto.

Van dag tot dag

Dag 1 - maandag 2 oktober 2017 
Vanaf Schiphol vliegen we naar Johannesburg, met een overstap in Istanbul, waar we de volgende ochtend aankomen. 

 

Dag 2 - dinsdag 3 oktober 2017 
In de ochtend arriveert onze vlucht. Vanaf hier worden we naar Pretoria, de bestuurlijke hoofdstad van Zuid-Afrika, gebracht. Pretoria is een rustige stad met veel parken, meren en historische gebouwen. We bezichtigen onder andere het Voortrekker Monument. Dit vierkante gebouw valt op in de omgeving en vertelt de indrukwekkende geschiedenis van de Grote Trek en de Slag bij de Bloedrivier. Hierna bezoeken we het historische Kerkplein, het centrum van de stad. Dit plein heeft zijn naam te danken aan de kerk die er vroeger stond. In het midden op het plein staat een standbeeld van Paul Kruger, één van de belangrijkste personen tijdens de Boerenoorlogen. Nederlandse invloeden op het Kerkplein zijn te vinden bij het regeringsgebouw en het Paleis van Justitie, deze zijn beiden ontworpen door de Nederlandse architect Sytze Wierda. Wat we ook zeker niet mogen overslaan is het imponerende Uniegebouw. Door de ligging op de heuvel Meintjiesdijk is er een mooi uitzicht over de stad Pretoria. In het Uniegebouw is de regering gevestigd en het is ook de verblijfplaats van de president. De bekendste president die er ingehuldigd is, is Nelson Mandela, van hem staat er ook een standbeeld voor het gebouw. Na deze tour worden we weer teruggebracht naar ons hotel in Pretoria voor diner en overnachting. 

 

Dag 3 - woensdag 4 oktober 2017
Vandaag verlaten we de stad en rijden we over het platteland richting het Krugerpark. We komen langs Witbank, waar op grote schaal kolenmijnbouw plaatsvindt, en langs Middelburg, de hoofdstad van roestvrij staal. Deze stad wordt zo genoemd omdat er een grote staalfabriek gevestigd is. Tijdens de Tweede Boerenoorlog bouwde Engeland een concentratiekamp in Middelburg en ter nagedachtenis hiervan is er een monument gebouwd op deze plek. De weg volgend komen we ook langs Dullstroom, een idyllisch dorp gelegen tussen rivieren, stromen en meertjes. In de wateren leeft veel forel en er wordt dan ook fanatiek gevist. Ook is er een grote kans dat we hier de blauwe kraanvogel zien, de nationale vogel van Zuid-Afrika. Ons eindpunt van vandaag is Hazyview, de perfecte uitvalsbasis voor een prachtige safari in het Krugerpark. 

 

Dag 4 -donderdag 5 oktober 2017 
Vroeg uit de veren voor een bezoek aan het beroemde Krugerpark. Het wildpark is vernoemd naar Paul Kruger die tijdens de Boerenoorlog al een park wilde oprichten voor de dieren maar door de oorlog is dat niet gelukt. Na de oorlog is het park alsnog gekomen en sinds 1926 is het een officieel nationaal park. Geen enkel ander wildpark ter wereld heeft de verscheidenheid van natuur en soorten dieren dan het Zuid-Afrikaanse Krugerpark. Houd uw fototoestel bij de hand want de kans is groot dat we vandaag dieren uit de Big Five spotten. Misschien wel allemaal! We gaan onder begeleiding van ervaren rangers in een open 4x4 voertuig een volle dag op safari. Dit is de ultieme manier om het park en de dieren te verkennen. Doordat het voertuig open is, heeft u aan alle kanten goed uitzicht en doordat de snelheid in het park laag ligt, zo’n 20 kilometer per uur, heeft u uitgebreid de tijd om de dieren te spotten. Wie weet zien we wel een kudde olifanten of steekt er een leeuw voor ons de weg over. Aan het eind van de middag rijden we weer terug naar onze Lodge in Hazyview. Hier genieten we van een traditionele Afrikaanse braai waar de Boerewors en veel vlees ongetwijfeld niet zullen ontbreken.

