Over deze reis

Koorreis Groot Bevrijdingskoor

Een bijzondere reis in het thema van 77 jaar bevrijding. We bezoeken de diverse plaatsen in de Belgische Ardennen die tijdens de WO2 een rol hebben gespeeld. Ook zullen we 2 concerten geven om een muzikaal eerbetoon te geven. Dit alles o.l.v. Peter Wildeman en Martin Zonnenberg.

Bestemming

Algemene informatie

België is onze zuidelijk buur en hoewel dichtbij is de sfeer in dit land toch heel anders dan in Nederland. Maar er zijn ook veel overeenkomsten, met name in het noordelijke deel, Vlaanderen. Men spreekt daar Nederlands, wel met een Vlaamse tongval, en toch herkenbaar. Ook België is een koninkrijk, er zijn polders, brede zandstranden, traag stromende rivieren en Sinterklaas is er in december van harte welkom. De totale oppervlakte is ruim 30.000 km² en ondanks de geringe omvang biedt het land veel: van strand in het westen tot de heuvels van de Ardennen in het zuidoosten, eeuwenoude steden en talrijke kastelen. Naast Nederland grenst België aan Duitsland, Luxemburg en Frankrijk.

Het grootste verschil met ons land is waarschijnlijk de tegenstelling tussen Vlaanderen en Wallonië. In Wallonië spreekt men Frans en gaat het economisch minder dan in Vlaanderen. Dit leidt regelmatig tot spanningen. Beide regio’s hebben een grote mate van zelfstandigheid met een eigen regering en parlement met vergaande bevoegdheden. Daarboven staat nog een centrale regering.

Informatie over België

Tijdsverschil
Geen
Vlag
Valuta

Uitgebreide informatie over België

Beste reistijd

Gedurende het hele jaar is België goed te bezoeken. Het weer in met name Vlaanderen komt erg overeen met het onze. Er is altijd kans op een bui of regen in winter, lente en herfst. Ook hier worden de zomers gemiddeld warmer en vochtiger.

Klimaat

Het grootste deel van België heeft een zeeklimaat, net als wij. Dit betekent gemiddeld genomen dat de winters relatief zacht en vochtig zijn en de zomers aangenaam van temperatuur. Toch zijn er wel verschillen, vooral in de Ardennen, waar op hoogtes van ruim 400-500 meter in de winter de temperaturen flink kunnen dalen en als er sneeuw ligt, kan er zelfs geskied worden.

Eten & Drinken

In veel opzichten lijkt de Belgische keuken op de Nederlandse: er wordt veel groente gebruikt. Belgen houden van een goede maaltijd en besteden daar veel aandacht aan. Vooral de Franse invloeden zorgen voor verfijndere en rijkere gerechten. Maar België is natuurlijk vooral bekend om de Vlaamse frites (vaak met stoofvlees), de Luikse Wafel en de pralines.
Ook is het bij uitstek een bierland. Er worden meer dan 800 verschillende bieren gebrouwen, zoals Trappist, Leffe en Kriek. Dit gebeurt vaak kleinschalig, zodat vrijwel elk dorp of stad z’n eigen speciale bier kent.

Taal

België heeft drie officiële talen: Nederlands, Frans en Duits. Die talen worden niet overal door elkaar gesproken, voor het gebruik ervan zijn wetten. België wordt namelijk in tweeën gedeeld door de taalgrens. In Vlaanderen is Nederlands de officiële taal en de enig toegestane taal in onderwijs, ambtelijke zaken en rechtspraak. Ten zuiden van de grens ligt Wallonië, het Franssprekende deel. Hier is het precies andersom dan in Vlaanderen. Brussel is officieel tweetalig. In het oosten van België ligt een Duitstalig gebied, dat dezelfde rechten heeft als Vlaanderen en Wallonië.

Wist u dat:

- België de langste tramlijn ter wereld kent, de kusttram van 70 km lengte en die langs de hele Belgische kust voert?
- België de meeste kastelen per vierkante meter ter wereld heeft?
- De rolschaats in de 18e eeuw is uitgevonden door een Belgische horlogemaker?

Dagprogramma

dag
1

DI: Nederland - Ardennen

Vanaf de verschillende opstapplaatsen vertrekken we vandaag richting de Ardennen voor een paar prachtige dagen. We rijden naar Fort Eben Emael voor een rondleiding. Dit fort is gebouwd is één van de grootste en sterkste fortificaties van Europa en werd als onneembaar beschouwd. De spectaculaire en innovatieve aanval op het fort op 10 mei 1940 door een Duitse elite eenheid van paratroepers, was het begin van de WO2 voor West-Europa. O.l.v. een ervaren gids krijgen we een uniek inkijkje en herbeleven we de geschiedenis, bezoeken we de heringerichte kazerne, het museum, de gangenstelsels en de gevechtstopstellingen. Na dit indrukwekkende bezoek rijden we door naar de Amerikaanse Begraafplaats Henri Chapelle waar we proberen, als eerbetoon aan de slachtoffers van het Ardennen offensief, een aantal liederen te zingen. Voor het diner en overnachting rijden we naar ons mooie hotel in Clervaux.

