Bij Beter Uit bent u altijd beter uit!

Schrijf u hier in voor de nieuwsbrief

Reformatiereis CGMV Duitsland o.l.v. Jan Knepper

Zomer | Groepsrondreis | Busreis

Na de Lutherreis (2017) en de Calvijnreis (2018) organiseren we een derde reformatiereis. In deze reis willen we ons verder verdiepen in de gevolgen die de reformatie heeft gehad. We spitsen dit toe op twee thema’s:

 • Confessies: in de verschillende confessies is de leer van de Reformatie verwoord en beleden. Tijdens deze reis staan we achtereenvolgens stil bij de godsdienstgesprekken tussen de verschillende reformatoren (Marburg), de Heidelbergse Catechismus, de Nederlandse geloofsbelijdenis en de Dordse leerregels
 • Martelaarschap: een ander gevolg van de Reformatie was de vervolging van de protestanten in Europa. De inquisitie veroordeelde de gereformeerden vaak tot de dood door ophanging (Guido de Bres) of tot de brandstapel (Antwerpen)

Programma

Dag 1, maandag 16 september 2019

Opstappen in Bunschoten (Immanuelkerk) of bij station Amersfoort. Vervolgens drinken we onderweg ergens koffie en vertrekken we naar Marburg. In Marburg vond in 1529 het godsdienstgesprek plaats tussen o.a. Luther, Melanchton, Zwingli en Bucer. Over 14 punten vond men overeenstemming echter niet over het avondmaal. We krijgen een rondleiding door Marburg en brengen een bezoek aan de Elizabethkirche, de op één na oudste gotische kerk van Duitsland (1235). Diner en overnachting in Marburg.

 

Dag 2, dinsdag 17 september 2019

We bezoeken in Marburg het Slot waar het godsdienstgesprek plaatsvond. Vervolgens rijden we langs slot Dillenburg waar Willem van Oranje is geboren. Vanuit dit slot organiseerde Willem van Oranje het verzet tegen de Spanjaarden. We zien het Oranje Nassau Museum en de kazematten dat helaas gesloten is tijdens ons bezoek aan Dillenburg. Via Herborn rijden we naar Heidelberg. In Herborn stond een universiteit waaraan Olevianus, een van de opstellers van de Heidelbergse Catechismus studeerde. In deze voormalige universiteit is nu een museum ingericht. Dit museum herbergt een martelarenboek. Indien mogelijk gaan we dit boek nog even bekijken. De naam Heidelberg is in Nederland vooral verbonden met de Heidelberger Catechismus, die een stempel heeft gedrukt op het Nederlandse protestantisme. Ook Luther heeft deze stad aangedaan en liet er zijn sporen na. In april 1518 spreekt hij voor de augustijner eremieten in Heidelberg over zijn stellingen. Niet alleen weet niemand hem te weerleggen, hij ontvangt ook bijval, sympathie en ondersteuning. Diner en overnachting in Heidelberg. Na het diner zijn we welkom voor een bezoek aan de jongste reformatorische universiteit de RTS (reformatorisch theologisch seminarie); dit seminarie stond in het verleden in Marburg. Voorheen was professor Douma voorzitter van het curatorium thans professor Maris, emeritus professor TU Apeldoorn. We combineren dit bezoek met de avondsluiting.

 

Dag 3, woensdag 18 september 2019

In Heidelberg maken we een wandeling onder leiding van een stadsgids (Nederlands- of Duitstalig) door het centrum. We bezoeken de oudste universiteit van Duitsland en de Lutherse Heilige Geestkerk. Vervolgens gaan we naar het Kasteel van Heidelberg (per kabelbaan). In Heidelberg staan we stil bij het ontstaan van de Heidelbergse Catechismus (1563). Vrije middag die je bijv. kunt gebruiken voor een verdere verkenning van de historische stad Heidelberg of voor een rondvaart op de Neckar. Diner en overnachting in Heidelberg.

 

Dag 4, donderdag 19 september 2019

We vertrekken vandaag vroeg naar Doornik/Tournai (België). Als de tijd het toelaat rijden we langs het Luthermonument in Worms. In deze stad moest Luther zich verantwoorden voor Karel V tijdens de Rijksdag (1521) Hier zou hij de beroemde woorden hebben gesproken ‘Hier sta ik, ik kan niet anders’. Zo mogelijk brengen we een kort bezoek aan de Benedictijner abdij van Maria Laach. Deze abdij is een prachtig complex dat zeker een bezoek waard is. Onder weg is er ruimschoots de gelegenheid om nog iets te vertellen over de Augsburgse Confessie. Helaas ligt Augsburg te veel uit de route om deze plaats in Zuid Duitsland te bezoeken. Diner en overnachting in Doornik

 

Dag 5, vrijdag 20 september 2019

Rondleiding door protestants Doornik met stadsgids In Doornik schreef Guido de Bres zijn Confession de foy, de Nederlandse Geloofsbelijdenis We bezoeken de kathedraal Notre Dame en zien de resten van de muur, waarover Guido de Bres vluchtte. Ook zien we de resten van de citadel waar hij gevangen zat en werd veroordeeld tot ophanging. ’s Middags is er nog wat tijd om op eigen gelegenheid deze historische stad te bezichtigen. Aan het einde van de middag vertrekken we naar Antwerpen. Diner en overnachting in Antwerpen.