 

Dag 5 - vrijdag 6 oktober 2017 
Deze dag staat in het teken van de beroemde Panoramaroute. Van watervallen tot een canyon en van diepe kloven tot panoramische vergezichten, dat kenmerkt de Panoramaroute. Doordat de route door het jaar heen veel regen krijgt is het extra mooi door de vele tinten groen op het vruchtbare land. Een van de hoogtepunten is de Blyde River Canyon, een enorme kloof met rotsplateaus in de meest bijzondere vormen. Spectaculaire uitzichten ontbreken vandaag ook niet, bijvoorbeeld bij de Drie Rondavels. Kijkend in de verte ziet u drie ronde bergtoppen naast elkaar liggen welke lijken op de traditionele Afrikaanse ronde hutten. Het meest indrukwekkend uitzicht zullen we zien bij God’s Window. Tijdens ons verblijf in de schitterende natuur zullen we gezamenlijk een overdenking houden. Aan het einde van de middag arriveren we in ons hotel in Hazyview.

 

Dag 6 - zaterdag 7 oktober 2017

Vanochtend brengen we een bezoek aan het Metterdaad project. Hier maken we kennis met het project en ervaren we hoe de lokale bevolking ondersteund wordt. Vervolgens vertrekken we naar Matsamo Cultural Village waar we een culturele voorstelling bijwonen met traditionele zang en dans. We rijden door naar de Jeppe’s Reef grenspost waar we in het Koninkrijk Swaziland aankomen. Deze route voert ons langs ravijnen en weidse vergezichten. Aan het einde van de middag arriveren wij bij ons hotel in Swaziland. 

 

Dag 7 -zondag 8 oktober 2017
Een heerlijke vrije dag! Vanochtend houden we gezamenlijk de zondagse samenkomst in het hotel en, indien mogelijk, bezoeken we een lokale kerkdienst. De rest van de dag is ter vrije besteding.

 

Dag 8 - maandag 9 oktober 2017 
Vanochtend bezoeken we een lokale markt waar we kunnen rondsnuffelen en misschien een leuke souvenir kunnen kopen. We verlaten Swaziland en rijden terug naar Zuid-Afrika. Langs de eindeloze velden met suikerriet rijden we naar Zululand, waar van oorsprong de Zulustam woont en die er nu ook nog volgens de traditionele waarden en tradities leeft. Een provincie vol afwisselende natuur, strand en een subtropisch klimaat. In de namiddag komen we aan in ons hotel in St. Lucia.

 

Dag 9 - dinsdag 10 oktober 2017 
We verblijven vandaag in St. Lucia. Deze plaats staat bekend om de vele nijlpaarden en krokodillen. We maken vanochtend een boottocht over het grote natuurreservaat aan de westkant van het dorp, waar krokodillen, haaien en honderden nijlpaarden leven. Met een beetje geluk zien we tijdens de boottocht zonnende krokodillen of een nijlpaardfamilie. Vanmiddag genieten we van een vrije middag en de faciliteiten van het hotel. U kunt bijvoorbeeld gaan snorkelen of paardrijden langs de kust.

 

Dag 10 - woensdag 11 oktober 2017
Vanochtend vertrekken we naar het vliegveld van Durban voor een binnenlandse vlucht naar Port Elizabeth. Na aankomst in Port Elizabeth maken we een tour door deze belangrijke havenstad. In 1820 vestigden de eerste kolonisten zich al in Port Elizabeth en hierdoor bezit de stad een groot aantal historische gebouwen, musea en standbeelden. De Victoriaanse gebouwen zijn zeer fraai en de moeite waard. Veel bezienswaardigheden liggen aan het water en de stad heeft als bijnaam 'Afrika's hoofdstad van de watersport'.

 

Dag 11 - donderdag 12 oktober 2017
Bij Port Elizabeth starten we de Tuinroute. De naam Tuinroute is vanwege de prachtige flora die het hele jaar door bloeit. Via de schitterende kust rijden we naar het Tsitsikama National Park, waarvan de naam betekent ‘plek met veel water’. Het park kent hoge bergen, kliffen, dichtbegroeide bossen en een geweldige fauna. Er leven meer dan tweehonderd vogelsoorten en tussen de zwarte rotsen leeft de zeldzame klauwloze otter. Aan het begin van de middag vervolgen we de weg over de Tuinroute langs Plettenbergbaai. Het kleine stadje staat bekend om zijn prachtige eindeloze witte stranden en de Zuidkaper, een soort walvis die hier tussen juli en december hun jongen ter wereld brengen. Het eindpunt van vandaag is Knysna, de belangrijkste plaats van de Tuinroute. Vanwege de vele kunstgalerijen wordt het ook wel de kunsthoofdstad van de regio genoemd. In Knysna worden we naar ons hotel gebracht voor diner en overnachting. 

