Bij Beter Uit bent u altijd beter uit!

Schrijf u hier in voor de nieuwsbrief

In de voetsporen van Johannes Calvijn - Ledenreis CGMV

Groepsrondreis | Busreis

Johannes Calvijn is misschien wel de belangrijkste theoloog die is voortgekomen uit de Reformatie. Calvijn wordt vaak in één adem genoemd met Maarten Luther. Tijdens deze 6-daagse busreis naar Frankrijk en Zwitserland gaan wij op zoek naar zijn roots en bezoeken de belangrijkste steden in zijn leven. Calvijn werd in Noyon geboren op 10 juli 1509 en overleed op 27 mei 1564 te Genève. Hij studeerde in Parijs, woonde vervolgens in Orléans en kwam via Bazel in Genève terecht. Toen hij daar, door een conflict met het stadsbestuur verbannen werd, vertrok hij naar Straatsburg, maar keerde later weer terug naar Genève. Daar heeft hij tot zijn dood gewoond. Op zijn sterfbed getuigde hij: „Maar ik kan zeggen dat ik het goede gewild heb, dat mijn ondeugden mij altijd mishaagd hebben en dat de wortel van de Vrede Gods in mijn hart was".

Uiteraard is het verhaal van deze man te interessant om in een paar woorden af te doen. Gaat u mee op deze reis en leer zelf Johannes Calvijn kennen.

 

Reisleider: Jan Knepper (beleidscoördinator CGMV 55+)

Met medewerking van ds. Erik van Alten (werkzaam op het Gereformeerde Seminarie in Kiev, met als vakken kerkgeschiedenis en systematische theologie; gepromoveerd op Calvijn)

Van dag tot dag

Dag 1, maandag: Nederland – Noyon

Vanuit Bunschoten en Amersfoort rijden we naar Noyon, in Frankrijk, de geboorteplaats van Johannes Calvijn. Na aankomst maken we een wandeling door deze Kunst- en Geschiedenisstad, met herenhuizen en mooie baksteenhuizen. Ook lopen we langs het stadhuis in gotische stijl uit de 16e eeuw en zien. Hier zien we op het plein, waaraan het stadhuis ligt ,de fontein van de 18e eeuw die herinnert aan het huwelijk in 1770 van de Dauphin, de toekomstige Lodewijk XVI en Marie Antoinette. In deze plaats bevindt zich het Calvijnmuseum (op maandag normaliter gesloten maar opent speciaal voor onze groep haar deuren) met een overzicht van de vroege hervorming, een aantal 16e-eeuwse Bijbels en boeken van Calvijn en zijn tijdgenoten Beza en Marot. We bezoeken de grote gotische kathedraal uit de 12e en 13e eeuw. Ernaast ligt de kapittelbibliotheek, een houten gebouw uit de 16e eeuw dat slechts een aantal keer per jaar voor publiek geopend is. Diner in een lokaal restaurant en overnachting in ons hotel in Noyon.


Dag 2, dinsdag: Noyon – Genève

Vandaag is een reisdag. We rijden vanuit Noyon door de Bourgondië en prachtige Jura naar Genève, een reis van ca. 660 km. Onderweg stoppen we voor de lunch op eigen gelegenheid. In het begin van de avond komen we aan in Genève. Diner in het restaurant van Novotel en overnachting.

 

Dag 3, woensdag: Genève

We brengen vandaag de dag door in één van de belangrijkste steden van de reformatie, Genève. We bezoeken het indrukwekkende Reformatiemonument, met Willem de Zwijger, gelegen in het schitterende Parc des Bastion. De historische waarde van de reformatoren wordt hier op grootste en indringende wijze in beeld gebracht. Genève was een toevluchtsoord voor de leider van de protestantse Reformatie, Calvijn, en zijn medestanders. Calvijn werd overigens in eerste instantie verjaagd uit de stad vanwege zijn strenge opstelling. Maar na zijn terugkeer, in 1541, maakte hij van Genève het 'Rome van de Reformatie'. Medestanders vanuit heel Europa kwamen naar Genève. ’s Middags na de lunch is er gelegenheid om de kathedraal St. Pierre te bekijken, ook nu nog een Protestantse kerk, ingesloten in de huizen van de oude stad. Vlak daarbij is het Auditoire, waar Calvijn zijn colleges gaf, oorspronkelijk een kleine kapel. Nu wordt het gebouw gebruikt voor verschillende kleine kerkformaties, die er op diverse uren van de zondag kerkdienst in houden. We rijden langs de begraafplaats van Calvijn en wellicht is er nog tijd om de binnen- en bovenstad te bekijken. De rest van de middag is vrij te besteden. Diner en overnachting in Genève.

 

Dag 4, donderdag: Genève – Straatsburg

Onderweg naar Straatsburg kunnen we niet om het Unterlinden Museum in Colmar heen. Na de lunch op eigen gelegenheid bekijken we hier het fantastische veelluik, geschilderd door Grünewald en het beeldhouwwerk door Haguenau van de abt Antonius, Augustinus en Hieronymus dat als één van de topstukken uit de 15e eeuw geldt. Aansluitend rijden we verder naar Straatsburg voor diner in een lokaal restaurant en overnachting.

