Roadtrip Kirgizië & Kazachstan

Over deze reis

Wil jij eens wat anders en durf je het avontuur aan? Ga dan met Beter Uit mee op roadtrip door Centraal Azië. In de voetsporen van de oude karavanen verkennen we een deel van de zijderoute. Ervaren we de prachtige natuur en cultuur van Kazachstan en Kirgizië, het hart van Azië, dat door toeristen nog ontdekt moet worden.

Tijdens deze fascinerende rondreis trekken we over uitgestrekte steppen, kronkelen we door het Tian Shangebergte – met toppen tot ruim 5000 m hoogte – en overnachten we onder meer in traditionele yurts. Naast de prachtige natuur ervaar je ook het rijke culturele verleden van Centraal Azië: overblijfselen van de zijderoute, islamitische heiligdommen en de imposante Sovjet architectuur.

De lokale partner waarmee Beter Uit samenwerkt is opgericht met het doel om de levensomstandigheden in afgelegen berggebieden te verbeteren. Daarvoor hebben ze een duurzaam en gezond ecotoerismemodel ontwikkelt waarbij de lokale bevolking worden ingeschakeld. Op die manier komen de opbrengsten uit het toerisme terecht bij de mensen zelf! Hoe mooi is dat.

Ga je mee op avontuur? Boek dan snel deze reis! Je komt thuis met verhalen over een gebied dat bijna niemand kent.


REISLEIDER
Deze reis heeft Beter Uit samen met reisleider Henno Westeneng ontwikkeld. Hij heeft al meerdere malen in dit gebied gereisd. Tijdens de informatiebijeenkomst zal hij wat dieper ingaan op het programma, de lokale cultuur en de situatie ter plekke en zal hij zijn enthousiaste ervaringen met jullie delen.


OMSTANDIGHEDEN EN CONDITIES
De omstandigheden en condities in Kazachstan en Kirgizië zijn anders dan je gewend bent in Nederland. Het is een avontuurlijke reis waarbij de lokale condities, denk bijvoorbeeld aan het weer of de kwaliteit van de wegen, er voor kunnen zorgen dat bepaalde onderdelen van het reisprogramma wijzigen.

Bestemming

Algemene Informatie

Kirgizië is een binnenstaat en wordt begrensd door Oezbekistan, Kazachstan, China en Tadzjikistan. Kirgizië telt ruim 6,6 miljoen inwoners. De Kirgiezen stammen af van Turkse nomadenstammen die rond de tiende eeuw uit Siberië vertrokken.

De natuur van Kirgizië is adembenemend. De uitgestrekte, groene valleien van het Tiensjan-gebergte met kristalheldere bergmeren, waaronder het betoverende Issyk-Kulmeer. De ruige bergtoppen zijn het thuis van zeldzame diersoorten zoals de sneeuwluipaard, terwijl kleurrijke alpenweiden in de lente en zomer bezaaid zijn met wilde bloemen, wat de Kirgizische natuur tot een paradijs voor natuurliefhebbers maakt. Van de eindeloze steppen tot de serene bergmeren biedt Kirgizië een onvergetelijke ervaring voor wie op zoek is naar ongerepte wildernis.

Informatie over Kirgizie

Tijdsverschil
+4 uur
Vlag
Valuta
KGS

Uitgebreide informatie over Kirgizie

Klimaat

Kirgizië heeft een berg- en landklimaat met forse verschillen tussen de laag- en hooggelegen gebieden. In de valleien kan het in juli erg warm worden en in de winter steenkoud. Tijdens de zomer heerst in de berggebieden een zeer aangename temperatuur van rond de 25 graden. In de winter is het in heel Kirgizië erg koud.

Beste reistijd

De beste periode voor een reis door Kirgizië is van mei t/m oktober, dan is het weer het meest aangenaam. In de maanden maart, april en november is Kirgizië ook nog te bereizen, maar houd wel rekening met lagere temperaturen.

Eten & Drinken

De standaardmaaltijd in Kirgizië is de pittige laghman, een maaltijd van noedels. Jarkop is gesmoord vlees met groenten en noedels. Hoshan zijn gefrituurde of gestoomde noedels. Worstjes van paardenvlees - kazy, karta of chuchuk – eet men het liefst in combinatie met wodka. Kesme is een dikke noedelsoep met stukjes aardappel, groenten en vlees. Beshbarmak, letterlijk ‘vijf vingers’ wordt met de hand gegeten en is een waar feestmaal. Het bestaat uit grote platte noedels met daarbovenop lams- of paardenvlees, gekookt in een groentesoep.

