Bij Beter Uit bent u altijd beter uit!

Schrijf u hier in voor de nieuwsbrief

Ledenreis CGMV - In de voetsporen van Luther

Groepsrondreis | Busreis

Luther, 500 jaar Reformatie

In 2017 is het 500 jaar geleden dat Maarten Luther zijn 95 stellingen op de deur van de Slotkerk in Wittenberg spijkerde. De Reformatie die hiermee begon heeft grote gevolgen gehad voor de hele wereld. De boodschap van Luther over hoe het evangelie weer tot de kern kon worden teruggebracht, veranderde niet alleen de kerk maar ook het denken. Mensen kregen weer hoop en leerden dat God genadig is en vergeving schenkt. Ook werd de Bijbel herontdekt, mede dankzij Luthers Duitse vertaling van het Nieuwe Testament.

 

Deze reis boordevol cultuur in het Duitse Saksen-Anhalt en Thüringen brengt u naar de plaatsen waar de gebeurtenissen rondom Luther zich hebben afgespeeld. De historie en het leven van Luther brengt ons naar zijn geboorte- en sterfplaats Eisleben, de stad Erfurt waar hij studeerde aan de universiteit, Eisenach waar hij op de Wartburg het Nieuwe Testament vertaalde en natuurlijk Wittenberg. Leer meer over de invloed van de Reformatie en volg Luther op zijn wegen, dwars door Duitsland!

 

“Al ken ik de weg niet die God met mij gaat, ik ken wel mijn Gids” (Maarten Luther).

Van dag tot dag

Dag 1, maandag 25 september 2017: Nederland – Gotha – Bad Langensalza

Vanaf de opstapplaatsen rijden we richting Duitsland. Onderweg stoppen we voor een kopje koffie. In de middag komen we aan in Gotha, een prachtige stad. Luther kwam graag in Gotha en maakte hier regelmatig een tussenstop tijdens zijn reizen. Het Lutherhaus, het vroegere Pension Zur  Löwenburg, doet hier aan herinneren en is de plek geweest waar hij tijdens zijn ziekteperiode een tijd verbleef. Prachtige gebouwen zoals de Augustijnenkerk of het  Slot Friedenstein met het mooie park, zijn zeker een bezoek waard. Er is vrije tijd om Gotha op eigen gelegenheid te bezoeken. Aan het eind van de middag vertrekken we naar het hotel in Bad Langensalza. Gezamenlijk genieten we van een smakelijk diner en maken we nader kennis met elkaar.

 

Dag 2, dinsdag 26 september 2017: Eisenach

Eén van de meest bekende steden in Thüringen is de stad Eisenach. Voor Luther is Eisenach de plek geweest waar hij in zijn jeugd naar school ging en waar hij zong om de kost te verdienen. Later vluchtte hij naar Eisenach waar hij onder de schuilnaam Jonker Jörg woonde in de Wartburg. Hier vertaalde hij, in slechts 11 weken tijd, het Nieuwe Testament van het Grieks naar het Duits. Zo werd de Bijbel voor velen toegankelijk. Een andere bekende naam in Eisenach is die van Johan Sebastiaan Bach. Eisenach was zijn geboorteplaats en in zijn ouderlijk huis, nu een museum, kunt u meer horen over zijn werk en zijn leven.

Bij aankomst bezoeken we de Wartburg  en krijgen we een rondleiding door de prachtige burcht. Van 4 mei tot en met 5 november 2017 is de speciale nationale tentoonstelling Luther und die Deutschen te zien in de Wartburg. De relatie tussen Luther en het Duitse Volk wordt hierin uitgediept. Na de rondleiding door deze prachtige burcht, hebben we tijd om te lunchen en de stad op eigen gelegenheid te verkennen. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan het Bachhuis (exclusief, circa € 7,-) of het Luthermuseum (exclusief, circa € 7,-) waar meer informatie te vinden is over Luther en zijn leven. Ook een bezoek aan de Nikolaikirche, of de Georgenkirche waar Luther heeft gepreekt en waar Bach is gedoopt behoren tot de mogelijkheden.