 

Dag 12 - vrijdag 13 oktober 2017 
We verlaten Knysna en rijden naar de struisvogelhoofdstad van de wereld; Oudtshoorn. Vanwege het aangename klimaat voor struisvogels schoten rond 1900 de struisvogelboerderijen als paddenstoelen uit de grond. De veren van deze loopvogels zijn sindsdien wereldwijd erg populair. De struisvogelboeren bouwden grote huizen bij hun boerderij die in die tijd in de volksmond ook wel verenpaleizen werden genoemd. We bezoeken een struisvogelboerderij waar u deze bijzondere dieren van dichtbij kunt zien. Er wordt verteld over de leefwijze van de dieren en er is de mogelijkheid om ze te voederen. Aan het begin van de middag vervolgen we onze weg naar de Cango grotten. Deze indrukwekkende grotten liggen aan de voet van de Swartbergpas. In 1780 zijn de grotten per toeval ontdekt door een herder die zijn verloren schapen zocht. Sinds die tijd zijn er veel nieuwe zalen en gangen ontdekt en is het grottenstelsel flink uitgebreid. Er zijn grote zalen maar ook nauwe gangen, stalactieten, stalagmieten en muurschilderingen te bezichtigen. Vanavond dompelen we ons onder in de echt Zuid-Afrikaanse cultuur en genieten we van een traditionele braai bij het gezellige restaurant ‘Kobus se Gat’. Hier wordt nog gekookt zonder gas of elektriciteit maar ouderwets op kolen op een barbecue. De heerlijkste gerechten worden voor uw neus klaargemaakt.

 

Dag 13 - zaterdag 14 oktober 2017
Vandaag is een reisdag. Vanaf Oudtshoorn rijden we over wijnroute 62, een 850 kilometer lange weg tussen Kaapstad en Port Elizabeth die daarmee de langste wijnroute ter wereld. Een lange route, maar u hoeft zich tijdens de rit geen moment te vervelen. Geniet van een prachtig uitzicht op vruchtbare groene valleien met ontelbare wijnranken, omgeven door bergen. Misschien zien we onderweg nog een stokstaartje of struisvogel. We overnachten in het wijngebied.

 

Dag 14 - zondag 15 oktober 2017
Een heerlijke vrije dag! Vanochtend houden we de zondagse samenkomst in het hotel. Geniet van de faciliteiten van het hotel of maak een mooie wandeling in de omgeving. Na de lunch vertrekken we zo mogelijk naar een lokale kerkdienst en maken we kennis met de gemeenteleden.

 

Dag 15 - maandag 16 oktober 2017
We volgen de mooie wijnroute richting Stellenbosch. Midden tussen de akkers liggen witgeverfde wijnboerderijen. Hier maken we een wijnproeverij mee en krijgen we het proces van wijn maken uitgelegd. In Stellenbosch maken we een stadswandeling waar we natuurlijk een bezoek aan Oom Samie se Winkel niet kunnen overslaan. Deze winkel, aan de monumentale Dorpsstraat gelegen, is onveranderd sinds de oprichting in 1904. Het is eigenlijk een combinatie van winkel en een museum. We rijden verder naar Kaapstad waar we de komende drie nachten verblijven. We sluiten de dag af met een wandeling door het centrum van Kaapstad en zien onder andere het Gemeentehuis en het Green market square met zijn gezellige stalletjes met allerlei waren.

 

Dag 16 - dinsdag 17 oktober 2017
We vertrekken vroeg want het beloofd een bijzondere dag te
 worden! We maken namelijk een mooie tour over het Kaaps Schiereiland.
We rijden naar de Houtbaaij om vervolgens via de beroemde weg
van Chapman’s Peak naar Kaap de Goede Hoop te rijden. Geniet
 van het prachtige uitzicht over de Atlantische Oceaan! Daarna brengen we een bezoek aan Simon’s Town. Op dit strand 
is een pinguïnkolonie gevestigd en u kunt bijzonder dichtbij komen 
om deze grappige dieren voorbij te zien waggelen. In de middag 
brengen we een bezoek aan de Tafelberg waar we per kabelbaan
 omhoog gaan. Geniet van het prachtige uitzicht over de stad! Zo mogelijk houden we gezamenlijk een overdenking op deze gedenkwaardige plek. Na deze lange en enerverende dag rijden we weer terug naar ons hotel in voor diner en overnachting in Kaapstad.