Drinken in Kirgizië: De licht alcoholische paardenmelk genaamd koumis, wordt gezien als de nationale drank. Deze drank wordt meestal door nomaden aan de kant van de weg verkocht en smaakt een beetje naar waterige karnemelk. Bozo is een dikke mousserende drank gemaakt uit gekookt gefermenteerde gierst of andere graansoorten. De gefermenteerde gerstdranken Maksym en Jarma zijn gemaakt van yoghurt en gist.

Taal

Officiële talen zijn het Kirgizisch, dat tot de noordwestelijke groep van de Turkse talen behoort, en (sinds 1996 opnieuw) het Russisch. Volgens de grondwet hebben alle nationaliteiten het recht hun eigen taal te gebruiken. Russisch is de dominante taal van het land.

Wist u dat?

- De naam Kirgizië komt van een woord in de Kirgizische taal dat ‘wij zijn veertig’ betekent. Dit is een referentie naar de originele 40 clans die samen het land hebben gevormd. Het zonnetje op de vlag telt dan weer 40 zonnestralen.
- Ooit al een euro, dollar of pond gezien in een munt/briefje van 3? Nee, héél weinig landen hebben dat maar. Maar Kirgizië, die hebben dat wel. Cool!
- Goud… is big business in Kirgizië. Het maakt namelijk 43% op van de export van het land - op nummer twee staat gedroogde groenten, wat op 3,5% komt.

Algemene informatie

Kazachstan is ongeveer zo groot als Europa met slechts 17 miljoen inwoners. Een land met een zeer gemengde bevolking. Er wonen Kazakken, Russen, Duitsers, Koreanen en Oeigoeren. Een onmetelijk land, waar voor de Sovjet periode hoofdzakelijk nomaden woonden. Kazachstan heeft dan weliswaar weinig monumenten, maar daar tegenover staat dat het een bijzonder mooi land is met afwisselende landschappen. Bovendien is het een interessant land door zijn gemengde bevolking, de strategische ligging, de olie uit de Kaspische Zee en de economische ontwikkeling.

Kazachstan, het negende grootste land ter wereld, herbergt een diversiteit aan natuurlijke landschappen. Van de uitgestrekte steppen die zich eindeloos uitstrekken tot de majestueuze bergketens zoals de Tian Shan, biedt het land een adembenemende variatie aan flora en fauna. De Kazachse steppen zijn de thuisbasis van wilde tulpen en unieke plantensoorten, terwijl de bergachtige gebieden wolven, sneeuwluipaarden en steenbokken herbergen. De indrukwekkende Charyn Canyon, met zijn diepe kloven en grillige rotsformaties, geeft slechts een glimp van de opmerkelijke natuurpracht die dit Centraal-Aziatische land te bieden heeft.

Informatie over Kazachstan

Tijdsverschil
+4 uur
Vlag
Valuta
KZT

Uitgebreide informatie over Kazachstan

Beste reistijd

De beste reistijd voor een reis naar Kazachstan zijn de maanden mei, juni, september en oktober. In deze maanden zijn de temperaturen overdag namelijk tussen de 20 en 25 graden.

Klimaat

Kazachstan heeft een landklimaat met koude winters en hete zomers. In de zomermaanden kunnen de temperaturen oplopen tot 40 graden. Het is wel een droge hitte, dus redelijk te verdragen. De beste reisperiode zijn het voor- en najaar.

Eten & Drinken

In de Kazachstaanse keuken vind je veel invloeden uit India, China, Rusland en het Midden-Oosten terug. Vlees, voornamelijk schapen-, rund- en paardenvlees, is een belangrijk ingrediënt in de keuken. Het merendeel van de gerechten wordt met noedels, rijst of aardappelen geserveerd. Er zijn veel verschillende typen restaurants, van Chinees en Koreaans tot Italiaans en Tex-Mex.
Wat de drankjes betreft: koumis (gefermenteerde merriemelk) is populair en zeker het proeven waard tijdens je rondreis. Op de steppes en in de woestijn heb je ook shubat (gefermenteerde kamelenmelk). Die is iets minder zout.