 

Dag 3, woensdag 27 september 2017: Bad Langensalza – Erfurt Eisleben – Halle

Vandaag staat de prachtige stad Erfurt op het programma, waar Luther aan de universiteit studeerde. Onder leiding van een gids bezoeken we  de fraaie binnenstad en wordt verteld over de vesting, de imposante Dom en het Augustinerklooster waar Luther als monnik heeft gewoond. Wandel door de straten met pittoreske bruggen en vele torens. De Krämerbrücke over de Gera met haar vele vakwerkhuizen, is één van de mooiste plekjes in de stad. Aansluitend kunt u op eigen gelegenheid een bezoek brengen aan het Augustinerklooster. In het klooster is een doorlopende tentoonstelling met het thema Bijbel-klooster Luther te zien. Bij voldoende tijd kun je ook de Dom van Erfurt nog bezoeken (exclusief, circa € 3,-). Er is vrije tijd voor de lunch.

We vervolgen onze weg naar Stotternheim voor een korte tussenstop bij de Steen van Luther. Op 2 juli 1505 besloot Maarten Luther monnik te worden tijdens  een hevige storm waarbij de bliksem vlak bij hem insloeg. Op 17 juli klopte Luther aan bij het Augustinerklooster in Erfurt en werd hij monnik.

In de middag rijden we naar de geboorte- en sterfplaats van Luther, Eisleben. Ondanks dat Luther hier gestorven is, is hij in Wittenberg uiteindelijk begraven. Wandel door de straten, naar het plein waar het standbeeld van Luther staat of bezoek één van de belangrijke kerken in Eisleben, zoals de doopkerk van Luther, de St. Petri-Pauli kerk. In het geboortehuis (exclusief, circa € 4,-) en het sterfhuis (exclusief, circa € 4,-) leer je meer over de familie van Luther en de tijd waarin zij leefden.

Na een indrukwekkende dag komen we aan het begin van de avond aan in het hotel in Halle, waar het diner voor ons klaar staat.

 

Dag 4, donderdag 28 september 2017: Wittenberg

Vandaag staat Lutherstad Wittenberg op ons programma, een stad die een belangrijke rol heeft gespeeld in onze kerkgeschiedenis. Vanaf 1508 doceerde Luther filosofie aan de universiteit, ondertussen zette hij zijn studie theologie voort. Dit resulteerde in de 95 stellingen over de aflaat welke Luther op 31 oktober 1517 presenteerde aan de deuren van de Slotkapel en hiermee de Reformatie inluidde. De gids vertelt ons tijdens de stadswandeling alles over Wittenberg en de historie.

In de middag kunt u op eigen gelegenheid het centrum verkennen. Het beroemde Luthermuseum (exclusief, circa € 10,-) was van 1524 tot aan zijn overlijden in 1546 het woonhuis van Luther. In het museum is een bijzondere tentoonstelling gewijd aan het leven en werken van de reformator. Van 3 augustus tot en met 5 november presenteert het Lutherhuis de tentoonstelling Luther! 95 Menschen-95 Schätze. In de tentoonstelling worden 95 objecten getoond uit Luthers leven, zoals handgeschreven brieven, zijn eigen Bijbel en andere vondsten rond zijn huis.

Bij de Slotkapel met de wereldberoemde deur waaraan de 95 stellingen werden gespijkerd is een nieuw aangelegd park met bomen, welke geplant zijn door kerkgenootschappen uit de hele wereld. De gotische hallenkerk Stadtkirche St. Marien, waar Luther heeft gepreekt, is het oudste gebouw van de Lutherse gemeente. Tevens staat de kerk op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Bij voldoende tijd is een bezoek aan de Cranach-Höfe ook een aanrader. Hier vindt u de historische drukkerij. In Wittenberg maakte Cranach kennis met Luther, van wie hij vele portretten maakte. Naast schilder was Cranach ook apotheker, wijnschenker, papierhandelaar en drukker; in 1522 rolden de eerste drieduizend exemplaren van Luthers Duitse vertaling van het Nieuwe Testament van zijn persen.