 

Dag 17 - woensdag 18 oktober 2017
Vanochtend staat een bezoek aan het Robbeneiland op het programma. Robbeneiland is de plek waar Nelson Mandela 18 jaar gevangen gezeten heeft. Zo mogelijk houden we gezamenlijk een overdenking op deze bijzondere locatie. Na dit indrukwekkende bezoek worden we naar het Victoria & Alfred Waterfront gebracht waar we de lunch gebruiken. Na de lunch hebben we vrije tijd om deze gezellige haven te verkennen met zijn vele winkeltjes en mooie jachten. Vanavond genieten we van een “fare well dinner” in een Afrikaans thema restaurant.

 

Dag 18 - donderdag 19 oktober 2017 
Na het ontbijt gaan we naar Kirstenbosch National Botanical Garden. Dit is een grote botanische tuin aan de voet van de oostelijke helling van de Tafelberg. We krijgen vrije tijd om de tuinen te bekijken. Vervolgens worden we naar het vliegveld gebracht voor onze vlucht naar Nederland.

 

Dag 19 - vrijdag 20 oktober 2017 
In de ochtend komen we aan op Schiphol waar we afscheid nemen van elkaar. Dit is het einde van een bijzondere reis! 

 

N.B. Het programma wordt uitgevoerd behoudens overmacht en weersomstandigheden.

Data & prijzen
Deze reis is op dit moment niet (meer) boekbaar.
EO Ledenreis Zuid Afrika

Inbegrepen

 • Vlucht Amsterdam – Johannesburg en Kaapstad – Amsterdam (met overstap) 
 • Luchthavenbelasting 
 • Ruimbagage 20 kilo
 • Binnenlandse vlucht Port Elizabeth – Durban
 • Vervoer per comfortabele touringcar met airconditioning 
 • Overnachtingen in goede middenklasse hotels 
 • Verblijf in tweepersoonskamer met eigen bad/douche, toilet en airconditioning
 • Verblijf op basis van volpension 
 • Fooien voor hotelpersoneel, chauffeur en gidsen 
 • Het beschreven excursiereisprogramma, inclusief alle daar bijbehorende entreegelden 
 • Bagageservice bij de hotels (één koffer per persoon) 
 • Administratiekosten

Niet inbegrepen

 • Toeslag éénpersoonskamertoeslag 285,- 
 • Persoonlijke uitgaven en drankjes tijdens de maaltijden 
 • Niet genoemde en/of optionele excursies en entreegelden 
 • Evt. reis- en annuleringsverzekering 
 • Evt. verhoging van brandstoftoeslagen
 
 • Bijdrage Calamiteitenfonds 2,50 per boeking (verplicht)

Overige informatie 

 

Reissom:
Vanaf 70 personen: €2999,- per persoon
60 - 69 personen: €3099,- per persoon
50 - 59 personen: €3199,- per persoon
40 - 49 personen: €3375,- per persoon 

Wij boeken u in op basis van de duurste prijs. Ongeveer twee weken voor aanvang van de reis storten wij het eventuele verschil van de reissom terug op uw rekening. 

Voor de ledenreizen geldt dat iedere persoon die mee wil met een ledenreis persoonlijk lid dient te zijn van de EO. Maakt u een reservering voor meer dan 1 persoon, dan dient u van iedere individuele persoon zijn/ haar eigen relatienummer in te vullen! Indien u geen lid bent, en u wilt toch deelnemen aan deze reis, dient u lid te worden van de EO. Dit kan via de website: www.mijneo.nl/lid-worden of telefonisch via het klanten contact centrum 035-6474645.

 

Vluchtschema

De vlucht wordt uitgevoerd met luchtvaartmaatschappij Turkish Airlines. De tijden zijn onder voorbehoud van wijzigingen. 

 Datum

 Van

 Naar

 Vluchtnummer

 Vertrek

 Aankomst

 2 oktober 2017

 Amsterdam

 Istanbul

 TK 1954

 19.35 uur

 00.10 uur *

 3 oktober 2017

 Istanbul

 Johannesburg

 TK 42

 01.40 uur

 10.40 uur

 

 

 

 

 

  

 19 oktober 2017

 Kaapstad

 Istanbul

 TK 45

 17.20 uur

 05.05 uur

 20 oktober 2017

 Istanbul

 Amsterdam

 TK 1951

 07.00 uur

 09.40 uur

*= Aankomst volgende dag

 

Paspoort

Let op, voor deze reis dient uw paspoort bij vertrek nog minimaal zes maanden geldig te zijn! 

 

Belangrijk: 

Wanneer je naar Zuid-Afrika reist is het aan te raden om na te denken over aanbevolen vaccinaties. Voor uitgebreide en bindende adviezen, neem contact op met de GGD.

Bij Beter Uit bent u altijd beter uit!

Schrijf u hier in voor de nieuwsbrief