Taal

Kazachstan is een tweetalig land, waar ze zowel Kazachstaans als Russisch spreken. Zakenmensen in Kazachstan kunnen vaak Engels, maar spreken vooral Russisch.

Wist u dat?

-In Kazachstan groeien minstens 36 verschillende soorten wilde tulpen, en de vorm van de tulp is een veelvoorkomend motief in de traditionele Kazachse kunst.

-Het water in het oostelijke deel van het Balkasjmeer is zout, terwijl het water in het westelijke deel bijna geen zout bevat.

Dagprogramma

dag
1

DO: Heenreis

Vandaag vliegen we van Amsterdam naar Bishkek, de hoofdstad van Kirgizië. Onze reis naar Centraal Azië is begonnen.

dag
2

VR: Bishkek

Vroeg in de ochtend komen we aan. Op het vliegveld worden we opgewacht door onze chauffeur die ons naar het hotel brengt. Daar hebben we tijd om ons nog even op te frissen en een ontbijt te nuttigen. We verkennen Bishkek waarbij we onder meer Osh Bazaar, de grootste markt van Centraal Azië, bezoeken. In de loop van de middag stappen we in de bus richting de Burana toren. Een grote minaret gelegen in de Chui vallei. De toren werd in de 11de eeuw gebouwd en heeft, na verschillende aardbevingen, nu nog een hoogte van 24 meter. Naast de toren zijn er nog overblijfselen van een oud kasteel en drie mausolea te vinden. Na dit bezoek rijden we door naar de Chong-Kemin vallei voor diner en overnachting.

dag
3

ZA: Song Kul

Vandaag trekken we de bergen in, ver weg van de bewoonde wereld. De route brengt ons naar Song Kul. Een groot meer op ruim 3000 meter hoogte dat wordt omgeven door nog hogere bergtoppen. We genieten van de rust, de kuddes paarden, koeien en schapen die er grazen. Hopelijk zien we een adembenemende zonsondergang. Rondom het meer verblijven in de zomer nomadenfamilies in traditionele yurts. Bij een van die families hopen we te overnachten.

dag
4

ZO: Vrije dag Song Kul

We verblijven deze zondag bij het meer. De reisleider organiseert een dienst. Optioneel is het mogelijk om de omgeving te verkennen op een van de vele paarden die er rondlopen. Maar je kunt ook een heerlijke wandeling maken langs de oever van het meer. Lunch en diner worden door de familie voor ons bereid.

dag
5

MA: Onderweg naar Eki-Naryn

Na het ontbijt, zwaaien we onze gastfamilie uit en laten we de yurts achter ons. We hebben een mooie rit door de Eki-Naryn vallei voor de boeg. Dit nationale park ligt op ruim 2000 meter hoogte. In het gebied leven onder andere beren en sneeuwluipaarden. In de loop van de middag arriveren we in de gelijknamige plaats waar we dineren en overnachten.

dag
6

DI: Tash Rabat

Vandaag trekken we verder naar het zuiden en bezoeken we Tash Rabat. Een nestoriaans klooster uit de 10e eeuw dat vanaf de 15e eeuw in gebruik was als karavanserai. Het ligt op circa 3200 m hoogte in het Tian Shangebergte – één van de uitlopers van de Himalaya. Na het bezoek rijden we door de bergen naar onze overnachtingsplek in Kochkor.

dag
7

WO: Issyk-Kul

Vandaag is Issyk-Kul onze bestemming. Met een wateroppervlakte van ruim 6.200 km² is dit het op een na grootste bergmeer van de wereld. Tijdens de indrukwekkende rit genieten we van de wilde en ongerepte natuur. Grote kans dat je onderweg kuddes met paarden ziet. Deze dieren spelen een belangrijke rol in de nomadencultuur. Diner en overnachting in Bokonbaevo, op loopafstand van het meer. Misschien is er nog wel de mogelijkheid om een frisse duik te nemen voordat je gaat eten!