 

Dag 5, vrijdag 29 september 2017: Halle – Mansfeld – Nederland

Voordat we vanochtend richting Nederland vertrekken bezoeken we Mansfeld. Hier kun je Luthers ouderlijk huis bezoeken waar de familie één jaar na Luthers geboorte naartoe verhuisde. In de St. Georgskirche vindt u het enige portret waarop Luther helemaal is afgebeeld. Vervolgens rijden we terug naar Nederland, waar ons in de loop van de middag nog een smakelijk afscheidsdiner wacht.

Accommodaties

Hotel Alpha***

Hotel Alpha ligt op slechts 10 minuten loopafstand van het oude centrum van Bad Langensalza. De...

Hotel Alpha***

Hotel Alpha ligt op slechts 10 minuten loopafstand van het oude centrum van Bad Langensalza. De kamers zijn voorzien van gratis WiFi, een flatscreen-tv met satellietzenders en een eigen badkamer met bad/douche en toilet. Op de 5e verdieping bevindt zich een restaurant met een panoramisch uitzicht op Nationaal Park Hainich.

terug

H+ hotel Leipzig-Halle****

Het 4-sterren hotel H+ Leipzig-Halle ligt aan de rand van Halle. Dankzij deze gunstige ligging is...

H+ hotel Leipzig-Halle****

Het 4-sterren hotel H+ Leipzig-Halle ligt aan de rand van Halle. Dankzij deze gunstige ligging is het centrum maar ook de attracties in de regio gemakkelijk te bereiken. De comfortabele hotelkamers zijn uitgerust met satelliet tv, radio, gratis wifi, airconditioning en een badkamer met douche en toilet. Begin de dag een heerlijk uitgebreid ontbijt. In restaurant Tiffany geniet je van regionale en internationale specialiteiten en in Bar Orangerie kun je terecht voor een drankje. Het hotel beschikt ook over een winkeltje met een klein aanbod van dranken, snoep, zoute snacks, kranten en tijdschriften maar ook hygiëne artikelen en ijs.

terug
Data & prijzen
Deze reis is op dit moment niet (meer) boekbaar.
Prijsinformatie ledenreis CGMV - In de voetsporen van Luther

Inbegrepen

 • Vervoer per comfortabele touringcar voorzien van toilet, airconditioning en koffie- en theefaciliteiten
 • Kopje koffie op de heenreis
 • Twee overnachtingen in het Alpha Hotel in Bad Langensalza
 • Twee overnachtingen in H+ Hotel Leipzig-Halle
 • Verblijf in tweepersoonskamers met eigen badkamer met bad/douche en toilet
 • Halfpension
 • Afscheidsdiner
 • Entreegelden voor Wartburg Eisenach en Augustinusklooster Erfurt
 • Gids in Erfurt en Wittenberg
 • Toeristenbelasting
 • Reisinformatiepakket per boeking
 • Reserveringskosten

Niet inbegrepen

 • Toeslag éénpersoonskamer 75,-
 • Eventuele reis- en/of annuleringsverzekering
 • Stichting Calamiteitenfonds Reizen 2,50 per factuur (maximaal negen personen per factuur)
 • Lunches en drankjes bij de maaltijden
 • Fooien van circa 3,- per persoon per dag
 • Overige entreegelden

Overige informatie

De reissom bedraagt € 399,- bij 40-44 betalende deelnemers.

De reissom bedraagt € 419,- bij 35-39 betalende deelnemers.

De reissom bedraagt € 449,- bij 30-34 betalende deelnemers.

De reissom is nu gebaseerd op een groep van 30-34 betalende personen. Wanneer de groep groter wordt dan 34 personen dan ontvangt u het verschil voor aanvang van de reis terug.

 

Busopstapplaatsen

Bunschoten (Immanuelkerk)

Amersfoort (Centraal Station)

Bij Beter Uit bent u altijd beter uit!

Schrijf u hier in voor de nieuwsbrief