dag
2

WO: Bastogne en omgeving

We beginnen de dag met een heerlijk ontbijtbuffet in ons hotel. Vandaag staat een bezoek aan Bastogne op het programma. In de ochtend rijden we naar het Bastogne War Museum, een heel bijzondere ervaring. Dit is veruit het beste museum over het Ardennen Offensief ter wereld. Er is een goede afwisseling tussen museumstukken, nagebouwde landschappen en plekken uit de slag en diverse verhalen. Dit museum ligt op loopafstand van het bekende Mardasson Memorial. In de middag is er vrije tijd om op eigen gelegenheid de stad te ontdekken. Bezoekwaardig zijn bijvoorbeeld het George Patton Monument, Kilometerpaal Voie de la Liberte, Wily’s Jeep Bastogne en de beroemde Sherman Tank in het hart van de stad. Aansluitend rijden we naar Bois de la Paix. Dit bos werd aangelegd bij de 50-jarige herdenking van het Offensief. Iedere veteraan die terugkeert naar Bastogne krijgt een boompje met zijn naam eraan verbonden. Voordat we terugrijden naar ons hotel brengen we nog een bezoek aan Noville/Foy. Hier staat het monument van de 101ste Airborne Division. In de bossen liggen her en der de schuttersputjes nog verspreid. Na deze indrukwekkende dag rijden we naar ons hotel.

dag
3

DO: Dagtocht Ardennen

Vandaag staat ons een prachtige dag door de Ardennen te wachten. Als eerste bezoeken we hier de M4 Sherman Tank. Op 10 september 1944 werd La Roche al bevrijd ,maar op 21 december trokken de Duitse troepen wederom La Roche binnen en werden zij constant bestookt door Amerikaanse artillerie. Dit stadje is zeer de moeite waard om te bezoeken. Als de tijd het toelaat kunt u ook het Musee de la Batailles des Ardennes bezoeken (excl.)
We gaan verder naar Hotton, vlakbij Hotton ligt een Gemenebest begraafplaats waar bijna 700 onder Engelse vlag omgekomen manschappen en één Belg liggen begraven. De Britten hebben voorkomen dat de Duitsers via de bruggen van Hotton naar de Maas konden doorstoten. Aansluitend wat tijd voor ontspanning, we gaan naar het ( door zichzelf uitgeroepen) kleinste stadje ter wereld, Durbuy. In het historische centrum doe je een stapje terug in de tijd. Geniet van de gezellige straatjes, de mooie huizen en de leuke winkels.

dag
4

VR: Clervaux - Nederland

Na het ontbijt checken we uit en kunt u indien gewenst op eigen gelegenheid het kasteel van Clervaux bezoeken. Aan het eine van de ochtend nemen we afscheid van deze prachtige omgeving. We rijden naar Maastricht in het zuiden van ons eigen land waar u vrij bent en op eigen gelegenheid de lunch kunt gebruiken. Halverwege de middag stappen we weer in de bus die ons naar de uitstapplaats brengt.

Accommodaties

Hotel du Commerce***

Clervaux, Luxemburg
Hôtel du Commerce ligt aan de voet van het kasteel van Clervaux, aan de rivier de Clerve, en beschikt over moderne kamers met gratis WiFi. Het biedt onder meer een wellnesscentrum met een binnenzwembad. U kunt gratis gebruikmaken van het wellnesscentrum.

Alle kamers van Hôtel du Commerce zijn voorzien van een televisie, een telefoon en een eigen badkamer. Sommige kamers hebben een badkamer met een bubbelbad.

Tijdens uw verblijf kunt u genieten van heerlijke gerechten in het restaurant, dat ook een uitgebreide wijnkelder heeft

Het wellnesscentrum biedt diverse gezondheids- en schoonheidsbehandelingen, waaronder hotstone massages. Het heeft ook een sauna, een bubbelbad en een Turks bad.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
Zwembad
WIFI
Fitness
Bar
Restaurant
Wellness
Sauna
Lift
24 uurs receptie
In de kamer
TV
Badkamer
Telefoon
In de buurt
Historisch centrum
Restaurant
Goede uitvalsbasis

Vervoer

Opstapplaatsen
Opstapplaats 1
Busopstapplaats Utrecht
Opstapplaats 2
Busopstapplaats Giessen
Opstapplaats 3
Busopstapplaats Ridderkerk

Vertrekdata

Inbegrepen

 • Vervoer per comfortabele Tourist Class touringcar
 • 3 overnachtingen in tweepersoonskamer
 • Verblijf op basis van half pension (ontbijt en diner)
 • Gebruik van al de faciliteiten in het hotel
 • Toeristenbelasting
 • Entree en rondleiding forte Eben Emael
 • Entree en audiotour Bastogne War Museum
 • Bois de la Paix en 101st Airborne Memorial
 • Dagtocht Belgische Ardennen -Hotton War Cemetry
 • Deskundige reisbegeleiding

Niet inbegrepen

 • 1-persoonskamertoeslag 75,-
 • Toeslag Superior kamer 25,- per persoon
 • Lunches en drankjes bij de maaltijden
 • Fooien chauffeur, hotel en evt. gidsen
 • Evt. verzekeringen
 • Calamiteitenfonds Reizen 2,50 per factuur
 • SGR 5,- p.p.
 • Administratiekosten 25,- per factuur

Overige informatie

De minimale groepsgrootte voor deze reis is 45 personen.

U dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort of identiteitskaart.

Reisleiding