dag
8

DO: Op naar Karakol

De dag begint met een bezoek aan Jaichy Yurt Camp. Daar zien we hoe in Centraal Azië traditioneel met adelaars wordt gejaagd. Onderweg bezoeken we de Skazka, de Fairytale Canyon. We maken een korte wandeling en is er de gelegenheid om de indrukwekkende rode rotsformaties te bewonderen. We vervolgen onze weg naar Jety Oguz - ‘de vallei van de 7 stieren’ voor onze lunch. Vervolgens rijden we door naar ons hotel in Karakol. ’s Avonds dineren we bij een Dungan familie, een lokale bevolkingsgroep die oorspronkelijk uit China komt.

dag
9

VR: Naar Kazachstan

’s Ochtends ontdekken we Karakol en bezoeken de kleurrijke Dungan moskee, de houten Russisch Orthodoxe kathedraal uit de 19de eeuw en het Przhevalsky museum. We vervolgen onze roadtrip richting Kegen waar we Kazachstan binnen gaan. Na de formaliteiten bij de grensovergang, die enige tijd in beslag kunnen nemen, vervolgen we onze weg richting Saty.

dag
10

ZA: De bergmeren

Na het ontbijt trekken we met 4x4 voertuigen de bergen in. We bezoeken allereerst het Kaindy meer. Dat ligt op 2000 m hoogte in het Kolsay Lakes National Park en staat bekend om haar helderblauwe water en verzonken bos. Na een avontuurlijke route komen we aan bij het Kolsai meer. Deze ‘parel van de noordelijke Tien Shan’ is volgens de Kazakken één van de mooiste plekken van het land. We rijden door naar Charyn Canyon voor diner en overnachting.

dag
11

ZO: Rustdag in Charyn Canyon National Park

Vandaag verblijven we in Charyn Canyon National Park. Deze ‘Grand Canyon’ van Kazachstan is bekend vanwege haar spectaculaire rotsformaties en vele kleurschakeringen. Na een aantal drukke reisdagen lekker ontspannen met een boek. Een wandeling door de canyon is ook een idee! We diner bij de rivier met uitzicht op de indrukwekkend hellingen van de canyon.

dag
12

MA: Op weg naar Almaty

We hebben een lange rit voor de boeg en rijden naar Almaty. Met ruim 2 miljoen inwoners is dit de grootste stad van Kazachstan. Na de hoge bergen en nauwe canyons ervaren we vandaag de uitgestrekte steppen. Voordat we Almaty inrijden, gaan we naar Kok Tobe Hill. Vanaf die heuvel hebben we een prachtig uitzicht over de stad. Daarna vervolgen we onze weg naar het hotel.

dag
13

DI: Stadstour

Na ons ontbijt verkennen we Almaty. We bezoeken de Green Bazaar, de Christus Hemelvaartkathedraal en het Panfilov Park. Maar ook Dostik Plaza, een hypermoderne shoppingmall die je in zo’n land niet zou verwachten. Diner en overnachting in Almaty.

dag
14

WO: Kazachstan - Nederland

We vertrekken vroeg in de ochtend vanuit ons hotel naar de luchthaven om in de loop van de dag , via een tussenstop in Istanbul, aan te komen in Amsterdam. Helaas zit onze roadtrip er al weer op. Al die mooie en veelzijdige ervaringen uit Kirgizië en Kazachstan nemen we mee terug naar huis.

Accommodaties

Verschillende accommodaties

,
Accommodatie
Tijdens deze roadtrip slaap je in hotels, guesthouses, homestays en yurtkampen. In de hotels word je standaard ondergebracht in een 2-persoonskamer. Je kunt er ook voor kiezen om in een eenpersoonskamer te slapen. Daarvoor betaal je dan een extra toeslag.

In de overige accommodaties kan het voorkomen dat je met meerdere personen in een kamer of yurt slaapt en sanitaire voorzieningen deelt.

De levenstandaard en faciliteiten in Centraal Azië zijn anders dan thuis. Houd er rekening mee dat de voorzieningen niet overal optimaal zijn. Zo kan het voorkomen dat de elektriciteit (tijdelijk) uitvalt, je niet overal warm water hebt, accommodaties en sanitaire voorzieningen net wat minder luxe zijn en wifi beperkt of niet aanwezig is. Maar daarvoor ga je ook het avontuur aan! Toch?

De accommodaties waar we zullen verblijven volgen later.