 

Dag 6, zaterdag 21 september 2019       

We maken met een stadsgids een wandeling door stad en bezoeken de Onze Lieve Vrouwenkathedraal (14e eeuw) met prachtige beelden en fresco’s en een aantal werken van de schilder Peter Paul Rubens. In 1523 werden twee Augustijner monniken, Hendrik Vos en Johannes van Essen, die de leer van de reformatie aanhingen, op de grote markt in Antwerpen op de brandstapel verbrand. Zij waren de eerste martelaren van de reformatie. Toen Luther dit bericht hoorde ‘begon hij innerlijk te wenen en zei met tranen vervulde stem: ik dacht dat ik de eerste zou zijn , die om het heilig evangelie de marteldood zou sterven, maar ik ben niet waardig geweest…’

 

Luther schreef in 1525 een brief aan zijn volgelingen in Antwerpen, waarin hij ze waarschuwt voor de bedenkelijke geloofsgemeenschap van ene Schaliedekker. Vervolgens vertrekken we naar Dordrecht. De Synode van Dordrecht (1618-1619) kwam voor het eerst bijeen in de Grote Kerk voor een bidstond. We zullen deze kerk gaan bezoeken en krijgen er een rondleiding door een gids. De vergaderingen van de Synode vonden plaats in een bovenzaal van de kloveniersdoelen. Van dit gebouw is niets meer bewaard gebleven behalve de maquette in de Grote Kerk. Tijdens de Synode van Dordrecht zijn de Dordse leerregels opgesteld of wel de vijf artikelen tegen de remonstranten. Tevens werd de opdracht gegeven voor het vertalen van de Bijbel vanuit de grondtalen (Statenvertaling). Na een afscheidsdiner vertrekken we naar de opstapplaatsen in Amersfoort / Bunschoten.

 

Programmaonderdelen en –volgorde zijn onder voorbehoud.

Accommodaties

Hotel Kronspeicher***

Dit moderne 3-sterrenhotel ligt in de historische universiteitsstad Marburg, op ca. 30 minuten lopen...

Hotel Kronspeicher***

Dit moderne 3-sterrenhotel ligt in de historische universiteitsstad Marburg, op ca. 30 minuten lopen naar de historische universiteit van Marburg. Het biedt gratis WiFi, en een sauna met een wellness douche. Alle lichte, moderne kamers zijn voorzien van een flatscreen-tv met satellietzenders. Er wordt elke ochtend een ontbijtbuffet geserveerd in de eetzaal van het Kornspeicher. Je kunt ontspannen op het terras of in de lounge en bar van het hotel.

terug

Hotel Exzellenz***

Dit hotel biedt individueel ingerichte kamers met gratis WiFi en een 24-uursreceptie. Het hotel ligt...

Hotel Exzellenz***

Dit hotel biedt individueel ingerichte kamers met gratis WiFi en een 24-uursreceptie. Het hotel ligt op 5 minuten lopen van de oude stad van Heidelberg en op 4 minuten lopen van tramhaltes. Alle kamers zijn voorzien van een flatscreen-tv met kabelzenders. De badkamer is uitgerust met een haardroger. Het Heidelberg Exzellenz Hotel verzorgt elke ochtend een uitgebreid ontbijtbuffet.

terug

Hotel d’Alcantara***

Het knusse Hôtel d'Alcantara ligt in het centrum van Doornik en combineert moderne faciliteiten met...

Hotel d’Alcantara***

Het knusse Hôtel d'Alcantara ligt in het centrum van Doornik en combineert moderne faciliteiten met originele kenmerken. Het is gevestigd in 2 historische gebouwen van meer dan 200 jaar oud. Hôtel d'Alcantara bevindt zich op 250 meter van de Grote Mark, 5 minuten lopen van het oudste belfort van België en ca. 10 minuten naar het Museum voor Schone Kunsten. De kamers zijn voorzien van een flatscreen-tv met kabelzenders en sommige kamers hebben balkenplafonds of grote ramen.

terug
Data & prijzen
Deze reis is op dit moment niet (meer) boekbaar.
Prijsinformatie

Inbegrepen

 • Vervoer per comfortabele touringcar (met airconditioning) tijdens de rondreis
 • Kopje koffie/thee met iets lekkers op de heenreis
 • Verblijf in tweepersoonskamers met eigen badkamer met bad/douche en toilet
 • 5 overnachtingen op een tweepersoonskamer
 • Verblijf op basis van halfpension (3 diners in lokaal restaurant)
 • Afscheidsdiner in Dordrecht
 • Excursies en entreegelden volgens programma*
 • Lokale gidsen (Nederlands- of Duitssprekend)**
 • Reisinformatiepakket per boeking

*Marburg (Elisabethkerk, slot Marburg), Herborn (Museum Universiteit), Heidelberg (Universiteit, Lutherse Geesteskerk, kasteel met kabelbaan), Maria Laach (Benedictijner abdij), Doornik (kathedraal), Antwerpen (OLV Kathedraal), Dordrecht (Grote Kerk)

** Marburg, Heidelberg, Doornik, Antwerpen

Niet inbegrepen

 • Toeslag éénpersoonskamertoeslag 179,-
 • Lunches
 • Drankjes bij de gezamenlijke maaltijden
 • Fooien
 • Eventuele reis- en/of annuleringsverzekering
 • Stichting Calamiteitenfonds Reizen

Overige informatie

De minimale groepsgrootte voor deze reis is 25 personen.

 

Prijsindicatie:

795,-                  Bij 35 - 38 betalende personen

835,-                  Bij 30 - 34 betalende personen

875,-                  Bij 25 - 29 betalende personen

 

Hotelovernachtingen (onder voorbehoud van wijzigingen)

Dag 1-2

Marburg

Hotel Kronspeicher

1 nacht

Dag 2-4

Heidelberg

Hotel Exzellenz

2 nachten

Dag 4-5

Doornik

Hotel d’Alcantara

1 nacht

Dag 5-6

Antwerpen

Hotel Tryp by Wyndham Antwerp

1 nacht

    Totaal 5 nachten

 

Bij Beter Uit bent u altijd beter uit!

Schrijf u hier in voor de nieuwsbrief