 

Dag 5, vrijdag: Straatsburg

Vandaag maken we met onder leiding van een gids een stadswandeling, die ons eerst naar de Thomaskirche leidt. Het historisch belang van deze kerk is groot. Niet alleen als plaats waar Calvijn preekte, maar het is ook het gedenkteken van reformator Martin Bucer. En niet te vergeten het standbeeld van graaf Maurits van Saksen, die in de godsdiensttwisten van de zestiende eeuw aan de kant van de Reformatie stond. We doen ook andere plaatsen aan waar Calvijn werkte en woonde, zoals de Eglise Reformée du Boucliere, de gereformeerde kerk van het schild, en erfgename van de eerste hervormde gemeenschap gesticht door Calvijn. En de St. Nicolas,  een kleine gotische kerk in Straatsburg, waar Calvijn diensten leidde en predikte in 1538. ’s Middags bezoeken we de gotische kathedraal van Notre-Dame met het astronomisch uurwerk, gebouwd tussen de 11e en 15e eeuw en prijkend op de Unesco Werelderfgoedlijst.  Ook maken we een rondvaart langs het Europees Parlement en zien deze stad van een hele andere kant. Diner en overnachting.

 

Dag 6, zaterdag: Straatsburg – Nederland

In de loop van de ochtend rijden we terug naar Nederland waar u nog een heerlijk afscheidsdiner staat te wachten. Aansluitend rijden we verder naar de opstapplaatsen Amersfoort en Bunschoten. Een mooie reis is weer ten einde!

 

N.B. programmaonderdelen onder voorbehoud

Accommodaties

Hotel Le Cèdre*** - Noyon

Hotel Le Cèdre ligt tegenover de beroemde kathedraal. Het is een comfortabele accommodatie met  een...

Hotel Le Cèdre*** - Noyon

Hotel Le Cèdre ligt tegenover de beroemde kathedraal. Het is een comfortabele accommodatie met  een warm welkom in het centrum van Noyon. De kamers zijn voorzien van een eigen badkamer, een telefoon, gratis wifi en satelliet-tv met 20 kanalen.

terug

Hotel Ibis Centre Lac** in Genève

Het ibis Geneve Centre Lac ligt in de wijk Paquis in Genève, op 800 meter van de Jet d'Eau en op 1...

Hotel Ibis Centre Lac** in Genève

Het ibis Geneve Centre Lac ligt in de wijk Paquis in Genève, op 800 meter van de Jet d'Eau en op 1 km van de Sint-Pieterskathedraal. Gasten kunnen genieten van een drankje bij de bar van de accommodatie. Elke kamer is voorzien van een flatscreen-tv, gratis wifi en sommige bieden uitzicht op de tuin of de stad. Alle kamers hebben een eigen badkamer met een bad of douche.

terug

Couvent du Franciscain*** - Straatsburg

Het hotel ligt op 10 minuten lopen van de kathedraal en het historische stadscentrum van Straatsburg...

Couvent du Franciscain*** - Straatsburg

Het hotel ligt op 10 minuten lopen van de kathedraal en het historische stadscentrum van Straatsburg. Het hotel beschikt over een bar en een gewelfde eetzaal waar u het fresco 'De Franciscanen' van André Wenger kunt bewonderen. Elke kamer in het Couvent du Franciscain heeft airconditioning, gratis wifi en een flatscreen-tv met satellietkanalen. De kamers hebben ook allemaal een eigen badkamer met een haardroger.

terug
Data & prijzen
Deze reis is op dit moment niet (meer) boekbaar.
Prijsinformatie In de voetsporen van Johannes Calvijn - 6 dagen

Inbegrepen

 • Vervoer per comfortabele touringcar voorzien van toilet, airconditioning en koffie- en theefaciliteiten
 • Kopje koffie met iets lekkers op de heenreis
 • Verblijf in tweepersoonskamers met eigen badkamer met bad/douche en toilet
 • Een overnachting in Hotel Le Cèdre 3* in Noyon, logies met ontbijt
 • Twee overnachtingen in Hotel Ibis Centre Lac 3* in Genève, logies met ontbijt
 • Twee overnachtingen in Hotel Couvent du Franciscain 3* in Straatsburg, logies met ontbijt
 • Diners in Genève in het Novotel restaurant; in Noyon en Straatsburg in een lokaal restaurant (op loopafstand van de hotels)
 • Afscheidsdiner in Nederland
 • Entreegelden voor Museum Unterlinden in Colmar
 • Gids in Straatsburg (Engelssprekend 3 uur)
 • Rondvaart per boot in Straatsburg (ca. 1,10 uur)
 • Reisinformatiepakket per boeking

Niet inbegrepen

 • Toeslag éénpersoonskamer 249,-
 • Lunches
 • Drankjes bij de gezamenlijke maaltijden
 • Fooien (circa 3,- per persoon per dag)
 • Overige entreegelden en giften in kerken en kathedralen
 • Eventuele reis- en/of annuleringsverzekering
 • Stichting Calamiteitenfonds Reizen 2,50 per factuur (maximaal negen personen per factuur)

Overige informatie

Tijdens de rondreis zult u verblijven in goede middenklasse hotels.

Dag 1 - 2

Noyon

Hotel Le Cèdre 3*

  1 nachten

Dag 2 - 4

Genève

Hotel Ibis Centre Lac 3*

  2 nachten

Dag 4 - 6

Straatsburg

Hotel Couvent du Franciscain 3*

  2 nachten

 

 

Totaal

  5 nachten

 

Reissom per persoon:

785,-                  Bij 35 - 37 betalende personen

815,-                  Bij 30 - 34 betalende personen

865,-                  Bij 25 - 29 betalende personen

 

De reissom hangt af van het totaal aantal personen dat boekt voor deze reis. Zodra alle aanmeldingen zijn ontvangen, zullen wij de reissom doorberekenen geldig bij dat aantal personen.

Bij Beter Uit bent u altijd beter uit!

Schrijf u hier in voor de nieuwsbrief