Vervoer

Uw heenreis
Vlucht deel 1
Amsterdam
11:30
Istanbul
15:50
Tussenstop
1h
Vlucht deel 2
Istanbul
16:55
Bishkek
01:05
Uw terugreis
Vlucht deel 1
Almaty
05:45
Istanbul
09:50
Tussenstop
4h
Vlucht deel 2
Istanbul
14:10
Amsterdam
16:45

Vertrekdata

Inbegrepen

  • Retourvlucht Nederland–Kirgizië/Kazachstan-Nederland
  • Ruimbagage
  • 1 stuks handbagage
  • Transfer luchthaven – accommodatie v.v.
  • Transport gedurende de gehele reis
  • 13 overnachtingen in 2- of 4- pers. accommodatie
  • Maaltijden vanaf diner op dag 1 tot aan het ontbijt op dag 14
  • Water en thee bij de maaltijden
  • Genoemde activiteiten en entreegelden
  • Lokale begeleiding tijdens gehele reis
  • Beter Uit reisleiding

Niet inbegrepen

  • 1 pers. kamer toeslag 360,-
  • Niet genoemde maaltijden en drankjes
  • Niet inbegrepen excursies
  • Visa kosten Kazachstan
  • Fooiengeld
  • Evt. Reis- en annuleringsverzekering
  • Reserveringskosten 25,- per factuur
  • Calamiteitenfonds 2,50 per factuur
  • SGR 5,- p.p.

Overige informatie

De minimale groepsgrootte van deze reis is 15 personen.

Je dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort, deze moet nog 6 maanden geldig zijn bij vertrek.

Voor de huidige reisinformatie check: https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/kazachstan/reizen/reisadvies en https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/kirgizie

Conform de ANVR Voorwaarden heeft Beter Uit het recht toeslagen tot 8% van de reissom door te belasten voor een verhoging van de kostprijs van brandstof, andere energiebronnen, belastingen en wisselkoers. Kijk bij de aanvullende voorwaarden voor verdere toelichting.

Reisleiding

Henno Westeneng

Reisleider Beter Uit sinds 2001.

In welke landen ben je geweest?

Nederland, Curaçao, Bonaire, Engeland, Zweden, Finland, Denemarken, Duitsland, Polen, Tsjechië, Slowakije, Hongarije, Griekenland, Kroatië, Slovenië, Oostenrijk, Zwitserland, Italië, Spanje, Portugal, Frankrijk, Andorra, Luxemburg, België, Zuid-Afrika, Lesotho, Zimbabwe, Zambia, Malawi, Kenia, Tanzania, Ghana, Burkina Faso, Gambia, Marokko, Turkije, Israël, Rusland, Kirgistan, China, Sri Lanka, Indonesië, Singapore, Maleisië

Wat maakt reizen met Beter Uit zo fijn?

Het gevaar bestaat dat je deze vraag clichématig beantwoordt. Vandaar dat ik 'm graag illustreer: Een paar jaar terug in zo'n typisch Oostenrijks hotelletje. Moe, na de activiteiten van die dag, nestelen we ons na het diner met de groep rond de open haard. Flesje wijn, blikje cola, zakje chips. Mooie herinneringen. Niet zozeer aan de wijn of de ruimte waar we verbleven. Wel aan de gezelligheid, de ontmoeting met elkaar. Aan de gesprekken van hart tot hart. Over geloof en maatschappij, over sport en studie, over relaties en het leven. Het wordt laat, we hebben elkaar veel te vertellen. En morgen? Dan zitten we gewoon weer 'fris' aan het ontbijt. Klaar voor een nieuwe activiteit. Samen genieten van een prachtige omgeving!

Waarom is de missie van Beter Uit: samen geloven, samen beleven belangrijk voor jou?

Niet voor niets komt het woord 'samen' twee keer terug in de missie van Beter Uit. Dat is de kern. Als 'mensenmens' geniet ik daar erg van. Ik ben benieuwd wie jullie zijn, wat jullie bindt - niet voor niets ga je met een groepsreis mee! - en ben vooral iedere keer weer verbaasd hoe individuele reizigers binnen no time een groep vormen. Wat rest in de missie zijn de woorden 'geloven' en 'beleven'... En volgens mij is dat de basis van de hechte band die deelnemers met elkaar opbouwen tijdens de reis. Die combi maakt Beter-Uit uniek. Samen beleven we prachtige avonturen, samen beleven we ook het geloof. Als íets er voor zorgt dat ik bijna twintig jaar later nog steeds reisleider ben, is dát het wel!